«Σημαδιακά καλοκαίρια», του Νίκου Ζώρη

Last modified date

Σημαδιακά καλοκαίρια

«Σημαδιακά καλοκαίρια», του Νίκου Ζώρη

Σημαδιακά καλοκαίρια
Είναι προτέρημα του Νίκου Ζώρη η πολύ κατανοητή του γλώσσα, η αδερφική του γλώσσα, η άμεση σκέψη και μετάδοση των πιο ενδόμυχων ψυχολογικών του αποχρώσεων, δοσμένων σοφά σε ψηφίδες λογοτεχνικού κάλλους. Στο μυθιστόρημά του «Σημαδιακά καλοκαίρια», όταν μιλάει για τις ιερές στιγμές της σπάνιας αγάπης, δίνει την ποίησή του…, όταν διηγείται, εξομολογείται…

Στέκομαι ιδιαίτερα στα υπάρχοντα «συστήματα» της ζωής που δεν υποφέρονται, που ο συγγραφέας διαμαρτύρεται γι’ αυτά σε όλο το φάσμα της διαδρομής του βιβλίου του και είναι πάντα νέος και ώριμος επαναστάτης, είναι σοφός ο συγγραφέας Νίκος Ζώρης. Αν και υπάρχουν πολλές ανατροπές στη ζωή των ανθρώπων που εμπλέκονται στο μυθιστόρημα «Σημαδιακά καλοκαίρια», …υπάρχουν οι αποφάσεις της μοίρας και ο προκαθορισμένος χρόνος, το μη αναστρέψιμο πεπρωμένο στη ζωή των ανθρώπων.

Όμως αξίζει εξαρχής, καθώς θα διαβάζει κάποιος αυτό το βιβλίο, να το αντιμετωπίσει και να το χαρεί με τη δροσιά ενός εφήβου, να γίνει πάλι καλοπροαίρετος και αγαθός στην ψυχή του, να βλέπει όλες τις καμπές και συστροφές της μοίρας με κατανόηση και ανθρωπιά, όπως ακριβώς τα βλέπει και ο συγγραφέας.

Υπάρχει ανατολή και ανάταση σε όλες τις διαδρομές αυτού του βιβλίου, σε όλους τους περιπάτους του. Οι πρωταγωνιστές του, πότε βρίσκονται στον Ήλιο, πότε φθίνουν στο σκοτάδι, αλλά όλο ξαναγυρίζουν στο φως, σε κάποια ηθική δικαίωση…

Υπάρχει επανάσταση στο βιβλίο, υπάρχει το ανθρώπινο ξετύλιγμα της ζωής, οι ανατροπές, τα πάθη, η συγχώρεση και η μη συγχώρεση. Υπάρχει η αυτοτιμωρία.

Κι ενώ μοιάζουν ότι όλα είναι μυθοπλαστικά και ωραία, στην πραγματικότητα το ψυχολογικό υπόβαθρο βαθαίνει ολοένα και πιέζει το δράμα των πρωταγωνιστών, που φθάνει στην τραγική κορύφωση και απελευθέρωσή του στο τέλος του βιβλίου.

Να σταθούμε ιδιαίτερα στο αδιέξοδο της λύπης που υπάρχει στις ζωές πολλών ανθρώπων, οι οποίοι μαστίζονται από πολλά και σοβαρά προβλήματα, εκεί να σταθούμε, να προβληματιστούμε και, έστω λίγο, να βοηθήσουμε.

Το βιβλίο «Σημαδιακά καλοκαίρια» κάλλιστα προτείνεται και για σχολικές ηλικίες και για βιβλιοθήκες. Καλό θα ήταν να διατεθεί ανά την Ελλάδα.

Βασιλική Καλαχάνη
Συγγραφέας – Ποιήτρια

Σχετικά άρθρα

1 Response

 1. Εντυπώσεις αναγνωστών για το μυθιστόρημα του Νίκου Ζώρη «Σημαδιακά καλοκαίρια» (Εκδόσεις Λεξίτυπον).

  Το βιβλίο “Σημαδιακά καλοκαίρια” με ταξίδεψε στα πιο όμορφα μέρη, μου γέμισε τις ώρες με νοσταλγία, με ερωτηματικά, με χαρά, αλλά και θυμό…
  Συναισθήματα που βγήκαν μέσα από τις σελίδες, τις τόσο καλά αποτυπωμένες, στα τόσα γεγονότα που προέκυψαν, αλλά και στους χαρακτήρες των πρωταγωνιστών…!!!
  Ένα υπέροχο μυθιστόρημα με πολλές ανατροπές, αλλά και αλήθειες, που ο καθένας από εμάς έχει βιώσει…!!!! Εικόνες, όνειρα, προσδοκίες, ελπίδες, χαρακτηρίζουν την ευαισθησία και την ποιότητα του βιβλίου…, αλλά και του συγγραφέα…!!!

  Εύα Χατζηπαύλου
  Μπίτιγκχαϊμ – Μπίσινγκεν
  Γερμανία

  Πάρα πολύ όμορφο και αληθινό…, γιατί η ζωή μάς δίνει πάντα σημάδια…

  Κατερίνα Παγουλάτου
  Ηλιούπολη Αττικής

  Όταν διάβασα το βιβλίο “Σημαδιακά καλοκαίρια”, συλλογίστηκα: Πώς τα φέρνει έτσι η ζωή! Τόση υπομονή, τόσος πόνος, τόση καρτερία, τόσος μόχθος, τόση αγάπη και την τελευταία στιγμή χάνεται για πάντα το πολυπόθητο, χάνεται γιατί ή άργησες λιγάκι ή γιατί απλά δεν ήσουν τυχερός.
  Τελειώνοντας το διάβασμα, ένιωσα κάτι ανεκπλήρωτο, κάτι που από παιδί σιγόκαιγε μέσα μου. Μια φλόγα που δεν έσβησε, μια φλόγα ιερή: Της αγάπης!

  Μανώλης Κατρινάκης
  Ηράκλειο Κρήτης

  Τον Δεκέμβρη έπιασα να διαβάσω λίγο Λουντέμη. Ήταν ο αγαπημένος των εφηβικών / νεανικών μου χρόνων και με μια αίσθηση νοσταλγίας ήμουν στα μισά της “Αγέλαστης Άνοιξης”, όταν πήρα στα χέρια μου το βιβλίο του Νίκου Ζώρη “Σημαδιακά καλοκαίρια”.
  Τι να πω, το βιβλίο ήρθε σαν καταλύτης στη διάθεση νοσταλγίας που με περιτριγύριζε και μ’ έφερε πίσω στα καλοκαίρια εκείνα…
  Οι χαρακτήρες καθημερινοί, ανθρώπινοι και η πλοκή απρόσμενη και συνάμα πικρή (άλλωστε οι Άγγλοι δεν λένε άδικα ότι: life is a bitch).
  Χωρίς ίχνος διάθεσης να χαϊδέψω αυτιά, το βιβλίο είναι αριστούργημα. Μέχρι που κατάφερα να το βγάλω σε λιγότερο από μια εβδομάδα και να ’μαι τώρα μ’ ένα μεγάλο “ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ”.

  Θοδωρής Βαρνάβας
  Βούλα Αττικής

  Με ταξίδεψε πολλές φορές, με συγκίνησε άλλες τόσες! Γιατί εμείς, « …του ’60 οι εκδρομείς…», συμπορευόμαστε, μιλάμε την ίδια γλώσσα, έχουμε τα ίδια βιώματα!
  Με την ευχή ν’ αντιμετωπιστεί το βιβλίο “Σημαδιακά καλοκαίρια” με τον σεβασμό που αρμόζει στην αγωνιώδη προσπάθεια του συγγραφέα και να βρει γόνιμο έδαφος. Να γίνει αντιληπτό κάθε μήνυμα ανθρωπιάς, εκφρασμένο μ’ ένα απαράμιλλα φιλοσοφημένο ύφος και πατρική σοφία!

  Ελευθερία Σινοπούλου
  Σύρος

  …συγκινήθηκα, έκλαψα, ερωτεύτηκα, θύμωσα, αλλά το σημαντικότερο που ξέρω είναι ότι το ταξίδι ήταν υπέροχο και απολαυστικό!
  Εξαιρετικό το βιβλίο του Νίκου Ζώρη “Σημαδιακά καλοκαίρια”!!! Σε παίρνει μαζί του και ξεχνάς τα πάντα γύρω σου!

  Αφροδίτη Παρίση
  Ρέθυμνο Κρήτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Post comment