«Το αθάνατο νερό», Σπύρος Πετρουλάκης .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Το αθάνατο νερό», Σπύρος Πετρουλάκης

Ένα ακόμα βιβλίο προστέθηκε στην καταπληκτική σειρά “Ερευνητές Μυστηρίων” των εκδόσεων Μίνωας. Πρόκειται για το «Το αθάνατο νερό», του Σπύρου Πετρουλάκη, που κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 2019.

Γράφει: Matia Gr
«Το αθάνατο νερό», Σπύρος Πετρουλάκης

Υπόθεση βιβλίου

Η Εμμανουέλα και ο Μάνος, δίδυμοι φοιτητές από το Ρέθυμνο, σπουδάζουν στην Πάτρα. Στην απέναντι -από το φοιτητικό τους διαμέρισμα- πολυκατοικία ζουν δύο αδέρφια, δίδυμα κι αυτά, η Ανδριάνα και ο Ανδρέας, μαθητές της έκτης δημοτικού. Οι σχέσεις των διδύμων είναι εγκάρδιες μιας και οι φοιτητές έχουν γνωρίσει και αγαπήσει όλη την οικογένεια, συμπεριλαμβανομένης της γιαγιάς Γραμματικής. Παλιότερα η Εμμανουέλα βοηθούσε τα δύο παιδιά να διαβάσουν τα μαθήματά τους μα και τώρα, τα συντροφεύει όποτε οι γονείς τους θέλουν να έχουν μια βραδινή έξοδο. Τώρα, που οι απόκριες μόλις έχουν τελειώσει, τα δύο νέα αδέρφια επιστρέφουν μετά από ολιγοήμερες διακοπές στο φοιτητικό τους σπίτι.

Στην πρώτη τους επίσκεψη στους… απέναντι, διαπιστώνουν πως η κατάσταση της υγείας της γιαγιάς-προ, (όπως ονομάζουν την προγιαγιά τους τα παιδιά) της μητέρας της γιαγιάς Γραμματικής δηλαδή, έχει επιδεινωθεί. Η Εμμανουέλα αποδέχεται την παράκληση για βοήθεια της γιαγιάς Γραμματικής και με αυτό της το “ναι”… όλα αρχίζουν!!!

Ημέρα Σάββατο και η γιαγιά, τα εγγόνια και η Εμμανουέλα ανεβαίνουν φουριόζικα τα 193 σκαλιά της Αγίου Νικολάου…


Στην κορυφή της σκάλας είχαν λαχανιάσει όλοι. Ή μάλλον σχεδόν όλοι. Η γιαγιά των παιδιών έδειχνε μια χαρά. Παράξενο… Έμοιαζε λες και έκανε τη διαδρομή κάθε μέρα. Κοίταξαν πέρα και θαύμασαν την υπέροχη θέα. Από εκεί επάνω φαινόταν όλη η πόλη, η θάλασσα και το απέναντι βουνό της Αιτωλοακαρνανίας: η Κλόκοβα.

Εκεί κοντά βρίσκεται και το παλιό νοσοκομείο της πόλης, ένα κτίσμα που είχε εγκαινιαστεί από τον βασιλιά Όθωνα, και στις μέρες μας λειτουργεί ως χώρος καλλιτεχνικής δημιουργίας. Μα εκεί κοντά βρίσκεται και το πατρικό της γιαγιάς-προ, με το αρχείο της! Και τι περιείχε το συγκεκριμένο αρχείο; Θα μας μιλήσει η γιαγιά Γραμματική γι αυτό:


Η μητέρα μου, μόλις έμαθε ότι πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ή αλλιώς άνοια, άρχισε να περπατά σε όλη την πόλη. Ήθελε να καταγράψει κάποια σημεία μεγάλου ενδιαφέροντος για εκείνη πριν η ασθένεια την καταβάλει ολοκληρωτικά. Αν τα είχε σημειωμένα, βλέπεις, θα τα διάβαζε και θα μπορούσε να τα φέρνει στη μνήμη της ξανά και ξανά.
– Και το αθάνατο νερό; επέμεινε η Εμμανουέλα.
– Μέσα από αυτά που έχει γράψει, θα οδηγηθούμε στην πηγή από όπου βγαίνει, είπε με σιγουριά ο Ανδρέας.
– Θέλω πολύ να το ανακαλύψουμε και να της το δώσουμε να το πιει. Δεν ξέρεις καμιά φορά.

Όλοι τους ρίχνονται με ενθουσιασμό στο ψάξιμο της αποθήκης μα, μετά από μία ώρα ψαξίματος, η μόνη αλλαγή που έχει σημειωθεί στην κατάσταση είναι η επίσκεψη του Μάνου που ενθουσιασμένος έσπευσε για βοήθεια. Και ξαναπέφτουν όλοι με τα μούτρα στο ψάξιμο. Και ψάχνουν, ψάχνουν, μέχρι που ο Ανδρέας βρίσκει τον… θησαυρό!


Ένα χοντρό ρολό χαρτιού, τυλιγμένο σε ένα στρογγυλό ξύλο. Δίχως να χάσει χρόνο, το αγόρι το ξετύλιξε. Οι φακοί έριξαν το φως τους πάνω στο κιτρινισμένο χαρτί και ο Ανδρέας ανέλαβε να διαβάσει…

Προτάσεις γραμμένες σε έμμετρο λόγο, γρίφοι στη σειρά που ξεκινούν με όμορφα καλλιγραφικά αρχιγράμματα ξετυλίγονται μπροστά στα κατάπληκτα μάτια τους. Παιδιά, νέοι και γιαγιά βγαίνουν από την σκονισμένη αποθήκη στο λαμπερό φως της ηλιόμορφης Πάτρας. Στέκονται και περπατούν, διαβάζουν και θαυμάζουν. Τι; Μέρη στα οποία τους οδηγούν οι γρίφοι, μέρη που δεν ήξεραν πως υπήρχαν στην πόλη τους!

Το άγαλμα της Πατρινέλας -που η παράδοση λέει πως προστατεύει τα παιδιά από τις μεγάλες αρρώστιες-, το παλιό χαμάμ -που λειτουργεί μέχρι σήμερα-, τον ναό του Παντοκράτορα -με τους γαλαζοπράσινους μολύβδινους τρούλους-, το Αρχαίο Ωδείο, τα Ψηλά Αλώνια και… συνεχίζουν! Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός -σε άγαλμα- δεσπόζει στην πλατεία, και λίγο πιο κάτω θαυμάζουν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, την αρχαιότερη ελληνική εν λειτουργία. Τα συντριβάνια της πλατείας Γεωργίου, το θέατρο που κατασκεύασε ο σπουδαίος Ερνέστο Τσίλερ -το οποίο είναι μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνο-, το πατρικό σπίτι του μεγάλου μας ποιητή Κωστή Παλαμά. Την παλιά αγορά Αργύρη, την παλιά αγορά της πόλης, το σπίτι του αρσιβαρίστα και παλαιστή Δημήτρη Τόφαλου, τον ναό της Αγίας Σοφίας, το στάδιο Κώστα Δαβουρλή, το Πολεμικό Ναυτικό Μουσείο, τον μόλο του Αγίου Νικολάου, τη θέση όπου βρισκόταν παλιότερα το εργοστάσιο ΒΕΣΟ και τώρα ο πολυχώρος Veso Mare…


Αγοράστε το «Το αθάνατο νερό», του Σπύρου Πετρουλάκη, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Μέσα από τα ανέκδοτα των αγοριών, την αγωνία για την υγεία της γιαγιάς-προ μα και τις εξερευνήσεις για την ανεύρεση του αθάνατου νερού, ταξιδεύουμε νοερά στην υπέροχη πόλη της Πάτρας, με ξεναγό την αφήγηση του εμπνευσμένου συγγραφέα Σπύρου Πετρουλάκη.

Το Αθάνατο Νερό, είναι ένα βιβλίο τρυφερό, πλούσιο σε γνώσεις για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα, και γεμάτο αφηγήσεις για τόπους, συνήθειες και μορφές τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος. Διαβάζοντάς το, νιώθεις πως περπατάς στους δρόμους της Πάτρας, πως θαυμάζεις τα αξιοθέατα, πως παρασύρεσαι στους ρυθμούς της ανάσας της μαγευτικής αυτής πόλης.

Οι μικροί αναγνώστες αναγνώστες του -είναι κατάλληλο για ηλικίες +9 ετών- θα γνωρίσουν την πρωτεύουσα της Αχαΐας, που είναι γεμάτη με αξιοθέατα αλλά θα έρθουν και σε επαφή με τη νόσο Αλτσχάιμερ· μιας νόσου που απαντάται δυστυχώς ιδιαίτερα συχνά στις μέρες μας.

Μα το νέο αυτό μέλος της σειράς “Ερευνητές Μυστηρίων” με θέμα: Ταξίδια στην Ελλάδα – ΠΑΤΡΑ, δεν θα αρκεστεί στα πλούσια συναισθήματα που θα μας χαρίσει, στον πακτωλό γνώσεων και στην απόλαυση της ανάγνωσής του. Διαβάζοντάς το θα πάρουμε και ένα σπουδαίο μάθημα ζωής· ίσως το σπουδαιότερο!

Ποιο; Θα δείτε…

Διαβάστε το!

Οπισθόφυλλο:

ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟ ΝΕΡΟ

Τι συμβαίνει όταν ο μπαμπάς του μπαμπά ονομάζεται Ανδρέας και η μαμά της μαμάς Ανδριάνα; Τότε τα διδυμάκια παίρνουν το όνομά τους και όλοι μπερδεύονται… Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα από τα αστεία του Ανδρέα, αλλά δεν είναι.

Τι συμβαίνει όταν η προγιαγιά τους, ή «γιαγιά-προ» όπως την αποκαλούν τα παιδιά, που αγαπάει τα μυστικά και την ιστορία, αρχίζει να ξεχνάει; Τότε γράφει γρίφους για να γυμνάζει το μυαλό της.

Τι συμβαίνει όταν αυτοί οι γρίφοι πέφτουν κατά λάθος στα χέρια των παιδιών; Τότε τα παιδιά προσπαθούν να τους λύσουν.

Τι θα συμβεί, όμως, όταν οι γρίφοι οδηγούν σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά της γιαγιάς-προ; Στο αθάνατο νερό;

Είστε έτοιμοι να ακολουθήσετε δύο τρελά ζευγάρια διδύμων σε μια πρωτόγνωρη περιπέτεια με φόντο την πόλη της Πάτρας;

Αν ναι, τότε ξεκινάμε ΤΩΡΑ…

Θέμα: Ταξίδια στην Ελλάδα – ΠΑΤΡΑ


Αγοράστε το «Το αθάνατο νερό», του Σπύρου Πετρουλάκη, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Το αθάνατο νερό

Συγγραφέας

Σπύρος Πετρουλάκης

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

Σεπτέμβριος 2019

Αριθμός σελίδων

120

ISBN

978-618-02-1363-8

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.