«Ένα μυστήριο για τον Μπούφο Νο1 Το πρώτο μου μυστήριο», Γιώργος Κωνσταντινίδης και Σωτήρης Μητρούσης .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Ένα μυστήριο για τον Μπούφο Νο1 Το πρώτο μου μυστήριο», Γιώργος Κωνσταντινίδης και Σωτήρης Μητρούσης

Ένα βιβλίο χάρμα, που με έκανε να γελάσω πολύ, να το ευχαριστηθώ ακόμη περισσότερο και να το συστήσω σε όλους τους γύρω μου να το διαβάσουν.

Γράφει: Matia Gr
«Ένα μυστήριο για τον Μπούφο Νο1 Το πρώτο μου μυστήριο», Γιώργος Κωνσταντινίδης και Σωτήρης Μητρούσης

Το πρώτο μέλος της παιδικής σειράς «Ένα μυστήριο για τον Μπούφο», των Γιώργου Κωνσταντινίδη και Σωτήρη Μητρούση, κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2018, από τις εκδόσεις Μίνωας, και φέρει τον τίτλο «Το πρώτο μου μυστήριο»!

Υπόθεση βιβλίου

Με λένε Στέλιο.
Είμαι παιδί αλλά έχω ένα ταλέντο: Δεν τα καταφέρνω σε τίποτα!
Δεν είναι και λίγο αυτό…
Στα μαθήματα σκράπας.
Στα αθλήματα παλτό.
Στις τέχνες, άσχετος.
Στα επιτραπέζια, γκαντέμης.
Στα μυστήρια… τώρα που το σκέφτομαι… δεν έχω ασχοληθεί.
Ας δοκιμάσω τις δυνάμεις μου.
Μπορεί να μου δώσει κάποιος ένα μυστήριο;
Ένα μυστήριο περίπλοκο.
Τώρα που το σκέφτομαι… ένα μυστήριο δύσκολο!
Ή… καλύτερα ένα πιο απλό.
Εδώ που τα λέμε… ας μου δώσουν ένα μυστήριο εύκολο.
Ας πούμε…
Ένα μυστήριο για τον Μπούφο!

Προς το παρόν ο φίλος μας ο Στέλιος, βαθιά χωμένος στην ντουλάπα των γονιών του, προσπαθεί να γλυτώσει μια τιμωρία, ελπίζοντας πως η μητέρα του -της οποίας η φωνή σπάζει τζάμια καθώς φωνάζει το όνομά του- δεν θα ανακαλύψει την κρυψώνα του! Φευ! Η μητέρα έχει έρθει κατευθείαν έξω από τη ντουλάπα…


– Παιδί μου, πότε θα καταλάβεις πως την κρυψώνα της ντουλάπας τη μάθαμε πια; Από μωρό, εκεί χώνεσαι.

Γιατί κρύβεται ο Στέλιος; Σήμερα είναι η αποφράδα μέρα που οι γονείς παίρνουν στα χέρια τους τους ελέγχους. Και τι άλλο έχουν οι έλεγχοι αν όχι βαθμούς… Κι όσο αφορά τον Στέλιο, κακούς βαθμούς, πάρα μα πάρα πολύ κακούς βαθμούς. Αυτό έκανε έξαλλη τη μαμά του και κόντεψε να σπάσει το εξαλλόμετρο! Τι είναι αυτό; Είναι η συσκευή που μετρά το πόσο έξαλληηηηηηηηηηηηηηηηηη είναι! Να σκεφτείτε, αυτή τη φορά “χτύπησε” 18 βαθμούς της “κλίμακας Ήτα”!

Και ενώ η αναγγελία των τιμωριών έχει για τα καλά αρχίσει, η τηλεόραση τους διακόπτει με ένα δελτίο έκτακτης επικαιρότητας. Ο κλέφτης με τα μαρούλια ξαναχτύπησε! Και μάλιστα έχει βάλει στο μάτι την περιοχή που είναι το σπίτι του Στέλιου. Σε κάθε σπίτι που κλέβει, αφήνει ένα μαρούλι στο πάτωμα. Ο Στέλιος αποφασίζει πως πρέπει να τον πιάσει, και αμέσως – αμέσως σκαρώνει μια λίστα από ετερόκλιτα αντικείμενα που θα χρειαστεί για αυτό το σκοπό.

Από το να τα έχει στη λίστα βέβαια, μέχρι να τα συγκεντρώσει, υπάρχει η απόσταση του σχεδίου από την πραγματικότητα. Λίγο λίγο η απόσταση μειώνεται, τα πράγματα συγκεντρώνονται και ο Στέλιος με λίγη βοήθεια από τον μικρότερό του αδερφό Ιάσονα, στήνει τις παγίδες του στον κλέφτη με τα μαρούλια. Εξώπορτα και μπαλκόνι έχουν γίνει παγίδες για τον κλέφτη! Δυστυχώς όμως, ο μόνος που καταφέρνουν να πιάσουν είναι ο μπαμπάς τους! Χμ… δεν φαίνεται και πολύ χαρούμενος…

Όμως ένα τόσο μεγάλο λαγωνικό όπως ο Στέλιος δεν το βάζει κάτω με την πρώτη αποτυχία, ούτε καν με την δεύτερη! Σειρά έχει τώρα ο ακάλυπτος να γεμίσει κλεφτοπαγίδες. Βέβαια είναι και η μαμά που όταν γυρίσει σπίτι, περιμένει πως ο Στέλιος θα έχει διαβάσει την Ιστορία του και θα της την πει! Ωχ!!!…

Κριτική και εντυπώσεις

Το «Ένα μυστήριο για τον Μπούφο Νο1 Το πρώτο μου μυστήριο» του Γιώργου Κωνσταντινίδη με σκίτσα του Σωτήρη Μητρούση, είναι ένα βιβλίο θαυμάσιο και απολαυστικό, αστείο και διασκεδαστικό, γεμάτο αστεία και αβίαστο χιούμορ. Ένα βιβλίο χάρμα, που με έκανε να γελάσω πολύ, να το ευχαριστηθώ ακόμη περισσότερο και να το συστήσω σε όλους τους γύρω μου να το διαβάσουν.

Προσεγμένο μέχρι την μικρότερή του λεπτομέρεια, ευρηματικό, έξυπνο, ιδιότυπο, κωμικό και ευφυές! Είναι ιδανικό για να δημιουργήσει φανατικούς αναγνώστες ακόμη και αυτούς που δεν συμπαθούν τα βιβλία!

Τι να σας πρωτοπώ; για το δέσιμο που έχει το κείμενο με τα σκίτσα; για τους έξυπνους διαλόγους και τους ακόμη εξυπνότερους μονολόγους; για τον συγγραφέα και τον εικονογράφο που “κεντάνε” την κάθε του σελίδα;

Είναι το βιβλίο που θα κάνει ευτυχισμένο το κάθε πιτσιρίκι που θα το πάρει για δώρο και θα το διαβάσουν όλοι οι ενήλικες που υπάρχουν γύρω του. Τουλάχιστον δύο φορές! Ακόμη εδώ είστε; Αγοράστε το, χαρίστε το, διαβάστε το, είναι απίθανα αστείο!

Οπισθόφυλλο:

Ένας κλέφτης έχει βάλει στο μάτι τη γειτονιά μας.
Όπου «χτυπάει», αφήνει τα… διαπιστευτήριά του.
Ένα μαρούλι!
Ο κλέφτης με τα μαρούλια, έτσι τον λένε όλοι, ας δοκιμάσει να έρθει στο σπίτι μας.
Θα είμαι απόλυτα έτοιμος!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Ένα μυστήριο για τον Μπούφο Νο1 Το πρώτο μου μυστήριο

Συγγραφέας

Γιώργος Κωνσταντινίδης

Εικονογράφος

Σωτήρης Μητρούσης

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

Ιανουάριος 2018

Αριθμός σελίδων

96

ISBN

978-618-02-0983-9

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.