«Ο επαναστάτης της φακής», Χρήστος Γεωργιάδης .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Ο επαναστάτης της φακής», Χρήστος Γεωργιάδης

Αν θέλετε να γνωρίσετε τα βασικά επιχειρήματα των vegan, το βιβλίο του Χρήστου Γεωργιάδη είναι ένας καλός και επεξηγηματικός τρόπος.

Γράφει: Matia Gr
«Ο επαναστάτης της φακής», Χρήστος Γεωργιάδης

Τι άραγε μπορεί να κρύβει ένα βιβλίο με τον τίτλο «Ο επαναστάτης της φακής»; Η απάντηση βρίσκεται στις σελίδες του νέου μυθιστορήματος του Χρήστου Γεωργιάδη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Φίλντισι.

Υπόθεση βιβλίου

Κεντρικός ήρωας στην ιστορία μας είναι ο Νικηφόρος. Ένα παιδί διαφορετικό από τα άλλα, μιας και στον ελεύθερο χρόνο του προβληματίζεται έντονα σχετικά με το τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω του. Βγάζοντας βόλτα τον σκύλο του τον Αλήτη, στο δάσος κοντά στο σπίτι του, θέτει ερωτήματα στον εαυτό του αναζητώντας απαντήσεις. Απαντήσεις που κάποιες από αυτές θα φτάσουν σε εκείνον μέσω ενός πουλιού. Ενός γκιώνη· του Αστέριου.

Η αρχή όλου αυτού του προβληματισμού ξεκίνησε από ένα πιάτο φακή και οδήγησε στην διερεύνηση της στάσης των ανθρώπων απέναντι στο περιβάλλον και στη διατροφή τους. Τόσο οι δικές του σκέψεις, όσο και τα λεγόμενα του Αστέριου τον προτρέπουν στο να αναλάβει δράση και να ξεκινήσει να βαδίζει ένα δρόμο που μόνο εύκολος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.


«Στη σημερινή συγκυρία ο δρόμος του αισθανόμενου ανθρώπου δεν είναι εύκολος, Νικηφόρε αλλά να θυμάσαι ότι όσο τον περπατάς, τόσο πιο πολύ ικανοποίηση θα σου δίνει. Είναι αυτή η ικανοποίηση ότι εσύ τουλάχιστον έκανες το χρέος σου, ότι εσύ πήρες θέση απέναντι στην αδικία και δεν παρέμεινες απλά θεατής ή συνεργός στο κακό. Γι αυτό μην πτοείσαι από τα παρατσούκλια. Συνέχισε την πορεία σου ακάθεκτος».

Σε ποια παρατσούκλια αναφέρεται ο Αστέριος; Ποια είναι η πορεία που έχει ξεκινήσει ο Νικηφόρος και που θα οδηγήσει αυτή τον ίδιο αλλά και τους συμμαθητές του στο σχολείο;


Για να αγοράσετε το «Ο επαναστάτης της φακής», του Χρήστου Γεωργιάδη, κάντε κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Το «Ο επαναστάτης της φακής», του Χρήστου Γεωργιάδη είναι ένα εφηβικό μυθιστόρημα, που βασικό σκοπό του έχει να οδηγήσει τους νεαρούς αναγνώστες του στην υιοθέτηση ενός διαφορετικού τρόπου διατροφής, αυτόν της χορτοφαγίας.

Έχοντας ως επιχείρημα ο συγγραφέας την απάνθρωπη συμπεριφορά όσων ασχολούνται με την παραγωγή ζωικών προϊόντων απέναντι στα ζώα, παροτρύνει όλους να διατρέφονται στο μέλλον αποκλειστικά με τροφές φυτικής προέλευσης.

Μας προτείνει μάλιστα την λαχταριστή συνταγή ‘Κεφτεδάκια φακής‘, την οποία μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ!

Είναι γεγονός ότι ο οικολογικός vegan τρόπος διατροφής είναι κάτι που κερδίζει συνεχώς οπαδούς στη σύγχρονη εποχή. Προσωπικά θεωρώντας ότι κάθε είδους αφορισμός και ακραία θέση πρέπει να αντιμετωπίζεται με κριτικό πνεύμα έχω τις ενστάσεις μου, μιας και το βιβλίο απευθύνεται σε νεαρά άτομα που είναι εύκολο να εντυπωσιάσεις, να συγκινήσεις αλλά και να φανατίσεις.

Με αυτό δεν θέλω να πω ότι είμαι ενάντιος σε κάθε επιχείρημα που θέτει ο συγγραφέας στο βιβλίο του, αλλά ότι θα προτιμούσα το εν λόγω ανάγνωσμα -με τις ανάλογες τροποποιήσεις- να απευθύνεται σε ενηλίκους και όχι σε εφήβους. Άλλωστε το θέμα της διατροφής και της γενικότερης στάσης μας απέναντι στη φύση είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκο και απαιτεί ενδελεχή έρευνα και προβληματισμό.

Αν θέλετε πάντως να γνωρίσετε τα βασικά επιχειρήματα των vegan, το βιβλίο του Χρήστου Γεωργιάδη είναι ένας καλός και επεξηγηματικός τρόπος.

Οπισθόφυλλο:

Ο Νικηφόρος, ως νέος, διακατέχεται από επαναστατικότητα και η επιθυμία του είναι ν’ αλλάξει τον κόσμο. Έχει όλη την καλή πρόθεση να αγωνιστεί για τα παιδιά-σκλάβους στις φυτείες κακάο, ακόμη κι αν έτσι θα πρέπει να στερηθεί τη σοκολάτα.

Τις νύχτες ακούει έναν γκιώνη, τον Αστέριο, που έρχεται στο παράθυρό του και τον προκαλεί σε βαθυστόχαστες συζητήσεις. Ο Αστέριος θα τον βοηθήσει να καταλάβει ότι είναι ένας ψευτοεπαναστάτης, όταν νοιάζεται για τους ανθρώπους και το κατοικίδιό του, τον Αλήτη, που μάζεψε απ’ τον δρόμο, ενώ την ίδια στιγμή (μέσα από τις καθημερινές του συνήθειες, όπως τροφή, ένδυση, κλπ) παραβιάζει, ουσιαστικά, τα δικαιώματα κάποιων άλλων αισθανόμενων όντων.

Ο Νικηφόρος κατανοεί την αντίφαση. “Δεν μπορείς να είσαι καταναλωτής ζωικών προϊόντων και επαναστάτης”, σκέφτεται. “Δεν μπορείς να αγωνίζεσαι ενάντια στην αδικία και την ίδια στιγμή να τρέφεσαι με την αδικία που επιβάλλεται στα ζώα με το πρόσχημα της τροφής ή όποιας άλλης ανάγκης”.

Η επίγνωση ότι η πολυπόθητη αλλαγή του κόσμου σχετίζεται πλήρως με την αλλαγή στην πιο βασική βιολογική μας ανάγκη, την τροφή, είναι λυτρωτική. Ναι, η τροφή πρέπει να γίνει δίκαιη! Έτσι το μπέργκερ από κρέας μετατρέπεται σε μπέργκερ φακής.

Ο επαναστάτης της φακής έχει μόλις γεννηθεί.


Για να αγοράσετε το «Ο επαναστάτης της φακής», του Χρήστου Γεωργιάδη, κάντε κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Ο επαναστάτης της φακής

Συγγραφέας

Χρήστος Γεωργιάδης

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Φίλντισι

Ημερομηνία έκδοσης

2018

Αριθμός σελίδων

120

ISBN

978-618-5101-55-8

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Θέματα