«Μια άδεια κουβαρίστρα», Φωτεινή Βασιλείου .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Μια άδεια κουβαρίστρα», Φωτεινή Βασιλείου

Το σύγχρονο αυτό παραμύθι δείχνει στους αναγνώστες του πως βιώνονται τα συναισθήματα της λύπης, της ζήλιας, της χαράς, αλλά και της ψυχικής ικανοποίησης!

Γράφει: Matia Gr
«Μια άδεια κουβαρίστρα», Φωτεινή Βασιλείου

Στη σειρά «Σύγχρονο παραμύθι» των εκδόσεων Μίνωας, κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2019 το νέο παιδικό βιβλίο της Φωτεινής Βασιλείου με εικονογράφηση της Ρένας Μεταλληνού.

Υπόθεση βιβλίου

Η μικρή Αλίκη είναι χαρούμενη μόνο όταν της κάνουν όλα, μα όλα τα χατίρια. Όλες τις άλλες φορές… κάτι θα βρει να ζηλέψει, κάτι θα βρει να θυμώσει και σίγουρα θα σταματήσει το παιχνίδι, θα βάλει τα κλάματα ή και τις φωνές.

Ο παππούς της που βλέπει αυτή τη συμπεριφορά, αποφασίζει να της δείξει τι ακριβώς είναι η χαρά.


– Και τι είναι χαρά; ρώτησε εκείνη.
Τότε ο παππούς μπήκε στο σπίτι και επέστρεψε με ένα ξύλινο κουτί. Η Αλίκη το άρπαξε αμέσως, αλλά απογοητεύτηκε. Μέσα στο κουτί υπήρχε μόνο μία άδεια κουβαρίστρα.
– Αυτό είναι άδειο!
– Εδώ θα βάλεις τη χαρά όταν τη βρεις, της απάντησε ο παππούς.
– Και που να ψάξω;
– Ξεκίνα από το πιο ψηλό σημείο του χωριού.

Και για εκεί ξεκίνησε η Αλίκη, γεμάτη περιέργεια, όμως σύντομα κουράστηκε και κάθισε κλαίγοντας στη σκιά ενός μεγάλου δέντρου.


Τότε την πλησίασε ένα πανέμορφο γαλάζιο πουλί, μοναδικό στην όψη. Στο άνοιγμα των φτερών του έλαμπαν όλα τα χρώματα και το γυαλιστερό του ράμφος αντανακλούσε το χρυσό φως του ήλιου.
– Γιατί κλαις, κοριτσάκι, χάθηκες;
– Όχι, δε χάθηκα.
– Μήπως έχασες κάτι;
– Όχι, δεν έχασα.
– Τότε γιατί δεν είσαι χαρούμενη;
– Δεν ξέρω…
– Για σκέψου, της είπε εκείνο. Εμένα αρκεί να με κάνει χαρούμενο ένα μικρό κομμάτι ουρανού. Μήπως, αν είχες κι εσύ ένα δικό σου κομμάτι ουρανού, θα ήσουν χαρούμενη;
– Ναι! Νομίζω αυτό είναι! φώναξε η Αλίκη.

  «Ένας παράξενος επισκέπτης», Ναννίνα Σακκά Νικολακοπούλου

Μια και δυό το πουλί, πετώντας με τα δυνατά φτερά του, ανέβηκε ψηλά στον ουρανό. Μετά από λίγη ώρα επιστρέφει κρατώντας ένα κομμάτι ουρανού σφιχτά στο ράμφος του και το προσφέρει στο κορίτσι που ακόμα κλαίει. Η Αλίκη το παίρνει, το διπλώνει και το βάζει μέσα στο κουτί της. Όμως και πάλι δεν φαινόταν χαρούμενη…

Το γαλάζιο πουλί τότε είχε μια ιδέα! Μήπως θα αρκούσαν λίγες ηλιαχτίδες για να της στεγνώσουν τα δάκρυα; Θα το δοκιμάσει! Αυτή τη φορά πετά ολόισια προς τον ήλιο! Σκύβει στο αυτί του και τον παρακαλεί να δώσει μερικές ηλιαχτίδες του για την μικρή Αλίκη, και ο ήλιος με χαρά τις προσφέρει. Μόλις της τις δίνει το γαλάζιο πουλί η Αλίκη σταματά το κλάμα, τις τυλίγει γύρω από την κουβαρίστρα και τις βάζει μέσα στο κουτί της.

Όμως τα δάκρυα δεν αργούν να ξαναβρέξουν το προσωπάκι της… Ίσως αν είχε δικό της ένα κομμάτι από το ουράνιο τόξο… Το πανέμορφο πουλί δεν χάνει χρόνο. Πετά ψηλά να βρει το ουράνιο τόξο και να του ζητήσει μια κορδέλα από τα χρώματά του. Το ουράνιο τόξο δέχτηκε μετά χαράς! Έτσι ο φτερωτός μας φίλος με την κορδέλα στο ράμφος του επιστρέφει στην Αλίκη. Εκείνη την τυλίγει με προσοχή και την βάζει στο κουτί της.

Έχει τώρα πια όλα όσα ζήτησε από το γαλάζιο πουλί, αλλά χαρούμενη δεν είναι. Αποχαιρετά τον φτερωτό φίλο της και παίρνει τον δρόμο της επιστροφής για το σπίτι, λυπημένη όπως πάντα.

Στην διαδρομή συναντά πρώτα τον Νικόλα που είναι λυπημένος γιατί θα μετακομίσει στην πόλη, την Ελένη που κλαίει που κόπηκαν οι μπούκλες της, και την Δήμητρα που είναι στεναχωρημένη γιατί χάλασαν οι κορδέλες του ποδηλάτου της.

  «Παππού, σ’ αγαπώ», Μάρω Θεοδωράκη

Άραγε η Αλίκη θα θελήσει και θα μπορέσει να βοηθήσει τα άλλα παιδιά, αλλά και να βρει τη χαρά;

book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο

«Μια άδεια κουβαρίστρα»

κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Η Αλίκη, η κεντρική ηρωίδα του «Μια άδεια κουβαρίστρα» της Φωτεινής Βασιλείου, είναι ένα κορίτσι που θα μπορούσατε να συναντήσετε και στο δικό σας σχολείο, στη δική σας γειτονιά. Είναι ένα πλάσμα που αν και δεν είναι κακό, είναι συνεχώς δυστυχισμένο και κακότροπο!

Τι είναι αυτό που κάνει την μικρή μας φίλη συνεχώς συννεφιασμένη; Σίγουρα, όπως διαβάσουμε στο βιβλίο, όχι κάτι άξιο λόγου. Απλά έχει λανθασμένη στάση απέναντι σε αυτά που της συμβαίνουν… τα βλέπει στρεβλά και από λάθος οπτική γωνία.

Μπορεί αυτό να αλλάξει; Φυσικά και μπορεί! Το πως, μας το μαθαίνει η συγγραφέας Φωτεινή Βασιλείου με τη βοήθεια των μοναδικών, όμορφων και με έντονα χρώματα εικόνων της εικονογράφου Ρένας Μεταλληνού. Η πολύ διδακτική ιστορία, σε συνδυασμό με τις υπέροχες εικόνες, θα κερδίσει τους μικρούς αναγνώστες και θα τους μάθει την χαρά. Την χαρά του να μοιράζεσαι, την χαρά της αλληλοβοήθειας και της αλληλεγγύης!

Το σύγχρονο αυτό παραμύθι δείχνει στους αναγνώστες του πως βιώνονται τα συναισθήματα της λύπης, της ζήλιας, της χαράς, της ψυχικής ικανοποίησης και τους βοηθά να επιλέξουν λίγο πολύ τα συναισθήματα που είναι καλύτερα να προτιμά ο καθένας μας είτε είναι μικρός σε ηλικία είτε μεγάλος.

Το «Μια άδεια κουβαρίστρα» της Φωτεινής Βασιλείου, περιλαμβάνεται στη ομάδα βιβλίων των εκδόσεων Μίνωας: Συναισθήματα – Συμπεριφορά! Όλα αυτά τα αναγνώσματα καλό είναι να τα διαβάσουμε μαζί με το παιδί μας, ώστε να μπορέσουμε -με αφορμή την ανάγνωση αυτή- να χτίσουμε μια πολύ ωφέλιμη συζήτηση με αυτό πάνω στα θέματα που θίγονται στις σελίδες τους. Θα είναι τα 10 πιο σημαντικά λεπτά της ημέρας σας αλλά και της ημέρας του παιδιού σας!

  «Ένας δράκος στο σχολείο», Κάριλ Χαρτ

Αναζητήστε το «Μια άδεια κουβαρίστρα» σε φυσικά καταστήματα ή σε ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία –κάνοντας κλικ εδώ– και εκμεταλλευτείτε κάθε αφορμή που θα σας δώσει το περιεχόμενό του για να μάθετε στο παιδί σας πράγματα σημαντικά για όλη του την ζωή! 🙂

Οπισθόφυλλο:

– Γιατί κλαις, κοριτσάκι, χάθηκες;
– Όχι, δε χάθηκα.
– Μήπως έχασες κάτι;
– Όχι, δεν έχασα.
– Τότε γιατί δεν είσαι χαρούμενη;
– Δεν ξέρω…

Η Αλίκη όλο ζηλεύει! Και όλο θυμώνει και σταματάει το παιχνίδι της στη μέση. Κι άλλες φορές, πάλι, βάζει τα κλάματα. Χαρούμενη πάντως δεν είναι.
Μια μέρα ρωτάει τον παππού της: Παππού, τι είναι χαρά; κι εκείνος για απάντηση της χαρίζει ένα κουτί με μια άδεια κουβαρίστρα. Έτσι ξεκινά η Αλίκη να ανακαλύπτει τη χαρά. Τι είναι αυτό, όμως, που μας κάνει πραγματικά χαρούμενους; Ποια αόρατη κλωστή δένει τις χαρούμενες στιγμές και τις τυλίγει σε μια άδεια κουβαρίστρα;


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Μια άδεια κουβαρίστρα

Συγγραφέας

Φωτεινή Βασιλείου

Εικονογράφος

Ρένα Μεταλληνού

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

Ιανουάριος 2019

Αριθμός σελίδων

232

ISBN

978-618-02-1170-2

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.