«Ροδοπέταλα σε μια επανάσταση», Τηλέμαχος

Η Αριάδνη είναι μια νεαρή γυναίκα που εργάζεται σε μια εταιρία, κάνοντας μια βαρετή δουλειά γραφείου. Όντας ορφανή από μικρή, έχει μεγαλώσει αγωνιζόμενη από την τρυφερή της ακόμα ηλικία. Πως όμως να παλέψεις την […]

Γράφει: Matia Gr
«Ροδοπέταλα σε μια επανάσταση», Τηλέμαχος
Tags

Ροδοπέταλα σε μια επανάσταση
Η Αριάδνη είναι μια νεαρή γυναίκα που εργάζεται σε μια εταιρία, κάνοντας μια βαρετή δουλειά γραφείου. Όντας ορφανή από μικρή, έχει μεγαλώσει αγωνιζόμενη από την τρυφερή της ακόμα ηλικία. Πως όμως να παλέψεις την άχρωμη καθημερινότητα; Πως να αντικαταστήσεις με χρώματα το γκρι; Και να, εκεί που δεν το περιμένει, εμφανίζεται ένας άγνωστος που ανατρέπει όλη της τη ζωή. Ο Αλέξανδρος. Ο νεαρός ψηλός γεροδεμένος άντρας που φαίνεται να γνωρίζει πράγματα από το παρελθόν της που εκείνη -γιατί άραγε;- αγνοεί παντελώς!

Ο Αλέξανδρος έχει την ηγετική θέση σε μια μυστική -στρατιωτικής δομής- ομάδα, τα μέλη της οποίας θεωρούν τους εαυτούς τους επαναστάτες. Επαναστάτες ενάντια στην κυριαρχία της Εταιρίας.


Η εταιρία φέρνει νέες τεχνολογίες στην πόλη. Νομίσαμε πως πρόκειται για ένα βιολογικό όπλο. Πληροφορίες λένε πως ήρθαν δύο. Το ένα είναι το πλάσμα που θανάτωσε τον σύντροφό μας. Το δεύτερο είναι ένας ιός. Πολλοί νομίζαμε πως ο τέλειος ιός είναι αυτός που σκοτώνει πιο γρήγορα. Όχι. Γι αυτούς ο τέλειος ιός είναι αυτός που νεκρώνει εγκεφαλικές λειτουργίες. Και αυτές οι λειτουργίες είναι οι λειτουργίες που σχετίζονται με τις αντιστάσεις του συνειδητού. Τυφλώνουν τον άνθρωπο και τον μετατρέπουν σε ζώο. Ο μόνος λόγος που δεν χρησιμοποιήθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό αυτός είναι ότι φοβούνται τη μετάλλαξή του. Γνωρίζουν από εμάς τι συμβαίνει όταν ένα έμβιο πείραμα δεν πάει καλά και ανεξαρτητοποιείται. Όταν στρέφεται εναντίον τους. Κάποιοι από εσάς μου ζητήσατε μεγαλύτερη στρατιωτική δράση. Δυστυχώς θα κληθούμε να πράξουμε κάτι τέτοιο.

Δεν έχουμε ούτε το ένα εκατομμυριοστό των χρημάτων της εταιρίας, δεν είμαστε πολυεθνική με παραρτήματα σε όλες τις χώρες, ούτε με πολιτικούς στο τσεπάκι μας, ούτε μίντια, έχουμε μονάχα την επιλογή της επίθεσης, της μάχης έως τον τελευταίο.

Της μάχης εναντίον της εταιρίας της οποίας υπάλληλος είναι η Αριάδνη. Η νεαρή υπάλληλος που χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο της προτάθηκε να αναλάβει διευθυντική θέση στο υποκατάστημα της Θεσσαλονίκης. Αντί όμως για την θέση εκείνη, στην πραγματικότητα της ετοίμασαν μια μόνιμη μετάθεση στον Δημιουργό. Χάρη όμως στην προειδοποίηση του Αλέξανδρου και στην παρατηρητικότητά της κατάφερε να γλυτώσει τη ζωή της. Και όχι μόνο αυτό. Κινούμενη επιθετικά έκλεψε από το δίκτυο της εταιρίας κάποια σημαντικά αρχεία και εγκατέστησε ένα πρόγραμμα που έδινε πρόσβαση σε αυτό στα μέλη της επαναστατικής ομάδας.

Εκεί, στην Θεσσαλονίκη θα βρει την άκρη ενός νήματος που οδηγεί στο σκοτεινό παρελθόν της. Ένα ορφανοτροφείο πίσω από το οποίο βρίσκεται η εταιρία και στο οποίο μεγαλώνει τους μελλοντικούς υπαλλήλους της. Επεμβαίνοντας όχι μόνο στη μόρφωσή τους αλλά ακόμα και σε αυτές τις φυσικές λειτουργίες τους, όπως η ικανότητα αναπαραγωγής στις γυναίκες, την οποία αφαιρούν ώστε να μην χάνονται μέρες και ώρες εργασίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της μηνιαίας περιόδου τους. Τόσο η Αριάδνη όσο και ο Αλέξανδρος ήταν οικότροφοι αυτού του ορφανοτροφείου. Όπως ακριβώς και ο Αλκιβιάδης, ένα πρώην μέλος των επαναστατών, που πλέον κινείται στον χώρο του υποκόσμου.

Γύρω από αυτούς τους τρεις χαρακτήρες, ο Τηλέμαχος έχει χτίσει το μυθιστόρημά του «Ροδοπέταλα σε μια επανάσταση» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ιβίσκος το 2013. Ένα έργο που κινείται στις παρυφές της δυστοπίας με ελληνικό χρώμα και άρωμα. Ένα μυθιστόρημα δράσης που τόσο η πλοκή όσο και οι έντονες μάχες -πολλές φορές σώμα με σώμα- το κάνουν να θυμίζει κινηματογραφικές ταινίες αυτού του είδους.

[grbk http://www.greekbooks.gr/tilemahos.person%5D

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ένας πολυεθνικός κολοσσός, που διοικείται από μια κάστα μυημένων, κατέχει στις περισσότερες αγορές της υφηλίου μονοπωλιακές επιχειρήσεις που δεν τολμά κανείς να αμφισβητήσει και απεργάζεται την υποδούλωση της ανθρωπότητας κάτω από ένα νεο-φεουδαρχικό καθεστώς απόλυτου ελέγχου και υπακοής των ανθρώπων.

Η Αριάδνη είναι μια κοπέλα που εργάζεται για την εταιρία. Έχει μεγαλώσει χωρίς γονείς και υποφέρει από ένα κενό μνήμης που απ’ όσο γνωρίζει προήλθε από τροχαίο. Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική και όταν αρχίζει να την ανακαλύπτει, η ζωή της μπαίνει σε ανεξέλεγκτη κι επικίνδυνη τροχιά. Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τα πάντα και προστατεύεται καλά από όσους προσπαθούν να το αφαιρέσουν. Καθώς αυτό σιγα-σιγά τραβιέται, η αλήθεια αποδεικνύεται ιδιαίτερα δυσάρεστη.

Μια ομάδα επαναστατών, με κοινό παρελθόν και αρχηγό τον Αλέξανδρο, μάχονται ενάντια στην τυραννία, και ο αγώνας τους απλώνεται στους δρόμους και στις θάλασσες μιας άλλης Ελλάδας, όπου εταιρικοί συνωμότες, μυστικές σέχτες, γαλαζοαίματοι, αστυνομικοί, οργανωμένοι μαφιόζοι αλλά και καθημερινοί άνθρωποι εμπλέκονται σ’ ένα θρίλερ διαρκούς αγωνίας και ανατροπών.

Ένα μυθιστόρημα με έντονη και ρεαλιστική δράση, μυστήριο, ερωτισμό, χιούμορ, διαλόγους ηθικής αναζήτησης, αλλά και βαθιές κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις, γραμμένο με θεατρικούς διαλόγους, που διαβάζεται ευχάριστα για δεύτερη και τρίτη φορά με αμείωτο ενδιαφέρον και αγωνία.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα