Ματιά

«Φωτιά», Σούζαν Κόλινς – «Catching Fire», Suzanne Collins

Υπέροχο, μοναδικό, συναρπαστικό, άκρως εθιστικό, εξαιρετικά ενδιαφέρον, καλοδουλεμένο και ανώτερο του πρώτου!

Γράφει: Matia Gr
«Φωτιά», Σούζαν Κόλινς – «Catching Fire», Suzanne Collins
Catching

«Φωτιά», Σούζαν Κόλινς - «Catching Fire», Suzanne Collins

Λίγοι μήνες μόνο πέρασαν από τότε που η Σούζαν Κόλινς με το πρώτο βιβλίο της τριλογίας της, «Αγώνες Πείνας», μας άφησε άφωνους. Τότε, τον Ιούλιο του 2009, είπαμε ότι ένα φωτεινό άστρο λάμπει στον ουρανό της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Έπρεπε να περάσουν πέντε μήνες, να κυκλοφορήσει και να διαβάσουμε το δεύτερο βιβλίο με τίτλο «Φωτιά» για να πούμε -με σιγουριά πλέον- ότι αυτό το αστέρι είναι ένα από τα πιο λαμπερά!

Υπόθεση βιβλίου

Δεκέμβρης του 2009, σήμερα, και φτάνει στα χέρια μας το νέο αριστούργημα της Κόλινς, σε μια εξαιρετική μετάφραση της Πηνελόπης Τριαδά. Το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας, «Φωτιά», που η συγγραφέας έχει αφιερώσει στους γονείς της Τζέιν και Μάικλ Κόλινς καθώς και στα πεθερικά της Ντίξι και Τσαρλς Πράιορ.

Στο τέλος του πρώτου βιβλίου είχαμε την λήξη των Αγώνων Πείνας και την ανακήρυξη ως νικητών τους, την Κάτνις Έβερντιν και τον Πίτα Μέλαρκ, από την Περιοχή 12. Βάση τον κανόνων ο νικητής πρέπει να είναι ένας αλλά στην περίπτωση τους έγινε μια εξαίρεση αφού τα δύο παιδιά έδειξαν ότι είναι τρελά ερωτευμένα μεταξύ τους και δεν θα μπορούσε ο ένας να βλάψει τον άλλο. Ή και οι δύο θα νικούσαν ή θα αυτοκτονούσαν μπροστά στα μάτια όλης της Πάνεμ. Ο έρωτας τους βέβαια δεν ήταν απόλυτα αληθής, αλλά όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση πρέπει να υποστηρίξουν το σενάριο αυτό με όλες τους τις δυνάμεις αν θέλουν να μην πάθει κακό κάποιος από τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Οι δύο νικητές επιστρέφουν στα σπίτια τους, ή σωστότερα στα νέα τους σπίτια -μιας και το έπαθλο των Αγώνων είναι μια ανέμελη ζωή με πλούτη σε ένα πολυτελές σπίτι. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι όπως θα επέβαλε η λογική συνέχεια της νίκης τους. Καταρχήν οι δυο τους έχουν αποξενωθεί και μόνο μπροστά στις κάμερες παρουσιάζονται ως ζευγάρι. Από την άλλη, ο Γκέιλ Χόθορν -ο παιδικός φίλος της Κάτνις και κρυφά ερωτευμένος μαζί της- της κρατάει μούτρα για την “σχέση” της με τον Πίτα. Και πάνω απ’ όλα η πολιτική εξουσία της Κάπιτολ, που θεώρησε τις τελευταίες τους ενέργειες στην αρένα ως επαναστατικές πράξεις και ψάχνει να βρει τρόπους να τους τιμωρήσει χωρίς να ξεσηκώσει αντιδράσεις.

Έτσι μόνη, η ηρωίδα μας, προσπαθεί να σκοτώσει τον ελεύθερο χρόνο της πηγαίνοντας στο δάσος, κυνηγώντας και μαζεύοντας θηράματα από τις παγίδες που στήνει -όπως έκανε πριν τους Αγώνες για να επιβιώσει- και πηγαίνοντας τα στην οικογένεια του Γκέιλ που τα έχει ανάγκη. Εκτός από το δάσος, μοναδικό καταφύγιο της Κάτνις σε όλα αυτά, το παλιό φτωχικό της σπίτι…


Παρόλο που ο χρόνος περνά, επιτρέπω στον εαυτό μου να καθίσει λίγα λεπτά στην κουζίνα. Μοιάζει εγκαταλελειμμένη χωρίς φωτιά στο τζάκι, χωρίς τραπεζομάντιλο στο τραπέζι. Θρηνώ για την παλιά μου ζωή εκεί. Μετά βίας τα βγάζαμε πέρα, αλλά ήξερα που ταίριαζα, ήξερα ποια ήταν η θέση μου στον καθημερινό αγώνα για επιβίωση που αποτελούσε τη ζωή μας. Εύχομαι να μπορούσα να επιστρέψω εκεί επειδή, εκ των υστέρων, μου φαίνεται τόσο ασφαλές σε σύγκριση με το σήμερα που είμαι τόσο πλούσια, τόσο διάσημη και τόσο μισητή από τις αρχές της Κάπιτολ.

Όμως ο καιρός περνά και οι δύο νικητές πρέπει να κάνουν την Περιοδεία της Νίκης στις 12 Περιοχές της Πάνεμ καθώς και στην πρωτεύουσα την Κάπιτολ. Για άλλη μια φορά όμως τα πράγματα θα είναι διαφορετικά απ’ ότι περιμένουν. Η Περιοδεία της Νίκης δεν είναι ακριβώς όπως την είχαν φανταστεί οι ήρωες μας, αλλά ίσως και ούτε όπως την είχε σχεδιάσει η Κάπιτολ…


Απομένω να στέκομαι εκεί, νιώθοντας τσακισμένη και μικρή, καθώς χιλιάδες μάτια είναι καρφωμένα επάνω μου. Ακολουθεί μια μεγάλη παύση. Μετά, από κάπου μέσα στο πλήθος, κάποιος σφυρίζει τις τέσσερις νότες της μελωδίας που τραγουδούσε η Ρου. Εκείνο που σήμαινε το τέλος της εργάσιμης μέρας στους οπωρώνες. Εκείνο που σήμαινε ασφάλεια στην αρένα.

Κάθε άτομο στο πλήθος πιέζει τα τρία μεσαία δάχτυλα του αριστερού του χεριού στα χείλη του και τα απλώνει προς το μέρος μου. Είναι ο χαιρετισμός που χρησιμοποιούμε στην Περιοχή 12, το τελευταίο αντίο που είπα στη Ρου στην αρένα.

…η κοτσυφόκισσα -που είχε στην καρφίτσα της η Κάτνις- γίνεται το σύμβολο ενός νέου αγώνα! Η συνέχεια… επί των σελίδων του βιβλίου!


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο

κάντε κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Όταν διάβασα το «Αγώνες Πείνας», το πρώτο βιβλίο της τριλογίας, το ερωτεύτηκα από τις πρώτες σελίδες του. Τον καιρό που μεσολάβησε μέχρι την έκδοση του «Φωτιά», σκεφτόμουν πως θα μπορέσει η συγγραφέας να συνεχίσει την ιστορία και να γράψει νέο ανάγνωσμα ισάξιο του πρώτου; Ε! Όχι μόνο έγραψε ένα καταπληκτικό βιβλίο αλλά ξεπέρασε τον εαυτό της. Είναι ενδιαφέρον και γεμάτο αγωνία από την πρώτη έως την τελευταία του γραμμή.

Ξεκίνησα την ανάγνωση του αργά το απόγευμα. Έχοντας διαβάσει περίπου τις μισές σελίδες του είπα: «Είναι πολύ καλό αλλά δεν θα του καταθέσω τις λίγες ώρες ύπνου που μου απομένουν μέχρι να χτυπήσει το ξυπνητήρι, θα κάνω υπομονή μέχρι αύριο βράδυ». Λογάριαζα όμως χωρίς τον ξενοδόχο -χωρίς την συγγραφέα καλύτερα-… Εκεί στην μέση του βιβλίου έδωσε μια νέα τροπή στην ιστορία της που με βρήκε το χάραμα να διαβάζω τις τελευταίες γραμμές του!

Υπέροχο, μοναδικό, συναρπαστικό, άκρως εθιστικό, εξαιρετικά ενδιαφέρον, καλοδουλεμένο, ανώτερο του πρώτου… θέλετε κι άλλα; Το «Φωτιά» βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία και σας περιμένει. Σε περίπου ένα χρόνο θα κυκλοφορήσει το τρίτο και τελευταίο βιβλίο… περιμένω, με αγωνία, να δω αν θα ανεβάσει τον πήχη η Σούζαν Κόλινς ακόμα ψηλότερα… κάτι μου λέει ότι θα το κάνει… οψόμεθα!

Οπισθόφυλλο:

ΚΑΙ ΕΙΘΕ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΥΠΕΡ ΣΑΣ. Η ΚΑΤΝΙΣ ΕΠΙΒΙΩΣΕ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΕΙΝΑΣ. ΤΩΡΑ Η ΚΑΠΙΤΟΛ ΖΗΤΑ ΕΚΔΙΚΗΣΗ.
Ενάντια σε κάθε προγνωστικό, η Κάτνις Έβερντιν και ο Πίτα Μέλαρκ είναι ακόμη ζωντανοί. Η Κάτνις θα έπρεπε να νιώθει πλέον ανακούφιση, αλλά δεν την αφήνουν οι ψίθυροι για μια ανταρσία κατά της Κάπιτολ – μια ανταρσία που ίσως προκάλεσαν άθελά τους η ίδια και ο Πίτα. Καθώς το έθνος έχει τα μάτια του στραμμένα στην Κάτνις και στον Πίτα, διακυβεύονται πολλά.
Μια λάθος κίνηση και οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες. Το δεύτερο μέρος της καθηλωτικής τριλογίας ΑΓΩΝΕΣ ΠΕΙΝΑΣ, που κατέκτησε εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο

κάντε κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Φωτιά
Catching Fire

Συγγραφέας

Σούζαν Κόλινς
Suzanne Collins

Μετάφραση

Πηνελόπη Τριαδά

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ημερομηνία έκδοσης

Δεκέμβριος 2009 – εκδόσεις Πλατύπους
Φεβρουάριος 2018 – εκδόσεις Ψυχογιός

Αριθμός σελίδων

384

ISBN

978-618-01-2277-0

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα

Θέματα