Ήξερες ότι... .: Έγραψαν .: Ματιά
 

Ήξερες ότι…

Διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία…

Γράφει: Matia Gr
Ήξερες ότι…

Κάθε βασιλιάς της τράπουλας αντιπροσωπεύει και έναν πραγματικό βασιλιά από την Ιστορία.
Σπαθιά: Βασιλιάς Δαυίδ
Μπαστούνια: Μέγας Αλέξανδρος
Κούπες: Καρλομάγνος
Καρό: Ιούλιος Καίσαρας

Η πρώτη νουβέλα που γράφηκε σε γραφομηχανή ήταν το “Τομ Σώγιερ” του Μαρκ Τουέιν.

Ο λόξυγκας σαν ενστικτώδες ακούσια συμπεριφορά, είναι το αποτέλεσμα της ξαφνικής σύσπασης του διαφράγματος που προκαλεί την εκπομπή αέρα με το ταυτόχρονο κλείσιμο της επιγλωττίδας με αποτέλεσμα να συμπιέζονται οι φωνητικές χορδές με το γνωστό ηχητικό αποτέλεσμα!! Πάντως για την ιστορία το ρεκόρ διάρκειας λόξυγκα έχει ένας Αμερικανός που του κράτησε από το 1922 έως το 1990!

Γιατί όταν έχει το καλοκαίρι υγρασία ζεσταινόμαστε περισσότερο; Επειδή η ατμόσφαιρα είναι κεκορεσμένη από υδρατμούς, ώστε δεν μπορούν να διαφύγουν οι υδρατμοί του ιδρώτα. Αντίθετα με τον ανεμιστήρα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να εξατμιστεί η υγρασία του σώματος και ως γνωστό όταν ένα υγρό εξατμίζεται πέφτει η θερμοκρασία του σώματος.

Το πιο ακριβές ρολόι σε όλο τον κόσμο είναι το ατομικό χρονόμετρο NBS6, το οποίο έχει μέγιστη παρέκκλιση ένα δευτερόλεπτο κάθε 300 χιλιάδες χρόνια!

Το 1960, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, ο Αιθίοπας δρομέας Αμπέμπε Μπεκίλα τερμάτισε πρώτος στον μαραθώνιο (40 χλμ.) τρέχοντας ξυπόλητος!

Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών του Πανεπιστημίου του Κάνσας των Η.Π.Α., αλλά και πανεπιστημίων της Φινλανδίας και της Αυστραλίας, οι άνδρες που προσφέρουν εθελοντικά αίμα τουλάχιστον 3 φορές τον χρόνο, μειώνουν τις πιθανότητες να προσβληθούν από καρδιακά νοσήματα κατά 50% και την πιθανότητα να προσβληθούν από καρκίνο κατά 40%.

Είναι γεγονός ότι, καθώς η ηλικία μας αυξάνεται, ο ύπνος μας κατέχει μικρότερο χρονικό διάστημα. Στην αντίπερα όχθη, τα νεογέννητα μωρά, κατά μέσον όρο, κοιμούνται 16 ώρες την ημέρα. Τα παιδιά ηλικίας δύο χρονών κοιμούνται 13 ώρες την ημέρα, ενώ τα 10χρονα πιτσιρίκια κοιμούνται 10 ώρες. Όταν η ηλικία φθάσει τα 18, τότε τα άτομα κοιμούνται 8 ώρες την ημέρα. Ο λόγος που τα μωρά και τα μικρά παιδιά χρειάζονται περισσότερες ώρες ξεκούρασης, είναι γιατί ο ύπνος βοηθά την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Καθώς μεγαλώνουμε, ο εγκέφαλος εξακολουθεί να αναπτύσσεται, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς, έτσι δεν νιώθουμε την ανάγκη για πολλές ώρες ύπνου.

  Ήξερες ότι... Πρωτοχρονιά

Αν και ο πληθυσμός στην Κίνα ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο, τα επίθετα είναι κάτι περισσότερα από 200.

Η πρωτεύουσα της Βολιβίας, Λα Πας, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 4.000 μέτρων, είναι σχεδόν άφλεκτη. Η περιεκτικότητα του αέρα σε οξυγόνο είναι τόσο μικρή, που μόλις και μετά βίας μπορεί να συντηρήσει τη φωτιά.

Στο Βυζάντιο ίσχυε το συναινετικό διαζύγιο ήδη από την προ-Ιουστινιανή περίοδο. Η πίεση όμως της Εκκλησίας, ώθησε τον Ιουστινιανό να απαγορεύσει την συναινετική λύση του γάμου, με μόνη εξαίρεση αν ο ένας από τους συζύγους διάλεγε τον μοναχικό βίο!

Οι περισσότεροι άνθρωποι περπατάνε 185.000 χλμ. κατά την διάρκεια της ζωής τους. Τεσσερισήμισι φορές, δηλαδή, τον γύρο του κόσμου.

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί είναι 57,8 βαθμοί Κελσίου. Μάλιστα, σημειώθηκε δύο φορές: στις 13 Σεπτεμβρίου του 1922, στην Αλ Αζίζια της Λιβύης, και στις 11 Αυγούστου του 1933, στο Σεν Λούις του Μεξικού.

Το τελευταίο μέλος της οικογένειας Βοναπάρτη, ο Τζερόμ Ναπολέων Βοναπάρτης, πέθανε το 1945, όταν μπερδεύτηκε στο λουρί του σκύλου του και έπεσε στο έδαφος.

Τα γνωστά σε όλους μας “νυχτικά” εμφανίστηκαν στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα. Έως τότε, οι άνθρωποι κοιμούνταν είτε γυμνοί είτε με τα ρούχα τους.

Το ρεκόρ διάρκειας φιλιού, το οποίο είναι 30 ώρες και 45 λεπτά, το πέτυχε ένα ζευγάρι στο Τέλ Αβίβ στις 5 Απριλίου 1999, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που ήταν 29 ώρες.

Σε τουλάχιστον οκτώ νησιά του Αιγαίου υπάρχει χωριό με την ονομασία “Εμπορειό”.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες
Θέματα