Αρχική Ματιά
Νέο στη Ματιά
Β 
ΕΙΔΑ .:ΤΑΞΙΔΙΑ .:ΣΥΝΤΑΓΕΣ .:ΒΙΒΛΙΑ .:ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ .:ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ .:ΔΙΑΦΟΡΑ .:ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ .:ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ .:ΤΥΧΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ
Β 
Ταξίδια στη Θράκη ... Ταξίδια - Προορισμοί ...Διακοπές στη Σαμοθράκη!
Για να επιστρέψετε στη Θράκη κάντε κλικ εδώ! Για την πρώτη σελίδα στα Ταξίδια - Προορισμοί κάντε κλικ εδώ!
Β 

Σαμοθράκη

Β 
Αναζήτηση και online κρατήσεις ξενοδοχείων
Β 

Αν μου ζητούσε κάποιος να περιγράψω με μία λέξη την Σαμοθράκη, θα του έλεγα Φύση. Η Σαμοθράκη είναι το βορειότερο νησί του Αιγαίου. Έχει έκταση 178 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται σε απόσταση 22 ναυτικών μιλίων από την Αλεξανδρούπολη. Το 80% του νησιού είναι βουνά, με ψηλότερη κορυφή το Φεγγάρι στα 1664 μέτρα. Το γεγονός αυτό κάνει την Σαμοθράκη το ψηλότερο νησί του Αιγαίου.
Το νησί μπορεί να το προσεγγίσει κάποιος μόνο ακτοπλοϊκά. Οι επιλογές γι’ αυτόν τον σκοπό είναι δύο. Είτε από την Καβάλα (677χλμ. από την Αθήνα), είτε από την Αλεξανδρούπολη (854χλμ. από την Αθήνα). Εγώ βρέθηκα στην Σαμοθράκη, στο τέλος ενός πολυήμερου ταξιδιού στην Μακεδονία και στην Θράκη. Ήμουν τυχερός που επέλεξα την Σαμοθράκη σαν τελευταίο σταθμό του ταξιδιού αυτού. Είναι ένα νησί που μπορείς να ηρεμίσεις, να χωθείς μέσα στην φύση, να απολαύσεις τα μπάνια σου και να γνωρίσεις μια γωνιά της Ελλάδας που η ιστορία της ξεκινά περίπου 4000 χρόνια πριν.
Η αρχαιολογική σκαπάνη στο Μικρό Βουνί, έφερε στο φως έναν αρχαίο οικισμό που χρονολογείται στα 2000π.Χ. Στη Σαμοθράκη τελούνταν, κατά την αρχαιότητα, τα Καβείρια Μυστήρια. Το ιερό των Καβειρίων θα το βρείτε στην περιοχή της Παλαιόπολης. Στην ίδια περιοχή υπάρχει και το αρχαίο θέατρο. Το άγαλμα της Φτερωτής Νίκης της Σαμοθράκης, κοσμούσε το θέατρο αυτό. Στις μέρες μας, δυστυχώς, κοσμεί το μουσείο του Λούβρου. Από το νησί πέρασαν Σλάβοι, Σαρακηνοί, Ενετοί και Τούρκοι. Όμως από τις 19 Οκτωβρίου του 1912 το νησί επέστρεψε στην Ελληνική επικράτεια.
Το μοναδικό λιμάνι του νησιού είναι η Καμαριώτισσα. Η πρωτεύουσα του νησιού βρίσκεται στο εσωτερικό του και ονομάζεται Χώρα. Βρίσκεται σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από το λιμάνι. Μέσα στην χώρα δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα, αφού οι δρόμοι είναι στενοί και πλακόστρωτοι. Όταν βρεθείτε εκεί, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό μουσείο. Στην Χώρα θα βρείτε πανέμορφα καφέ, εστιατόρια, μπαράκια, καταστήματα με παραδοσιακά είδη καθώς και καταλύματα. Οπωσδήποτε επισκεφθείτε κάποιο φούρνο και ζητήστε Σαμοθρακιώτικα παξιμάδια και κουλούρες. Φτιάχνονται με αλεύρι από σιτάρι του νησιού και είναι «ποίημα».
Ένα άλλο μέρος στο οποίο θα βρείτε κατάλυμα, τροφή και διασκέδαση είναι τα Θέρμα. Ένας οικισμός χωμένος κυριολεκτικά μέσα στο πράσινο. Από το λιμάνι απέχει 15 χιλιόμετρα. Εδώ βρίσκονται και οι θειούχες ιαματικές πηγές. Οι εγκαταστάσεις στις πηγές θα κάνουν τα ιαματικά λουτρά σας, άνετα και απολαυστικά. Πάνω από τα Θέρμα βρίσκεται το δάσος του Μαρτίνη. Οι βελανιδιές του δάσους είναι πολύ μεγάλης ηλικίας. Από ότι έμαθα είναι πιθανότατα, το μοναδικό πρωτογενές δάσος που υπάρχει στα νησιά του Αιγαίου.
Όπως σας είπα και στην αρχή, Σαμοθράκη σημαίνει Φύση. Σύμφωνα με την οδηγία 79/409 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο νησί υπάρχουν 16 τύποι οικοτόπων. Στην Σαμοθράκη ξεκουράζονται και ανακτούν δυνάμεις πολλά είδη αποδημητικών πουλιών, κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι κάθε άνοιξη και φθινόπωρο. Στην χλωρίδα του νησιού περιλαμβάνονται 962 είδη.
Το ομορφότερο, κατά την γνώμη μου, σημείο του νησιού είναι το ρέμα του Φονιά, που βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τα Θέρμα. Εκεί το νερό, πηγάζοντας από το βουνό, κυλάει στο ρέμα σχηματίζοντας καταρράκτες, με μεγαλύτερο έναν ύψους 35 μέτρων. Οι «βάθρες», φυσικές μικρές λίμνες, είναι σημεία του ρέματος όπου μπορείς να κάνεις μπάνιο. Προσοχή το νερό, ακόμα και στα μέσα Αυγούστου που επισκέφθηκα εγώ το νησί, είναι κρύο.
Αν ψάχνετε έναν επίγειο παράδεισο, η Σαμοθράκη είναι ο τόπος σας. Επισκεφθείτε την όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Μέχρι στιγμής είναι ανέγγιχτη στο μεγαλύτερο μέρος της. Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι την επιλέγουν για τις διακοπές τους, και αυτό ίσως την αλλάξει. Ας βοηθήσουμε να μην γίνει αυτό, όσοι από εμάς την επισκεφθούμε. Η φύση έτσι κι αλλιώς χρειάζεται όλη μας την φροντίδα και τον σεβασμό. Θα τα πούμε, από κοντά, σε κάποια «βάθρα»…

Α! Ξέχασα! Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε το ντόπιο κατσικάκι και να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο στην Παλαιόπολη. Επίσης να κλείσετε νωρίς δωμάτια και εισιτήρια με επιστροφή αν πάτε με το αυτοκίνητο σας. Όπου και να κολυμπήσετε, είτε στην θάλασσα είτε στο Φονιά, από πάνω σας θα στέκει ο ήλιος του Αιγαίου και το Φεγγάρι της Σαμοθράκης.

Β 
Ν.Π.
Β 

Χρήσιμα τηλέφωνα Σαμοθράκης:

Δήμος Σαμοθράκης: 25510 41218
ΕΛΤΑ Σαμοθράκης: 25510 41244
ΟΤΕ Σαμοθράκης: 25510 41215

Αστυνομία Σαμοθράκης: 25510 41202
Τουριστική Αστυνομία Σαμοθράκης: 25510 37411
Πυροσβεστική Σαμοθράκης: 25510 41129
Λιμεναρχείο Σαμοθράκης: 25510 41305

Ταξί Σαμοθράκης: 25510 41341

Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης (Χώρα): 25510 41217
Αγροτικό Ιατρείο Καμαριώτισσας: 25510 41376
Φαρμακεία Σαμοθράκης: 25510 41581

Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης: 25510 41474
Λαογραφικό Μουσείο Σαμοθράκης: 25510 41227
Ιαματικές Πηγές Σαμοθράκης: 25510 98229

Β 
Βρείτε ξενοδοχείο κάνοντας κλικ εδώ!
Β 
Β 
Β 

Χάρτης της Σαμοθράκης:


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Β 
Β 
Διακοπές και Ταξίδια: Διαβάστε το Αφιέρωμα της Ματιάς!
Β 
Αναζήτηση και online κρατήσεις ξενοδοχείων
Β 
Β 
English
Β 
Β 
Δείτε:
Νησιά Αιγαίου
Νησιά Ιονίου
Νησιά Αργοσαρωνικού
Πελοπόννησος
Μακεδονία
Θράκη
Κόσμος
Β 
Δείτε επίσης:
Αλεξανδρούπολη
Ορεστιάδα - Καβύλη - Διδυμότειχο - Σουφλί
Σαμοθράκη
Β 
Wallpapers με θέματα από την Ελλάδα
Β 
Ακολουθήστε τον Δημήτρη στο ταξίδι του στον κόσμο!
Β 
Αναζήτηση
Β 
Αναζήτηση και online κρατήσεις ξενοδοχείων
Β 
Β 
Αναζήτηση και online κρατήσεις ξενοδοχείων
Β 
Β 
Β 
Β 
Επικοινωνία | Όροι Χρήσης | Πλοηγηθείτε | Λάβετε Μέρος | Δημιουργία και Ανάπτυξη ΆΡΚΕΣΙΣ
Β 
Β