«Λόμπο, ο λύκος της Άγριας Δύσης», Βασίλης Παπαθεοδώρου .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Λόμπο, ο λύκος της Άγριας Δύσης», Βασίλης Παπαθεοδώρου

Το νέο μέλος της σειράς «Απρόσμενοι Φίλοι» των εκδόσεων Καστανιώτη, κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2019! Ο συγγραφέας του, ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, του έδωσε τον τίτλο «Λόμπο, ο λύκος της Άγριας Δύσης» και η εικονογράφηση φέρει την υπογραφή της Λίλας Καλογερή!

Γράφει: Matia Gr
«Λόμπο, ο λύκος της Άγριας Δύσης», Βασίλης Παπαθεοδώρου

Υπόθεση βιβλίου

Πριν πολλά πολλά χρόνια, στην μακρινή ήπειρο που λέγεται Βόρεια Αμερική, και πιο συγκεκριμένα στα σύνορά της με την Κεντρική Αμερική, ζούσε ένας λύκος. Υπήρχαν κι άλλοι λύκοι εκεί, μα αυτός -ο Λόμπο όπως τον είχαν ονομάσει οι χωρικοί- είχε κατατρομοκρατήσει όλα τα χωριά της περιοχής. Βλέπετε πολλοί από τους κατοίκους ήταν καουμπόηδες


Οι καουμπόηδες με τις οικογένειές τους κατοικούσαν σε μικρά ή μεγαλύτερα κτήματα και η δουλειά τους ήταν να πηγαίνουν κάθε μέρα με τ’ άλογα μεγάλα κοπάδια από αγελάδες για να βοσκήσουν. Και θα ήταν όλα πολύ ωραία και ήσυχα αν δεν υπήρχε αυτός ο λύκος.

Λύκος, αυτό σημαίνει η λέξη Λόμπο στα μεξικάνικα. Πίστευαν πως στην Αμερική είχε έρθει διασχίζοντας μεγάλες εκτάσεις από το γειτονικό Μεξικό.


Γιατί το αγρίμι αυτό μάλλον είχε έρθει από τη διπλανή χώρα. Πέρασε βουνά και κάμπους, διέσχισε ποτάμια και κοιλάδες κι έφτασε στην περιοχή με τα περισσότερα βόδια και τις περισσότερες αγελάδες.

Bέβαια, πολλοί λύκοι μαζεύτηκαν για να γλυκοτραγανίσουν όλα αυτά τα καλοθρεμένα ζώα. Και οι χωρικοί δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια όμως. Αφού εξόντωσαν το μεγαλύτερο μέρος της αγέλης είχαν να αντιμετωπίσουν τα πιο… σκληροπυρηνικά μέλη της. Όμως ο Λόμπο και η παρέα του δεν δείλιαζαν, δεν φοβούνταν, δεν παραιτούνταν και σίγουρα.. δεν έμεναν νηστικοί!

Οι χωρικοί έφτασαν σε απόγνωση. Κάθε νύχτα ένα κτήμα “έχανε” και από ένα μεγάλο ζώο. Το σκέφτηκαν, το συζήτησαν, και κάλεσαν τον Κούπερ· τον καλύτερο κυνηγό της περιοχής. Η αμοιβή του ήταν πολύ μεγάλη, μα και το κόστος των ζώων που έτρωγαν οι λύκοι ήταν αβάσταχτο.

Κλείνει η συμφωνία και το ίδιο κιόλας βράδυ ο Κούπερ και οι άντρες του στήνουν ενέδρα στα άγρια ζώα. Ο Λόμπο το καταλαβαίνει αμέσως και σώζει την αγέλη του! Και αυτό συνεχιζόταν για νύχτες και νύχτες. Δεν έπεφτε σε κανενός είδους παγίδα. Ο Κούπερ τα είχε βρει σκούρα. Διακινδύνευε και την φήμη του σαν κυνηγός -εκτός όλων των άλλων.


Και κάπως έτσι πέρναγαν μέρες, πέρναγαν βδομάδες και μήνες. Και δεν γινόταν τίποτα. Οι άντρες του Κούπερ άρχισαν σιγά σιγά να τον εγκαταλείπουν. Προκοπή δεν έβλεπαν. Ο κυνηγός όμως δεν έλεγε να τα παρατήσει.
Άρχισε ν’ αλλάζει ο καιρός, έβρεχε, έπειτα ήρθε το χιόνι και το κρύο. Ο Κούπερ όμως ακολουθούσε ακούραστα και με πείσμα τα βήματα του Λόμπο.

Και προς μεγάλη του έκπληξη τα χνάρια του Λόμπο είχαν πάντα πλάι τους κάποια άλλα, λίγο μικρότερα χνάρια. Τα χνάρια μιας λύκαινας! Ο Κούπερ συνεχίζει να ακολουθεί τα χνάρια και μια μέρα βλέπει από μακριά τον Λόμπο και δίπλα του να στέκει μια πανέμορφη λευκή λύκαινα.


“Είναι η Μπλάνκα”, του είπαν από το κοντινό χωριό.

Ένα σχέδιο αρχίζει να καταστρώνεται στο μυαλό του Κούπερ. Ίσως τελικά ο Λόμπο να μην είναι και τόσο δύσκολο να πιαστεί!


Για να αγοράσετε το «Λόμπο, ο λύκος της Άγριας Δύσης», του Βασίλη Παπαθεοδώρου, κάντε κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Το πέμπτο βιβλίο της σειράς “Απρόσμενοι Φίλοι” είναι το «Λόμπο, ο λύκος της Άγριας Δύσης», του Βασίλη Παπαθεοδώρου. Πλαισιωμένο από μια εξαιρετική εικονογράφηση της Λίλας Καλογερή, ήρθε για να μας κάνει να ταξιδέψουμε νοερά στα σύνορα Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής, σε έναν άλλο αιώνα, με ανθρώπους που έχουν εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής από τον συνήθη δικό μας.

Η απίστευτη αυτή -αλλά αληθινή- ιστορία έχει πολλά να διδάξει τόσο στους μικρούς αναγνώστες, στους οποίους και απευθύνεται στο βιβλίο, όσο και στους μεγάλους που θα έχουν την χαρά να το διαβάσουν! Το ταλέντο του Βασίλη Παπαθεοδώρου αλλά και την Λίλας Καλογερή, δημιούργησαν ένα λογοτεχνικό κόσμημα που δεν θα πρέπει να λείψει από καμία βιβλιοθήκη, δημόσια ή ιδιωτική!

Όπως και όλα τα προηγούμενα μέλη της σειράς “Απρόσμενοι Φίλοι”, έτσι και το «Λόμπο, ο λύκος της Άγριας Δύσης», μας αφήνει να ρίξουμε μια ματιά σε μια μικρή παράγραφο του μεγάλου βιβλίου της Ιστορίας. Μια παράγραφο που έχει ιδιαίτερη σημασία, που αξίζει να την διαβάσουμε και να την αφήσουμε συναισθηματικά να μας αγγίξει μιας και κάθε ένα από τα βιβλία αυτής της σειράς μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.

Και δεν σταματά σε αυτό, αν και αυτό θα ήταν από μόνο του αρκετό εδώ που τα λέμε. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου μπορούμε να διαβάσουμε την αληθινή ιστορία του Λόμπο, την ιστορία στην οποία βασίστηκε το βιβλίο του Βασίλη Παπαθεοδώρου αλλά και στο τρίτο μέρος, το “Μαθαίνουμε” όπου μπορούμε να βρούμε άφθονες πληροφορίες για τους λύκους δοσμένες με τον γνωστό δημιουργικό και άκρως χιουμοριστικό και απολαυστικό τρόπο του συγγραφέα που θα σας διασκεδάσουν.

Λατρεύω αυτή τη σειρά παιδικών βιβλίων και όπως κάθε φορά που διαβάζω ένα από τα μέλη της, έχω αγωνία για το επόμενο βιβλίο! Για να το απολαύσω, να αποκτήσω τις γνώσεις που αυτό θα μου προσφέρει και να λάβω τα μηνύματα που μεταφέρει στους αναγνώστες του! Εύγε κύριε Παπαθεοδώρου!

Οπισθόφυλλο:

Αμερική, 1893. Η συνταρακτική ιστορία του λύκου Λόμπο και του διώκτη του. Ένα κυνήγι που διήρκεσε μήνες, ένα ζώο –φόβος και τρόμος των αγροτών της εποχής– που δεν έλεγε να συλληφθεί. Μέχρι που αιχμαλωτίστηκε η λύκαινα Μπλάνκα και ο Λόμπο αφέθηκε να πιαστεί, γιατί δεν μπορούσε να ζει χωρίς αυτήν. Η ιστορία που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο έβλεπε τα άγρια ζώα μια ολόκληρη χώρα.

Η σειρά «Απρόσμενοι Φίλοι» απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Οι ιστορίες είναι βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά ηρωισμού, πίστης και αφοσίωσης ζώων, ενώ κάθε βιβλίο περιλαμβάνει παράρτημα με τα πραγματικά γεγονότα, καθώς και βασικές γνώσεις σχετικές με την κάθε ιστορία.


Για να αγοράσετε το «Λόμπο, ο λύκος της Άγριας Δύσης», του Βασίλη Παπαθεοδώρου, κάντε κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Λόμπο, ο λύκος της Άγριας Δύσης

Συγγραφέας

Βασίλης Παπαθεοδώρου

Εικονογράφος

Λίλα Καλογερή

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Καστανιώτη

Ημερομηνία έκδοσης

Οκτώβριος 2019

Αριθμός σελίδων

30

ISBN

978-960-03-6640-2

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.