Επακούμβηση; Δείτε φωτογραφία του Kemal Reis από την Φρεγάτα Λήμνος! .: Είδα .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Επακούμβηση; Δείτε φωτογραφία του Kemal Reis από την Φρεγάτα Λήμνος!

Επακούμβηση; Σαν τσιγαρόχαρτο σκίστηκε η πλευρά της τουρκικής φρεγάτας.

Γράφει: E Α

Ο Κυβερνήτης της φρεγάτας Λήμνος

Επακούμβηση. Ο Κυβερνήτης της Φρεγάτας "Λήμνος", Αντιπλοίαρχος Σαλιάρης στην “Αρετή και Τόλμη“Επακούμβηση. Ο Κυβερνήτης της Φρεγάτας “Λήμνος”, Αντιπλοίαρχος Σαλιάρης στην “Αρετή και Τόλμη“

Στο παραπάνω απόσπασμα της εκπομπής “Αρετή και Τόλμη“ ακούτε τον Κυβερνήτη της Φρεγάτας “Λήμνος”, Αντιπλοίαρχο Ιωάννη Σαλιάρη.

Ο Αντιπλοίαρχος Ιωάννης Σαλιάρης γεννήθηκε το 1973 και μεγάλωσε στη Σαλαμίνα. Αποφοίτησε το 1996 από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Είναι παντρεμένος κι έχει δύο παιδιά.

Εχει μάστερ Ηλεκτρολόγου Μηχανικού (MSc), Μηχανικού Συστημάτων (MSc) και στις Διεθνείς Σχέσεις και Ασφάλεια (MA).

Τι σημαίνει επακούμβηση;

Στη ναυσιπλοΐα με τον όρο επακούμβηση περιγράφεται η ελαφρά πρόσκρουση ή η επαφή, δύο σκαφών.

Τον Ιανουάριο του 2018 τουρκική ακταιωρός είχε πέσει πάνω στην φρεγάτα Νικηφόρος και το Μάιο του 2018, τουρκικό εμπορικό σκάφος επακούμβησε την φρεγάτα Αρματωλός.

Η φρεγάτα Λήμνος επακούμβησε την Kemal Reis κοντά στο Καστελόριζο

Την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 η τουρκική φρεγάτα Kemal Reis επιχείρησε να εμβολίσει την ελληνική φρεγάτα Λήμνος. Με έξυπνους ελιγμούς ο Κυβερνήτης Ιωάννης Σαλιάρης, απέφυγε το τουρκικό σκάφος. Με τη σειρά του, επακούμβησε την πρύμνη της τουρκικής φρεγάτας, προκαλώντας ζημιές στην προπέλα και στο σόναρ. Το θέμα ανέδειξε το armyvoice.gr

Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι το περιστατικό συνέβει κοντά στο Καστελόριζο και όχι στην περιοχή που δραστηριοποιείται παράνομα το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.

48ωρη σιγή “ασυρμάτου”

Για 48 ώρες τα ελληνικά ΜΜΕ δεν δημοσίευσαν κάτι για το γεγονός και τελικά, την Παρασκευή 14 Αυγούστου, η εφημερίδα Καθημερινή αναφέρθηκε σε παραλίγο ατύχημα από λάθος χειρισμούς του Τούρκου Κυβερνήτη.

Επιπλέον τόσο το ελληνικό όσο και το τουρκικό επιτελείο δεν ανέφεραν το γεγονός. Δημοσιεύθηκαν ωστόσο βίντεο και από τις δύο πλευρές για να δείξουν ότι οι φρεγάτες είναι εντάξει. Φήμες λένε ότι το τουρκικό βίντεο είναι παλιό. Η ελληνική πλευρά δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο από την ελληνογαλλική ναυτική άσκηση εντός της παράνομης τουρκικής NAVTEX. Η φρεγάτα Λήμνος έχει κάποια σημάδια στην πλώρη, αλλά κανένα σοβαρό πρόβλημα.

Επιβεβαίωση από Ρωσία

Τον Δεκαπενταύγουστο, το κρατικό κανάλι της Ρωσίας επιβεβαίωσε με ρεπορτάζ το περιστατικό.

Οι Ρώσοι δημοσιογράφοι είπαν ότι δύο Τούρκοι ναύτες τραυματίστηκαν και ότι το Kemal Reis αποσύρθηκε για επισκευές.

Λόγω του ρήγματος στα δεξιά του σκάφους, το Kemal Reis θα κατευθυνθεί προς την Κύπρο. Λέγεται ότι οι Τούρκοι επέλεξαν να μη συνεχίσει στην “προστασία” του Oruc Reis, επειδή στην κατάσταση του, δεν έχει πλέον τη δυνατότητα για μανούβρες χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο.

Νέα στοιχεία για την επακούμβηση

Ο Γιώργος Αδαλής παρουσίασε νέα στοιχεία στο slpress.gr

Δύο μέρες πριν οι Τούρκοι επιχείρησαν να εμβολίσουν την πυραυλάκατο ΤΠΚ Βότσης Ρ-72. Και στις δύο περιπτώσεις οι Τούρκοι χρησιμοποιήσαν τα πιο σύγχρονα σκάφη που διαθέτουν, ενάντια στα παλαιότερα κατά δύο και τρεις δεκαετίες δικά μας. Σκοπός τους ήταν να βυθιστεί ελληνικό πολεμικό σκάφος.

Ο Γιώργος Αδαλής επισημαίνει ότι το Kemal Reis είναι το καμάρι του Τουρκικό Στόλου και ότι ο Κυβερνήτης του είναι ένας από τους καλύτερους. Ευτυχώς, σημειώνουμε εμείς, ο Κυβερνήτης Σαλιάρης αποδείχθηκε πραγματικά άξιος!

Φωτογραφία με τη ζημιά στο Kemal Reis

Δύο εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας δημοσίευσαν την Τετάρτη 19 Αυγούστου φωτογραφία με τη ζημιά που υπέστη η φρεγάτα Kemal Reis.

kemal reis side hull damage

Το ρήγμα έχει 1 μέτρο πλάτος και τουλάχιστον 3,5 μέτρα ύψος. Η φωτογραφία μιλάει μόνη της.

Όπως σημειώνει το armyvoice η φωτογραφία αυτή πρωτοδημοσιεύθηκε στην ακροδεξιά εφημερίδα στόχος, την Κυριακή 16 Αυγούστου.

Πάντως η μία εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας, έβαλε και το λογότυπό της ως υδατογράφημα στο “αποκλειστικό” της θέμα.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.