«Ο Τρακατρούκας ο καλικάντζαρος», Ελένη Μπετεινάκη .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Ο Τρακατρούκας ο καλικάντζαρος», Ελένη Μπετεινάκη

Ο Τρακατρούκας είναι ένας μικρός ξεχωριστός καλικάντζαρος. Τις περιπέτειές του, το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων, θα σας τις φανερώσει η Ελένη Μπετεινάκη στο «Ο Τρακατρούκας ο καλικάντζαρος» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική! Θα το λατρέψουν οι μικροί βιβλιοφάγοι, αλλά και εσείς! Ο Τρακατρούκας είναι μοναδικός!

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
«Ο Τρακατρούκας ο καλικάντζαρος», Ελένη Μπετεινάκη
Ο Τρακατρούκας ο καλικάντζαρος, Ελένη ΜπετεινάκηΟ Τρακατρούκας ο καλικάντζαρος, Ελένη Μπετεινάκη

Υπόθεση βιβλίου

Μια φορά και δυο καιροί, όπως λεν τα παραμύθια, ήταν οι καλικάντζαροι. Ξέρετε, εκείνα τα ζαβολιάρικα πλασματάκια που έχουν μακριά τριχωτά πόδια, είναι κακομούτσουνα, μιλάνε τη δική τους γλώσσα και όλοι τα φοβούνται…
Όλοι…, ε όχι και όλοι!
Τα παιδιά χαίρονται πολύ σαν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και σημάνει η ώρα που τα μικρά, κακομούτσουνα και σκανταλιάρικα καλικαντζαράκια έρχονται στη γη.

– Μα καλά, δεν ήταν τόσο καιρό στη γη; θα μου πείτε.
– Πως, βεβαίως, ήταν, απλά ήταν μέσα στη γη!
– Και τι κάνουν εκεί;
– Εκεί έχουν μια πολύ σημαντική -κατά τη γνώμη τους- δουλειά να κάνουν! Πριονίζουν όσο πιο γρήγορα μπορούν τα δέντρα που συγκρατούν τη γη ώστε να προλάβουν πριν τους πάρει ο χρόνος… να τα κόψουν όλα!


– Τρακατρούκα, δες! Λίγο ακόμα και θα πέσει και τούτο το τελευταίο δέντρο.
Επιτέλους θα αρχίσει η γη τις κωλοτούμπες και εμείς θα σκάμε από τα γέλια, γιατί θα είναι ο ήλιος όλος δικός μας και δεν θα ζούμε πια εδώ κάτω, είπε χοροπηδώντας από τη χαρά του ο Πι.

Ποιοι είναι αυτοί;
Ο Τρακατρούκας, ο Πι και ο Φι είναι φίλοι κολλητοί. Ο Πι και ο Φι μάλιστα είναι αδερφάκια δίδυμα, ολόιδιοι ο ένας με τον άλλο, γρήγοροι, ζαβολιάρηδες και ζωηροί, πλακατζήδες και πειραχτήρια! Όσο για τον Τρακατρούκα; Είναι ένας μικρός καλικαντζαράκος με ανησυχίες! Κάτι τον ενοχλεί και δεν μπορεί να το προσδιορίσει ακριβώς…

Λίγο πριν το δέντρο πέσει κάτω και γίνει αυτό που τόσο καιρό πρόσμεναν, ήχος δυνατός, χαρούμενος μα και επιτακτικός βγήκε από την τρομπέτα του αρχιμουσικού της καλικαντζαροχώρας. Έπρεπε εκείνη την ώρα να αφήσουν ότι έκαναν και να τρέξουν αυτοστιγμεί να περάσουν από την τρύπα που άνοιγε μια φορά το χρόνο για να βγουν στην επιφάνεια της Γης. Την τρύπα που, όπως όλοι γνωρίζουμε, θα ξανάνοιγε σε δώδεκα ολόκληρες ημέρες μετά για την επιστροφή τους.

Ο Τρακατρούκας έχει ξετρελαθεί από τη χαρά του! Πρώτη φορά θα κάνει το ταξίδι αυτό και ανυπομονεί όσο δεν φαντάζεστε. Θέλει κι αυτός να ζήσει τις περιπέτειες που εξιστορούσαν οι άλλοι καλικάντζαροι, να δει και να θαυμάσει τα παράξενα του κόσμου, να γλεντήσει, να ξεφαντώσει, να χαρεί με την καρδιά του…

Μα στην πλατεία, στο σημείο του περάσματος ντε, γίνεται ο κακός χαμός! Άπειροι καλικάντζαροι είναι εκεί συγκεντρωμένοι με μόνη τους επιθυμία να βγουν έξω! Πρωτόβγαλτοι -σαν τον Τρακατρούκα- μικροί, μα και άλλοι μεγάλοι, βραβευμένοι, ακόμη και ηρωικοί καλικάντζαροι – σαν τον Μπιρλιμπίμ και την Μαρόν- είναι εκεί και περιμένουν.

Και να, η πολυπόθητη στιγμή έφτασε! Όμως ο μικρός Τρακατρούκας -που το ένα του πόδι είναι λίγο πιο κοντό από το άλλο- είναι λίγο αργός στο περπάτημα, ιδιαίτερα όταν πιέζεται ή αγχώνεται. Τη στιγμή αυτή συμβαίνουν όλα μαζί! Όμως το θέλει πολύ, προσπαθεί και τσούούούπ! Ωχ!


Ξαφνικά ένιωσε να ζεσταίνεται.
Σε κάθε βήμα του άκουγε παράξενους θορύβους… Κρακ! Κρατς!
– Ωωω! Φωτιά, φωτιά! δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό σε μένα! Φοβάμαι τη φωτιά! Πως θα βγω πάνω στη γη; φώναξε ο Τρακατρούκας.

Δεν έχει πολύ χρόνο για να τα καταφέρει. Τσίμα τσίμα δέκα λεπτάκια το πολύ, μέχρι να βγει ο ήλιος… Ο μικρός μας καλικάντζαρος κλείνει τα ματάκια του και κάνει μια ευχή στην μία και μοναδική νεράιδα των καλικάντζαρων, στην νεράιδα Άχνη που όλοι ξέρουν πως ομορφαίνει τα πάντα και κάνει τα αδύνατα δυνατά.

Κι εκείνη, ακούει την ευχή του και προστρέχει. Κρατώντας σταθερά το χεράκι του Τρακατρούκα μέσα στο δικό της χέρι τον οδήγησε στο πιο μυστικό πέρασμα! Σε μια τεράστια βιβλιοθήκη με άπειρα βιβλία και ένα παράθυρο που έβλεπε στη θάλασσα! Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει ο μικρός τρακατρούκας, που από τα πρώτα χρόνια της μικρής ζωής του είχε αγάπη για τα βιβλία; Αρχίζει λοιπόν να διαβάζει μέρα νύχτα όσο πιο πολλά βιβλία μπορεί, έχοντας ξεχάσει εντελώς τις σκανταλιές που ήθελε να κάνει…


Ώσπου ένα πρωινό, λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, ξύπνησε με μια ιδέα στο μυαλό του.
– Πως δεν το σκέφτηκα νωρίτερα; Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη σκανταλιά! Θα κλέψω τα ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ!

Άραγε θα καταφέρει ο Τρακατρούκας να κάνει αυτή τη μεγάλη σκανταλιά;


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Το «Ο Τρακατρούκας ο καλικάντζαρος», της Ελένης Μπετεινάκη, είναι ένα παιδικό βιβλίο παραμυθένιο και ονειρεμένο, που θα συναρπάσει τους αναγνώστες του και θα τους μεταφέρει στη χώρα του μύθου και της φαντασίας.

Ο ήρωας του, ο Τρακατρούκας, είναι ένας γλυκός, τρυφερός και ονειροπόλος καλικάντζαρος που μαθαίνει γρήγορα από τα λάθη του, ζητά βοήθεια μόνο όταν πραγματικά την χρειάζεται και του αρέσει να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο! Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν ετοιμάζει μια μεγάλη, πολύ μεγάλη, σκανταλιά!

Όλες του η περιπέτειες -στην πρώτη επίσκεψη του στην επιφάνεια της Γης- είναι αποτυπωμένες σε ένα υπέροχο παραμύθι που είναι γεμάτο με… παραμύθια και ήρωες των παραμυθιών!!!

Πέρα όμως από όλα αυτά, περιέχει και πλούσια νάματα παιδείας και σωστής συμπεριφοράς! Η ομαδικότητα, η αλληλεγγύη, η ευστροφία και η προσαρμοστικότητα είναι μερικές μόνο από τις αρετές που διδάσκει με τις πράξεις του ο μικρός καλικάντζαρος στους μικρούς αναγνώστες του.

Εξαιρετικά διασκεδαστικό, με μια τέλεια εικονογράφηση -που υπογράφει η Ναταλία Καπατσούλια- και ιδιαιτέρως ωφέλιμο, θαρρώ ότι θα πρέπει να είναι μια από τις πρώτες σας επιλογές παιδικού βιβλίου για δώρο τις ημέρες των Χριστουγέννων! Θα το λατρέψουν οι μικροί βιβλιοφάγοι, αλλά και εσείς! Ο Τρακατρούκας είναι μοναδικός!

Οπισθόφυλλο:

Μια φορά και δυο καιροί, όπως λεν τα παραμύθια, ήταν οι καλικάντζαροι. Ξέρετε, εκείνα τα ζαβολιάρικα πλασματάκια που έχουν μακριά τριχωτά πόδια, είναι κακομούτσουνα, μιλάνε τη δική τους γλώσσα και όλοι τα φοβούνται…, εκτός από τα παιδιά!
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και όλα τα καλικαντζαράκια ετοιμάζονται για το μεγάλο ταξίδι τους στη γη. Ο Τρακατρούκας είναι ο πιο μικρός και… λίγο διαφορετικός. Γεννημένος με το ένα πόδι λίγο πιο κοντό, θα ξεκινήσει κι αυτός για ανακαλύψεις και σκανταλιές, μόλις σημάνει η τρομπέτα του αρχιμουσικού!
Είστε έτοιμοι να τον ακολουθήσετε; Είστε έτοιμοι να κάνετε παρέα στον Τρακατρούκα στη μεγάλη χριστουγεννιάτικη περιπέτειά του;


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Ο Τρακατρούκας ο καλικάντζαρος

Συγγραφέας

Ελένη Μπετεινάκη

Εικονογράφος

Ναταλία Καπατσούλια

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Ημερομηνία έκδοσης

Νοέμβριος 2016

Αριθμός σελίδων

43

ISBN

978-960-563-135-2

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.