Ομιλία αγιασμού .: Άρθρα - Μελέτες .: Ματιά
 

Ομιλία αγιασμού

Ομιλία που εκφώνησε η Αμαλία Ηλιάδη, Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων, κατά τον αγιασμό της 12/09/2011 για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2011-2012.

Γράφει: Matia Gr
Ομιλία αγιασμού

Ομιλία που εκφώνησε η Αμαλία Ηλιάδη, Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων, κατά τον αγιασμό της 12/09/2011 για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2011-2012:

Σεβαστέ Πατέρα, Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι, Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες, Αγαπητοί Συνάδελφοι, Αγαπητοί Μαθητές και Μαθήτριες του 3oυ Γυμνασίου Τρικάλων.

Με τη θεία έμπνευση και τις ευλογίες της εκκλησίας που μόλις πήραμε, με φιλόδοξα σχέδια και νέους σχεδιασμούς, με όνειρα και ελπίδες, αρχίζουμε σήμερα τα τακτικά μαθήματα για τη νέα σχολική χρονιά. Ευχή και προσδοκία όλων μας είναι να κάνουμε καλή αρχή για να έχουμε μια νέα χρονιά, Αποδοτική και Δημιουργική και να επιτύχουμε τους στόχους μας, βάζοντας ο καθένας το δικό του λιθαράκι, για να κτιστεί το οικοδόμημα της παιδείας του τόπου μας.

Θα ήθελα εκ μέρους της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων να ευχαριστήσω όλους τους σταθερούς συμπαραστάτες, βοηθούς και φίλους του σχολείου που με την εδώ παρουσία τους σήμερα μάς εμψυχώνουν, μάς δίνουν δύναμη και μάς γεμίζουν με αισιοδοξία για την επιτυχή πορεία μας τη νέα σχολική χρονιά που μόλις αρχίζουμε.

Η σημερινή ημέρα όμως που σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, είναι η μέρα των Μαθητών του Σχολείου μας, η ημέρα των παιδιών που οι γονείς τους και η πολιτεία μάς εμπιστεύτηκαν· είναι όμως και η ημέρα των εκπαιδευτικών, των ανθρώπων στων οποίων τα χέρια η Πολιτεία εναπόθεσε τη βαριά ευθύνη της εκπαίδευσης και της αγωγής των μελλοντικών πολιτών. Το μαγικό δέσιμο της σχέσης μαθητών-εκπαιδευτικών, διδασκόντων και διδασκομένων δηλαδή, καθώς και η προσήλωση του καθενός στο καθήκον του θα φέρει το ποθούμενο αποτέλεσμα.

  Φωτογραφικό «Οδοιπορικό» στην Τσεχία της Βάσως Ηλιάδη - Czech Republic

Αγαπητοί μας μαθητές και μαθήτριες,

Ξεκινάτε σήμερα μια νέα σχολική χρονιά. Είναι ευκαιρία να θέσετε καινούργιους στόχους. Πρέπει να ανεβάσετε πιο ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων από τον εαυτό σας. Οργανώστε τις δραστηριότητές σας και βάλτε ένα πρόγραμμα στη μελέτη σας για να κερδίσετε το στοίχημα της επιτυχίας σε όλους τους τομείς. Το σχολείο, σας παρέχει πολλές ευκαιρίες για να αποκτήσετε γνώσεις και δεξιότητες, για να αναπτύξετε την προσωπικότητά σας και παράλληλα να καλλιεργήσετε το πνεύμα σας.

Στο χώρο του Σχολείου, όπου ζουν και δρουν πολλοί άνθρωποι μαζί, πρέπει όλοι να συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο ώστε η συνύπαρξή τους να μη δημιουργεί προβλήματα σε κανένα. Ο σεβασμός των δικαιωμάτων καθώς και η αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου πρέπει να θεωρούνται αυτονόητα. Αυτονόητος πρέπει να θεωρείται και ο σεβασμός στο χώρο και την περιουσία του σχολείου καθώς και στο φυσικό περιβάλλον. Προσπαθήστε να λειτουργείτε σωστά, μέσα στα πλαίσια των νόμων και των κανονισμών, προσηλωμένοι στον άνθρωπο και στις ανθρώπινες σχέσεις.

Εμείς, οι καθηγητές σας, δεσμευόμαστε να δουλέψουμε σκληρά για να σας προσφέρουμε, όχι μόνο γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες αλλά να αναπτύξουμε και την κριτική σας σκέψη ώστε να γίνετε ικανοί να διαχειρίζεστε και να επιλύετε μόνοι σας τα προβλήματα της καθημερινής σας ζωής. Δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για να καλλιεργήσετε τα ειδικά σας ενδιαφέροντα, ενεργώντας πάντοτε μέσα στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης και της σωστής και δίκαιης αντιμετώπισης. Υποσχόμαστε “δια του παραδείγματος” να σας εμπνεύσουμε εντιμότητα, υπευθυνότητα, αυτοπειθαρχία, πνεύμα συνεργασίας και αποδοχής μέσα στα πλαίσια των στόχων και των προσανατολισμών της Παιδείας.

  ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΝΙΚΟ!…

Μέσα στο πλαίσιο της πολυπολιτισμικής κοινωνίας της Ενωμένης Ευρώπης στην οποία καλείστε να ζήσετε, πρέπει να διαφυλάξετε την ταυτότητά σας και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου σας.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να καλωσορίσω και επίσημα στο σχολείο μας τις μαθήτριες και τους μαθητές που έρχονται για πρώτη φορά στο Γυμνάσιό μας, τα πρωτάκια μας, και να τους διαβεβαιώσω ότι το σχολείο θα είναι η μεγάλη τους οικογένεια, μια ζεστή αγκαλιά που τους υποδέχεται με αγάπη, οι καθηγητές τους θα είναι οι δεύτεροι γονείς τους, έτοιμοι να τους συμπαρασταθούν στη δύσκολη ώρα και οι μαθητές των άλλων τάξεων θα είναι τα μεγαλύτερα αδέλφια τους.

«Καλώς Ήλθατε» λοιπόν, παιδιά στο Σχολείο μας και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

Το παραπάνω κείμενο είναι της, Φιλολόγου και Ιστορικού (ΜΑ Βυζαντινής Ιστορίας), Αμαλίας Κ. Ηλιάδη. Δημοσιεύεται στην Ματιά με την άδεια της συγγραφέως, την οποία και ευχαριστούμε θερμά.

Για να μάθετε για την Αμαλία Κ. Ηλιάδη κάντε κλικ εδώ.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.