«Μια κούρσα για τη Χαριγένεια», Χαρούλα Βερίγου .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Μια κούρσα για τη Χαριγένεια», Χαρούλα Βερίγου

Η ταλαντούχα Χαρούλα Βερίγου, για άλλη μια φορά με το έργο της, μας συνεπαίρνει και μας χαρίσει ώρες απολαυστικής ανάγνωσης.

Γράφει: Matia Gr
«Μια κούρσα για τη Χαριγένεια», Χαρούλα Βερίγου

Μια κούρσα για τη Χαριγένεια, είναι ο τίτλος του νέου μυθιστορήματος της Χαρούλας Βερίγου, που κυκλοφόρησε το Μάιο του 2017 από τις εκδόσεις Φίλντισι.

Υπόθεση βιβλίου

Για τη Χαριγένεια, τις δύο μικρές τις κόρες -την Ανδρομάχη και την Ανεζώ- καθώς και για την μητέρα της, τη Τζιβαγιέρα, δεν είναι η πρώτη φορά που αφήνουν πίσω τους έναν τόπο και φεύγουν μακρυά για να κάνουν μια καινούρια αρχή.

Στην Κρήτη -το νέο για εκείνες τόπο- έφτασαν από την όμορφη Σύμη! Πως τις υποδέχτηκαν οι γυναίκες της καινούριας γειτονιάς τους;


Ό,τι ξέχναγε η μία το συμπλήρωνε αμέσως η άλλη, προσθέτοντας και κάτι παραπάνω. Τι μοιραία γυναίκα, τι πεταλούδα της νύχτας, τι Βιολετέρα, τι βασίλισσα της κόλασης των ανδρών και γυναίκα αράχνη, όλα ειπώθηκαν ανάμεσα σε ρουφήγματα καφέ, παξιμαδάκια με γλυκάνισο και ξεφυσήματα της μύτης.
Τούτη είναι που λένε «πάρε κώλο, δώσε κώλο γνώρισε τον κόσμο όλο», σχολίασε το ίδιο πρωί η Αρτεμισία χτυπώντας τα χέρια στα μπούτια της, σε ένδειξη της μεγάλης ταραχής και συμφοράς που είχε βρει αρχικά ολάκερη την πάνω γειτονιά, μετά ολάκερη τη συνεικία και τέλος ολόκληρη την κωμόπολη

Τώρα όμως η ταλαιπωρημένη γυναίκα το είχε βάλει σκοπό. Θα ρίζωνε εδώ όσες και αν ήταν οι αντιδράσεις από τους περίοικούς της. Στο κάτω κάτω δεν ενοχλούσε κανέναν! Αν ενοχλούνταν η ηθική τους, η οποία όμως είχε να κάνει μόνο με τα “εκτός του οίκου” της κάθε μίας από αυτές τις κυρίες… τότε… ξυδάκι!

Δεν πήγαινε άλλο. Βλέπεις…


Η Χαριγένεια κολυμπούσε πάντα σε βαθιά νερά, από τότε που θυμόταν τον εαυτό της δεν είχε πιάσει ποτέ παραλία, ποτέ μια χρυσή αμμουδιά ν’ απλωθεί, να χαζέψει τη θάλασσα απ’ έξω, δεν είχε πλησιάσει ένα ξερόβραχο έστω, να κάτσει για λίγο να ξαποστάσει, να πάρει μια ανάσα, όχι που τέτοια πολυτέλεια. Κρατούσε το κεφάλι έξω απ’ το νερό κι όλο προσπαθούσε να βρει ένα κύμα να τη βγάλει στην ακτή.

…στην Κρήτη θα προσπαθούσε, με νύχια και με δόντια, να βρει την πολυπόθητη ακτή!

Να όμως που η μοίρα άλλα έχει γραμμένα για την Χαριγένεια και τα κορίτσια της. Κι αυτή την φορά δεν θα αναγκαστεί -ή τουλάχιστον δεν θα αναγκαστεί από τους συμπολίτες της- να ρίξει μαύρη πέτρα πίσω της. Θα το κάνει οικειοθελώς… αλλά αυτό είναι κάτι που θα γίνει τρία ολόκληρα χρόνια αργότερα! Μέχρι τότε… επί των σελίδων του βιβλίου παρακαλώ!


Αγοράστε το «Μια κούρσα για τη Χαριγένεια», της Χαρούλας Βερίγου, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Η ταλαντούχα Χαρούλα Βερίγου, για άλλη μια φορά με το έργο της, μας συνεπαίρνει και μας χαρίσει ώρες απολαυστικής ανάγνωσης.

Στο «Μια κούρσα για τη Χαριγένεια» ζούμε εκ του σύνεγγυς τις αγωνιώδεις προσπάθειες μιας ιερόδουλης -στις αρχές της δεκαετίας του ’70- να εξασφαλίσει μια υποφερτή ζωή για τα δύο της παιδιά κι εκείνη. Στο διάβα της πολλά αγκάθια και ελάχιστα λουλούδια… όπως συμβαίνει συνήθως.

Γλώσσα ρέουσα, ολοζώντανες εικόνες, άριστα σκιαγραφημένοι χαρακτήρες και όλα αυτά δεμένα σε μια πλοκή που θα σας καθηλώσει και θα σας ωθήσει να διαβάσετε το «Μια κούρσα για τη Χαριγένεια»… απνευστί! Μην καθυστερείτε… μπείτε στο πρώτο βιβλιοπωλείο, ή ακόμα πιο εύκολα παραγγείλτε το από τον υπολογιστή σας κάνοντας κλικ εδώ- και αφεθείτε στις εξαίσιες διαδρομές που έχει χαράξει η πένα της Χαρούλας Βερίγου στο χαρτί.

Α, και για τους λάτρεις των γλυκών, η Χαριγένεια έχει μοιραστεί με όλους μας μια εύκολη στην παρασκευή της και γευστικότατη συνταγή για Κρέμα Βανίλια. Δείτε την κάνοντας κλικ εδώ και ετοιμάστε την για εσάς και τους αγαπημένους σας. Ακόμα καλύτερα; Απολαύστε την καθώς διαβάζετε το «Μια κούρσα για τη Χαριγένεια»!

Οπισθόφυλλο:

Τη δεκαετία του εβδομήντα, η Χαριγένεια, έρχεται από το πουθενά κι από το περιθώριο και εγκαθίσταται με τη μητέρα και τα δυο της παιδιά στην Κρήτη. Την παρουσία της στη γειτονιά αντιλαμβάνονται πρώτα δυο μάτια καθαρά, της μικρής Ζωής. Μέσα από το βλέμμα και την αισθητική του παιδιού, έτσι όπως μεγαλώνει και εξελίσσεται στο χρόνο, καταγράφεται η διαδρομή της ζωής αυτής της γυναίκας και των ανθρώπων που συναναστρέφεται σε κωμικοτραγικές ή και ακραία τραγικές καταστάσεις.
Η Χαριγένεια θα ζήσει τα πάντα, από ένα «αθώο» χαστούκι μέχρι τη βαριά σωματική βία, αλλά και τον έρωτα. Με αντάλλαγμα τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής της και με όρκο σιωπής, (στη διάρκεια της χούντας) θα ανταποκριθεί σε μια απρόσμενη πρόταση. Το τίμημα ακριβό. Ένα μενταγιόν, τα όνειρα και το τυχαίο θα καθορίσουν τη σχέση ανάμεσα στη Ζωή και στη Χαριγένεια στα σαράντα χρόνια που θα ακολουθήσουν μετά τον Ιούλιο του 1974.


Αγοράστε το «Μια κούρσα για τη Χαριγένεια», της Χαρούλας Βερίγου, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Μια κούρσα για τη Χαριγένεια

Συγγραφέας

Χαρούλα Βερίγου

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Φίλντισι

Ημερομηνία έκδοσης

Μάιος 2017

Αριθμός σελίδων

414

ISBN

978-618-510-39-8

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.