«Μοναχικά μονοπάτια», του Γιώργου Καπουλέα .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Μοναχικά μονοπάτια», του Γιώργου Καπουλέα

Την πένα του συγγραφέα-ερευνητή Γιώργου Καπουλέα την έχουμε γνωρίσει από δύο θρησκευτικού περιεχομένου βιβλία του. Το «Παναγία η προστάτιδα του ελληνισμού» και το «Συλλογή Προσευχών, Ευχών, Ψαλμών και Ύμνων», στα οποία μας φανέρωσε τόσο […]

Γράφει: Matia Gr
«Μοναχικά μονοπάτια», του Γιώργου Καπουλέα

Μοναχικά μονοπάτια
Την πένα του συγγραφέα-ερευνητή Γιώργου Καπουλέα την έχουμε γνωρίσει από δύο θρησκευτικού περιεχομένου βιβλία του. Το «Παναγία η προστάτιδα του ελληνισμού» και το «Συλλογή Προσευχών, Ευχών, Ψαλμών και Ύμνων», στα οποία μας φανέρωσε τόσο το ταλέντο του στην αναζήτηση-συγγραφή υλικού όσο και στην δομημένη παρουσίαση του. Στο «Μοναχικά μονοπάτια» -κυκλοφόρησε με αυτοέκδοση το 2012- θα γνωρίσουμε ένα άλλο ταλέντο του κ. Καπουλέα. Θα παρακολουθήσουμε την πένα του να κινείται σε μοναχικά μονοπάτια… ποίησης!

Χωρισμένο σε δύο μέρη, το τρίτο βιβλίο του Γιώργου Καπουλέα, ακουμπά το σύμπαν του ποιητικού λόγου σε δύο μέρη του… στον Ελεύθερο στίχο (Μέρος 1ο) και στο Χαϊκού (Μέρος 2ο).

Δείγμα του πρώτου μέρους -περιλαμβάνει οκτώ ποιήματα- το…

Κάθομαι στο δάσος

Κάθομαι στο δάσος
δίπλα στα πεύκα
οι αχτίδες του ήλιου
διαπερνούν τις φυλλωσιές.
Εικόνες έρχονται
στο μυαλό μου.
Παιδικές θύμησες
εκδρομών στον Ταΰγετο.
Το απαράμιλλο κάλλος
της ονειρεμένης φύσης
με συναρπάζει.
Φοβάμαι όμως,
πόσο θα διαρκέσει αυτή
η ομορφιά;

και δείγμα του δεύτερου μέρους -περιλαμβάνει τριάντα ποιήματα Χαϊκού- το…

Πλανερός νους

Πλανερός νους
φαντασία τρελαμένη
έρωτας κρυφός.

Αστεριών λάμψη
καρδιά πεφωτισμένη
βαθυστόχαστη.

Δειλινό χρυσό
Ανατολή μαγική
ανθοστόλιστη.

Το «Μοναχικά μονοπάτια» προλογίζει ο Συμεών Νικολιδάκης -φιλόλογος και ερευνητής της νεοελληνικής και κλασσικής φιλολογίας-, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει…


Η μελαγχολία του ποιητή δεν εκφράζεται με πεσιμιστικό λόγο, αντίθετα, φαίνεται σα να κυλά σε γνώριμα μονοπάτια αυτογνωσίας, όπου η ψυχή τον οδηγεί στην αναζήτηση νέων κόσμων, εκεί που η δημιουργία και η ελπίδα είναι αποστολή. Σε μια εποχή ιδεολογικού κενού και μεταφυσικού αδιεξόδου, ο ποιητής, ως δημιουργός, αναπλάθει τον κόσμο με γήινα υλικά, όπου το χώμα, ως πρώτη ύλη, αναδημιουργεί το περιβάλλον και στον άνθρωπο.

Όταν -στις μέρες μας- ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί ως σύνολο ψάχνουμε νέους δρόμους… σκέψης, έκφρασης, δράσης… οι πνευματικοί ταγοί της χώρας καλούνται να λάβουν τη θέση που τους αναλογεί σε περιόδους κρίσης. Μέσω του έργου τους οφείλουν να δείξουν πορείες, πιθανότητες και δυνατότητες. Ένας από αυτούς και ο Γιώργος Καπουλέας, βάζει το δικό του λιθάρι στο οικοδόμημα της Ελλάδας του 21ου αιώνα, με τους δυνατούς στίχους που περιλαμβάνονται στο «Μοναχικά μονοπάτια». Είναι δική μας η απόφαση αν θα τους ακούσουμε ή όχι. Σας προτρέπω να τους μελετήσετε, ελπίζοντας, με ανοικτούς οφθαλμούς και ώτα. Καλή ανάγνωση!

Νεκτάριος Παπασπύρου

Για να προμηθευτείτε το βιβλίο επικοινωνήστε με τον συγγραφέα, Γεώργιο Καπουλέα, στα email:
[email protected] και [email protected]

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Θέματα