«Λύκε, λύκε είσαι εδώ;», Βασίλης Κουτσιαρής .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Λύκε, λύκε είσαι εδώ;», Βασίλης Κουτσιαρής

Το «Λύκε, λύκε είσαι εδώ;» είναι ένα εξαιρετικά τρυφερό, λιτό, ιδιαιτέρως ωφέλιμο και ουσιώδες βιβλίο.

Γράφει: Matia Gr
«Λύκε, λύκε είσαι εδώ;», Βασίλης Κουτσιαρής

Λύκε, λύκε είσαι εδώ;
Ο μικρός ήρωας του βιβλίου μας είναι μαθητής της πρώτης τάξης του δημοτικού σχολείου. Τις πρώτες ημέρες των μαθημάτων απολάμβανε το πρωινό ξύπνημα, τα γεμάτα παιχνίδι διαλείμματα, την σχολική ζωή. Τώρα τελευταία όμως, κάτι έχει αλλάξει…


Δεν πρέπει να πέρασε ένας μήνας από τότε που δυο λύκοι με τρόμαξαν. Είχαν κρυφτεί και μόλις άνοιξα τα παντζούρια, πετάχτηκαν μπροστά μου.

Μα… θα μου πείτε, αλήθεια; Λύκοι ήταν; Μπορεί να συνέβη κάτι τέτοιο;

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Ο μικρός μας φίλος νιώθει σαν το μικρό και απροστάτευτο γουρουνάκι απέναντι στον ή μάλλον στους κακούς λύκους -που δεν είναι άλλοι από τους μεγαλύτερους μαθητές του σχολείου του- που τον πειράζουν, τον τρομάζουν, τον κοροϊδεύουν, του παίρνουν το κολατσιό του και τον ταλαιπωρούν καθημερινά.

Όσο για τους συμμαθητές του; Είναι κι αυτοί μικρά παιδιά, τους βλέπει και τους νιώθει σαν άκακα κι αδύναμα ζωάκια. Δυό γουρουνάκια ακόμη, επτά κατσικάκια, δυό ποντικάκια, μια κοτούλα και μια χελώνα απαρτίζουν την τάξη του!

Καθώς οι μέρες περνάνε, ο φόβος μεγαλώνει μέσα του. Να μιλήσει στη μαμά του ή στη δασκάλα του; Ούτε λόγος! Οι “λύκοι” τον έχουν προειδοποιήσει άλλωστε: «Αλίμονό σου!», του έχουν πει επανειλημμένως. Προσπαθεί να τους αποφεύγει, όμως συγχρόνως αρχίζει και να παρατηρεί προσεκτικά το τι συμβαίνει γύρω του. Αρχίζει να επεξεργάζεται διαφορετικά και να αντιλαμβάνεται πιο συνολικά τα γεγονότα στη σκέψη του και να λαμβάνει τις νέες πληροφορίες.

Να, για παράδειγμα, χθες, καθώς έπαιζαν στο διάλειμμα με τους συμμαθητές του, είδε με τα ίδια του τα μάτια την κοτούλα να λογοφέρνει άφοβα με τους λύκους που είχαν πλησιάσει για να τον τρομάξουν. Όσο για το ποντικάκι; Αυτό έσπευσε να φωνάζει για βοήθεια την κυρία τους.

  «Πουά μαγιό», Μαρία Προδρόμου

Χμ, άρα δεν φοβούνται όλοι τους τους λύκους! Και μάλιστα, το έχει προσέξει, οι λύκοι δεν τον πολυπλησιάζουν όταν βρίσκεται μαζί με τους συμμαθητές του. Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχουν μόνο οι λύκοι. Υπάρχουν κι άλλα απειλητικά ζώα, να, οι αλεπούδες για παράδειγμα. Αυτές, τρομάζουν πολύ την καημένη την κοτούλα, αλλά εκείνος δεν τις φοβάται στάλα και τις αντιμετωπίζει θαρραλέα.

Θα μπορέσει ο μικρός ήρωας του βιβλίου μας να πάρει μια βαθιά ανάσα ανακούφισης, όταν τα πράγματα μπουν στις κανονικές τους διαστάσεις; Άραγε οι λύκοι θα πάψουν να είναι τόσο ενοχλητικοί και απειλητικοί; Τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα τις βρείτε στο «Λύκε, λύκε είσαι εδώ;», που είναι το νέο βιβλίο του Βασίλη Κουτσιαρή, το οποίο κυκλοφόρησε από την Ελληνοεκδοτική τον Δεκέμβριο του 2016.

Είναι ένα βιβλίο που σε κερδίζει από την πρώτη ματιά, από την πρώτη στιγμή που θα το κρατήσεις στα χέρια σου. Η εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου είναι απίστευτα εκφραστική, τρυφερή και μαγευτική. Συνοδεύει άψογα το κείμενο και κερδίζει μικρούς αλλά και μεγάλους, από το εξώφυλλο μέχρι και το οπισθόφυλλό του.

Το «Λύκε, λύκε είσαι εδώ;» είναι ένα εξαιρετικά τρυφερό, λιτό, ιδιαιτέρως ωφέλιμο και ουσιώδες βιβλίο. Μέσω αυτού, ο Βασίλης Κουτσιαρής παραδίδει ένα δυνατό μάθημα για την αλληλεγγύη, την αλληλοβοήθεια και τη δύναμη του «η ισχύς εν τη ενώσει». Με εργαλείο την αλληγορία, ο συγγραφέας, καταφέρνει να πει μια ιστορία σε γλώσσα που θα κατανοήσουν άριστα τα μικρά παιδιά, για ένα θέμα απόλυτα σοβαρό που συναντούν πλέον -δυστυχώς- συχνότατα στη ζωή τους… αυτό του σχολικού εκφοβισμού.

  «Έρωτας σε απόσταση», Αννέτα Μαρκογιαννάκη

Ο ήρωας του βιβλίου δεν έχει όνομα. Θα μπορούσε να είναι το κάθε μικρό παιδί. Ένα οποιοδήποτε πρωτάκι, μπερδεμένο, φοβισμένο και πολλές φορές τρομοκρατημένο. Οι λύσεις που δίνονται μέσα από τις σελίδες του «Λύκε, λύκε είσαι εδώ;» για την αντιμετώπιση του προβλήματος απλές, σωστές και γρήγορες, φαίνονται σε κάθε σελίδα του βιβλίου. Το παιδί δεν θα δυσκολευτεί να τις ακολουθήσει εάν ποτέ του χρειαστεί.

Το νέο βιβλίο του Βασίλη Κουτσιαρή, θα πρέπει όλοι να το αγοράσουμε στα μικρά παιδιά που αγαπάμε. Θα είναι ένα πολύτιμο και αναγκαίο εφόδιο για τη ζωή τους αλλά και ένα αγαπημένο βιβλίο που θα το ξεφυλλίζουν συχνά πυκνά. Γιατί εκτός όλων των άλλων, το «Λύκε, λύκε είσαι εδώ;» του Βασίλη Κουτσιαρή περιέχει και μία έκπληξη! Το βιβλίο αυτό, το αφηγείται κα-τα-πλη-κτι-κά η Ελένη Μπετεινάκη δεμένο αρμονικά με την μουσική επένδυση των Rokofiev/Brandon Fiechter! Για να μπορέσετε να το ακούσετε, μην παραλείψετε να σκανάρετε το QR CODE με το tablet ή το κινητό σας! Καλή ανάγνωση και καλή ακρόαση! 🙂

book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

– Ξύπνα, υπναρά! Ώρα για σχολείο
μου λέει η μαμά και φεύγει.
Σηκώνομαι με δυσκολία.
– Μην ξεχάσεις να ανοίξεις τα παντζούρια!
φωνάζει από μακριά.
Στην αρχή το έκανα αμέσως, αλλά τον τελευταίο καιρό φοβάμαι.
Δεν πρέπει να πέρασε ένας μήνας από τότε που δυο λύκοι με τρόμαξαν.
Είχαν κρυφτεί, και μόλις άνοιξα τα παντζούρια, πετάχτηκαν μπροστά μου…
Παίρνω μια βαθιά ανάσα! Θα τους αντιμετωπίσω…

  «Το χελιδόνι που περίμενε τα Χριστούγεννα», Δόξα Κωτσαλίδου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.