«Με μπλουτζίν και φερετζέ», της Γκαγιέ Χιτσγιλμάζ - The frozen waterfall - Caye Hicyilmaz .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Με μπλουτζίν και φερετζέ», της Γκαγιέ Χιτσγιλμάζ – The frozen waterfall – Caye Hicyilmaz

Η Σελντά τα δύο τελευταία χρόνια ζει με τις αδερφές τις Φατμά και Πεμπέ και τη μητέρα τους Σεβγκί Χανίμ στο σπίτι της γιαγιάς τους στη Σμύρνη. Ο πατέρας και τα αγόρια της οικογένειας […]

Γράφει: Matia Gr
«Με μπλουτζίν και φερετζέ», της Γκαγιέ Χιτσγιλμάζ – The frozen waterfall – Caye Hicyilmaz

«Με μπλουτζίν και φερετζέ», της Γκαγιέ ΧιτσγιλμάζΗ Σελντά τα δύο τελευταία χρόνια ζει με τις αδερφές τις Φατμά και Πεμπέ και τη μητέρα τους Σεβγκί Χανίμ στο σπίτι της γιαγιάς τους στη Σμύρνη. Ο πατέρας και τα αγόρια της οικογένειας ζουν ήδη στην Ελβετία και προσπαθούν να μαζέψουν τα χρήματα που χρειάζονται για τα εισιτήρια και για ένα μεγαλύτερο σπίτι ώστε να πάνε και τα κορίτσια με τη μητέρα τους εκεί. Η πολυπόθητη μέρα φτάνει και ξεκινούν με αεροπλάνο με πρώτο σταθμό τους την Κωνσταντινούπολη και τελικό προορισμό τους την Ελβετία. Μια βροχερή μέρα, φτάνουν σε αυτή τη χώρα που διαφέρει τόσο μα τόσο πολύ σε όλα απ’ τη δική τους. Η Σελντά κοιτά μαγεμένη την θέα των ψηλών βουνών από το μπαλκόνι του νέου της σπιτιού παρατηρώντας τους μικρούς και μεγάλους διαβάτες, προσπαθώντας να μαντέψει τις συνήθειές τους. Και είναι πολύ μεγάλη έκπληξή της -και όχι ιδιαίτερα ευχάριστη- καθώς συνειδητοποιεί ότι και οι συνήθειες και ο χαρακτήρας του πατέρα της έχουν αλλάξει ριζικά. Εγγράφεται στο κοντινό σχολειό μαζί με τις αδερφές της παρόλο που δεν ξέρει καμιά τους λέξη γερμανικά. Το σχολείο ξεκινάει και η Σελντά περνάει δύσκολες ώρες εκεί, εντός κι εκτός της αίθουσας. Ιδιαίτερα στα διαλείμματα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα μιας και δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνική και ανοιχτή σε φιλίες και η άγνωστη σε εκείνη γλώσσα είναι μεγάλο εμπόδιο.

Έτσι θέλοντας και να επικοινωνήσει και να πει τα νέα της, αλλά και να κρατήσει την υπόσχεση που έδωσε στη γιαγιά της φεύγοντας, τις γράφει συχνά-πυκνά γράμματα. Νιώθει άνετα κι εκφράζει και τις πιο μύχιες σκέψεις της -η γιαγιά της δε γνωρίζει γραφή κι ανάγνωση. Ελπίζει πως ένα καλοκαίρι θα καθίσουν στη βεράντα του σπιτιού της στη Σμύρνη και τότε θα της τα διαβάσει όλα μαζί. Στο δημοτικό σχολείο η Σελντά αγωνίζεται πολύ σκληρά να μάθει τη γλώσσα και την ύλη. Η δασκάλα της την βοηθά στα διαλείμματα και η πρόοδός της είναι σταθερή και ανοδική. Ένα γράμμα που έρχεται από τη Σμύρνη την κάνει να νιώσει πως δεν είναι η μόνη που αγωνίζεται τόσο σκληρά. Η γιαγιά της έχει αρχίσει να μαθαίνει γραφή κι ανάγνωση κι έτσι λοιπόν της στέλνει γράμματα.

Σε κάποιες εξόδους με την οικογένειά της, έχει συναντήσει τυχαία έναν ομοεθνή της, τον Φερχάτ με τον οποίο και γίνεται φίλη. Στο σχολείο φίλη της έχει γίνει η συμμαθήτριά της Γκιζέλε που είναι ένα πλουσιοκόριτσο, κόρη του εργοστασιάρχη και αφεντικού του πατέρα της Σελντά. Η Γκιζέλε είναι ένα κορίτσι ατίθασο και αψίκορο και πολύ ταλαιπωρημένο από την αδιαφορία των γονιών του. Όμως βρίσκει μια ζεστή γωνιά στο σπίτι και στις περιποιήσεις της Σεβγκί Χανίμ. Η Σελντά και η Γκιζέλε θα προσπαθήσουν ενωμένες να βοηθήσουν τον φίλο τους, λαθρομετανάστη, Φερχάτ.

Το βιβλίο «Με μπλουτζίν και φερετζέ» είναι ένα εφηβικό μυθιστόρημα που κυκλοφορεί σε μετάφραση της Στέλλας Κουτσούκαλη από τις εκδόσεις Κέδρος. Ανήκει στη σειρά βιβλίων "Ο γύρος του κόσμου με ένα βιβλίο" και πραγματικά είναι ένα βιβλίο στο οποίο μπορείς να πάρεις λίγο άρωμα από τους ανθρώπους και τις συνήθειες τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελβετίας. Περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας μετανάστης και τα έντονα συναισθήματα που τον κυριεύουν βρισκόμενος ξαφνικά σε μια ξένη χώρα, με άλλη γλώσσα, άλλες συνήθειες και πολλές φορές άσχημη αντιμετώπιση από τους γηγενείς κατοίκους της. Σε κάνει να νιώσεις το πόσο σκληρά προσπαθεί ο μετανάστης να εγκλιματιστεί, να κρατήσει τη δουλειά του, τις συνήθειες του τόπου του, να μην χάσει την ταυτότητά του και βασικά να ισορροπήσει. Είναι ένα ιδιαίτερα ευχάριστο εφηβικό μυθιστόρημα που θίγει κάποια πολύ σημαντικά ζητήματα της εποχής μας.

Το λαχταριστό εξώφυλλο, το έντονο σασπένς και η έξυπνη πλοκή είναι σίγουρο ότι θα σας ευχαριστήσουν.

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Τη λένε Σελντά. Είναι ανυπόμονη. Λίγο φοβισμένη. Πολύ αγχωμένη. Με τη μητέρα και την αδερφή της φεύγουν από την Τουρκία για να ξεκινήσουν μια καινούρια ζωή στην Ελβετία. Βαλίτσες, κουτιά, πακέτα με σπιτικό φαγητό, μια γιαγιά που τις αποχαιρετά λυπημένη, το ταξί που τις μεταφέρει στο αεροδρόμιο, η απογείωση και η προσγείωση… σ’ έναν κόσμο τόσο διαφορετικό! Ξένη χώρα, άλλη γλώσσα, καινούριο σχολείο, παράξενες συνήθειες. Θα κάνει φίλους; Θα τα βγάλει πέρα; Μπορεί, αλήθεια, να φοράει ταυτόχρονα μπλουτζίν και φερετζέ;

Μιλάνε άλλη γλώσσα. Ε, και; Ζουν σε μακρινούς τόπους. Ε, και; Γνωρίστε κορίτσια της ηλικίας σας από κάθε γωνιά του πλανήτη. Κάντε το γύρο του κόσμου μαζί τους. Οι περιπέτειές τους θα μπορούσαν να ‘ναι και δικές σας!

Ο.Κ.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.