Το χελιδόνι και η βελανιδιά, Μαρία Σκούλου .: Βιβλία .: Ματιά
 

Το χελιδόνι και η βελανιδιά, Μαρία Σκούλου

Το διήγημα “Το χελιδόνι και η βελανιδιά”, της Μαρίας Σκούλου, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άπαρσις, τον Νοέμβριο του 2020, με εικονογράφηση που υπογράφει η Κικί Περιβολάρη.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
Το χελιδόνι και η βελανιδιά, Μαρία Σκούλου
Το χελιδόνι και η βελανιδιά, Μαρία ΣκούλουΤο χελιδόνι και η βελανιδιά, Μαρία Σκούλου

Υπόθεση βιβλίου

“Θέλω να πω τόσο πολλά, μα δεν βρίσκω το θάρρος. Θέλω να δώσω τόση αγάπη, μα νομίζω ότι οι πόρτες έχουν κλείσει. Ποτέ δεν ήθελα τα φύλλα να στέκονται μόνα τους στα κλαδιά των δέντρων. Πάντα ήθελα να τους κάνω παρέα. Νομίζω, όμως, τώρα ότι ρίζωσα σ’ αυτήν την γη που νερό δεν δίνει. Τα κλαδιά των δέντρων είναι πυκνά και δεν μπορώ να ανέβω. Οι πλαγιές έχουνε γίνει δύσβατες, δεν είναι πια για μένα. Δεν ξέρω αν ο ουρανός χωράει την ανάσα μου”.

Το φύσημα του ανέμου έφερε τα λόγια αυτά στην μεγάλη βελανιδιά· λόγια που έκαναν όλα τα φύλλα της να σκιρτήσουν στο πέρασμά του. “Μα ποιός μιλά;” σκέφτηκε και γέρνοντας λίγο από δω, και λίγο από εκεί τα κλαδιά της, είδε ένα χελιδόνι που σπαρταρούσε!

Έπρεπε κάτι να κάνει, να μην μείνει απαθής. Άλλωστε ήταν η σοφή βελανιδιά, σκοπός της ύπαρξής της ήταν να φιλοξενεί και να βοηθά να προχωρούν, να εξελίσσονται οι επισκέπτες της. Και το μικρό χελιδόνι δεν ήταν απλά ένας μελλοντικός επισκέπτης, όπως φαινόταν, ήταν ένα πλάσμα που χρειαζόταν άμεσα βοήθεια!

Ξεκίνησε λοιπόν να συζητά μαζί του, βήμα βήμα να μαθαίνει, όχι από περιέργεια, μα για να μπορέσει να ανακουφίσει τον πόνο που διέκρινε μέσα του. Και το μικρό χελιδονάκι σιγά σιγά τα είπε όλα στη νέα του φίλη τη βελανιδιά! Το πως ο δυνατός άνεμος το είχε παρασύρει, πως το είχε χωρίσει από το σμήνος του, μα και πως το ‘χε παραπετάξει λαβωμένο στα βράχια ανήμπορο.

Αλλά δεν πήγαζε από αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα ο πόνος που το κατέτρωγε. Κάτι άλλο, τραγικό, του είχε συμβεί και όταν το διηγήθηκε στη βελανιδιά, εκείνη το πήρε τρυφερά αγκαλιά στα πλούσια κλαδιά της! Πόσο δύσκολο όμως θα είναι να το παρηγορήσει… το ξέρει ήδη αυτό πολύ καλά το σοφό δέντρο μας!

Ευτυχώς, βοηθός της μεγάλος σε αυτή την προσπάθεια θα είναι το φεγγάρι και η φεγγαρακτίνα του η Τιτίνα. Έγιναν φίλοι, το χελιδόνι και η Τιτίνα, εκείνο το βράδυ. Κι ας μην κράτησε για πολύ η συνάντησή τους, κι ας χάθηκε στα σύννεφα ξαφνικά το φεγγαρόφως… το χελιδόνι μας με το ξημέρωμα ένιωσε κάπως καλύτερα, λίγο πιο δυνατό, λίγο πιο άλκιμο!


Νομίζω ότι χθες το φεγγάρι μου έδωσε λίγη απ’ τη δύναμή του.
Η βελανιδιά χαμογέλασε. Αυτή ήταν που σε μια μυστική επικοινωνία της με το φεγγάρι το είχε παρακαλέσει να βοηθήσει το χελιδόνι. Έπρεπε με κάποιο τρόπο να ξεχαστεί, να ταξιδέψει σε καινούργιες εμπειρίες.

Τι λέτε θα καταφέρει η βελανιδιά και το φεγγάρι να φέρουν φως στην καρδούλα του μικρού χελιδονιού;


Αγοράστε το “Το χελιδόνι και η βελανιδιά”, της Μαρίας Σκούλου, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Το διήγημα “Το χελιδόνι και η βελανιδιά”, είναι το πρώτο έργο της Μαρίας Σκούλου που ξανοίχτηκε στα πέλαγα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Ντυμένο με την όμορφη εικονογράφηση που φιλοτέχνησε η Κικί Περιβολάρη, έλυσε τους κάβους από το λιμάνι των εκδόσεων Άπαρσις και ξεκίνησε το ταξίδι του.

Είναι ένα ταξίδι για ανήλικους ή για ενήλικους αναγνώστες; Ας αρχίσουμε από το γεγονός ότι είναι ένα πολύ ενδιαφέρον, γεμάτο συγκινήσεις ταξίδι. Η πυξίδα του σκάφους μας δείχνει σταθερά προς ένα δύσκολο αζιμούθιο, εκείνο της απώλειας και του πένθους που εκείνη συνεπάγεται.

Αυτό από μόνο του, το κάνει κατάλληλο για όσους έχουν αφήσει πίσω τα σχολικά χρόνια, αλλά… όσο και να μην το θέλουμε, το πένθος είναι ένα κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης. Με κάποιο τρόπο, εμείς οι ενήλικες, οφείλουμε να φέρουμε σταδιακά τα παιδιά μας και με τα δυσάρεστα της ζωής.

Σε αυτό ακριβώς το έργο, σύμμαχοί μας μπορούν να είναι βιβλία όπως το “Το χελιδόνι και η βελανιδιά” της Μαρίας Σκούλου. Έχει την πατίνα παραμυθιού, έχει την πολύχρωμη εικονογράφησή του και είναι γραμμένο με αυτόν ακριβώς το γνώμονα. Όσο για την γλώσσα του; Ποιητική, απαλή και ρέουσα, με λέξεις που μπορεί να κατανοήσει ένα παιδί των τάξεων του δημοτικού, με λίγες ίσως άγνωστες λέξεις.

Άλλωστε δίπλα στον μικρό αναγνώστη θα είμαστε κι εμείς. Για να του εξηγήσουμε όσα δεν καταλαβαίνει και κυρίως να τον βοηθήσουμε στα μονοπάτια που θα κινηθεί το μυαλουδάκι και η καρδούλα του. Αν και δυσάρεστο το θέμα, η ιστορία δεν παύει να είναι τρυφερή και τα λόγια των πρωταγωνιστών, εν τέλει, να ρέουν σαν βάλσαμο στην ψυχή όποιου τα διαβάζει… Ναι! Όπως ακριβώς και η αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά!

Πιστεύω ακράδαντα πως το παραμύθι για μικρούς και για μεγάλους “Το χελιδόνι και η βελανιδιά” είναι άξιο να διαβαστεί από και με κάθε παιδί, που μπορεί να μην συλλάβει, με την πρώτη ανάγνωση, σε όλη τους την έκταση τα νοήματα που κρύβει, αλλά ο ρυθμός του, το κελάρισμά του θα δημιουργήσουν έναν νεαρό φιλαναγνώστη. Τα υπόλοιπα θα έρθουν συν τω χρόνω, πάντα με την υποστήριξη και την καθοδήγησή μας.

Όσο για εμάς τους ενήλικους, το “Το χελιδόνι και η βελανιδιά” της Μαρίας Σκούλου είναι ένα εξίσου πολύτιμο ανάγνωσμα για την ψυχή μας! Εμείς που μπορούμε να διακρίνουμε τις αλληγορίες και τα νοήματα που ψιθυρίζουν οι λέξεις του, θα βρούμε σε αυτό εφαλτήρια σκέψης μοναδικά!

Ένα βιβλίο για πολλές αναγνώσεις και πολλά είδη ανάγνωσης είναι εδώ για εσάς! Διαβάστε το!

Οπισθόφυλλο

Η τρυφερή ιστορία του χελιδονιού είναι η ιστορία της ζωής μας. Οι οικογενειακοί δεσμοί, η απορία για τη ζωή και την απώλεια περνούν από τη συγγραφέα στο παραμύθι με απλό τρόπο μέσα από μια συναρπαστική συμπαντική αναζήτηση ντυμένη με αστερόσκονη.

Η βελανιδιά γίνεται η μάνα γη, ο φύλακας άγγελος, μαθαίνοντας στο χελιδόνι, μέσα από μυστικές συμφωνίες με το φεγγάρι και τ’ αστέρια, την αυτονομία και τη συμφιλίωση με το παρελθόν. Η σχέση της με το χελιδόνι ξυπνά στα παιδιά συναισθήματα αγάπης, τρυφερότητας για τα ζώα, τη φύση και ό,τι μας περιβάλλει.

«Θέλω να πω τόσο πολλά, μα δεν βρίσκω το θάρρος. Θέλω να δώσω τόση αγάπη, μα νομίζω ότι οι πόρτες έχουν κλείσει. Ποτέ δεν ήθελα τα φύλλα να στέκονται μόνα τους στα κλαδιά των δέντρων. Πάντα ήθελα να τους κάνω παρέα. Νομίζω, όμως, τώρα ότι ρίζωσα σ’ αυτήν τη γη που νερό δεν δίνει. Τα κλαδιά των δέντρων είναι πυκνά και δεν μπορώ να ανέβω. Οι πλαγιές έχουνε γίνει δύσβατες, δεν είναι πια για μένα. Δεν ξέρω αν ο ουρανός χωράει την ανάσα μου».

«Τι ήταν αυτά; Ποιος τα έλεγε;» σκεφτόταν η βελανιδιά, όταν, ξαφνικά, γέρνοντας το αριστερό κλαδί της προς τη διπλανή λιμνούλα…


Αγοράστε το “Το χελιδόνι και η βελανιδιά”, της Μαρίας Σκούλου, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Το χελιδόνι και η βελανιδιά

Συγγραφέας

Μαρία Σκούλου

Εικονογράφος

Κικί Περιβολάρη

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Άπαρσις

Ημερομηνία έκδοσης

Νοέμβριος 2020

Αριθμός σελίδων

47

ISBN

978-618-5320-78-2

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.