«Το χαμένο χειρόγραφο. Οι περιπέτειες του Ήπιου Θερμοκήπιου, Βιβλίο 2», Χρήστος Δημόπουλος .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Το χαμένο χειρόγραφο. Οι περιπέτειες του Ήπιου Θερμοκήπιου, Βιβλίο 2», Χρήστος Δημόπουλος

Είναι ένα αξιόλογο βιβλίο Ιστορίας και μυστηρίου. Διαβάστε το.

Γράφει: Matia Gr
«Το χαμένο χειρόγραφο. Οι περιπέτειες του Ήπιου Θερμοκήπιου, Βιβλίο 2», Χρήστος Δημόπουλος

Εικονογράφηση Σ. Ελευθερίου
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2016
Σελ. 155
(για νέους από 9 ετών )

Το χειρόγραφο Βόινιτς πιστεύεται πως γράφτηκε πριν από πολλούς αιώνες από κάποιον άγνωστο συγγραφέα, ο οποίος χρησιμοποίησε ένα παράξενο σύστημα γραφής, ακατανόητη γλώσσα και εντυπωσιακές εικόνες, που όμως δεν έβγαζαν νόημα. Στη διάρκεια της Ιστορίας το μελέτησαν πολλοί ειδικοί, κανείς τους όμως δεν κατάφερε αποκρυπτογραφήσει έστω και μια λέξη. Ακριβώς, γι’ αυτό το χειρόγραφο Βόινιτς έγινε ξακουστό.

Το βιβλίο ανήκε κάποτε στον αυτοκράτορα Ροδόλφο Β’, μα τα ίχνη του χάθηκαν για πολλά χρόνια. Κατά πάσα πιθανότητα φυλασσόταν στο Κολέτζο Ρομάνο των Ιησουιτών και βρέθηκε στην προσωπική βιβλιοθήκη του επικεφαλής τους και πρύτανη του πανεπιστημίου, Πίετερ Μπεξ. Η Βιβλιοθήκη του Μπεξ μεταφέρθηκε στη Βίλα Μοντραγκόνε, μια μεγάλη έπαυλη κοντά στη Ρώμη, που είχαν αγοράσει οι Ιησουίτες το 1866. Γύρω στο 1912, ένας Βρετανός βιβλιόφιλος και αρχαιοσυλλέκτης πολωνικής καταγωγής, ο Βίλφριντ Βόινιτς, αγόρασε από τους Ιησουίτες τριάντα χειρόγραφα, ανάμεσα στα οποία και εκείνο που σήμερα είναι γνωστό με το όνομά του. Μετά το θάνατό του, το χειρόγραφο κληρονόμησε η χήρα του. Τελικά το χειρόγραφο δωρίθηκε στο Πανεπιστήμιο Γέιλ το 1969.

Για να το αποκρυπτογραφήσει κανείς το χειρόγραφο Βόινιτς, πρέπει να έχει στα χέρια του τον κατάλληλο κώδικα, που βρίσκεται σε ένα δεύτερο χειρόγραφο. Έτσι μπορεί να λυθεί το μυστήριο.

Αυτή η αποστολή, να βρει το δεύτερο χειρόγραφο Βόινιτς ανατέθηκε στον Ήπιο Θερμοκήπιο, από τον σκωτσέζο ΜακΤούγκαλ και τον Ούλριχ Φάμπερ φον Μπιερλάγκερ τον Μέγα Καγκελάριο του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Τάγματος του Ξενώνα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας. Ο Ήπιος Θερμοκήπιος θα πάρει μια πρόσκληση από τον Μπιερλάγκερ για να πάει στη Ρώμη και έτσι ο Θερμοκήπιος παίρνει μαζί του στη Ρώμη τα εγγόνια του Αθηνά και Ορέστη, για να δούνε τη Ρώμη και να μάθει για ποιο λόγο τον καλούσαν. Αλλά όταν μαθαίνει για την αποστολή που του αναθέτουν, να βρει το δεύτερο βιβλίο Βόινιτς, φεύγει αμέσως με τα παιδιά πάλι με το αεροπλάνο, για την Αθήνα, για να προετοιμαστεί για την δύσκολη και επείγουσα αυτή αποστολή. Πριν φύγουν ο Μπιερλάγκερ χαρίζει στα δύο παιδιά από μια κονκάρδα με τον Σταυρό της Μάλτας, σήμα του Τάγματος των Ιπποτών.

Ο Ήπιος Θερμοκήπιος πρέπει από κάπου να ξεκινήσει να ψάχνει για το χαμένο χειρόγραφο. Τον βοηθάει ο φίλος του Λόγιος Εγχειρίδιος, ο οποίος του εξηγεί ότι πρέπει να δει από πού πέρασαν οι Ιωαννίτες Ιππότες. Οι Ιππότες αυτοί ξεκίνησαν από την Ιερουσαλήμ το 1099, με τις Σταυροφορίες, πέρασαν στην Κύπρο διακόσια χρόνια αργότερα, πήγαν στη Ρόδο το 1309 και κατέληξαν στη Μάλτα το 1530, όπου έμειναν ως το 1798. Έτσι ο Ήπιος Θερμοκήπιος αποφασίζει να ξεκινήσει από την Μάλτα την εξερεύνησή του μαζί με τα εγγόνια του και αν αποτύχει εκεί μετά να πάει στη Ρόδο και στην Κύπρο. Όμως τον Ήπιο Θερμοκήπιο, την Αθηνά και τον Ορέστη, που ψάχνουν το χαμένο χειρόγραφο, κάποιοι τους παρακολουθούν, σε ποια μέρη πηγαίνουν να ψάξουν, από μια συσκευή εντοπισμού GPS…

Θα βρούνε τελικά το δεύτερο χειρόγραφο Βόινιτς; Ποιοι τους έχουν στήσει μια ύπουλη παγίδα και γιατί;

Είναι ένα αξιόλογο βιβλίο Ιστορίας και μυστηρίου. Διαβάστε το.

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στην Αθήνα. Εργάστηκε ως μεταφραστής, γραφίστας, κειμενογράφος, επικοινωνιολόγος, συντάκτης, σεναριογράφος, εκφωνητής και τηλεπαρουσιαστής. Από το 1986 ως το 1989 κι από το 2001 ως το 2013 παρουσίαζε από την ΕΡΤ την εκπομπή ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ, που τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Παιδικής Εκπομπής. Το πρώτο του βιβλίο με κατασκευές, Καλοκαίρι με τον Χρήστο, εκδόθηκε το 2004, ενώ το 2010 ακολούθησε η έκδοση τεσσάρων σειρών βιβλίων του με ήρωα τον Μπίλη Μπιζέλη.
Άλλα βιβλία του είναι: ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟ, ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗΝ ΑΛΦΑΒΗΤΑ ΣΑΝ ΠΟΙΗΜΑ, ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΣΑΝ ΠΟΙΗΜΑ, ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΑΝ ΠΟΙΗΜΑ, ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΣΑΝ ΠΟΙΗΜΑ, ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΑΝ ΠΟΙΗΜΑ και τα παραμύθια του Η ΓΟΡΓΟΝΑ ΕΛΙΣΣΩ και Ο ΔΡΑΚΟΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ.

Η Σάντρα Ελευθερίου ζει και εργάζεται στη Λάρνακα. Με την εικονογράφηση ασχολείται επαγγελματικά από το 2004. Σπούδασε Γραφικές Τέχνες στο Alexander College, ενώ είναι αυτοδίδακτη εικονογράφος. Έχει λάβει τρεις φορές το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και έχει βραβευτεί δυο φορές από το Πολιτιστικό ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου. Παράλληλα με την εικονογράφηση, ασχολείται με τη συγγραφή, όπου επίσης έχει διακριθεί.

Κώστας Τραχανάς

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ο Ντάνκαν ΜακΝτούγκαλ, μετά το Μάτσου Πίτσου και το πάθημά του με τη μάσκα του βασιλιά, διψά για εκδίκηση. Με τη βοήθεια του παλιού του φίλου και Μεγάλου Καγκελάριου του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, Ούλριχ Φάμπερ φον Μπιερλάγκερ, κεντρίζει το ενδιαφέρον του Ήπιου Θερμοκήπιου για το περίφημο «χειρόγραφο Βόινιτς» που ανακαλύφθηκε πριν από εκατό χρόνια και που κανείς δεν μπόρεσε να αποκρυπτογραφήσει μέχρι σήμερα.

Ο Μπιερλάγκερ εξηγεί στον Θερμοκήπιο πως υπάρχει ένα αντίγραφο το οποίο έχει χαθεί από καιρό και τον παρακαλεί να το βρει για λογαριασμό του τάγματος.

Ο καθηγητής, μαζί με τα εγγονάκια του, την Αθηνά και τον Ορέστη, αυτή τη φορά ακολουθούν τα ίχνη των Ιωαννιτών Ιπποτών. Από τη Μάλτα στην Κύπρο κι από κει στη Ρόδο, προσπαθούν ν’ ανακαλύψουν το χαμένο χειρόγραφο, χωρίς να υποψιάζονται πως ο ΜακΝτούγκαλ κι ο Μπιερλάγκερ τους έχουν στήσει μια ύπουλη παγίδα…

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.