«Ένα κουκούτσι στο στρατό του Μεγαλέξανδρου», των Παντελή Σταματελόπουλου και Μαρίας Ηλιοπούλου .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Ένα κουκούτσι στο στρατό του Μεγαλέξανδρου», των Παντελή Σταματελόπουλου και Μαρίας Ηλιοπούλου

Πριν ο Μέγας Αλέξανδρος ξεκινήσει για την μεγάλη εκστρατεία στην Ανατολή, χρειάστηκε να διευθετήσει ορισμένα “ζητήματα” στην μικρή γειτονιά των ελληνικών πόλεων κρατών. Ένα από αυτά ήταν και η Θήβα. Υπολείπονταν τριακόσια τριάντα πέντε […]

Γράφει: Matia Gr
«Ένα κουκούτσι στο στρατό του Μεγαλέξανδρου», των Παντελή Σταματελόπουλου και Μαρίας Ηλιοπούλου

Ένα κουκούτσι στο στρατό του ΜεγαλέξανδρουΠριν ο Μέγας Αλέξανδρος ξεκινήσει για την μεγάλη εκστρατεία στην Ανατολή, χρειάστηκε να διευθετήσει ορισμένα “ζητήματα” στην μικρή γειτονιά των ελληνικών πόλεων κρατών. Ένα από αυτά ήταν και η Θήβα. Υπολείπονταν τριακόσια τριάντα πέντε χρόνια για την γέννηση του Χριστού, όταν οι μακεδόνες του Αλέξανδρου ισοπέδωσαν κυριολεκτικά την πόλη της Βοιωτίας.


Ύστερα από πολιορκία δύο ημερών ο Αλέξανδρος μπήκε στην πόλη. Λένε ότι ήθελε να δώσει χρόνο στους Θηβαίους για συνδιαλλαγή. Ίσως να επιδίωκε αποκατάσταση των σχέσεων, αν ο στρατός του δεν ήταν τόσο εξαγριωμένος, εξαιτίας της δολοφονίας των συναδέλφων τους από τους Θηβαίους στην ακρόπολη της Καδμείας.
Υπολογίζοντας τις τυχόν αντιδράσεις στις τάξεις του μακεδονικού στρατού, ο Αλέξανδρος απέφυγε να πάρει κάποια απόφαση. Άφησε να ενεργήσει το μίσος με το οποίο οι Έλληνες καταδιώκουν Έλληνες, και οι σαρισοφόροι όρμησαν στους δρόμους της πόλης σκορπώντας αδιακρίτως το θάνατο. Ο στρατηγός Περδίκας πρωτοστάτησε στο μακελειό. Μια άνιση μάχη, ένας αγώνας απελπισίας δόθηκε από τους Θηβαίους, που στο τέλος κάμφθηκαν πέφτοντας μέχρι τον τελευταίο. Όσοι δεν σκοτώθηκαν κάηκαν ζωντανοί μέσα στα ίδια τους τα σπίτια ή, ακόμα χειρότερα, πουλήθηκαν σκλάβοι.

Μόνο το σπίτι του ποιητή Πίνδαρου έμεινε όρθιο και ανέγγιχτο, στην άλλοτε ισχυρή πόλη κράτος, μετά από ρητή εντολή του νεαρού βασιλιά της Μακεδονίας. Δεκαπέντε ετών ήταν τότε ο Φιλόλαος, ο Θηβαίος. Ο βασικός ήρωας του εφηβικού ιστορικού μυθιστορήματος που συνέγραψαν ο Παντελής Σταματελόπουλος και η Μαρία Ηλιοπούλου, το οποίο φέρει τον τίτλο «Ένα κουκούτσι στο στρατό του Μεγαλέξανδρου», και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος το 2001.

Είχαμε μείνει όμως στην εκθεμελίωση της Θήβας και στον νεαρό Φιλόλαο, που όπως οι περισσότεροι από τους συμπολίτες του δεν έχασε μόνο το σπίτι του αλλά και όλα τα συγγενικά του πρόσωπα: την αδερφή, την μητέρα και τον πατέρα του. Την δουλεία την γλύτωσε, προσωρινά τουλάχιστον, λόγω της εμφάνισης του που δεν προμήνυε ότι έχει πάνω από ένα χρόνο ζωής. Οι μακεδόνες απλά τον άφησαν να πεθάνει.

Ορφανός, ολομόναχος, πάμφτωχος και με ασθενική κράση, έφυγε από τον σωρό ερειπίων που είχε μετατραπεί η πόλη του, και τράβηξε κατά το νότο. Ήθελε να βρεθεί όσο πιο μακρυά γινόταν από την αιτία των δεινών του. Τον μακεδονικό στρατό και τον Αλέξανδρο. Από την Θήβα στην Κόρινθο, και κατόπιν στις θάλασσες και τα λιμάνια μεταξύ Ρόδου, Κάτω Ιταλίας και Κυρηναϊκής ως ψυχοπαίδι ενός του καπετάνιου ενός εμπορικού πλοίου.

Κι αν αυτά σας φαίνονται περιπετειώδη, που να διαβάσετε ολόκληρη την ιστορία του Φιλόλαου! Του Θηβαίου που είχε ως μοναδικό σκοπό να εκδικηθεί τον θάνατο της οικογένειας του και την καταστροφή της πόλης του. Δεν θα σας φανερώσω αν εκπλήρωσε και σε ποιο βαθμό τον σκοπό του… Απλά θα σας πω ότι βρέθηκε κοντά, πολύ κοντά για την ακρίβεια, στον Αλέξανδρο και θα σας παροτρύνω να διαβάσετε το «Ένα κουκούτσι στο στρατό του Μεγαλέξανδρου», των Παντελή Σταματελόπουλου και Μαρίας Ηλιοπούλου, όσο πιο σύντομα μπορείτε.

Στο βιβλίο αυτό δεν θα βρείτε λεπτομέρειες για την πορεία του μεγάλου στρατηλάτη στην Ασία. Δεν θα ζήσετε μάχες και πορείες στα βάθη της Ανατολής. Θα ταξιδέψετε όμως με τον Φιλόλαο στην απίστευτη ιστορία της ζωής του, θα λυπηθείτε με τις λύπες του, θα χαρείτε με τις χαρές του, και εκεί κάπου στις τελευταίες σελίδες… στο μυθιστορηματικό κρεσέντο που έχουν ετοιμάσει οι συγγραφείς για τους αναγνώστες τους, θα νιώσετε την καρδιά σας να χτυπάει σε γοργούς ρυθμούς και πιθανόν θα χρειαστείτε και μερικά χαρτομάντιλα.

Δεν είναι τυχαίο που το «Ένα κουκούτσι στο στρατό του Μεγαλέξανδρου» έχει λάβει το Ά βραβείο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Ο Παντελής Σταματελόπουλος και η Μαρία Ηλιοπούλου κατάφεραν μέσα σε ένα βιβλίο να χωρέσουν μια εξαιρετικά περιπετειώδη ζωή. Για την ακρίβεια μπόρεσαν να χωρέσουν περισσότερες, αφού με σύντομες αναφορές μας φανερώνουν την εξέλιξη της ζωής των ηρώων που εμφανίζονται για λίγο στην ιστορία μας, ικανοποιώντας έτσι την περιέργεια του αναγνώστη που συνήθως, σε άλλα βιβλία, μένει ανικανοποίητη.

Όσο για το κουκούτσι που αναφέρεται στον τίτλο… γνωρίζατε ότι κάποια στιγμή ο Αλέξανδρος, ενόσω βρισκόταν με τον στρατό του στα βάθη της Περσίας… επ, τι πάω να κάνω! Θα το μάθετε όταν διαβάσετε το βιβλίο!

Αν και πρόκειται για εφηβικό ανάγνωσμα, είμαι σίγουρος ότι δεν θα αφήσει αδιάφορους τους ενήλικους αναγνώστες. Τουναντίον. Αγοράστε το την επόμενη φορά -φροντίστε να είναι σύντομα- που θα βρεθείτε σε κάποιο βιβλιοπωλείο και πριν το δώσετε στην έφηβη κόρη ή στον έφηβο γιο σας να το διαβάσουν, απολαύστε το εσείς… εκτός αν διαβάζουν πολύ γρήγορα, οπότε μπορείτε να δείξετε μεγαλοψυχία! 🙂 Καλή ανάγνωση!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Εκείνος είναι ο Αλέξανδρος, ο φοβερός Μακεδόνας κατακτητής. Ο άλλος είναι ο Φιλόλαος, ένας γενναίος Θηβαίος που θέλει να εκδικηθεί την καταστροφή της πόλης του από το στρατό των Μακεδόνων.
Οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν κάπου στην Ανατολή. Ανάμεσά τους μια θάλασσα μίσους. Γύρω τους εχθροί και φίλοι, ταξίδια και περιπέτειες, ο έρωτας και ο κίνδυνος. Τι θα γίνει όμως όταν ο Αλέξανδρος θα δωρίσει στον Φιλόλαο ένα ασήμαντο κουκούτσι από βερίκοκο;

Ν.Π.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.