«Hotel New York», Βλάσσης Τρεχλής .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Hotel New York», Βλάσσης Τρεχλής

Οι σελίδες του βιβλίου είναι εμβαπτισμένες σε αισθήσεις, αξίες, έρωτες, όνειρα και επιθυμίες, στην αλμύρα των κυμάτων και στην κάψα της ερήμου.

Γράφει: Matia Gr
«Hotel New York», Βλάσσης Τρεχλής

Hotel New York
Εκδόσεις Κέδρος, 2016
Σελ. 390

Πόλεμος είναι η ζωή των ανθρώπων. Ένας πόλεμος με πολλές μορφές, και για να γλιτώσουν οι ψυχές από τα νύχια του, μεθοδεύουν την φυγή τους αναζητώντας ένα φιλόξενο τόπο. Ένα τόπο που άλλοτε λέγεται Αλντεμπαράν, άλλοτε Γη του Πυρός και άλλοτε New York. Μόνο που αυτό το New York ποτέ δεν είναι πραγματικός τόπος. Μια αντανάκλαση πατρίδας είναι. Ένα ξενοδοχείο, ένας σταθμός, ένα χάνι για μια βραδιά για να ξαποστάσεις. Να πάρεις μια ανάσα, ίσα για να δεις την εικόνα σου. Να δεις, όσο να ανοιγοκλείσει το κλείστρο των ματιών σου, να ενώνονται τα χίλια κομμάτια της ύπαρξής σου, και την άλλη στιγμή πάλι τα ίδια, και ξανά και ξανά, και ξανά…

Αρχές του εικοστού αιώνα. Ο Παναγιώτης ετοιμάζεται να φύγει από το χωριό του τη Ζαχλωρού, που φύλαγε πρόβατα, να πάει στην Αμερική. Να βρει μια καινούργια πατρίδα. Το πιο σπουδαίο που είχε κάνει στη ζωή του ήταν που σκότωσε έναν αετό που έκλεβε τα πρόβατά του. Όταν τον έπιασε, του ξερίζωσε την καρδιά μπροστά σε όλους, στον καφενέ του χωριού του και την… έφαγε. Τελικά μετά από ένα μεγάλο ταξίδι και πολλές περιπλανήσεις, φτάνει στο Παρίσι.

Καλλιτεχνικά ρεύματα, ιδέες και ιδεολογίες, ζωγράφοι, ποιητές και φιλόσοφοι, αλλά και καθημερινοί άνθρωποι συναντιούνται στο Παρίσι ένα μήνα πριν ξεσπάσει ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος. Ένα Παρίσι που βράζει καθώς γεννάει τον καινούργιο κόσμο. Συγκρούσεις, ίντριγκες και πολιτικές δολοφονίες παρασύρουν τις κοινωνίες της Ευρώπης στο χάος. Προτελευταίος σταθμός αυτής της διαδρομής το ξενοδοχείο New York, στο λιμάνι του Ρότερνταμ.

Οι σελίδες του βιβλίου είναι εμβαπτισμένες σε αισθήσεις, αξίες, έρωτες, όνειρα και επιθυμίες, στην αλμύρα των κυμάτων και στην κάψα της ερήμου. Η φαντασία με τη δράση, ο στοχασμός με την περιπέτεια, ο μύθος με την ιστορία, η περιπλάνηση με τη μετανάστευση εναλλάσσονται και συμπλέκονται αρμονικά αναβιώνοντας μια συναρπαστική τοιχογραφία της Ευρώπης των αρχών του περασμένου αιώνα.

Ένα βιβλίο με άρωμα Χαλιμάς, που σε ταξιδεύει σε αλλοτινές εποχές.

Ο Βλάσσης Τρεχλής γεννήθηκε στο Αίγιο, όπου ζει μέχρι σήμερα. Σπούδασε μουσική και κίνηση, όμως στο πέρασμα των χρόνων, ανακάλυψε πως τον γοήτευε η γλώσσα και η λογοτεχνία. Άλλα έργα του είναι: «Ταξίδι στη Λευκή Θάλασσα», «Το αρχαϊκό χαμόγελο του Μάνου Χατζιδάκη» και «Ανδρέας Κάλβος-Το χαμένο πορτρέτο».

Κώστας Τραχανάς

book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ελλάδα, αρχές του εικοστού αιώνα. Ένας νεαρός αποφασίζει να αναζητήσει την τύχη του σε άλλες πολιτείες. Ξεκινά ένα μακρύ ταξίδι από τη Ζαχλωρού για τη Νέα Υόρκη. Για μια άγνωστη πόλη. Για μια καινούργια πατρίδα. Ο δρόμος περνάει από το Παρίσι.
Καλλιτεχνικά ρεύματα, ιδέες και ιδεολογίες, ζωγράφοι, ποιητές και φιλόσοφοι, αλλά και καθημερινοί άνθρωποι συναντιούνται στη γαλλική πρωτεύουσα ένα μήνα πριν ξεσπάσει ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος.
Ένα Παρίσι που βράζει καθώς γεννάει τον καινούργιο κόσμο. Συγκρούσεις, ίντριγκες και πολιτικές δολοφονίες παρασύρουν τις κοινωνίες της Ευρώπης στο χάος.
Προτελευταίος σταθμός αυτής της διαδρομής το ξενοδοχείο New York στο λιμάνι του Ρότερνταμ.

Μια μυθιστορηματική περιπλάνηση στις οδούς της μετανάστευσης, μια συναρπαστική τοιχογραφία της Ευρώπης των αρχών του προηγούμενου αιώνα.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.