«Σημαδιακά καλοκαίρια», του Νίκου Ζώρη

Είναι προτέρημα του Νίκου Ζώρη η πολύ κατανοητή του γλώσσα, η αδερφική του γλώσσα, η άμεση σκέψη και μετάδοση των πιο ενδόμυχων ψυχολογικών του αποχρώσεων, δοσμένων σοφά σε ψηφίδες λογοτεχνικού κάλλους. Στο μυθιστόρημά του […]

Γράφει: Matia Gr
«Σημαδιακά καλοκαίρια», του Νίκου Ζώρη
Tags

Σημαδιακά καλοκαίρια
Είναι προτέρημα του Νίκου Ζώρη η πολύ κατανοητή του γλώσσα, η αδερφική του γλώσσα, η άμεση σκέψη και μετάδοση των πιο ενδόμυχων ψυχολογικών του αποχρώσεων, δοσμένων σοφά σε ψηφίδες λογοτεχνικού κάλλους. Στο μυθιστόρημά του «Σημαδιακά καλοκαίρια», όταν μιλάει για τις ιερές στιγμές της σπάνιας αγάπης, δίνει την ποίησή του…, όταν διηγείται, εξομολογείται…

Στέκομαι ιδιαίτερα στα υπάρχοντα «συστήματα» της ζωής που δεν υποφέρονται, που ο συγγραφέας διαμαρτύρεται γι’ αυτά σε όλο το φάσμα της διαδρομής του βιβλίου του και είναι πάντα νέος και ώριμος επαναστάτης, είναι σοφός ο συγγραφέας Νίκος Ζώρης. Αν και υπάρχουν πολλές ανατροπές στη ζωή των ανθρώπων που εμπλέκονται στο μυθιστόρημα «Σημαδιακά καλοκαίρια», …υπάρχουν οι αποφάσεις της μοίρας και ο προκαθορισμένος χρόνος, το μη αναστρέψιμο πεπρωμένο στη ζωή των ανθρώπων.

Όμως αξίζει εξαρχής, καθώς θα διαβάζει κάποιος αυτό το βιβλίο, να το αντιμετωπίσει και να το χαρεί με τη δροσιά ενός εφήβου, να γίνει πάλι καλοπροαίρετος και αγαθός στην ψυχή του, να βλέπει όλες τις καμπές και συστροφές της μοίρας με κατανόηση και ανθρωπιά, όπως ακριβώς τα βλέπει και ο συγγραφέας.

Υπάρχει ανατολή και ανάταση σε όλες τις διαδρομές αυτού του βιβλίου, σε όλους τους περιπάτους του. Οι πρωταγωνιστές του, πότε βρίσκονται στον Ήλιο, πότε φθίνουν στο σκοτάδι, αλλά όλο ξαναγυρίζουν στο φως, σε κάποια ηθική δικαίωση…

Υπάρχει επανάσταση στο βιβλίο, υπάρχει το ανθρώπινο ξετύλιγμα της ζωής, οι ανατροπές, τα πάθη, η συγχώρεση και η μη συγχώρεση. Υπάρχει η αυτοτιμωρία.

Κι ενώ μοιάζουν ότι όλα είναι μυθοπλαστικά και ωραία, στην πραγματικότητα το ψυχολογικό υπόβαθρο βαθαίνει ολοένα και πιέζει το δράμα των πρωταγωνιστών, που φθάνει στην τραγική κορύφωση και απελευθέρωσή του στο τέλος του βιβλίου.

Να σταθούμε ιδιαίτερα στο αδιέξοδο της λύπης που υπάρχει στις ζωές πολλών ανθρώπων, οι οποίοι μαστίζονται από πολλά και σοβαρά προβλήματα, εκεί να σταθούμε, να προβληματιστούμε και, έστω λίγο, να βοηθήσουμε.

Το βιβλίο «Σημαδιακά καλοκαίρια» κάλλιστα προτείνεται και για σχολικές ηλικίες και για βιβλιοθήκες. Καλό θα ήταν να διατεθεί ανά την Ελλάδα.

Βασιλική Καλαχάνη
Συγγραφέας – Ποιήτρια

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα