Άγιος Κασσιανός ο Ρωμαίος .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Άγιος Κασσιανός ο Ρωμαίος

Τη μνήμη του Αγίου Κασσιανού του Ρωμαίου τιμούμε στις 29 Φεβρουαρίου.

Γράφει: Matia Gr

Βίος του Αγίου Κασσιανού του Ρωμαίου

Ο Άγιος Κασσιανός γεννήθηκε στη Ρώμη κι η οικογένειά του ήταν ευσεβής.

Από μικρή ηλικία διδάχθηκε φιλοσοφία. Ήταν πολύ ευφυής, επιμελής και μελετούσε πολύ. Στη συνέχεια αφιερώθηκε στη μελέτη της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Έφτασε σε υψηλά επίπεδα της θείας γνώσεως και στόλισε τη ζωή του με καθαρότητα και αγνότητα. Αποφάσισε να αφήσει τον στρατό, την οικογένειά του και κάθε κοσμική υπερηφάνεια, να σηκώσει τον σταυρό του και να αφιερωθεί στον Θεό.

Ο Άγιος Κασσιανός ο Ρωμαίος όταν έγινε μοναχός, έδωσε όλο το είναι του στην υπακοή, στη σκληραγωγία του σώματος και στην προσευχή. Με τη μεγάλη υπακοή και τη ταπεινοσύνη, απέκτησε το χάρισμα της διακρίσεως κι έφτασε έτσι στην ησυχία. Πήγε στην Αίγυπτο, στην Θηβαΐδα, στη Νητρία, στην Ασία, στον Πόντο και στην Καππαδοκία και συνάντησε Αγίους και Οσίους. Από τον καθένα μάθαινε αρετές και σαν την εργατική μέλισσα τις καλλιεργούσε κι αυτός. Έγινε έτσι, με τον λόγο και το έργο του, ζωντανό παράδειγμα και για όσους τον γνώριζαν, με το ζήλο και τη μίμησή του. Έγινε ανώτερος από τα πάθη και καθάρισε τον νου του. Με τον βίου του και την χάρη του Αγίου Πνεύματος γνώρισε την ακρίβεια της μοναδικής πολιτείας και την τέλεια νίκη κατά των παθών. Έτσι κατάφερε και έγραψε δύο συγγράμματα “Περί των 8 λογισμών” και “Περί της τάξεως των εν Αιγύπτω και εν Ασία κοινοβίων”. Τα κείμενά του είναι πολύ ωφέλιμα για τους μοναχούς και όλους τους πιστούς.

Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος επαινεί τον Άγιο Κασσιανό τον Ρωμαίο στο λόγο του “Περί υπακοής”.

Εορτή Αγίου Κασσιανού του Ρωμαίου

Τη μνήμη του Αγίου Κασσιανού του Ρωμαίου τιμούμε στις 29 Φεβρουαρίου.

Απολυτίκιο του Αγίου Κασσιανού του Ρωμαίου

Της σοφίας τον λόγον Πάτερ τοις έργοις σου, ασκητικώς γεωργήσας ως οικονόμος πιστός, αρετών μυσταγωγείς τα κατορθώματα, συ γαρ πράξας ευσεβώς, εκδιδάσκεις ακριβώς Κασσιανέ θεοφόρε, και τω Σωτήρι πρεσβεύεις, ελεηθήναι τας ψυχάς ημών.

Απολυτίκιο Αγ. Κασσιανού - 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Κασσιανού – 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
29 Φεβρουαρίου....">
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες