«Piano forte», Βασίλης Μπαρούτης

Η δεύτερη συλλογή διηγημάτων του Βασίλη Μπαρούτη, κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2017 από τις εκδόσεις Φίλντισι, υπό τον τίτλο «Piano forte».

Γράφει: Matia Gr
«Piano forte», Βασίλης Μπαρούτης
Tags

Υπόθεση βιβλίου

Ας ρίξουμε όμως μια σύντομη ματιά στα δώδεκα διηγήματα που απαρτίζουν αυτή την συλλογή:

Ι. Ολονύχτια δέηση

Επίκαιρα


Κατεβήκαμε πέντε-έξι σκαλοπάτια κι αμέσως ενσωματωθήκαμε σε μια ευλαβική ατμόσφαιρα. Τα τελευταία δείγματα φωτός έμπαιναν από το μόνο βαλμένο περίτεχνα στην οροφή παράθυρο. Η απόληξή τους, κεντρικά στο πάτωμα πάνω σε ένα περίτεχνο μωσαϊκό, σχημάτιζε ένα εμβληματικό φωτοστέφανο.

ΙΙ. Η παρωδία των τεσσάρων

Μια έξοδος για διασκέδαση, μετά οινοποσίας και τρυφερής συντροφιάς, καταλήγει για τους τέσσερις φίλους σε φιλοσοφική συζήτηση περί ζωής και θανάτου.

ΙΙΙ. Η γούρνα

Στα νιάτα του, το χωριό δεν τον “τράβαγε”… δεν το “πονούσε” το μέρος αυτό. Η μεγαλούπολη είχε απλώσει καλά πάνω στη ψυχή του τα θέλγητρά της. Με το πέρασμα όμως των χρόνων, την ωρίμανση του νου, μια νέα οπτική γωνία αναδύθηκε από τα βάθη της ψυχής του.

IV. Ο μουσαφίρης

Ο Κωστής…


Υπήρξε εξαίρετος μαθητής, υπόδειγμα για τα άλλα παιδιά, όμως με τούτη τη στενοχώρια έμεινε δύο χρόνια στην ίδια τάξη. Δεν άντεχε τον κόσμο και πήρε απόφαση, έφυγε από το σπίτι και πήγε στον «ερημότοπο» αυτό να ζήσει μόνος του.

V. Το αστικό λεωφορείο

Ο Κυρ Ζαφείρης έβλεπε την μικρή του κόρη -που της είχε αδυναμία- μόνο όταν εκείνη και ο άντρας της έρχονταν στις γιορτές στο Μεσολόγγι από την Αθήνα που έμεναν. Ετούτο το Πάσχα όμως, έπρεπε “το βουνό να πάει στον Μωάμεθ” μιας και η μοσχαναθρεμμένη του θυγατέρα είχε κάποια επιπλοκή στην εγκυμοσύνη της και δεν μπορούσε να ταξιδέψει. Στην Πρωτεύουσα λοιπόν…

VI. Χρωστούμενα

Ο πόλεμος και τα διεθνή οικονομικά συμφέροντα που έχουν πέσει σαν αρπακτικά πάνω στις σάρκες του εθνικού πλούτου της χώρας, έχουν οδηγήσει τους πολίτες σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Ανάμεσα σε αυτούς και ένας πατέρας με τον τρίχρονο γιο του, που…

VII. Καθημερινότητα

Η Χριστίνα και ο Νίκος. Ένα ζευγάρι σκληρά εργαζόμενων Ελλήνων όπως τόσα και τόσα στην εποχή μας. Τι άραγε θα φέρει ο Μορφέας στην κουρασμένη γυναίκα κατά την διάρκεια του ολιγόλεπτου ύπνου της, λίγο πριν γυρίσει ο άντρας της από την δουλειά του στο σπίτι;

VIII. Παφλασμός με πρόφαση μια καλοκαιρινή νύχτα

Στο τελείωμα της μέρας, ο Μίλτος συνήθιζε να πίνει μια μπύρα με τον Αντώνη πριν πάει να ξεκουραστεί από τον κάματο που του επέβαλε η εργασία εν μέσω τουριστικής περιόδου. Σήμερα όμως, ο Αντώνης θα οδηγήσει τον φίλο του σε…

IX. Το τσαγερό

Τη μικρή Μορφούλα την μεγαλώνει ουσιαστικά η γιαγιά της η Σταύραινα, μιας και οι γονείς της μικρής δουλεύουν σκληρά σε ένα εργοστάσιο. Η εγγόνα είναι ένα ζωηρό, σκανταλιάρικο πλάσμα, που όλο και κάτι σκαρφίζεται για να περάσει ευχάριστα την ώρα της! Να, όπως σήμερα που…

X. Η φυγή της Αριάδνης


Γλάροι άνοιξαν τα φτερά τους, ένα κύμα σκόρπισε τον αφρό του στα βράχια της Κρήτης, το πλοίο άφηνε πίσω του έναν τόπο ορφανό. Ο ήρωας σκότωσε το θηρίο και πήρε αυτός τη θέση του. Τώρα, για να μην ανακαλύψουν το μυστικό του με το πρώτο φως άνοιξε πανιά για την πατρίδα.

XI. Θαλασσοπλαγιά

Οι βάρκες στο Τουρκολίμανο λικνίζονταν στη θέληση της θάλασσας σαν σε χορογραφία μυσταγωγική, κατανυκτική… με τα γυναικεία ονόματά τους να καθρεφτίζονται υδάτινο πάπλωμα του λιμανιού.

XII. Επίμετρο – Τα μήλα


Μου έφεραν ένα καλάθι με μήλα, κομμένα ελπίζω όχι από τον κήπο των Εσπερίδων. Ήταν κόκκινα, ώριμα κι αντανακλούσαν το φως του ήλιου στη στιλπνάδα τους. Δεν άγγιξα ούτε ένα. Μείναν όλα μέσα στο καλάθι εκεί που τ’ άφησα, στο τραπέζι της κουζίνας, χωρίς να τα γευτώ.


[grbk https://www.greekbooks.gr/catalog/product/view/id/283504/s/piano-forte/%5D

Κριτική και εντυπώσεις

Ο Βασίλης Μπαρούτης έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο γραφής. Όπως και στο πρώτο του έργο, έτσι και στο «Piano forte», δημιουργεί εικόνες στο μυαλό του αναγνώστη του μέσα από τις οποίες τον κάνει να αισθανθεί και όχι απλά να διαβάσει όσα έχει να του πει.

Κινούμενος, ο συγγραφέας, αρκετές φορές στις παρυφές του φυσικού, του πιθανού, κεντρίζει και την λογική και το θυμικό όλων όσων διαβάζουν τα κείμενά του. Οι ήρωές του μπορεί να είναι απλοί άνθρωποι αλλά δεν πράττουν απλά, δεν πράττουν αναμενόμενα.

Είναι φιγούρες πολλές φορές τραγικές και πάντα ενδιαφέρουσες να τις μελετήσεις, να τις παρατηρήσεις και εν τέλει να αναρωτηθείς σχετικά με το τι θα έκανες αν βρισκόσουν στην δική τους θέση. Έτσι, απλά διαβάζοντας από την άνεση του καναπέ και του σπιτιού σου, βιώνεις καταστάσεις που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ζούσες στην ζωή σου, στον τόπο σου, στην εποχή σου.

Ένα ταξίδι τα διηγήματα που συνθέτουν το «Piano forte», του Βασίλη Μπαρούτη, που σας συνιστώ να το κάνετε και να το απολαύσετε. Θα γνωρίσετε δρόμους του μυαλού ανεξερεύνητους και πεδιάδες της ψυχής πιθανότατα άγνωστες μέχρι τώρα.

Οπισθόφυλλο:

Παράδοξο ίσως, αλλά διαβάζοντας τα διηγήματα που φτιάχνει ο Βασίλης Μπαρούτης έχεις την αίσθηση μιας μουσικής κλίμακας που σε κυριεύει και σε παρασύρει στον ρυθμό της. Όχι, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες θεματικές αναφορές στη μουσική μέσα στις σελίδες τους. Κι όμως, οι λέξεις τους μοιάζει να συντροφεύονται από μια ηχητική υπόκρουση γνώριμη. Σαν να μπήκες σε κάποιο μπαράκι και να ελευθερώνεις τη σκέψη σου πίνοντας μία μία τις ιστορίες του βιβλίου.
Διώνη Δημητριάδου, Κριτικός λογοτεχνίας

Μια συλλογή διηγημάτων ωριμότητας και εμπειριών λακωνικά δοσμένων, όπως αρμόζει στους κανόνες του διηγήματος. Καταστάλαγμα βαθιάς περισυλλογής, υπαρξιακής αναζήτησης, λεπτής ευαισθησίας και στοχαστικών σκέψεων.
Γιάννης Παπαθεοδώρου, Φιλόλογος, ποιητής

Όπως πάντα στους χρόνους και παντού στους τόπους και οι πάντες οι άνθρωποι, έτσι και ο Βασίλης Μπαρούτης αφηγείται ιστορίες, που για να “δέσουν”, για τα καλά και για το καλό αυτών που διαβάζουν ακόμη, ευτυχώς, αυτός τις γράφει κιόλας. Και το πραγματοποιεί με έναν πλούσιο τρόπο σε μια φόρμα μικρή.
Ηλίας Μέλιος, ραδιοφωνικός παραγωγός


[grbk https://www.greekbooks.gr/catalog/product/view/id/283504/s/piano-forte/%5D

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Piano forte

Συγγραφέας

Βασίλης Μπαρούτης

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Φίλντισι

Ημερομηνία έκδοσης

Δεκέμβριος 2017

Αριθμός σελίδων

104

ISBN

978-618-5101-48-0

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα