«Αγώνες πείνας», Σούζαν Κόλινς - «Hunger Games», Suzanne Collins .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Αγώνες πείνας», Σούζαν Κόλινς – «Hunger Games», Suzanne Collins

Αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα που έχω διαβάσει ποτέ.

Γράφει: Matia Gr
«Αγώνες πείνας», Σούζαν Κόλινς – «Hunger Games», Suzanne Collins
«Αγώνες πείνας», Σούζαν Κόλινς - «Hunger Games», Suzanne Collins

«Αγώνες πείνας», Σούζαν Κόλινς

Αν και συνήθως οι πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες ξεκινούν με την φράση «Πριν πολλά πολλά χρόνια…», η «ιστορία» που θέλω να σας αφηγηθώ ξεκινά κάπως έτσι…

Υπόθεση βιβλίου

Μετά από πολλά πολλά χρόνια, αρκετούς πολέμους και κάμποσες κοσμοϊστορικές αλλαγές, στον χώρο που σήμερα ονομάζουμε Βόρειο Αμερική, έχει δημιουργηθεί ένα έθνος που ονομάζεται Πάνεμ. Η Πάνεμ αποτελείται από την πρωτεύουσα, την Κάπιτολ -εκεί που σήμερα είναι τα Βραχώδη Όρη- και δεκατρείς υποτελείς Περιοχές. Κάθε Περιοχή παράγει αγαθά που στέλνονται, σχεδόν εξ ολοκλήρου, στο διοικητικό κέντρο ενώ η ίδια και οι κάτοικοί της λιμοκτονούν. Η καταπίεση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει μια επανάσταση που δυστυχώς απέτυχε. Ένα ολόκληρο κομμάτι της Πάνεμ, η Περιοχή 13, εξαφανίστηκε από τον χάρτη και στα βάσανα των κατοίκων της χώρας προστέθηκε άλλο ένα… οι Αγώνες Πείνας!

Από αυτούς τους «αγώνες», πήρε το τίτλο του το πρώτο βιβλίο της τριλογίας της Σούζαν Κόλινς που μόλις κυκλοφόρησε (Ιούλιος 2009), σε μια εξαιρετική μετάφραση της Πηνελόπης Τριαδά. Ας επιστρέψουμε όμως στην ιστορία μας… και πιο συγκεκριμένα στον χώρο που καταλαμβάνουν στις μέρες μας τα Απαλάχια…

Εκεί, στην Περιοχή 12, ζει η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, η Κάτνις Έβερντιν, με την μητέρα της και την μικρότερη αδερφή της, την Πριμ. Η Κάτνις είναι πλέον δεκαέξι ετών. Από τα έντεκα της, όπου συνέβη ένα ατύχημα στα ανθρακωρυχεία -η Περιοχή 12 προμηθεύει την Κάπιτολ με κάρβουνο- στο οποίο έχασε τον πατέρα της, έχει αναλάβει την φροντίδα της οικογένειας μιας και η μητέρα της κλείστηκε στον εαυτό της -αντί να μεριμνήσει για την επιβίωση της ίδιας και των δύο κοριτσιών της.

Ο τρόπος που βρήκε η Κάτνις για να εξασφαλίσει τα προς το ζην, είναι το κυνήγι. Μια δραστηριότητα στην όποια την είχε εκπαιδεύσει ο πατέρας της. Κυνήγι με τόξα που είχε φτιάξει ο ίδιος και έκρυβαν, μιας και κάθε είδους όπλο είναι απαγορευμένο στην Πάνεμ. Παράνομο είναι βέβαια και το να περνάει τον φράκτη που περικλείει την Περιοχή 12 και να πηγαίνει στο δάσος για θηράματα, αλλά όταν η τροφή της οικογένειας σου εξαρτάται από αυτό δεν έχεις την πολυτέλεια να σκέφτεσαι αν είναι νόμιμο ή όχι…

Αυτός βέβαια δεν είναι ο φυσιολογικός τρόπος ζωής μιας έφηβης, αλλά η Κάτνις τα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής μια χαρά. Μια χαρά μέχρι σήμερα, που είναι η ημέρα του Θερισμού… η πρώτη ημέρα των φετινών Αγώνων Πείνας. Των «αγώνων» που θέσπισε η Κάπιτολ μετά την καταστολή της επανάστασης.

Οι Αγώνες Πείνας είναι τόσο απλοί όσο και βάρβαροι… Κάθε Περιοχή υποχρεούται κάθε χρόνο να στέλνει -μετά από κλήρωση- ένα κορίτσι και ένα αγόρι (από 12 έως 18 ετών) στην πρωτεύουσα όπου θα λάβουν μέρος στους αγώνες. Τα 24 παιδιά, που ονομάζονται «Φόροι Υποτέλειας», φυλακίζονται σε μια αχανή υπαίθρια αρένα για ένα διάστημα μερικών εβδομάδων με σκοπό να πολεμήσουν μεταξύ τους μέχρι θανάτου. Ο τελευταίος που θα επιβιώσει είναι ο νικητής. Αυτός επιστρέφει στην Περιοχή του έχοντας ως έπαθλο (εκτός από την ίδια του την ζωή) ένα πολυτελές σπίτι και πλούτη που του εξασφαλίζουν ένα άνετο βίο.

Με αυτό τον τρόπο η Κάπιτολ, από την μια υπενθυμίζει στους πολίτες της Πάνεμ ποιος έχει το πάνω χέρι στην ζωή τους, και από την άλλη προσφέρει ένα «ψυχαγωγικό» τηλεοπτικό θέαμα στους πλούσιους κατοίκους της πρωτεύουσας.

Στο φετινό Θερισμό -την ημέρα ανακοίνωσης των κληρωθέντων Φόρων Υποτέλειας- θα συμμετάσχει για πρώτη φορά και η αδερφή της Κάτνις, η Πριμ, που έφτασε πια σε ηλικία δώδεκα ετών. Οι πιθανότητες να κληρωθεί η Πριμ είναι ελάχιστες και αυτό είναι κάτι που μετριάζει κάπως την ανησυχία της Κάτνις. Όμως, το όνομα Πρίμροουζ Έβερντιν ακούγεται μαζί με αυτό του Πίτα Μέλαρκ κατά την διάρκεια της ανακοίνωσης. Έτσι, μην έχοντας άλλη επιλογή, η Κάτνις προσφέρεται εθελοντικά να πάρει την θέση της αγαπημένης της αδερφής στους Αγώνες Πείνας…


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Είμαι σίγουρος ότι το ευφάνταστο μυθιστόρημα «Αγώνες πείνας» θα ταράξει τον χώρο του βιβλίου στην Ελλάδα όπως έχει ήδη κάνει στο εξωτερικό. Η πλοκή που εμπνεύστηκε η Σούζαν Κόλινς είναι εκπληκτική. Οι χαρακτήρες των ηρώων της συναρπαστικοί και η γραφή της εξαιρετικά εθιστική. Οι Αγώνες Πείνας σε κερδίζουν από την πρώτη παράγραφο και δεν σε αφήνουν να τους εγκαταλείψεις πριν φτάσεις στην τελευταία τους σελίδα. Ακόμα και τότε όμως συνεχίζεις να τους έχεις στο μυαλό σου!!!

Οι εικόνες που γεννάει η συγγραφέας στο μυαλό του αναγνώστη σοκάρουν πολλές φορές ενώ η αγωνία ξεκινά από τις πρώτες σελίδες και αυξάνεται συνεχώς μέχρι να φτάσεις εκεί που γράφει «Τέλος πρώτου βιβλίου» -όπως είπαμε έπεται και συνέχεια. Είναι αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα που έχω διαβάσει ποτέ. Με καθήλωσε, με τρόμαξε και με έκανε να συγκινηθώ πολλές φορές κατά την διάρκεια της ανάγνωσης του. Μετά από αυτήν δε, με άφησε με διάφορες φιλοσοφικές ανησυχίες, για να τις σκεφτώ μέχρι να εκδοθεί το επόμενο βιβλίο, που θα φέρει τον τίτλο «Catching Fire».

Το «Αγώνες Πείνας» θα συζητηθεί ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ το προσεχές διάστημα. Διαβάστε το, όχι μόνο για να μπορείτε να λάβετε μέρος σε αυτές τις συζητήσεις έχοντας ιδία άποψη αλλά και γιατί πιστεύω ότι θα είναι και για εσάς ότι και για εμένα… ένα από τα συναρπαστικότερα βιβλία που έχετε διαβάσει. Καλή ανάγνωση!!!

Οπισθόφυλλο:

ΚΑΙ ΕΙΘΕ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΥΠΕΡ ΣΑΣ. ΑΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ, ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΔΙΑΣΗΜΟΣ. ΑΝ ΧΑΣΕΙΣ, ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΝΕΚΡΟΣ.
Σε μια σκοτεινή εκδοχή ενός όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος, δώδεκα αγόρια και δώδεκα κορίτσια αναγκάζονται να εμφανιστούν σ’ ένα ζωντανό τηλεοπτικό σόου, στους Αγώνες Πείνας. Υπάρχει μόνο ένας κανόνας: ή σκοτώνεις ή πεθαίνεις.
Όταν η δεκαεξάχρονη Κάτνις Έβερντιν παίρνει τη θέση της αδελφής της στους Αγώνες, πιστεύει ότι δε θα τα καταφέρει. Αλλά η Κάτνις δεν έχει έρθει ποτέ ξανά αντιμέτωπη με τον θάνατο και δεν ξέρει ότι για εκείνη η επιβίωση είναι δεύτερη φύση. Το πρώτο μέρος της καθηλωτικής τριλογίας ΑΓΩΝΕΣ ΠΕΙΝΑΣ, που κατέκτησε εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Αγώνες πείνας
Hunger Games

Συγγραφέας

Σούζαν Κόλινς
Suzanne Collins

Μετάφραση

Πηνελόπη Τριαδά

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ημερομηνία έκδοσης

Ιούλιος 2009 – εκδόσεις Πλατύπους
Φεβρουάριος 2018 – εκδόσεις Ψυχογιός

Αριθμός σελίδων

376

ISBN

978-618-01-2275-6

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.