«Ημέρα του λουκουμά», Βασίλης Κουτσιαρής .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Ημέρα του λουκουμά», Βασίλης Κουτσιαρής

Το νέο απολαυστικό και ταυτόχρονα διδακτικό βιβλίο του Βασίλη Κουτσιαρή, κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2020 από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική. Έχει τον τίτλο «Ημέρα του λουκουμά» και την εικονογράφησή του υπογράφει η Χρύσα Σπυρίδωνος.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
«Ημέρα του λουκουμά», Βασίλης Κουτσιαρής

Υπόθεση βιβλίου

Λίγες μέρες έχω σ’ αυτό το σχολείο αλλά μου αρέσει πολύ. Όλα είναι τέλεια!
Η τάξη μου, οι συμμαθητές μου, η αυλή, τα δέντρα.

Όχι ότι ήταν άσχημο το παλιό μου το σχολείο, αλλά να, ένα δωμάτιο μόνο ήταν, με δυό τρία θρανία μέσα και πέντε παιδιά όλα κι όλα για μαθητές. Βρισκόταν βλέπετε στο χωριό. Φέτος το υπουργείο δεν θα έστελνε δασκάλα. Οι γονείς μου το συζήτησαν πολύ και τελικά βρήκαν μια λύση


– Δεν θα μείνει το παιδί χωρίς γράμματα!

…είπε ο μπαμπάς μου, και έτσι αναγκαστήκαμε να μετακομίσουμε στο πατρικό του παππού μου στην πόλη.

Έτσι βρέθηκα κι εγώ στο καινούργιο μου σχολείο, που ήταν μεγάλο και είχα και πολλούς συμμαθητές και μια δασκάλα που προσπαθούσε να μας κάνει να γνωριστούμε καλύτερα όλοι μας. Να, για παράδειγμα, την πρώτη εβδομάδα μας ζήτησε, να φέρουμε στο σχολείο το κατοικίδιό μας! Εγώ, τι κρίμα, δεν είχα κατοικίδιο. Όταν γύρισα σπίτι, με είδαν έτσι στεναχωρημένο και λυπήθηκαν κι αυτοί. “Μην ανησυχείς” μου είπε ο πατέρας μου.

Την επόμενη μέρα και ενώ ήμουν στην τάξη μου και παρακολουθούσα το μάθημα, ένας καμπανιστός ήχος που τον γνώριζα καλά μα και μια οσμή που δεν μπορούσε να ξεγελαστεί κανείς μυρίζοντάς την γέμισαν το χώρο! Δεν είναι δυνατόν! σκέφτηκα. Δεν μπορεί! Δεν γίνεται να μου το έκαναν αυτό! Και πήγα δειλά δειλά να κοιτάξω από την κάτω γωνίτσα του παραθύρου.

  «Λύκε, λύκε είσαι εδώ;», Βασίλης Κουτσιαρής


Η κυρία έκανε μια γκριμάτσα, σαν κάποια άσχημη μυρωδιά να την ενόχλησε, και πήγε να κλείσει την πόρτα. Μόλις αντίκρισε τα τουλάχιστον τριάντα πρόβατα στο προαύλιο, έμεινε άφωνη.

Ο διευθυντής δεν χάρηκε καθόλου με αυτήν την επίσκεψη και το είπε στον πατέρα μου. Αυτός, απογοητευμένος, πήρε τα πρόβατα και έφυγε κατσουφιασμένος. Μα κι εγώ ένιωθα παράξενα, να σκεφτείτε δεν είπα σε κανέναν πως ήταν ο πατέρας μου…

Οι μέρες περνούσαν και η τάξη μου είχε αναλάβει να κάνει την γιορτή της 28ης Οκτωβρίου. Καλεσμένοι ήταν όλοι οι γονείς. Είχα μεγάλη αγωνία! Που και που κοιτούσα πίσω από την κουρτίνα για να δω αν ήρθαν. Μιας και στο παλιό μου σχολείο τέτοια μέρα οι γονείς φορούσαν τις παραδοσιακές τους φορεσιές και έρχονταν στο σχολείο, τους είχα προειδοποιήσει σοβαρά! “Προσέξτε τι θα φορέσετε” τους είχα πει.

Όταν τους είδα να μπαίνουν… μου κόπηκαν τα γόνατα! Ναι, βέβαια είχαν προσέξει! Η μαμά είχε περάσει πάνω της όλα τα “φλουριά” που είχε η παραδοσιακή στολή της κι ο μπαμπάς είχε στρίψει επιμελώς το εντυπωσιακό μουστάκι του! Όταν πια γυρίσαμε σπίτι και προσπάθησα να τους πω πως τους είχα προειδοποιήσει, εκείνοι δεν καταλάβαιναν με τίποτα τι κακό είχαν κάνει, ούτε την ντροπή μου καταλάβαιναν! “Αυτή είναι η παράδοσή μας” μου έλεγαν.


Την τελευταία μέρα του Νοέμβρη ήταν η γιορτή του Αγίου Ανδρέα. Στο χωριό μου εκείνη τη μέρα φτιάχναμε λουκουμάδες. Όλο το χωριό ήταν στο πόδι. Μέχρι και η γιαγιά με τον παππού μας επισκέπτονταν.
Στο σχολείο πάλι επικρατούσε ηρεμία.

Μια ηρεμία που την έσπασε το κλάγγισμα των κατσαρολικών μα και λίγο μετά η θεσπέσια μυρωδιά των λουκουμάδων! Μπορεί κανείς να αντισταθεί στους λουκουμάδες;

  «Οι ζωγράφοι του ουρανού», Χρυσάνθη Τσιαμπαλή

Αγοράστε το «Ημέρα του λουκουμά», του Βασίλη Κουτσιαρή, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Η ημέρα του λουκουμά είναι λαχταριστή! Τόσο ως έθιμο όσο και ως βιβλίο!

Με το απολαυστικό κείμενο του Βασίλη Κουτσιαρή και την διασκεδαστική εικονογράφηση της Χρύσας Σπυρίδωνος, είναι ένα βιβλίο που θα κερδίσει το χαμόγελο του αναγνώστη του.

Θα διασκεδάσει με την “σύγκρουση” των παραδόσεων, που άφησαν οι σημερινοί αστοί πίσω τους φεύγοντας από τα χωριά τους, με τον σημερινό τρόπο ζωής!

Με το έξυπνο κείμενο και τον ευρηματικό τρόπο που εμπνεύστηκε ο συγγραφέας, μας δείχνει πως όλα μπορούν να συνυπάρξουν, αρκεί να υπάρχει θέληση και αγάπη για τις ρίζες μας.

Το «Ημέρα του λουκουμά», του Βασίλη Κουτσιαρή, είναι ένα τρυφερό, φρέσκο και ευχάριστο ανάγνωσμα που θίγει και ένα θέμα που σπάνια αγγίζεται.

Διαβάστε το!

Οπισθόφυλλο:

Ένα πρωινό ο μπαμπάς ήρθε με τα προβατάκια μας μέσα στην αυλή του σχολείου!
– Μα, για να τα γνωρίσουν οι συμμαθητές σου! μου είπε ενώ τον κοιτούσα άφωνος.
Μια άλλη μέρα οι γονείς μου παρουσιάστηκαν με τις παραδοσιακές στολές τους στη γιορτή που ετοιμάζαμε με την τάξη μου!
– Αυτή είναι η παράδοσή μας, αγάπη μου! Γιατί με κοιτάς έτσι; απόρησε η μαμά.

Τι άλλο μου ετοιμάζουν πραγματικά δεν ξέρω! Τρομάζω μόνο και να το σκεφτώ…


Αγοράστε το «Ημέρα του λουκουμά», του Βασίλη Κουτσιαρή, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Ημέρα του λουκουμά

Συγγραφέας

Βασίλης Κουτσιαρής

Εικονογράφος

Χρύσα Σπυρίδωνος

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Ημερομηνία έκδοσης

Μάιος 2020

Αριθμός σελίδων

27

ISBN

978-960-563-333-2

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.