«Η μπαλάντα των αηδονιών και των φιδιών», Σούζαν Κόλινς .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Η μπαλάντα των αηδονιών και των φιδιών», Σούζαν Κόλινς

Ναι! Ιούνιος του 2020 και το νέο μυθιστόρημα της Σούζαν Κόλινς, που ανήκει στη σειρά “Αγώνες Πείνας”, βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία. Έχει τον τίτλο «Η μπαλάντα των αηδονιών και των φιδιών», την μετάφραση υπογράφει η Πηνελόπη Τριαδά και την έκδοση επιμελήθηκαν οι εκδόσεις Ψυχογιός.

Γράφει: Matia Gr

Υπόθεση βιβλίου

Ο πόλεμος και τελικά η καταστολή της επανάστασης στην Πάνεμ έχουν δέκα χρόνια που έχουν τελειώσει. Οι δώδεκα Περιοχές του κράτους είναι και πάλι υπό την εξουσία της Κάπιτολ, της πρωτεύουσας. Και μάλιστα, για να μην ξεχάσουν την ήττα τους, κάθε χρόνο, στέλνουν η κάθε μία από αυτές, δύο φόρους αίματος… ένα αγόρι και ένα κορίτσι που λαμβάνουν μέρος στους Αγώνες Πείνας.

Τι είναι οι Αγώνες Πείνας, πέρα από μια συνεχή τιμωρία των επαναστατημένων Περιοχών; Είναι μια μάχη 24 παιδιών, δώδεκα κοριτσιών και δώδεκα αγοριών, στην Αρένα της Κάπιτολ, απ’ την οποία βγαίνει μόνο ένας νικητής, μόνο ένας ζωντανός!

Βρισκόμαστε στη δέκατη χρονιά μετά τη λήξη των εχθροπραξιών, και οι δέκατοι Αγώνες Πείνας είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν, πιστοί στο μακάβριο ετήσιο ραντεβού τους. Μια νέα προσθήκη στην διαδικασία έχει επιλεγεί να δοκιμαστεί φέτος. Σε κάθε φόρο αίματος, ανατίθεται ένας μέντορας, ένα εξίσου νεαρό άτομο από τα καλομαθημένα βλαστάρια της Κάπιτολ. Ο ρόλος του μέντορα θα είναι να παρουσιάσει τον φόρο του στο φιλοθεάμων κοινό και να καταστρώσει μαζί του μία στρατηγική για τις κινήσεις του δεύτερου στην Αρένα.

Ένας από τους μέντορες που επιλέχθηκαν, είναι και ο Κοριολανός Σνόου. Μοναδικός απόγονος της πάλαι ποτέ αριστοκρατικής οικογένειας που πλέον δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια γιαγιά και δύο εγγόνια που καθημερινά αγωνίζονται να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Οι Αγώνες Πείνας είναι ίσως η μοναδική ευκαιρία του Κοριολανού να ξεχωρίσει και να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για εκείνον και για τα άλλα δύο μέλη της οικογένειας των Σνόου.

Όμως ο φόρος που του ανατέθηκε…


Το κορίτσι της Περιοχής 12; Θα μπορούσε να δεχτεί μεγαλύτερο χαστούκι; Η Περιοχή 12, η μικρότερη περιοχή, η περιοχή ανέκδοτο, με τα καχεκτικά, πρησμένα παιδιά που πάντα πέθαιναν στα πρώτα πέντε λεπτά, και όχι μόνο αυτό… αλλά και το κορίτσι; Όχι ότι ένα κορίτσι δεν μπορούσε να κερδίσει, αλλά στο μυαλό του οι Αγώνες Πείνας αφορούσαν κατά κύριο λόγο την ωμή δύναμη, και τα κορίτσια ήταν από τη φύση τους πιο μικρόσωμα από τα αγόρια και επομένως βρίσκονταν σε μειονεκτική θέση. Ο Κοριολανός δεν ήταν ποτέ ο αγαπημένος του κοσμήτορα Χάιμποτομ, τον οποίο αποκαλούσε κοροϊδευτικά Μαστουρωμένο Μπότομ, αλλά δεν περίμενε μία τόσο δημόσια ταπείνωση. Μήπως είχε πληροφορηθεί το παρατσούκλι; Ή μήπως αυτή ήταν μία αναγνώριση ότι, στη νέα τάξη πραγμάτων, οι Σνόου χάνονταν στην ασημαντότητα;

Τι να καταφέρεις να κάνεις με τέτοιο υλικό στα χέρια σου; Όχι και πολλά, όμως ο Κοριολανός δεν είναι από εκείνους που σηκώνουν τα χέρια ψηλά, όντας απελπισμένοι! Αποφασίζει να παίξει αυτό το “χαρτί” όσο καλύτερα μπορεί ελπίζοντας… στο θαύμα!

Τι άραγε θα συμβεί αμέσως πριν, κατά την διάρκεια και μετά τη λήξη των δέκατων Αγώνων Πείνας; Δεν έχετε πάρα να αφήσετε την Σούζαν Κόλινς να σας το φανερώσει μέσα στις γραμμές του νέου της μυθιστορήματος «Η μπαλάντα των αηδονιών και των φιδιών»!


Αγοράστε το «Η μπαλάντα των αηδονιών και των φιδιών», της Σούζαν Κόλινς, κάνοντας κλικ εδώ!


Collin

Κριτική και εντυπώσεις

Η τριλογία “Hunger Games” της Αμερικανίδας συγγραφέως έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς -μεταξύ των οποίων και ο γράφοντας- τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας. Τα τρία αυτά βιβλία αγαπήθηκαν πολύ από το αναγνωστικό κοινό και μάλιστα μεταφέρθηκαν και στη μεγάλη οθόνη!

Φανταστείτε τη χαρά όλων μας, όταν μάθαμε ότι η τριλογία πρόκειται να γίνει τετραλογία! Τι άλλο θα μπορούσε να μας διηγηθεί η ταλαντούχα μυθιστοριογράφος για τους τραγικούς κατοίκους της Πάνεμ; Από που θα έπιανε το νήμα της αφήγησης και που θα το οδηγούσε;

Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν δύο δρόμοι… το μέλλον και το παρελθόν, πάντα σε σχέση με τον παρόντα χρόνο της μυθιστορίας. Η Σούζαν Κόλινς επέλεξε να μας μεταφέρει στο παρελθόν… σε ένα μακρινό παρελθόν! Η τριλογία ξεκίνησε με τους 74ους Αγώνες Πείνας. Το «Η μπαλάντα των αηδονιών και των φιδιών» αναφέρεται στους 10ους, δηλαδή μεταφερόμαστε 64 χρόνια πίσω!

Κάτνις δεν υπάρχει φυσικά, αλλά υπάρχει ένα εξίσου αξιόλογο κορίτσι από την Περιοχή 12, η Λούσι Γκρέι. Ένα ταλαντούχο και δυναμικό πλάσμα που μαζί με τον μέντορά της, τον δεκαοκτάχρονο Κοριολανό Σνόου (σαν θυμίζει κάτι το όνομα;) θα προσπαθήσουν να κερδίσουν τους Αγώνες Πείνας εξασφαλίζοντας μια οποιαδήποτε ζωή για εκείνη και μια καλύτερη για εκείνον.

Καθώς ξεκινά κάποιος την ανάγνωση του βιβλίου και αντιλαμβανόμενος ότι έχει κινηθεί στο παρελθόν της γνωστής του ιστορίας, αναρωτιέται το τι άραγε θα μπορέσει να του πει η συγγραφέας που να έχει ενδιαφέρον. Ε, λοιπόν, το ταλέντο και η ευφυία της Σούζαν Κόλινς δημιούργησαν ένα μυθιστόρημα, που κατά την άποψή μου, είναι ανώτερο εκείνων της τριλογίας.

Σαν καλοκουρδισμένα γρανάζια οι ήρωες και οι καταστάσεις στρέφονται γύρω από το μύθο παίρνοντας το καθένα την δική του μοναδική-σημαντική θέση. Τίποτα δεν είναι περιττό και τίποτα δεν είναι τυχαίο. Όλα συμβάλουν, με το δικό τους τρόπο, στην διαμόρφωση τόσο του κοντινού όσο και του μακρινού μέλλοντος! Θα μαγευτείτε!

Κατά τα άλλα, ο τρόπος που γράφει η Σούζαν Κόλινς είναι γνωστός, αγαπημένος και παρόντας και σε αυτό της το δημιούργημα. Οι χαρακτήρες της, όπως πάντα, καλοδουλεμένοι και οι εικόνες… μοναδικές!

Ένα είναι βέβαιο. Αν σας άρεσαν τα τρία πρώτα μέλη της σειράς, το τέταρτο θα το λατρέψετε! Η Κάτνις βρήκε μια “αδελφή” και ταυτόχρονα και μια ανταγωνίστρια. Ποια από τις δύο θα σας κλέψει την καρδιά; Αυτό μένει να μας το πείτε, όταν με το καλό διαβάσετε και το «Η μπαλάντα των αηδονιών και των φιδιών». Σπεύσατε!

Οπισθόφυλλο:

Η ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ ΘΑ ΤΟΝ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΕΙ.
Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ.
ΟΜΩΣ Η ΔΥΝΑΜΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ.

Είναι το πρωινό του θερισμού, κατά το οποίο γίνεται η επιλογή των φόρων και ουσιαστικά ξεκινούν οι δέκατοι Αγώνες Πείνας. Στην Κάπιτολ, ο δεκαοχτάχρονος Κοριολανός Σνόου προετοιμάζεται για τη μία και μοναδική του ευκαιρία να εξασφαλίσει δόξα ως μέντορας στους Αγώνες. Ο άλλοτε πανίσχυρος οίκος των Σνόου έχει ξεπέσει και η μοίρα του κρέμεται από τη μικρή πιθανότητα να καταφέρει ο Κοριολανός να αποδειχτεί πιο γοητευτικός, πιο έξυπνος και πιο πανούργος από τους συμμαθητές του ώστε να νικήσει ο δικός του φόρος.

Οι πιθανότητες είναι εναντίον του, καθώς του αναθέτουν το κορίτσι φόρο από την Περιοχή 12, την πιο ασήμαντη από όλες. Οι μοίρες τους τώρα διαπλέκονται – κάθε επιλογή που θα κάνει ο Κοριολανός θα μπορούσε να οδηγήσει στη νίκη ή την αποτυχία, στον θρίαμβο ή στην καταστροφή. Μέσα στην αρένα, θα είναι ένας αγώνας μέχρι θανάτου. Έξω από την αρένα, ο Κοριολανός αρχίζει να τρέφει συναισθήματα για τον καταδικασμένο του φόρο… και πρέπει να ζυγίσει την ανάγκη του να ακολουθήσει τους κανόνες ενάντια στην επιθυμία του να επιβιώσει με κάθε τρόπο.


Αγοράστε το «Η μπαλάντα των αηδονιών και των φιδιών», της Σούζαν Κόλινς, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Η μπαλάντα των αηδονιών και των φιδιών
The ballad of songbirds and snakes

Συγγραφέας

Σούζαν Κόλινς
Suzanne Collins

Μετάφραση

Πηνελόπη Τριαδά

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ημερομηνία έκδοσης

Ιούνιος 2020

Αριθμός σελίδων

581

ISBN

978-618-01-3449-0

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Η Μπαλάντα των Αηδονιών και των Φιδιών (Σούζαν Κόλινς, Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ)Η Μπαλάντα των Αηδονιών και των Φιδιών (Σούζαν Κόλινς, Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ)
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.