«Σύγκρουση βασιλέων - Βιβλίο 2», Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν - «A clash of kings - Book 2», George R.R. Martin .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Σύγκρουση βασιλέων – Βιβλίο 2», Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν – «A clash of kings – Book 2», George R.R. Martin

Η αγωνία που νιώθεις διαβάζοντάς το είναι συνεχής και μαζί με την ρέουσα γλώσσα και πλοκή σε κάνουν να μην θες να το αφήσεις από τα χέρια σου. Όσο για τις εικόνες που θυμίζουν μεσαίωνα; Ολοζώντανες και συναρπαστικές.

Γράφει: Matia Gr
«Σύγκρουση βασιλέων – Βιβλίο 2», Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν – «A clash of kings – Book 2», George R.R. Martin
«Σύγκρουση βασιλέων - Βιβλίο 2», Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν - «A clash of kings - Book 2», George R.R. Martin

Σύγκρουση βασιλέωνΈνα μόλις μήνα μετά -στις 13 Ιουλίου 2011- την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου της σειράς «Το τραγούδι της φωτιάς και του πάγου» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Anubis σε μετάφραση του Σωτήρη Αγάπιου, το δεύτερο βιβλίο που φέρει τον τίτλο «Σύγκρουση βασιλέων». Για να πάρουμε όμως μια μικρή γεύση από αυτό…

Στον ουρανό του Westeros εμφανίστηκε ένας κόκκινος κομήτης. Τόσο η λάμψη -είναι ορατός ακόμα και τη μέρα- όσο και το χρώμα -το βαθύ κόκκινο του αίματος- δεν προμηνύουν τίποτα καλό για τους ανθρώπους. Σε συνδυασμό δε με το γεγονός ότι ο Χειμώνας είναι ante portas, τα πράγματα σκουραίνουν ακόμα περισσότερο.

Ας στρέψουμε όμως τα μάτια μας από τον ουρανό στη γη, για να δούμε τι κάνουν οι ήρωές μας. Οι παλιοί, από το πρώτο βιβλίο, αλλά και οι νέοι που θα συναντήσουμε σε αυτό. Ο κομήτης εξάλλου θα συνεχίσει την πορεία του ανεξάρτητα εάν αυτή είναι ή δεν είναι οιωνός δεινών για το ανθρώπινο γένος.

Πρώτη και καλύτερη (έχουμε και τις συμπάθειες μας) η Άρυα. Η μικρή κόρη του -νεκρού πια- Νεντ Σταρκ. Όπως θα θυμάστε ο Γιόρεν, της Νυχτερινής Φρουράς, την τράβηξε μακριά από το πλήθος και τα περίεργα μάτια όταν έκοβαν το κεφάλι του πατέρα της στο Κινγκς Λάντινγκ. Πρώτο του μέλημα είναι να την βγάλει εκτός της πόλης, ούτως ώστε να μην κινδυνεύει να πέσει στα χέρια των Λάνιστερ. Για τον λόγο αυτό της έκοψε τα μαλλιά, ώστε να θυμίζει αγόρι, και της είπε να αναμιχθεί με το μπουλούκι εκείνων που ο ίδιος θα οδηγούσε στο Τείχος ως δόκιμους. Σκοπός του είναι να την παραδώσει στο Γουίντερφελ, στην οικογένεια της, που βρισκόταν στον δρόμο του. Το να εγκαταλείψουν την πόλη αποδείχτηκε εύκολο. Ο δρόμος όμως είναι άλλο θέμα… μακρύς και με κακόφημη συντροφιά. Κοινώς… τα πάντα μπορούν να συμβούν.

Την ίδια ώρα που η Άρυα βαδίζει στο δρόμο προς τον βορρά, η κοκορόμυαλη αδερφή της, η Σάνσα, παραμένει -θέλοντας και μη- στο Κόκκινο Κάστρο, στην πρωτεύουσα του βασιλείου. Ο Τζόφρυ -βασιλιάς πλέον- έχει δείξει τον πραγματικό του χαρακτήρα, που πάνω στη Σάνσα καθρεφτίζεται στα θλιμμένα της μάτια και στις μελανιές στο σώμα. Είναι ακόμα μνηστή του νέου βασιλιά και έτσι αναγκαστικά παρευρίσκεται όπου εκείνος την διατάξει παίζοντας τον διακοσμητικό της ρόλο όσο πιο καλά μπορεί.

Στο ίδιο κάστρο που συμβαίνουν αυτά, καταφτάνει και ο Τύριον, ο αδερφός της βασίλισσας. Σκοπός του είναι -κατ’ εντολή του πατέρα του, ο οποίος κινεί όλα τα νήματα- να προσπαθήσει να βάλει μία τάξη στη διοίκηση. Εκτός από τον Τζόφρυ, τον Σιδερένιο Θρόνο διεκδικούν και οι δύο θείοι του. Ο Ρένλυ που έχει ήδη αυτοανακηρυχθεί βασιλιάς και ο Στάννις που ετοιμάζεται να καταλάβει το Κινγκς Λάντινγκ με τα όπλα. Και εκτός αυτών; Να μην ξεχνάμε τον Ρομπ Σταρκ τον οποίο έχουν ανακηρύξει Βασιλιά του Βορρά, οι πρόμαχοι άρχοντες του πατέρα του. Οι καιροί είναι σκοτεινοί και ο Τζόφρυ δεν κάνει ούτε για γελωτοποιός… όχι για βασιλιάς! Δύσκολο το έργο του Τύριον, για να μην πούμε ακατόρθωτο.

Στο βορρά, στο Γουίντερφελ, ο Μπραν περνά τις ημέρες του μοναχικά καθώς του λείπουν η μητέρα, οι αδερφές και οι αδερφοί του. Το γεγονός ότι είναι πια πρίγκιπας -ως διάδοχος του αδερφού του που έχει πλέον το τίτλο του Βασιλιά του Βορρά- δεν τον παρηγορεί διόλου. Και πως να τον παρηγορήσει άλλωστε, αφού ο Μπραν έχει την στόφα των Σταρκ, που τους ενδιαφέρει η ουσία και όχι οι τίτλοι. Μοναδική του χαρά ήταν πλέον τα όνειρα που έβλεπε. Εκείνες τις ώρες δεν ήταν άνθρωπος αλλά λύκος και πιο συγκεκριμένα, ο δικός του ανταρόλυκος… Ήταν όμως πράγματι όνειρα;

Ακόμα πιο βόρεια, στο Τείχος, ο Τζον θα ζήσει επιτέλους την περιπέτεια που αναζητούσε διακαώς. Ο άρχοντας Διοικητής μαζί με διακόσιους άντρες, μεταξύ των οποίων ο Τζον και ο φίλος του ο Σαμ, θα κινηθούν βόρεια του Τείχους. Εκεί, στις περιοχές των άγριων πληθυσμών, θα αναζητήσουν τον Μπέντζεν Σταρκ αλλά κυρίως απαντήσεις σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει στον απώτερο βορρά. Ειδικά τώρα, που καταφθάνει ο Χειμώνας, αυτές οι πληροφορίες μπορεί να φανούν ανεκτίμητες για την επιβίωση του βασιλείου και των κατοίκων του.

Επανερχόμενοι στο νότο και πιο συγκεκριμένα στο Ρίβερραν -τη γενέτειρα της Κάτλυν- θα συναντήσουμε τόσο την ίδια όσο και τον γιο της Ρομπ. Τον πρωτότοκο του Νεντ Σταρκ που σε σύντομο διάστημα έγινε από έφηβος, άρχοντας του Γουίντερφελ και αμέσως μετά Βασιλιάς του Βορρά. Μπορεί άραγε ένας τόσο νέος άνθρωπος να αντεπεξέλθει στα καθήκοντα που του ορίζει η θέση του; Η μητέρα του θα μπορέσει να τον βοηθήσει σε αυτή την δύσκολη ανάβαση και πόσο; Και ποια θα είναι η τύχη του Τζέιμι Λάννιστερ που εξακολουθεί να είναι αιχμάλωτός τους;

Στα ανατολικά του Westeros, στο Ντράγκονστοουν, ο Στάννις Μπαράθηον ετοιμάζεται να αρπάξει το Σιδερένιο Θρόνο από τα χέρια (ή πιο σωστά τα οπίσθια) του ανιψιού του Τζόφρυ. Για να το πετύχει αυτό θα χρησιμοποιήσει όλη την δύναμη των σπαθιών και των πλοίων που ορίζει αλλά και κάθε άλλο θεμιτό ή αθέμιτο μέσο. Στο πλευρό του βρίσκεται μια τρομακτική κόκκινη γυναίκα που τον νουθετεί και μάλλον προς τα αθέμιτα μέσα τον στρέφει. Στα αθέμιτα και στα πέρα από τον φυσικό κόσμο μέσα!

Στην άλλη πλευρά, στη δύση, στα Σιδερένια Νησιά φτάνει ο Θήον Γκρέιτζοϋ, ο κηδεμονευόμενος των Σταρκ. Σταλμένος από τον Ρομπ στον πατέρα του Θήον, τον παμπόνηρο και καθόλου έντιμο Μπέιλον Γκρέιτζοϋ, με σκοπό να ζητήσει τη βοήθεια του στις επερχόμενες πολεμικές συρράξεις. Ο άρχοντας όμως των βραχωδών νήσων που το μόνο που παράγουν είναι μεταλλεύματα από τα ορυχεία, τι θα πράξει και ποιο ρόλο θα παίξει ο εξίσου πονηρός γιος του;

Κινούμενοι ξανά ανατολικά και περνώντας τη Στενή Θάλασσα θα συναντήσουμε τη Νταινέρυς με τους τρεις νεογέννητους δράκους της. Μαζί της είναι λίγοι Ντοθράκι που της έμειναν πιστοί -κυρίως γέροι, και ανήμπορες γυναίκες με παιδιά- καθώς και ο Σερ Τζόρα. Η ολιγομελής αυτή ομάδα έχει πάρει τον πιο ασφαλή σε σχέση με τους υπόλοιπους δρόμο… αυτόν που οδηγεί στην Ανατολή. Προορισμός είναι μεν η Δύση αλλά μέχρι να μεγαλώσουν οι δράκοι και μέχρι να βρει αξιόμαχους άντρες η Νταινέρυς, πρέπει να αποφύγει τις κακοτοπιές. Ανατολή λοιπόν!

Όσο για τον Ρένλυ; Με εκατό χιλιάδες άντρες βαδίζει αργά αλλά σταθερά από τον νότο με προορισμό το Κινγκς Λάντινγκ, εκεί που βρίσκεται ο πολυπόθητος θρόνος. Το σιδερένιο κάθισμα στο οποίο και εκείνος θέλει να εναποθέσει τα γαλαζοαίματα πισινά του.
Αυτά εν συντομία είναι τα πιόνια, οι σημαντικότεροι παίχτες, και οι θέσεις τους στην αρχή αυτής της παρτίδας του “παιχνιδιού εξουσίας” που ξεκίνησε στο «Παιχνίδι του στέμματος» και συνεχίζεται στο «Σύγκρουση βασιλέων». Και σε αυτό το βιβλίο -το δεύτερο της σειράς- ο ταλαντούχος συγγραφέας συνεχίζει με την ίδια εξαιρετική συνταγή. Συνεχής δράση, διάσπαρτες ανατροπές και χαρακτήρες τέλεια σκιαγραφημένοι.

Η αγωνία που νιώθεις διαβάζοντάς το είναι συνεχής και μαζί με την ρέουσα γλώσσα και πλοκή σε κάνουν να μην θες να το αφήσεις από τα χέρια σου. Όσο για τις εικόνες που θυμίζουν μεσαίωνα; Ολοζώντανες και συναρπαστικές. Όπως και στο πρώτο, οι ήρωες και οι τόποι που αυτοί δρουν είναι πολλοί αλλά δεν θα μπερδευτείτε ούτε μια στιγμή. Αυτό είναι άλλη μια πτυχή του ταλέντου που διαθέτει ο Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν: οδηγεί τον αναγνώστη του τόσο αριστοτεχνικά μέσα στην μυθιστορία, αφήνοντας τον κατάπληκτο με την εποπτική εικόνα που αποκτά αβίαστα για τον κόσμο του Westeros.

Ε, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες προτροπές. Αναζητήστε το, βυθιστείτε στον μαγευτικό του κόσμο και απολαύστε κάθε μια από τις 900+ σελίδες του! Ουκ εν το πολλώ το ευ, αλλά φανταστείτε τι συμβαίνει ότι συνδυάζεται και το Ευ με το Πολλώ! Το τραγούδι της φωτιάς και του πάγου… συμβαίνει! Καλή ανάγνωση. 🙂

[linkwise 11010-0#books#GoT#τα βιβλία της σειράς Games of Thrones, και το #http://www.anubis.gr/kosmoi.asp?KID=5 ]

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ένας κομήτης στο χρώμα του αίματος σκίζει τους ουρανούς των Επτά Βασιλείων, ένας δυσοίωνος προπομπός θανάτου και καταστροφής. Καθώς ο χειμώνας έρχεται, οι μνηστήρες του Σιδερένιου Θρόνου είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν με φωτιά και ατσάλι για την κυριαρχία της διχασμένης γης του Γουέστερος.
Το δεύτερο βιβλίο της επικής σειράς, που έχει τιμηθεί με τρία βραβεία Locus, έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από δέκα γλώσσες κι έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Τα βιβλία της σειράς «Το τραγούδι της φωτιάς και του πάγου» είναι:

Βιβλίο 1ο: Παιχνίδι του Στέμματος – Game of Thrones
Βιβλίο 2ο: Σύγκρουση Βασιλέων – A Clash of Kings
Βιβλίο 3ο: Θύελλα από Ατσάλι – A Storm of Swords – Τόμος Α
Βιβλίο 4ο: Θύελλα από Ατσάλι – A Storm of Swords – Τόμος Β
Βιβλίο 5ο: Βορά Ορνίων – A Feast for Crows
Βιβλίο 6ο: Ο Χορός των Δράκων – A Dance with Dragons – Τόμος Α
Βιβλίο 7ο: Ο Χορός των Δράκων – A Dance with Dragons – Τόμος Β

Τηλεοπτική σειρά Game of Thrones:

Δείτε αναλυτικά τα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς Game of Thrones, κάνοντας κλικ εδώ!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Θέματα