“Ας μιλήσουμε για κουκουνάρες”, Βασίλης Κουτσιαρής .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

“Ας μιλήσουμε για κουκουνάρες”, Βασίλης Κουτσιαρής

Ένα βιβλίο τρυφερό, ρεαλιστικό και ψυχαγωγικό που αγγίζει τις καρδιές και κερδίζει το ενδιαφέρον των αναγνωστών του.

Γράφει: Matia Gr
“Ας μιλήσουμε για κουκουνάρες”, Βασίλης Κουτσιαρής

Το νέο παιδικό βιβλίο του Βασίλη Κουτσιαρή κυκλοφόρησε με τίτλο “Ας μιλήσουμε για κουκουνάρες” και εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη.

Υπόθεση βιβλίου

Ένας άτυπος πόλεμος έχει ξεσπάσει στην αυλή του σχολείου. Πολεμιστές οι μαθητές και όπλα τους οι ανυπάκουες κουκουνάρες. Γιατί ανυπάκουες; Μα διότι δεν κατευθύνονται εκεί που τις στέλνουν τα παιδιά! Να, για παράδειγμα αντί για το τέρμα όπου προσπαθούσε να την στείλει ο Ιάκωβος για να βάλει γκολ, πάει και βρίσκει κέντρο στο μέτωπο της Ηλιάνας!

Ο δάσκαλος φρέσκος-φρέσκος· δυό χρόνια μόλις στην υπηρεσία. Έχει τα μάτια του δεκατέσσερα, όλη την καλή διάθεση και το σθένος, μα ο λαιμός του… κλειστός από λαρυγγίτιδα. Πως να κάνει εφημερία σε ένα προαύλιο με κουκουνάρες να σφυρίζουν πετώντας δεξιά, αριστερά αλλά και σύριζα από τα αυτιά του δίπλα. Οι καραμέλες για το λαιμό είναι μια παρηγοριά μα δεν έχουν κάποιο αποτέλεσμα… Πως να φωνάξει στα παιδιά, να τους κάνει παρατήρηση, να τους μιλήσει έστω;

Το κουδούνι χτυπά. Αυτό μάλιστα! Είναι κάποια ανακούφιση. Τουλάχιστον τώρα θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο μια τάξη, τη δική του, και όχι όλες μαζί. Όμως οι μαθητές του δεν έχουν σκοπό να τον αφήσουν να κάνει το μάθημά του για τα δέντρα, ήσυχος. Αντιθέτως! Έχουν άλλα σχέδια, τα οποία συνοψίζονται σε μια και μόνη λέξη: καζούρα! Δεν χάνουν λεπτό! Μια συνεννόηση με τα μάτια γίνεται άμεσα. Ο δάσκαλος δεν πρέπει να συνεχίσει τον βαρετό του μονόλογο. Επ’ ουδενί! Οι μαθητές του άλλωστε έχουν ήδη επιλέξει το θέμα της διδακτικής ώρας. Λέγεται… κουκουνάρες. Μα, ναι! Όλοι τους μιλάνε για κουκουνάρες! Κουκουνάρες για έφοδο, κουκουνάρες για κατασκευές, κουκουνάρες για στολίδια ή για πόλεμο.


Και τα κορίτσια έχουν κουκουνάρες. Οι τσάντες τους είναι γεμάτες. Τις άκουσα να ψιθυρίζουν στις τουαλέτες πως στο σχόλασμα θα γίνει της κουκουνάρας! Φωνάζει ο Εμμανουήλ.

Μα ο δάσκαλος, μάθημα θέλει να τους κάνει, να τους πει: “το δέντρο είναι πολυετές, ξυλώδες φυτό”, μπλα μπλα μπλα όπως ακριβώς γράφει η φωτοτυπία με τις σημειώσεις του. Δεν βλέπει καν πως τα παιδιά βαριούνται απίστευτα να τον ακούν. Μέχρι που η τάξη αδειάζει και από το ανοιχτό παράθυρο το κλαδί του μεγάλου δέντρου κάτι φαίνεται να του ψιθυρίζει.

Θα βρει τρόπο ο νεαρός δάσκαλος να κερδίσει το ενδιαφέρον των μαθητών του;


Για να αγοράσετε το “Ας μιλήσουμε για κουκουνάρες”, του Βασίλη Κουτσιαρή, κάντε κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Ένα βιβλίο τρυφερό, ρεαλιστικό και ψυχαγωγικό που αγγίζει τις καρδιές και κερδίζει το ενδιαφέρον των αναγνωστών του τόσο με το κείμενο όσο και με την εικονογράφησή του.

Στο “Ας μιλήσουμε για κουκουνάρες”, του Βασίλη Κουτσιαρή, αποτυπώνονται με απίστευτα ρεαλιστικό τρόπο τα συναισθήματα, οι σκέψεις, οι πράξεις και κυρίως οι προθέσεις τόσο των μαθητών όσο και του δασκάλου. Τόσο από την πλευρά τους όσο και από την δική του.

Και ποιός καταλληλότερος να γράψει για την ιδιαίτερη, τρυφερή, και μοναδική σχέση ανάμεσα στον μαθητή και τον δάσκαλο από τον συγγραφέα και δάσκαλο Βασίλη Κουτσιαρή; Βοηθός και σύμμαχος του συγγραφέα η σύγχρονη και εμπνευσμένη εικονογράφηση της Θέλντας Μιμηλάκη συμμετέχει ενεργά στο κείμενο.

Η περιγραφή των στιγμιοτύπων της σχολικής ζωής με μοναδικό τρόπο, κερδίζει το χαμόγελο και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Τα συναισθήματα των μαθητών, τα συναισθήματα του δασκάλου γίνονται ευδιάκριτα βοηθώντας τόσο τους μεν όσο και τους δε, να βελτιώνουν μέσα από αυτή τη γνώση την σχέση τους ώστε η μάθηση και η γνώση να γίνονται καλύτερα και ευκολότερα.

Το “Ας μιλήσουμε για κουκουνάρες”, του Βασίλη Κουτσιαρή, είναι ένα βιβλίο που αφιερώνεται σε μια ολόκληρη τάξη. Ένα διαφωτιστικό ανάγνωσμα τόσο για παιδιά όσο και για όσους ενήλικες ασκούν το λειτούργημα του δασκάλου! Βρείτε το σε όλα τα βιβλιοπωλεία ή δώστε την ηλεκτρονική σας παραγγελία εδώ!

Καλή ανάγνωση!

Οπισθόφυλλο:

Η μέρα της εφημερίας για τον δάσκαλό μας έφτασε!
Εκατό παιδιά στην αυλή.
Τα μάτια του τα ‘χει δεκατέσσερα. Δεν ησυχάζει λεπτό.
Τον παρατηρώ από μακριά.
Δεν προλαβαίνει να στρίψει στη γωνία και μια κουκουνάρα έρχεται καταπάνω του.
Αναγκάζεται να σκύψει, για να την αποφύγει.
– Τι σας έχω πει για τις κουκουνάρες; φωνάζει και πιάνει τον λαιμό του.
“Λαρυγγίτιδα” του είχε πει ο γιατρός.
Να μη μιλάει καθόλου για τρεις μέρες.
– Καλά κι εγώ με νοήματα θα κάνω παρατηρήσεις; μας παραπονιόταν μες στην τάξη.
Νέος δάσκαλος είναι. Δεύτερη χρονιά φέτος…
Ένα βιβλίο για τη μοναδική σχέση δασκάλου – μαθητή.


Για να αγοράσετε το “Ας μιλήσουμε για κουκουνάρες”, του Βασίλη Κουτσιαρή, κάντε κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Ας μιλήσουμε για κουκουνάρες

Συγγραφέας

Βασίλης Κουτσιαρής

Εικονογράφος

Θέντα Μιμηλάκη

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Ημερομηνία έκδοσης

Νοέμβριος 2018

Αριθμός σελίδων

27

ISBN

978-960-563-246-5

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.