«The Winter Vault», Anne Michaels .: Βιβλία .: Ματιά
 

«The Winter Vault», Anne Michaels

Η Μάικλς το έγραφε χρόνια αυτό το βιβλίο. Ίσως στην πορεία σταμάτησε να βλέπει το δάσος και συγκεντρώθηκε στα δέντρα.

Γράφει: Matia Gr
«The Winter Vault», Anne Michaels

The Winter Vault
Το νέο βιβλίο της Ανν Μάικλς
Anne Michaels: The Winter Vault

Εξ’ ορισμού, είναι δύσκολο να μιλήσεις για ένα βιβλίο που διαδέχεται ένα αριστούργημα, στη συγκεκριμένη περίπτωση το προηγούμενο (και πρώτο) μυθιστόρημα της Ανν Μάικλς, τα Κομμάτια Φυγής που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Κέδρος. Το βιβλίο αυτό ήταν αποκάλυψη κι απόλαυση μαζί: ποιητικό και λακωνικό ταυτόχρονα, δυναμικό και συγκινητικό, έμενε μαζί σου πολλές μέρες μετά την ανάγνωση.

Το νέο βιβλίο της Μάικλς με τον τίτλο «The Winter Vault» κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2009 και δεν ανταποκρίνεται στις (ομολογουμένως υψηλές) προσδοκίες. Όχι ότι είναι «κακό» βιβλίο. Αντιθέτως, είναι έξυπνο, έχει περίσσεια ποίηση, έχει πίσω του άπειρη δουλειά και έρευνα και είναι, δυστυχώς, στο μεγαλύτερο μέρος του κουραστικό.

Οι ήρωες μιλάνε σαν να γράφουν προφορικές διατριβές ακόμα και στον ύπνο τους. Είναι εξωπραγματικοί και ομφαλοσκοπικοί. Δεν έχουν αίμα και κάνουν διαρκώς παράξενες επιλογές. Α, επίσης, είναι όλοι τους είτε ορφανοί είτε μοναχοπαίδια ή και τα δύο. Όλοι τους έχουν ζήσει μια τραγωδία (δεν υπερβάλλω όταν λέω όλοι). Και όλοι είναι αυτό που λέμε «καλοί» άνθρωποι που συμπάσχουν με τον πόνο των άλλων. Μιλάνε, δε, συνέχεια, ασταμάτητα, με κατεβατά σκέψεων. Δεν τους διακόπτει ποτέ κανείς! Πού βρίσκεται αυτός ο κόσμος να μετακομίσω επειγόντως!

Παρ’ όλα αυτά, το βιβλίο με συγκίνησε σε διάφορα σημεία. Ναι, μέχρι που δάκρυσα. Αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Αντί για δέκα καθηγητές φιλοσοφίας που μονολογούν, θα ήθελα ζωντανούς ανθρώπους με απτά ελαττώματα.

Η Μάικλς το έγραφε χρόνια αυτό το βιβλίο. Ίσως στην πορεία σταμάτησε να βλέπει το δάσος και συγκεντρώθηκε στα δέντρα.

  Για πάντα Ζ, Δήμητρα Χαραλάμπους

Ακόμα κι έτσι, η τεχνική της είναι εκπληκτική και άξια μίμησης.

Δυο λόγια για την υπόθεση: Ένα νεαρό ζευγάρι Καναδών μετακομίζει στο Νείλο το 1964. Ο άντρας είναι μηχανικός και βρίσκεται εκεί για να σώσει το Αμπού Σίμπελ από την κατασκευή του μεγάλου φράγματος που απειλεί να το πνίξει. Το ζευγάρι συναντήθηκε για πρώτη φορά στην κατασκευή ενός άλλου μεγάλου φράγματος στον Καναδά. Τώρα, στην άλλη άκρη του κόσμου, σε ένα μέρος που απειλείται με οριστική εξαφάνιση, οι δυο τους φτιάχνουν τον δικό τους κόσμο που θα καταρρεύσει αναπάντεχα ύστερα από μια τραγωδία. Πίσω στον Καναδά, θα προσπαθήσουν να ξαναβρούν τον εαυτό τους και, ίσως, ο ένας τον άλλον.

Λος Άντζελες
Στέλλα Σαμιώτου Φιτσάιμονς

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΜΠΙΣΤΡΟ ΤΗΣ ΣΤΕΛΛΑΣ

Το Λογοτεχνικό Μπιστρό της Στέλλας, είναι ένα Ηλεκτρονικό Λογοτεχνικό Περιοδικό που θα εκδίδει ένα καινούριο τεύχος κάθε δύο με τρεις μήνες, αλλά θα ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση με νέα, γκάλοπ, θέματα συζήτησης, διαγωνισμούς, συνταγές και πολλά, πολλά άλλα.

Ρίξτε του μια, ή καλλίτερα περισσότερες ματιές, κάνοντας κλικ εδώ!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.