Αρχική Ματιά
Νέο στη Ματιά
Β  ΕΙΔΑ .:ΤΑΞΙΔΙΑ .:ΣΥΝΤΑΓΕΣ .:ΒΙΒΛΙΑ .:ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ .:ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ .:ΔΙΑΦΟΡΑ .:ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ .:ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ .:ΤΥΧΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ Β 
Β 
Β 
Β 
Βιβλία... Αρχική Βιβλιοθήκης ...Φωτιά!
Για να επιστρέψετε στα Βιβλία κάντε κλικ εδώ! Για να επιστρέψετε στα Διάφορα κάντε κλικ εδώ!
Β 

«Φωτιά», της Σούζαν Κόλινς

Β 

«Φωτιά», της Σούζαν ΚόλινςΛίγοι μήνες μόνο πέρασαν από τότε που η Σούζαν Κόλινς με το πρώτο βιβλίο της τριλογίας της, «Αγώνες Πείνας», μας άφησε άφωνους. Τότε, τον Ιούλιο του 2009, είπαμε ότι ένα φωτεινό άστρο λάμπει στον ουρανό της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Έπρεπε να περάσουν πέντε μήνες, να κυκλοφορήσει και να διαβάσουμε το δεύτερο βιβλίο με τίτλο «Φωτιά» για να πούμε -με σιγουριά πλέον- ότι αυτό το αστέρι είναι ένα από τα πιο λαμπερά!

Δεκέμβρης του 2009, σήμερα, και οι Εκδόσεις Πλατύπους μας φέρνουν το νέο αριστούργημα της Κόλινς, σε μια εξαιρετική μετάφραση της Πηνελόπης Τριαδά. Το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας, τη «Φωτιά», που η συγγραφέας έχει αφιερώσει στους γονείς της Τζέιν και Μάικλ Κόλινς καθώς και στα πεθερικά της Ντίξι και Τσαρλς Πράιορ.

Στο τέλος του πρώτου βιβλίου είχαμε την λήξη των Αγώνων Πείνας και την ανακήρυξη ως νικητών τους, την Κάτνις Έβερντιν και τον Πίτα Μέλαρκ, από την Περιοχή 12. Βάση τον κανόνων ο νικητής πρέπει να είναι ένας αλλά στην περίπτωση τους έγινε μια εξαίρεση αφού τα δύο παιδιά έδειξαν ότι είναι τρελά ερωτευμένα μεταξύ τους και δεν θα μπορούσε ο ένας να βλάψει τον άλλο. Ή και οι δύο θα νικούσαν ή θα αυτοκτονούσαν μπροστά στα μάτια όλης της Πάνεμ. Ο έρωτας τους βέβαια δεν ήταν απόλυτα αληθής, αλλά όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση πρέπει να υποστηρίξουν το σενάριο αυτό με όλες τους τις δυνάμεις αν θέλουν να μην πάθει κακό κάποιος από τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Οι δύο νικητές επιστρέφουν στα σπίτια τους, ή σωστότερα στα νέα τους σπίτια -μιας και το έπαθλο των Αγώνων είναι μια ανέμελη ζωή με πλούτη σε ένα πολυτελές σπίτι. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι όπως θα επέβαλε η λογική συνέχεια, της νίκης τους. Καταρχήν οι δυο τους έχουν αποξενωθεί και μόνο μπροστά στις κάμερες παρουσιάζονται ως ζευγάρι. Από την άλλη, ο Γκέιλ Χόθορν -ο παιδικός φίλος της Κάτνις και κρυφά ερωτευμένος μαζί της- της κρατάει μούτρα για την "σχέση" της με τον Πίτα. Και πάνω απ' όλα η πολιτική εξουσία της Κάπιτολ, που θεώρησε τις τελευταίες τους ενέργειες στην αρένα ως επαναστατικές πράξεις και ψάχνει να βρει τρόπους να τους τιμωρήσει χωρίς να ξεσηκώσει αντιδράσεις. Έτσι μόνη, η ηρωίδα μας, προσπαθεί να σκοτώσει τον ελεύθερο χρόνο της πηγαίνοντας στο δάσος, κυνηγώντας και μαζεύοντας θηράματα από τις παγίδες που στήνει -όπως έκανε πριν τους Αγώνες για να επιβιώσει- και πηγαίνοντας τα στην οικογένεια του Γκέιλ που τα έχει ανάγκη. Εκτός από το δάσος, μοναδικό καταφύγιο της Κάτνις σε όλα αυτά, το παλιό φτωχικό της σπίτι...

«...Παρόλο που ο χρόνος περνά, επιτρέπω στον εαυτό μου να καθίσει λίγα λεπτά στην κουζίνα. Μοιάζει εγκαταλελειμμένη χωρίς φωτιά στο τζάκι, χωρίς τραπεζομάντιλο στο τραπέζι. Θρηνώ για την παλιά μου ζωή εκεί. Μετά βίας τα βγάζαμε πέρα, αλλά ήξερα που ταίριαζα, ήξερα ποια ήταν η θέση μου στον καθημερινό αγώνα για επιβίωση που αποτελούσε τη ζωή μας. Εύχομαι να μπορούσα να επιστρέψω εκεί επειδή, εκ των υστέρων, μου φαίνεται τόσο ασφαλές σε σύγκριση με το σήμερα που είμαι τόσο πλούσια, τόσο διάσημη και τόσο μισητή από τις αρχές της Κάπιτολ...»

Όμως ο καιρός περνά και οι δύο νικητές πρέπει να κάνουν την Περιοδεία της Νίκης στις 12 Περιοχές της Πάνεμ καθώς και στην πρωτεύουσα την Κάπιτολ. Για άλλη μια φορά όμως τα πράγματα θα είναι διαφορετικά απ' ότι περιμένουν. Η Περιοδεία της Νίκης δεν είναι ακριβώς όπως την είχαν φανταστεί οι ήρωες μας, αλλά ίσως και ούτε όπως την είχε σχεδιάσει η Κάπιτολ...

«...Απομένω να στέκομαι εκεί, νιώθοντας τσακισμένη και μικρή, καθώς χιλιάδες μάτια είναι καρφωμένα επάνω μου. Ακολουθεί μια μεγάλη παύση. Μετά, από κάπου μέσα στο πλήθος, κάποιος σφυρίζει τις τέσσερις νότες της μελωδίας που τραγουδούσε η Ρου. Εκείνο που σήμαινε το τέλος της εργάσιμης μέρας στους οπωρώνες. Εκείνο που σήμαινε ασφάλεια στην αρένα.
...
Κάθε άτομο στο πλήθος πιέζει τα τρία μεσαία δάχτυλα του αριστερού του χεριού στα χείλη του και τα απλώνει προς το μέρος μου. Είναι ο χαιρετισμός που χρησιμοποιούμε στην Περιοχή 12, το τελευταίο αντίο που είπα στη Ρου στην αρένα...»

...η κοτσυφόκισσα -που είχε στην καρφίτσα της η Κάτνις- γίνεται το σύμβολο ενός νέου αγώνα... η συνέχεια... επί των σελίδων του βιβλίου...

Όταν διάβασα το «Αγώνες Πείνας», το πρώτο βιβλίο της τριλογίας, το ερωτεύτηκα από τις πρώτες σελίδες του. Τον καιρό που μεσολάβησε μέχρι την έκδοση του «Φωτιά», σκεφτόμουν πως θα μπορέσει η συγγραφέας να συνεχίσει την ιστορία και να γράψει νέο ανάγνωσμα ισάξιο του πρώτου; Ε! Όχι μόνο έγραψε ένα καταπληκτικό βιβλίο αλλά ξεπέρασε τον εαυτό της. Είναι ενδιαφέρον και γεμάτο αγωνία από την πρώτη έως την τελευταία του γραμμή.

Ξεκίνησα την ανάγνωση του αργά το απόγευμα. Έχοντας διαβάσει περίπου τις μισές σελίδες του είπα: «Είναι πολύ καλό αλλά δεν θα του καταθέσω τις λίγες ώρες ύπνου που μου απομένουν μέχρι να χτυπήσει το ξυπνητήρι, θα κάνω υπομονή μέχρι αύριο βράδυ». Λογάριαζα όμως χωρίς τον ξενοδόχο -χωρίς την συγγραφέα καλύτερα-... Εκεί στην μέση του βιβλίου έδωσε μια νέα τροπή στην ιστορία της που με βρήκε το χάραμα να διαβάζω τις τελευταίες γραμμές του...

Υπέροχο, μοναδικό, συναρπαστικό, άκρως εθιστικό, εξαιρετικά ενδιαφέρον, καλοδουλεμένο, ανώτερο του πρώτου... θέλετε κι άλλα; Το «Φωτιά» βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία και σας περιμένει. Σε περίπου ένα χρόνο θα κυκλοφορήσει το τρίτο και τελευταίο βιβλίο... περιμένω, με αγωνία, να δω αν θα ανεβάσει τον πήχη η Σούζαν Κόλινς ακόμα ψηλότερα... κάτι μου λέει ότι θα το κάνει... ίδωμεν!

Β 

Από το "αυτί" του βιβλίου μεταφέρουμε:

Η Κάτνις κατάφερε πέρα από κάθε προσδοκία να κερδίσει στους Αγώνες Πείνας. Μαζί με το δεύτερο φόρο από την Περιοχή 12, Πίτα Μέλαρκ, κατάφεραν ως εκ θαύματος να μείνουν ζωντανοί. Η Κάτνις θα έπρεπε να νιώθει ανακουφισμένη, ακόμα και χαρούμενη. Άλλωστε, επέστρεψε στην οικογένειά της και τον παντοτινό της φίλο, Γκέιλ. Ωστόσο, τίποτα δεν πηγαίνει όπως το ήθελε. Ο Γκέιλ είναι ψυχρός μαζί της και την κρατά σε απόσταση. Ο Πίτα της έχει γυρίσει ολοκληρωτικά την πλάτη. Και κυκλοφορούν ψίθυροι για εξέγερση εναντίον της Κάπιτολ -μια εξέγερση στη γέννηση της οποίας ίσως να συνέβαλαν η Κάτνις και ο Πίτα.

Η Κάτνις ανακαλύπτει έντρομη ότι πυροδότησε μια αναταραχή που δεν μπορεί να σταματήσει. Και αυτό που την τρομάζει ακόμα περισσότερο είναι ότι δεν είναι απολύτως σίγουρη ότι πρέπει να προσπαθήσει. Καθώς πλησιάζει ο καιρός που η Κάτνις και ο Πίτα πρέπει να επισκεφθούν τις Περιοχές για τη σκληρή Περιοδεία της Νίκης της Κάπιτολ, οι ζωές τους παίζονται κορόνα γράμματα. Αν δεν μπορέσουν να αποδείξουν, πέρα από κάθε αμφιβολία, τον απόλυτο έρωτά τους, οι συνέπειες θα είναι τρομερές.

Στη Φωτιά, το δεύτερο βιβλίο των Αγώνων Πείνας, η Suzanne Collins συνεχίζει την ιστορία της Κάτνις Έβερντιν εκπλήσσοντας αδιάκοπα τον αναγνώστη.

Β 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

ΣΠΙΘΕΣ ΑΝΑΒΟΥΝ
ΦΛΟΓΕΣ ΕΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΙ
ΚΑΙ Η ΚΑΠΙΤΟΛ ΖΗΤΑΕΙ ΕΚΔΙΚΗΣΗ

«Το βιβλίο που περίμενα με ανυπομονησία: Φωτιά, η συνέχεια των εξαιρετικών Αγώνων Πείνας της Suzanne Collins. Όχι μόνο ικανοποίησε τις πολύ υψηλές προσδοκίες μου, αλλά τις ξεπέρασε. Εξίσου συναρπαστικό με τους Αγώνες Πείνας, αλλά ακόμη πιο συγκλονιστικό γιατί ήδη γνωρίζεις τους χαρακτήρες, έχεις ήδη πονέσει μαζί τους. H Suzanne παίρνει την ιστορία σε κατευθύνσεις που δεν περίμενα, και δε φοβάται ποτέ να την πάει σε πολύ σκληρά μέρη. Καταπληκτικό. Δε θα κοιμηθείτε όταν θα διαβάζετε αυτό το βιβλίο. Την ημέρα κυκλοφορίας συστήνω να ξεκινήσετε νωρίς το πρωί έχοντας αφήσει άδειο το πρόγραμμα της ημέρας.»
- Stephenie Meyer, συγγραφέας του Έπους του Λυκόφωτος

«Η Collins κατάφερε κάτι πολύ σπάνιο. Έγραψε ένα σίκουελ που είναι ακόμη καλύτερο από το πρώτο βιβλίο.»
- The New York Times

ΕΓΚΩΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΕΙΝΑΣ

«Οι Αγώνες Πείνας, είναι ένα βίαιο, σοκαριστικό, γρήγορο μυθιστόρημα με διαρκές σασπένς... Δεν μπορούσα να σταματήσω να διαβάζω...»
- Stephen King, Entertainment Weekly

«Οι ανατροπές είναι εθιστικές, ιδίως όταν το ρομαντικό στοιχείο ανεβάζει την ένταση... Η Collins έχει γράψει ένα μείγμα επιστημονικής φαντασίας, ιστορίας επιβίωσης, απρόσμενου ρομαντισμού και κοινωνικού σχολιασμού που σε υποχρεώνει να το διαβάσεις.»
- Horn Book, Starred Review

New York Times Μπεστ-Σέλερ - USA Today Μπεστ-Σέλερ - Publishers Weekly Καλύτερα Βιβλία της Χρονιάς - New York Times Αξιοσημείωτα Βιβλια της Χρονιάς - Kirkus Καλύτερα Βιβλία της Χρονιάς - Horn Book Fanfare - New York Times Book Review Επιλογή Συντακτών - School Library Journal Καλύτερα Βιβλία της Χρονιάς - Booklist Επιλογή Συντακτών

Β 
Ν.Π.
Β 
Β 
Δείτε την επίσημη ελληνική ιστοσελίδα της τριλογίας «Αγώνες Πείνας», κάνοντας κλικ εδώ!
Β 
Β 
Β 
Β 
Βιβλία της συγγραφέως Σούζαν Κόλινς (Suzanne Collins):
Β 
Αγώνες Πείνας Β  Φωτιά Β  Β 
Β  Β  Β 
Β 
Β 
Όλα τα βιβλία που έχουμε διαβάσει και παρουσιάσει, μέχρι στιγμής, μέσα από τη Ματιά!
Β 
Δείτε:
Ταινίες
Βιβλία
Ήξερες ότι...
Ζώα
Φυτά
Μικρά και Μεγάλα
Ανακαλύψεις - Εφευρέσεις
CD Μουσικής
Β 
Δείτε επίσης:
«Τα μυστικά της μαγείας», των Ιβόρ Μπάντιελ και Τζόννυ Ζούκερ
«Ερωμένες και Βασίλισσες», της Μπενεντέττα Κραβέρι
«Τα εργαλεία του σκότους», της Νάνσυ Χιούστον
«Ντέμιαν», του Έρμαν Έσσε
«Φρανκενστάιν – Βιβλίο τρίτο: Νεκρός και Ζωντανός», του Ντιν Κουντζ
«Johnnie Society», του Γιάννη Φαρσάρη
«Διηγήματα Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων», του Χάρη Σακελλαρίου
«Κατεβαίνουν σκαλιά οι αγελάδες;», του Πολ Χάινυ
«Φωτιά», της Σούζαν Κόλινς
«Οι Νεράιδες του Κισμέτ», του Γιάννη Θ. Οικονομίδη
«Αγγελική. Το ημερολόγιο μιας πόρνης», του Λάκη Φουρουκλά
«Ντούμα Κη», του Στίβεν Κινγκ
«Η βραχνή φωνή του ερωδιού», της Λίαν Χερν
«Μιχαήλ Μπακνανάς», του Δημήτρη Φερούση
«Bio/Pic ή Οι ζωές των λίγων», της Χριστίνας Κάλλας-Καλογεροπούλου
«Λαϊκοί θρύλοι και παραδόσεις για παιδιά», του Βασίλη Δ. Αναγνωστόπουλου
«Προφητεία των αδελφών», της Μισέλ Ζινκ
«Σπύρος Ματσούκας: Ο βάρδος της λευτεριάς», του Αθανάσιου Καραπέτσα και του Ιωάννη Λάμπρου
«Ο δράκος της αυτού μεγαλειότητας», της Ναόμι Νόβικ
«Ιμαρέτ. Στη σκιά του ρολογιού», του Γιάννη Καλπούζου
«Το Αϊβαλί η πατρίδα μου», του Φώτη Κόντογλου
Β 
Αναζήτηση
Β 
Β 
Up
Β 
Β 
Β 
Επικοινωνία | Όροι Χρήσης | Πλοηγηθείτε | Λάβετε Μέρος | Δημιουργία και Ανάπτυξη ΆΡΚΕΣΙΣ
Β 
Β