Με μια Ματιά
Η οικογένεια έχει βαθιές ρίζες στην Αγία Γραφή, με παραδείγματα από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Πατέρες της Εκκλησίας, όπως ο Θεοδώρητος και ο Ιερός Χρυσόστομος, τονίζουν τη σημασία της.
Όμως στην εποχή μας, η οικογένεια δέχεται επιθέσεις από τα ΜΜΕ, τη μόδα, και ξένες επιρροές.
Ο θρησκευτικός γάμος θεωρείται μυστήριο και θεμελιώδης λίθος της οικογένειας, ενωμένος “εν Χριστώ”. Προσφέρει χάρη για την αντιμετώπιση δυσκολιών και την πνευματική τελείωση.
Ο γάμος δεν είναι μόνο για τεκνογονία, αλλά για τη θέωση του ζευγαριού. Είναι μια “μικρή εκκλησία” που στηρίζει την πνευματική πορεία.
Η ομιλία του π. Παύλου προσφέρει μια ολοκληρωμένη θεώρηση της οικογένειας, με έμφαση στον γάμο ως θεμέλιο. Αναδεικνύει τις σύγχρονες προκλήσεις, όπως η ελεύθερη συμβίωση, οι συνέπειες στα παιδιά, και η αύξηση του πολιτικού γάμου. Το κάλεσμα για επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες είναι έντονο, με στόχο την ενδυνάμωση του θεσμού της οικογένειας.
Δείτε το βίντεο

Η Οικογένεια ως “Κατοίκον Εκκλησία”: Μια Βαθιά Θεολογική Ανάλυση και οι Σύγχρονες Προκλήσεις
Ο πατέρας Παύλος αναλύει την έννοια της οικογένειας ως “κατ οίκον εκκλησία” και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στον σύγχρονο κόσμο.
Ι. Η Βιβλική και Πατερική Θεμελίωση της Οικογένειας
Η ομιλία ξεκινά με την θεμελίωση της έννοιας της οικογένειας μέσα από την Αγία Γραφή. Παρατίθενται παραδείγματα οικογενειών τόσο από την Παλαιά όσο και από την Καινή Διαθήκη, με σκοπό να τονιστεί η συνεχής και αδιάσπαστη παρουσία της οικογένειας στο σχέδιο του Θεού.
- Παλαιά Διαθήκη: Ο πατέρας Παύλος αναφέρει χαρακτηριστικά τις οικογένειες του Αβραάμ και της Σάρας, του Ισαάκ και της Ρεβέκκας, ως παραδείγματα οικογενειών που ευλογήθηκαν από τον Θεό και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της σωτηρίας.
- Καινή Διαθήκη: Δίνεται έμφαση στην οικογένεια του Ακύλα και της Πρίσκιλλας, η οποία μάλιστα χαρακτηρίζεται ως “κατ οίκον εκκλησία από τον Απόστολο Παύλο. Ο πατέρας Παύλος εξηγεί ότι η φράση αυτή δεν αναφέρεται σε κάποια οργανωμένη εκκλησία μέσα σε ένα σπίτι, αλλά στο ίδιο το σπίτι ως χώρο άσκησης της χριστιανικής πίστης και διαπαιδαγώγησης.
Για να ενισχύσει την θεολογική του βάση, ο πατέρας Παύλος επικαλείται λόγια Πατέρων της Εκκλησίας. Ο Θεοδώρητος, ερμηνεύοντας τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου, υπογραμμίζει ότι ο χαρακτηρισμός “κατοίκον εκκλησία” απονέμεται σε οικογένειες που τα μέλη τους έχουν διδαχθεί την ευσέβεια. Ο Ιερός Χρυσόστομος επίσης, τονίζει τον ρόλο του Ακύλα και της Πρίσκιλλας στην διάδοση της πίστης, αναφέροντας ότι έκαναν όλους πιστούς. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, ο οποίος εξυμνεί την ενάρετη και ευλογημένη ζωή του Ακύλα και της Πρίσκιλλας, αναφέροντας ότι με την αγιότητα τους έκαναν όλους τους ανθρώπους του σπιτιού τους χριστιανούς.
II. Η Σύγχρονη Επίθεση στην Οικογένεια
Ο π Παύλος, αφού εδραιώσει την θεολογική βάση της οικογένειας, στρέφει την προσοχή του στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο θεσμός. Υποστηρίζει ότι τις τελευταίες 30-40 χρόνια η οικογένεια έχει δεχθεί αλλοιώσεις και σφοδρές επιθέσεις. Ως πηγές αυτών των επιθέσεων αναφέρει τα ΜΜΕ, την μόδα, και τις “αμερικανιές”, δηλαδή ξένες επιρροές, με έμφαση σε αυτές που προέρχονται από την Αμερική.
III. Ο Εκκλησιαστικός Γάμος: Θεμέλιο και Μυστήριο
Ο πατέρας Παύλος τονίζει με έντονο τρόπο την σημασία του εκκλησιαστικού γάμου ως θεμελιώδους λίθου της οικογένειας.
- Ο γάμος δεν είναι απλά μια κοινωνική σύμβαση αλλά ένα μυστήριο που ενώνει τους συζύγους “εν Χριστώ” και τους εντάσσει στην κοινότητα της Εκκλησίας .
- Μέσα από το μυστήριο του γάμου οι σύζυγοι λαμβάνουν την χάρη του Θεού η οποία τους ενδυναμώνει να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής, να αποφύγουν τα λάθη, να κάνουν υπομονή, και να αγωνιστούν για την τελείωση.
- Ο πατέρας Παύλος παραλληλίζει την σχέση του άνδρα και της γυναίκας στο γάμο με την σχέση του Χριστού και της Εκκλησίας.
IV. Η Σύγχρονη Πραγματικότητα: Κοινωνική Εκδήλωση εναντίον Ιερού Μυστηρίου
Ο πατέρας Παύλος επικρίνει έντονα την σύγχρονη προσέγγιση του γάμου, υποστηρίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις έχει χάσει τον ιερό του χαρακτήρα και έχει μετατραπεί σε μια κοινωνική εκδήλωση .
- Θεωρεί ότι οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται πλέον το βάθος και την ιερότητα του μυστηρίου, με αποτέλεσμα να επικεντρώνονται μόνο στην εξωτερική εμφάνιση .
V. Ο Σκοπός του Γάμου: Θέωση και Κοινή Πορεία
Ο πατέρας Παύλος αντικρούει την άποψη ότι ο σκοπός του γάμου περιορίζεται στην τεκνογονία ή στην ικανοποίηση σαρκικών παθών.
- Βαθύτερος σκοπός του γάμου είναι η θέωση, δηλαδή η κοινή πορεία του ζευγαριού προς την θέα της δόξας του Θεού.
- Ο γάμος, ως “μικρή Εκκλησία”, προσφέρει στους συζύγους την δυνατότητα να στηρίζουν ο ένας τον άλλον στον αγώνα της πνευματικής τους τελείωσης.
VI. Η Ελεύθερη Συμβίωση: Μια Κατακριτέα Πρακτική
Ο πατέρας Παύλος καταδικάζει απερίφραστα την ελεύθερη συμβίωση, θεωρώντας την απαράδεκτη και κατακριτέα πρακτική από την Εκκλησία.
- Η συμβίωση ισοδυναμεί με πορνεία καθώς οι άνθρωποι δεν έχουν ενωθεί με το μυστήριο του γάμου .
- Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται για να δικαιολογήσουν την συμβίωση (π.χ. η ανάγκη για γνωριμία, η σεξουαλική αρμονία, η οικονομική άνεση) θεωρούνται απλές προφάσεις για να καλυφθεί η αμαρτία.
VII. Συνέπειες της Συμβίωσης: Πληγωμένες Ψυχές και Τραυματισμένα Παιδιά
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις αρνητικές συνέπειες που έχει η συμβίωση στα παιδιά.
- Η διάλυση μιας τέτοιας σχέσης αφήνει πίσω της πληγωμένες ψυχές, οικονομικά προβλήματα και παιδιά που μετατρέπονται σε “μπαλάκια” ανάμεσα στους γονείς .
- Ο πατέρας Παύλος περιγράφει με συγκινητικό τρόπο την ψυχολογική κατάσταση των παιδιών που μεγαλώνουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον, χαρακτηρίζοντάς τα ως “ερείπια”.
VIII. Ο Πολιτικός Γάμος: Αντίπαλος του Θρησκευτικού;
Ο π Παύλος αναφέρεται στην άνοδο του πολιτικού γάμου, παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις έχει ξεπεράσει σε αριθμό τον θρησκευτικό γάμο .
Παράγοντες που συντελούν σε αυτή την εξέλιξη είναι:
- Οικονομική κρίση
- Γραφειοκρατία
- Άνοδος του αθεϊσμού
- Εμπορευματοποίηση του μυστηρίου του γάμου από κάποιους ιερείς
IX. Η Ευθύνη των Ιερέων: “Πωλητές” του Μυστηρίου
Ο π Παύλος ασκεί σφοδρή κριτική στους ιερείς που “πουλάνε” το μυστήριο του γάμου, θεωρώντας ότι η στάση τους αυτή ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την προτίμηση του πολιτικού γάμου.
- Διαχωρίζει με έντονο τρόπο τους “ιερείς” από τους “παππάδες”, χαρακτηρίζοντας τους δεύτερους ως “υπαλλήλους” που ενδιαφέρονται μόνο για το οικονομικό κέρδος .
- Καταγγέλλει πρακτικές “εκκλησιαστικών εγκλημάτων” όπου οι ιερείς ζητούν υπέρογκα ποσά για την τέλεση του μυστηρίου.
Χ. Άλλοι Λόγοι για την Επιλογή του Πολιτικού Γάμου
Ο πατέρας Παύλος παραθέτει και άλλους λόγους που οδηγούν κάποια ζευγάρια στην επιλογή του πολιτικού γάμου.
- Ευκολία λήψης δανείων
- Διευκόλυνση για μετάθεση (στρατιωτικοί, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι)
- Απόκτηση άδειας παραμονής σε άλλες χώρες
XI. Η Δυσκολία Συμμετοχής στην Εκκλησία
Ο π Παύλος επισημαίνει ότι τα ζευγάρια που έχουν τελέσει μόνο πολιτικό γάμο, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην συμμετοχή τους στην ζωή της Εκκλησίας.
- Δεν μπορούν να κοινωνήσουν
- Δεν μπορούν να γίνουν ανάδοχοι
XII. Συγκάτβαση και Ερωτήματα
Παρότι υπάρχουν περιπτώσεις ιερέων που επιδεικνύουν συγκάτβαση και επιτρέπουν σε ζευγάρια με πολιτικό γάμο να κοινωνήσουν μετά από νηστεία ή να γίνουν ανάδοχοι, ο π Παύλος θέτει το ερώτημα για το τι συμβαίνει με τα μέλη που τελούν πολιτικό γάμο και δεν μεταν
ονούν.
- Θεωρεί ότι αυτά τα μέλη μένουν εκτός των χαρίτων του μυστηρίου.
XIII. Ομοφυλοφιλία και Γάμος: Αντίθεση με την Πίστη
Τέλος, ο π Παύλος αναφέρεται στην σύσταση οικογενειών από ομοφυλόφιλα άτομα.
- Θεωρεί ότι αυτή η κατάσταση έρχεται σε αντίθεση με την πίστη της Εκκλησίας, η οποία ορίζει τον γάμο ως ένωση άνδρα και γυναίκας.
Ο πατέρας Παύλος παραθέτει λόγια του Αγίου Χρυσοστόμου, ο οποίος υπογραμμίζει ότι ο Θεός δημιούργησε την γυναίκα ως βοηθό και σύντροφο του άνδρα.
Συμπερασματικά, η ομιλία του π Παύλου αποτελεί μια βαθιά θεολογική ανάλυση της έννοιας της οικογένειας, με έμφαση στον ρόλο του εκκλησιαστικού γάμου και στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων. Ο πατέρας Παύλος κάνει ενα θερμό κάλεσμα για επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες και στην ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας.