«Παιχνίδια σε πόλεμο», Βασίλης Κουτσιαρής και Γιάννης Διακομανώλης .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Παιχνίδια σε πόλεμο», Βασίλης Κουτσιαρής και Γιάννης Διακομανώλης

Μια ιστορία που έχει να δώσει στους μικρούς αναγνώστες σημαντικά μηνύματα για την ζωή τους, τα οποία τους χαρίζει μάλιστα με τον πιο ευχάριστο τρόπο.

Γράφει: Matia Gr
«Παιχνίδια σε πόλεμο»,  Βασίλης Κουτσιαρής και Γιάννης Διακομανώλης

Παιχνίδια σε πόλεμο

Όταν ήσαστε παιδιά είχατε όνειρο ένα δεντρόσπιτο στην αυλή σας; Πολλά παιδιά έχουν αυτό το όνειρο. Ο Νικόλας δε και η Αλίκη ανήκουν σε αυτά τα τυχερά παιδάκια που όντως στον κήπο του σπιτιού τους υπάρχει ένα πανέμορφο δεντρόσπιτο. Για την ακρίβεια το δεντρόσπιτο αυτό βρίσκεται στον κήπο του σπιτιού του Νικόλα, παρ’ όλο που είναι φτιαγμένο από τον πατέρα της Αλίκης, Τα δύο παιδιά έχουν συμφωνήσει να το μοιράζονται και να το χαίρονται παίζοντας αρμονικά σε αυτό.

Το ίδιο όμως δεν συμβαίνει και με τα παιχνίδια τους -όχι με όλα, αλλά με αυτά που βρίσκονται μέσα στο δεντρόσπιτο- τα οποία δεν διακατέχονται από την ηρεμία και την ομόνοια που χαρακτηρίζει την σχέση των δύο μικρών ιδιοκτητών τους. Για την ακρίβεια μόλις τα δύο παιδιά απομακρυνθούν από το δεντρόσπιτο, ένας ιδιότυπος πόλεμος ξεσπά ανάμεσά στα παιχνίδια τους. Είναι χωρισμένα σε δύο παρατάξεις: στα αγορίστικα και στα κοριτσίστικα παιχνίδια. Τα δε αγορίστικα έχουν εκλέξει και αρχηγό τον ποδοσφαιριστή.

Τα αγορίστικα παιχνίδια νιώθουν πως βρίσκονται στα “πάτρια εδάφη” τους, και πως η μπαλαρίνα, η χορεύτρια και η ακροβάτισσα είναι εισβολείς και θα πρέπει να τους υπακούν. Από την άλλη πλευρά, τα… “κορίτσια” γνωρίζουν την συμφωνία των παιδιών να μοιράζονται ισότιμα το δεντρόσπιτο και επιλέγουν να μην δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα δυσάρεστα σχόλια των… “εχθρών” τους.

Μέχρι που μια μέρα, ένας δυνατός άνεμος κάνει τον ποδοσφαιριστή και τα άλλα παιχνίδια του Νικόλα να σκεφτούν πως ίσως τις έχουν παρεξηγήσει και πως η συνεργασία έχει πάντα καλύτερα αποτελέσματα. Και αυτό είναι η αρχή… Ξεκινάει μεταξύ τους μια συμμαχία ενάντια στον μεγάλο εχθρό που είναι μια… γάτα! Συνεχίζει με το ομαδικό σχέδιο διάσωσης του Νικόλα, που έσπασε το πόδι του όταν χάλασε η σκάλα του δεντρόσπιτου. Δυστυχώς όμως, ενώ όλα φαινόταν να πηγαίνουν καλά, ένας απρόσκλητος εχθρός εμφανίζεται και ο αρχηγός, ο ποδοσφαιριστής θυσιάζεται για το καλό των κοριτσιών.


Τα βράδια δεν κοιμόντουσαν. Έλπιζαν πως θα τον άκουγαν να τους φωνάζει. Ήταν δυνατός και έξυπνος ο αρχηγός τους. Θα μπορούσε να βρει μια κρυψώνα να κρυφτεί μέχρι να φύγει ο σκύλος. “Αρχηγός με τα όλα του!”, ψιθύρισε ένα βράδυ η μπαλαρίνα, καθώς κοιτούσε έξω από το παράθυρο, φέρνοντας στη μνήμη της για άλλη μια φορά αυτό που είχε συμβεί.

Άραγε θα τον δουν ξανά; Τι θα κάνουν τώρα τα παιχνίδια; Αυτά και άλλα πολλά θα μάθετε διαβάζοντας το «Παιχνίδια σε πόλεμο» του Βασίλη Κουτσιαρή και του Γιάννη Διακομανώλη που εκδόθηκε το Νοέμβριο του 2014 από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη σε μια πολύ προσεγμένη σκληρόδετη έκδοση, με την εξαιρετική εικονογράφηση του Χρήστου Δήμου.

Τo «Παιχνίδια σε πόλεμο» απευθύνεται σε παιδιά 6-9 ετών. Η ιστορία αυτή έχει να τους δώσει σημαντικά μηνύματα για την ζωή τους, τα οποία τους χαρίζει με τον πιο ευχάριστο τρόπο. Μέσα στις σελίδες του θα δουν πως η διαφορετικότητα δεν είναι κάτι κακό, πως τα κοινά σημεία στις ομάδες είναι περισσότερα από τις διαφορές, πως η αλληλεγγύη, και η συνεργασία μας κάνει όλους καλύτερους!

book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Το δεντρόσπιτο έχει χώρο για όλους. Τα παιχνίδια του Νικόλα όμως δεν θέλουν τα παιχνίδια της Αλίκης. “Κούκλες, καθρεφτάκια και φορέματα μέσα στο δεντρόσπιτο; Που ακούστηκε;” λένε ξανά και ξανά στις τρεις κούκλες που τους κοιτάζουν παράξενα.
Η μπαλαρίνα, η χορεύτρια και η ακροβάτισσα ξέρουν πως έχουν κάθε δικαίωμα να βρίσκονται εκεί. Δεν καταλαβαίνουν γιατί είναι τόσο ανεπιθύμητες.
Ένας ξαφνικός αέρας που θα φυσήξει, θα κάνει τα αγορίστικα παιχνίδια να τις δουν διαφορετικά. Και αυτό θα είναι μόνο η αρχή…

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.