Η μαϊμού, Στέφανος Παπαδημητρίου .: Βιβλία .: Ματιά
 

Η μαϊμού, Στέφανος Παπαδημητρίου

Τον Μάρτιο του 2022 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άπαρσις το μυθιστόρημα “Η μαϊμού”, του Στέφανου Παπαδημητρίου.

Η μαϊμού, Στέφανος Παπαδημητρίου
Η μαϊμού, Στέφανος ΠαπαδημητρίουΗ μαϊμού, Στέφανος Παπαδημητρίου

Υπόθεση βιβλίου

Πάντα μου άρεσε να έχω τα μάτια μου ανοιχτά. Ορθάνοιχτα. Και δεν απολαμβάνω τον ύπνο, παρά τον βλέπω μόνο ως ένα αναγκαίο κακό. Όταν ήμουν παιδί, ξυπνούσα πάντα πρώτος στο σπίτι. Μου άρεσε να κοιτάζω όταν οι άλλοι δεν ήταν εκεί. Ο πατέρας μου σηκωνόταν από το κρεβάτι και με έβλεπε να είμαι εντελώς ακίνητος με τα μάτια στραμμένα στην ανατολή, με άρπαζε και μου γέμισε το πρόσωπο αφρούς. Έπιανε το ξυράφι με την ανάποδη, έτσι ώστε να κόβεται μόνο αυτός που το κρατούσε, και αφαιρούσε τις σαπουνάδες γύρω από το στόμα μου και κάτω από τα μάτια. Μετά, έχυνε τον καφέ του πάνω στο πιατάκι του φλιτζανιού και μου τον πρόσφερε τελετουργικά, και εγώ δεχόμουν αυτόν τον λίγο καφέ με μεγάλη ευλάβεια, ως ένα αγιασμό ή μια προειδοποίηση.

Αυτή η φυσική περιέργεια, η ανάγκη θα έλεγε κανείς να παρατηρεί αναλυτικά τα πάντα γύρω του, συνόδευσε τον ήρωά μας και στην ενήλικη ζωή του. Τότε που ακολούθησε το επάγγελμα του ναυτικού και μπάρκαρε σε καράβια που όργωναν τις θάλασσες του κόσμου ολάκερου, ως μηχανικός.

Σε ένα από τα ταξίδια του βρέθηκε στην Αυστραλία. Εκεί, ξεμουδιάζοντας από του πλοίου την ζωή, επισκέφτηκε ένα ζωολογικό κήπο! Σε αυτόν τον περιποιημένο αλλά δαιδαλώδη χώρο, ήρθε για πρώτη φορά πρόσωπο με πρόσωπο με μία εκπρόσωπο του είδους των σιμιίδων πρωτευόντων, δηλαδή με μια -κατά το κοινώς λεγόμενο- μαϊμού!

Αυτή ήταν η πρώτη και επιφανειακή επαφή του με αυτά τα χαριτωμένα, σκανταλιάρικα και πανέξυπνα ζώα. Η μοίρα όμως, του είχε γραμμένο να συνδεθεί και να συμβιώσει στενά με κάποιο από αυτά. Πέρασαν μερικά χρόνια και το πλοίο που εργαζόταν τότε ο ήρωάς μας, έδεσε σε μια όχθη του Ρίο Ορινόκο για επισκευές. Εκεί ήταν που συνάντησε τη μαϊμού της… ζωής του!

Το καημένο το ζώο υποβαλλόταν σε βασανιστήρια από έναν άκαρδο άντρα. Ο ναυτικός μας τον είδε να χτυπά ανελέητα τη μικρή μαϊμού με ένα γυάλινο μπουκάλι. Το πως ακριβώς αντέδρασε δεν μας αφορά αυτή τη στιγμή, πάντως η κατάληξη ήταν να σώσει το ζώο από τα χέρια αυτού του αχαρακτήριστου και να το υιοθετήσει! Ε, αυτό ήταν! Η μαϊμού έγινε η πιστή σύντροφος των ταξιδιών του από εκείνη τη στιγμή.

Εδώ είναι που η ιστορία μας αποκτά ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον, μια σχεδόν μεταφυσική διάσταση. Πως συμβαίνει αυτό; Η αγαπημένη φίλη του ήρωά μας αρχίζει να του φέρνει δωράκια. Όχι φρούτα, όχι μικρά αντικείμενα, αλλά κόλλες χαρτί και μάλιστα γραμμένες! Μικρά κείμενα ασύνδετα μεταξύ τους, με την πρώτη ματιά, και γραμμένα σε διάφορες γλώσσες!

Με αφορμή αυτά τα δωράκια ο καλόκαρδος μηχανικός μας απέκτησε ένα πολύ ενδιαφέρον χόμπι. Καταρχάς -με την βοήθεια λεξικών κυρίως- άρχισε να τα μεταφράζει στη μητρική του γλώσσα. Κατόπιν άρχισε να τα ενώνει και πριν καν το καταλάβει καλά καλά είχε γράψει το πρώτο του βιβλίο. Από μηχανικός λογοτέχνης… δεν είναι άσχημα!

Το δε, αυτό πρώτο πόνημά του το εξέδωσε και η αποδοχή από το φιλαναγνωστικό κοινό υπήρξε ενθουσιώδης! Ακολούθησαν και άλλα βιβλία, με την ίδια επιτυχία κάνοντας τον φίλο μας έναν από τους πλέον διακεκριμένους συγγραφείς της εποχής του.

Ώσπου μια μέρα, όλα σταμάτησαν. Δεν γράφτηκε άλλο βιβλίο από τον ήρωά μας…


Με ρωτούσαν και μου έστελναν γράμματα με ερωτήσεις και απορίες. Ήθελαν να μάθουν γιατί ξαφνικά σταμάτησα να γράφω και να εκδίδω. Και όσο εγώ δεν απαντούσα τόσο άρχισαν να φτιάχνουν δικές τους ιστορίες, με πιθανούς και απίθανους λόγους, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τη σιωπή μου. Άκουσα πως είχα αρρωστήσει, πως είχα απαρνηθεί τα έργα μου, πως οι μούσες σταμάτησαν να επισκέπτονται στον ύπνο μου, πως είχα πνιγεί σε ένα ταξίδι στη Μαύρη Θάλασσα, πως για λόγους πολιτικούς είχα αρνηθεί να ξαναπιάσω χαρτί και μελάνι, και πως είχα τρελαθεί και με άφησε ο καπετάνιος σε μία σωφρονιστική αποικία στη Γαλλική Γουιάνα.

Σταμάτησε η μαϊμού του να τον τροφοδοτεί με πρωτόλειο υλικό; Σταμάτησε εκείνος να ασχολείται με όσα εκείνη του έφερνε; Δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά έγινε. Αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι πως κάποιες από τις ιστορίες της σκανταλιάρας μαϊμούς περίσσεψαν· δεν βρήκαν θέση σε κάποιο από τα βιβλία του διάσημου συγγραφέα-μηχανικού καραβιών, δεν είδαν το φως της δημοσιότητας.

Χμ… μάλλον δεν είναι απολύτως αληθές αυτό, γιατί αυτές ακριβώς οι αναξιοποίητες ιστορίες περιέχονται στο δεύτερο μέρος του μυθιστορήματος “Η μαϊμού”, του Στέφανου Παπαδημητρίου, οπότε τελικά βρήκαν κι αυτές τον δρόμο τους προς το τυπογραφείο και τα μάτια των αναγνωστών!


Αγοράστε το “Η μαϊμού”, του Στέφανου Παπαδημητρίου, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Το μυθιστόρημα “Η μαϊμού”, του Στέφανου Παπαδημητρίου, είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς “Νέα Κείμενα” των εκδόσεων Άπαρσις. Πρόκειται για μια σειρά που θα συμπεριλάβει έργα που είναι προϊόντα μιας βαθιά στοχαστικής δημιουργικής διαδικασίας και συνεργασίας ανάμεσα στη Χριστιάνα Λαμπρινίδη και τους πνευματικούς συν/δημιουργούς του ΚΕΝΤΡΟΥ – ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗ.

Το πρώτο μέλος, το δημιούργημα του Στέφανου Παπαδημητρίου, είναι ένα ιδιαίτερο λογοτέχνημα. Ο κεντρικός ήρωας -τουλάχιστον του πρώτου μέρους του- είναι ένας καθημερινός άνθρωπος που χάρη σε μια μαϊμού, από μηχανικός πλοίων μεταμορφώνεται σε επιτυχημένο συγγραφέα.

Μέσω αυτού του πρώτου μέρους ο Στέφανος Παπαδημητρίου εξάπτει την περιέργειά μας και δίνει μια άριστη πάσα στο δεύτερο μέρος του μυθιστορήματός του όπου αποτελείται από εννέα φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες. Είναι όμως πραγματικά έτσι; Τι περιέχεται ακριβώς στις σελίδες που άφησε πίσω της η μαϊμού και δεν μπόρεσε ο λόγιος ναυτικός να εντάξει στα βιβλία του;

Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα σας δοθούν όταν διαβάσετε το μυθιστόρημα “Η μαϊμού”, του Στέφανου Παπαδημητρίου, που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2022 από τις εκδόσεις Άπαρσις!

Οπισθόφυλλο

[… ] Με αποκαλούσε μαϊμού. Στην αρχή δεν μου άρεσε αυτό το όνομα. Αυτή η λέξη έμοιαζε να με κοροϊδεύει. Μετά όμως την κατάλαβα, και δεν με ενοχλούσε που νόμιζε πως δεν ήξερα τι ακριβώς συμβαίνει γύρω μου. Πίστευε πως τα ζωώδη όργανά μου δεν αντιλαμβάνονταν τις ανθρώπινες καταστάσεις. Εκείνος που επέμενε να περπατά αποκλειστικά στα δυο του άκρα, νόμιζε πως εγώ δεν μπορούσα να κατανοήσω τις ανθρώπινες κατασκευές. [… ]

Τι είδους βιβλίο είναι Η Μαϊμού; Πολυεστιακό και πολυρυθμικό, ένα ζωντανό πλάσμα που άλματα ποιεί στο σκάμμα των λέξεων και των σελίδων, κι ενώ χρησιμοποιεί ως γέφυρες και περάσματα την γλώσσα, συχνά περνάει απαρατήρητο, θέλοντας ν’ αποφύγει τον θάνατο κατά την γέννηση του νοήματος. Γλωσσολογικό ζώο συντροφιάς του συγγραφέα Στέφανου Παπαδημητρίου, ο οποίος μεταμορφώνεται και μεταμορφώνει, μέσα στον εκκωφαντικό θόρυβο του πραγματικού, ενώ την ίδια στιγμή σκάβει και ανασύρει τα θαμμένα των θνητών οστά. Το λογοτεχνικό αποτύπωμα της Μαϊμούς, το αόρατο ή ορατό χοροπηδητό της, είναι ένα μυθιστόρημα που ρηγματώνει την Ιστορία, καθώς σπειροειδώς κατεβαίνει στο ανέγγιχτο και στο ανήκουστο τρυπώντας το έδαφος του γνωστού έως να συναντήσει το υπέδαφος του αγνώστου. Ο αποκαλυπτικός τόνος του βιβλίου χωρίς να προαναγγέλλει το τέλος του Κόσμου, οδηγεί το κείμενο στο σημείο εκκίνησης του μονόδρομου πριν την ενηλικίωση του ορθού λόγου. Εγκώμιος ύμνος στην απουσία της απολογίας, ελευθερωμένος από την πίστη στον νόμο της κοινωνίας… Η Μαϊμού ούτε κατηγορεί, ούτε κατηγορείται, κοιτάζει τον αναγνώστη στον καθρέφτη, καθώς απομακρύνεται από το δικαστήριο.


Αγοράστε το “Η μαϊμού”, του Στέφανου Παπαδημητρίου, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Η μαϊμού

Συγγραφέας

Στέφανος Παπαδημητρίου

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Άπαρσις

Ημερομηνία έκδοσης

Μάρτιος 2022

Αριθμός σελίδων

113

ISBN

978-618-5624-14-9

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.