Δώδεκα, Κατερίνα Τζαβάρα .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δώδεκα, Κατερίνα Τζαβάρα

Το Δεκέμβριο του 2021 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διάπλους μια συλλογή δώδεκα διηγημάτων της Κατερίνας Τζαβάρα υπό τον τίτλο “Δώδεκα”.

Δώδεκα, Κατερίνα Τζαβάρα
Δώδεκα, Κατερίνα ΤζαβάραΔώδεκα, Κατερίνα Τζαβάρα

Κριτική και εντυπώσεις

Η Κατερίνα Τζαβάρα είναι γνωστή στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό από την λαμπρή πορεία της στη συγγραφή παιδικών βιβλίων και εκπαιδευτικών βιβλίων γνώσεων. Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια -από το 2007- ως ακάματη εργάτρια, δημιουργεί η λογοτέχνιδα αξιόλογα έργα για τους μικρούς αναγνώστες.

Το “Δώδεκα”, με υπότιτλο “Ιστορίες που γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη”, αποτελεί την πρώτη της προσέγγιση των ενήλικων αναγνωστών. Πρόκειται για μια συλλογή δώδεκα -εξ ου και ο τίτλος- διηγημάτων που αν και ασύνδετα μεταξύ τους έχουν μια κοινή αφετηρία… την τεράστια αγάπη της συγγραφέως για τη Νύφη του Θερμαϊκού!

Από τα βιώματά της εκεί, από τα σημεία και τους ανθρώπους της όμορφης Θεσσαλονίκης, προήλθε η πρώτη ύλη για τα διηγήματα· αυτά που το καθένα τους αντιστοιχίζεται σε έναν μήνα του έτους. Άλλωστε, το έχουμε νιώσει θαρρώ όλοι, ένας τόπος σου δίνει ξέχωρα πράγματα κάθε εποχή του έτους. Και για του λόγου το αληθές…

Κάποιο φθινόπωρο, πως να μην εντοπίσεις τις διαφορές που κάνουν μοναδικά στα μάτια και στην καρδιά Το σπίτι δίπλα στη θάλασσα, μια ολιγοήμερη εκδρομή Στο χωριό και μια βραδινή έξοδος που αντί για ευθυμία διαποτίζει την ψυχή με ένα Φθινόπωρο, όπως Νοέμβρης;

Έναν χειμώνα, πόσα και πόσα συναισθήματα σε κατακλύζουν κατά την διάρκεια μιας χειμωνιάτικης βόλτας Στο παρκάκι της Ροτόντας, όταν υποχρεώνεσαι να ζεις με μια Άδεια αγκαλιά ή όταν έχει σημαδέψει για πάντα τη ζωή σου Το φονικό στο Καφαντάρι;

Μία άνοιξη, τι μπορεί να κρύβει Ο πιανίστας που κάθε βράδυ χάνεται στον δικό του κόσμο της μουσικής, ποια είναι Η θεραπεία όταν η επάρατη νόσος σου χτυπά την πόρτα και τι συμβαίνει όταν ο Νόστος όχι για την πατρίδα αλλά για έναν άνθρωπο, καταλαμβάνει κάθε κύτταρο του οργανισμού σου;

Και τέλος, κάποιο καλοκαίρι, πως αλλάζει ρότα στις ζωές δύο ανθρώπων Ο τελευταίος χορός σε ένα γλέντι γάμου, μέσω ποιας διεργασίας παιδικές αναμνήσεις Με γεύση σπιτικής λεμονάδας έρχονται να συναντήσουν το παρόν και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί ένας Επίλογος να σε λυτρώσει ή να σε στοιχειώσει για πάντα;

Μια πόλη, τέσσερις εποχές, δώδεκα μήνες -ο καθένας με το διήγημά του- περιμένουν να σας κάνουν κοινωνούς της δικής τους αλήθειας, του δικού τους μύθου, των δικών τους αισθήσεων και εικόνων, μέσα από την συλλογή αυτή της Κατερίνας Τζαβάρα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο δημοσιογράφος Γιάννης Κεσσόπουλος, στο Προλογικό Σημείωμα του βιβλίου…


Τα διηγήματα της Κατερίνας μπορεί κανείς να τ’ απολαύσει αγκαζέ με έναν καφέ ή ένα κρασί κι έναν φλεβάρικο ουρανό, εκείνον που μπορεί να μας χαρίσει τη μελαγχολία της χειμερινής αποδρομής ομού με την επερχόμενη ελπίδα της άνοιξης. Παρέα με τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.
Εύχομαι από καρδιάς μύριες αναγνώσεις!

…οπότε, καλή ανάγνωση!

Οπισθόφυλλο

Δώδεκα ιστορίες, δώδεκα ανατρεπτικές διηγήσεις, μία για κάθε μήνα του χρόνου. Ένα οδοιπορικό αναμνήσεων και σχολιασμού των κοινωνικών θεμάτων που βιώνει η σύγχρονη ελληνική κοινωνία, από την περίοδο της Κατοχής μέχρι σήμερα. Μελαγχολία, έρωτες, προσωπικά διλήμματα, οικογενειακές σχέσεις, ιδιότυπες φιλίες, ο φόβος του θανάτου και η νίκη της ζωής· όσα υφαίνουν τις ανθρώπινες σχέσεις αναδεικνύονται ανεπιτήδευτα από τη συμπαγή και αυθεντική γραφή που χαρακτηρίζει τη συγγραφέα σε όλα τα έργα της. Τα ανείπωτα έρχονται στο φως αναπάντεχα, δημιουργούν καινούργιες βάσεις στις σχέσεις των πρωταγωνιστών, αποκαλύπτουν μυστικά δεκαετιών και το κρυμμένο παράπονο των ανθρώπων.

Η συγγραφέας προβάλλει την εσωτερική δύναμη των ανθρώπων με ένα ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας και συγκινεί με την αμεσότητα και τον εύρυθμο παλμό του λόγου της, τη λιτότητα των περιγραφών και το πλούσιο ηχόχρωμα της αναπαράστασης του εσωτερικού κόσμου των προσώπων που επιλέγει να αναδείξει. Κάπου ανάμεσα στις ιστορίες των προσώπων αυτών θα αναγνωρίσετε κομμάτια και της δικής σας ιστορίας. Θα ανακαλύψετε και όσα, αιφνίδια, μας αποκαλύπτει η ίδια η ζωή· τις κρυφές συγχορδίες των πραγμάτων.


Αγοράστε το “Δώδεκα”, της Κατερίνας Τζαβάρα, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Δώδεκα

Υπότιτλος βιβλίου

Ιστορίες που γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη

Συγγραφέας

Κατερίνα Τζαβάρα

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Διάπλους

Ημερομηνία έκδοσης

Δεκέμβριος 2021

Αριθμός σελίδων

120

ISBN

978-618-5545-06-2

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.