«Μάγισσες γόμες», Βασίλης Κουτσιαρής .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Μάγισσες γόμες», Βασίλης Κουτσιαρής

Οι «Μάγισσες γόμες» είναι ένα μαγικό βιβλίο για παιδιά αλλά και για γονείς, εκπαιδευτικούς και κηδεμόνες.

Γράφει: Matia Gr
«Μάγισσες γόμες»,  Βασίλης Κουτσιαρής

Μάγισσες γόμες

Μια πανέμορφη γόμα, μια τεράστια φερμένη κατ’ ευθείαν από την Αθήνα, και μια ολότελα μοναδική, έχουν χαθεί από τα χέρια των ιδιοκτητριών τους και έχουν κρυφτεί στο συρτάρι της Νικολέτας! Μα γίνεται οι γόμες να φύγουν οικειοθελώς από τα θρανία της Ματίνας, της Χριστίνας και της Κάτιας; Η αλήθεια είναι πως το μικρό χεράκι της Νικολέτας τις βοήθησε, ήθελαν – δεν ήθελαν. Και αυτή την αλήθεια, η Νικολέτα δεν θέλει να την πει με τίποτα στη μαμά της. Άλλωστε, δεν τις θέλει για πολύ -θα τις επιστρέψει σε λίγες μέρες- καθησυχάζει τις τύψεις της. Απλά, να, τις ζήλεψε λίγο και τις πήρε· δεν χόρταινε να τις κοιτάζει.

Όμως σε μεγάλους μπελάδες την βάζουν μιας και γίνονται η αιτία να πει για πρώτη φορά ψέματα στη μαμά της. Και δεν είναι μόνο αυτό. Φτάνοντας στο σχολείο βλέπει πως οι φίλες της δεν της φέρονται όπως πριν. Πραγματικός εφιάλτης έγινε η ζωή της μικρής Νικολέτας και καταλαβαίνει πως πρέπει γρήγορα να διορθώσει το λάθος της.

Μιλά στους γονείς της ειλικρινά κι εκείνοι συζητούν με την αγαπημένη της δασκάλα. Πριν καλά καλά μπουν στην τάξη οι γόμες έχουν επιστραφεί στις ιδιοκτήτριές τους! Γέλια και χαρές πλημμυρίζουν την τάξη αν και κανείς δεν καταλαβαίνει πως συνέβη αυτό. Η δασκάλα τους, αναλαμβάνει να τους εξηγήσει:


– Οι μάγισσες γόμες! Μερικές φορές μαγεύουν τα χεράκια μας και εκείνα δε σκέφτονται και τις παίρνουν. Μόλις τα χεράκια καταλάβουν το λάθος τους, οι γόμες επιστρέφουν. Μαγικά!

Οι «Μάγισσες γόμες» είναι ένα μαγικό βιβλίο για παιδιά αλλά και για γονείς, εκπαιδευτικούς και κηδεμόνες. Τα παιδιά, διαβάζουν μια μικρή ιστορία για την Νικολέτα, την πράξη της να πάρει πράγματα που δεν της ανήκουν και τα συναισθήματά της. Ζουν τις αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή της ηρωίδας και νιώθουν την αγωνία της, την ντροπή και το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί. Αυτό γίνεται με τον καλύτερο τρόπο με την βοήθεια του συγγραφέα του βιβλίου, Βασίλη Κουτσιαρή, με κείμενο πλούσιο νοημάτων που δεν κουράζει όμως με την έκτασή του τους μικρούς αναγνώστες. Η άριστη εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου “μιλά” στα μάτια των παιδιών -και όχι μόνο- και θα κάνει τις “μάγισσες γόμες” να αγαπηθούν και να διαβαστούν πολλές πολλές φορές. Οι ενήλικες με το βιβλίο αυτό θα μάθουν (ή θα ξαναθυμηθούν) τον τρόπο σκέψης των παιδιών, θα ακολουθήσουν αν και όταν χρειαστεί το σωστό τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών, και θα βρουν απίστευτα χρήσιμες γνώσεις, αναλύσεις και συμβουλές γραμμένες από την Μαρία Δρόσου -που είναι Ψυχολόγος, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών- που βρίσκονται στο τέλος του βιβλίου και ρίχνουν άπλετο φως σε ομιχλώδεις περιοχές της παιδικής ψυχολογίας.

  «Μικρές κυρίες», Λουίζα Μέι Άλκοτ και Μαρία Δασκαλάκη

Οι «Μάγισσες γόμες» του Βασίλη Κουτσιαρή, με εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 από τις εκδόσεις Μίνωας είναι ένα βιβλίο διασκεδαστικό και χρήσιμο, πανέμορφο και διδακτικό που βοηθά τους μικρούς αναγνώστες να καταλάβουν πως το να αφαιρείς κάτι από τον ιδιοκτήτη του (όσο κι αν αυτό σου αρέσει) είναι κάτι που δεν πρέπει να γίνεται, αλλά και τους ενήλικες να βρουν άμεσα τον απόλυτα σωστό τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών. Διαβάστε το!

book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Της Νικολέτας της άρεσαν πολύ οι γόμες των συμμαθητριών της. Δε χόρταινε να τις κοιτάζει στο σπίτι της. Τις είχε πάρει χωρίς να ρωτήσει, αλλά θα τις επέστρεφε σύντομα.

Όταν πήγε στο σχολείο, οι φίλες της δεν ήταν πια χαρούμενες. Και ήξερε πολύ καλά πως έφταιγε εκείνη γι’ αυτό. Δεν έπρεπε να το είχε κάνει, αλλά τη μάγεψαν…

Ναι, για όλα έφταιγαν αυτές. Οι μάγισσες γόμες!

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.