«Ο νοικοκυρός», της Λένας Μερίκα .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Ο νοικοκυρός», της Λένας Μερίκα

Αν θυμάμαι καλά δύο φορές χρειάστηκε να αναλάβει ο πατέρας μου το νοικοκυριό του σπιτιού, όταν (και τις δύο) είχε χρειαστεί η μητέρα μου να εισαχθεί για λίγες μέρες στο νοσοκομείο. Και τις δύο […]

Γράφει: Matia Gr
«Ο νοικοκυρός», της Λένας Μερίκα
«Ο νοικοκυρός», της Λένας Μερίκα

«Ο νοικοκυρός», της Λένας ΜερίκαΑν θυμάμαι καλά δύο φορές χρειάστηκε να αναλάβει ο πατέρας μου το νοικοκυριό του σπιτιού, όταν (και τις δύο) είχε χρειαστεί η μητέρα μου να εισαχθεί για λίγες μέρες στο νοσοκομείο. Και τις δύο αυτές φορές ζήσαμε στην οικογένεια τραυματικές εμπειρίες (ευτυχώς όχι λόγω της υγείας της μητέρας μου) και αποκτήσαμε πολύπλευρες γνώσεις. Για παράδειγμα ανακαλύψαμε ότι δεν υπάρχει κανένα ξωτικό που να εξαφανίζει τα σκουπίδια αλλά πρέπει να το κάνουμε εμείς. Επίσης ανακαλύψαμε ότι το χαρτί τουαλέτας δεν εμφανίζεται με μαγικό τρόπο. Ναι, όσο κι αν σας φαίνεται απίστευτο μόλις τελειώσει το ρολό πρέπει να το βγάλεις από την «θήκη» του και βάλεις ένα γεμάτο. Αυτά και πολλά άλλα μάθαμε εκείνες τις δύο φορές που αναγκαστήκαμε τρεις άντρες (ο πατέρας μου και τα δύο του καμάρια) να «κρατήσουμε» το σπίτι σε ένα υποφερτό επίπεδο διαβίωσης. Θα μου πείτε τι σχέση έχουν αυτά με το βιβλίο της Λένας Μερίκα; Άμεση.
Καταρχήν σχεδόν μια τέτοια κατάσταση είναι η υπόθεση που μας παρουσιάζει η συγγραφέας στο βιβλίο της αυτό. Και δεύτερον στην ανάγνωση του οφείλω το ότι θυμήθηκα τις δύο αυτές φορές που σας ανάφερα παραπάνω. Πριν σας δώσω όμως μια μικρή γεύση από το θαυμάσιο αυτό βιβλίο της Λένας Μερίκα, να σας πω ότι το «Ο νοικοκυρός» κυκλοφόρησε το 2003 από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.
Η πένα της πολυγραφότατης Λένας Μερίκα μας μεταφέρει σε ένα σύγχρονο ελληνικό σπίτι όπου κατοικούν πέντε άτομα. Ο μπαμπάς, η μαμά και τρία παιδιά. Μια ημέρα και ενώ όλα φαίνονταν να κυλούν φυσιολογικά, ο πατέρας της οικογένειας έχασε την δουλειά του και αναγκάστηκε να μείνει στο σπίτι. Μην μπορώντας φυσικά να κάθεται όλη μέρα άπραγος, ανάλαβε το νοικοκυριό του σπιτιού και έτσι από γεωπόνος έγινε νοικοκυρός. Διάφορες αστείες καταστάσεις δημιουργούνται τότε και… α! τα υπόλοιπα επί των σελίδων του βιβλίου.
Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να σας πως αν μου άρεσε το βιβλίο. Ο τρόπος γραφής και το χιούμορ της συγγραφέως μας έχουν συνηθίσει πλέον σε πολύ δροσερά, αξιόλογα, ευχάριστα στην ανάγνωση και γεμάτα μηνύματα βιβλία. «Ο νοικοκυρός» δεν θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση. Αξίζει να το διαβάσετε όλοι στην οικογένεια, από τον πιο μικρό έως τον πιο μεγάλο. Ίσως στις σελίδες του βρείτε κάποια στοιχεία και από το δικό σας σπιτικό. Εγώ πάντως βρήκα.
Καλή ανάγνωση!

  Λένα Μερίκα

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Τι μπορεί να κάνει ένας σύζυγος και πατέρας τριών παιδιών που ξαφνικά χάνει τη δουλειά του;
Μα… να γίνει νοικοκυρός!
Μπορεί ένας άντρας να τα καταφέρει με τις δουλειές του σπιτιού; Πώς να νιώθει που η γυναίκα του εργάζεται ενώ εκείνος όχι;
Και πώς θα αντιμετωπίσει ο ίδιος αλλά και εμείς, τα παιδιά του, τα ειρωνικά σχόλια όλων αυτών που δε σέβονται μια τέτοια επιλογή;
Το σίγουρο είναι πως ο νοικοκυρός επιφυλάσσει πολλές, μα πάρα πολλές, εκπλήξεις σε όλους μας!

Ν.Π.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.