Αγία Αικατερίνη (Αγία Αικατερίνα) .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Αγία Αικατερίνη (Αγία Αικατερίνα)

Η Αγία Αικατερίνη γιορτάζει στις 25 Νοεμβρίου.

Γράφει: Η Ματιά είσαι ΕΣΥ

Αγία Αικατερίνη. Βίος

Η Αγία Αικατερίνη γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο πατέρας της, που ονομαζόταν Κώνστας ή Κέστος, ήταν άρχοντας της περιοχής και διέθετε πολλά πλούτη.

Σε αυτό το περιβάλλον μεγάλωσε η Αγία Αικατερίνη μαθητεύοντας δίπλα στους καλύτερους δασκάλους λόγω της οικονομικής ευμάρειας του πατέρα της και του ακόρεστου πνεύματος που την διακατείχε. Έτσι γνώρισε την ελληνική φιλοσοφία (Πλάτωνας, Αριστοτέλης κλπ), έμαθε γλώσσες και σπούδασε την ιατρική επιστήμη.

Το καλλιεργημένο πνεύμα της, η μεγάλη της ομορφιά και τα πλούτη της οικογένειας της, την κατέστησαν μια από τις πιο περιζήτητες νύφες της περιοχής της. Θέλοντας να παντρευτεί κάποιον ισάξιό της δεν έκανε δεκτά τα προξενιά που της πήγαιναν. Η μητέρα της προσπαθώντας να λύσει το πρόβλημα αυτό την έστειλε να επισκεφθεί και να συμβουλευτεί έναν χριστιανό ασκητή που ασκήτευε λίγο έξω από την Αλεξάνδρεια. Με τις συμβουλές του ασκητή αλλά και ένα όνειρο που είδε με την Θεοτόκο αποφάσισε να διδαχθεί τον χριστιανισμό και να βαπτισθεί χριστιανή. Μετά την βάπτισή της είδε στο όνειρό της την Παναγία και τον Χριστό. Η Θεοτόκος της πέρασε στο χέρι ένα δαχτυλίδι και της ζήτησε να έχει μοναδικό νυμφίο τον Υιό της. Ξυπνώντας είδε το δαχτυλίδι στο δάχτυλό της και κατάλαβε πως δεν ήταν ένα απλό όνειρο. Από τότε αφιέρωσε την ζωή της στον Χριστό και την αληθινή θρησκεία.

Βρισκόμαστε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. όπου αυτοκράτορας της Ρώμης είναι ο Μαξιμίνος. Αυτός ζητά από τους υπηκόους του μαζί με την δήλωση υποταγής προς το πρόσωπό του, να συμμετέχουν σε ειδωλολατρικές θυσίες. Η αρχή γίνεται από την Αλεξάνδρεια. Όταν έρχεται η ώρα της Αγίας Αικατερίνης να δηλώσει την υποταγή της στον αυτοκράτορα, εκείνη αν και δηλώνει υπήκοός του, αρνείται να θυσιάσει σε είδωλα. Παρουσιάζει τις απόψεις της σε αυτόν και τον καλεί να φέρει μπροστά της τους σοφούς της αυτοκρατορίας ώστε να διαλεχθούν. Ο Μαξιμίνος θαμπωμένος από την ομορφιά και την ευφράδειά της, δίνει εντολή να μαζευτούν στην Αλεξάνδρεια οι 50 πιο σοφοί άνδρες της αυτοκρατορίας. Η Αγία «νίκησε» με την βοήθεια του Θεού τους πενήντα σοφούς -όπως της είχε φανερώσει ότι θα γίνει πριν την συνδιάλεξη με αυτούς ο Αρχάγγελος Μιχαήλ- με αποτέλεσμα να ζητήσουν αυτοί να βαπτιστούν χριστιανοί.

Οι 50 αυτοί σοφοί, καταδικάστηκαν από τον Μαξιμίνο να καούν ζωντανοί. Η δε Αγία Αικατερίνη βασανίστηκε και φυλακίστηκε. Κατά την διάρκεια των βασανισμών ένας άγγελος την έσωσε από ένα νέο μηχάνημα βασανισμού με 4 τροχούς το οποίο αμέσως μετά κύλησε σε μια κατηφόρα και σκότωσε πολλούς ειδωλολάτρες. Βλέποντας αυτό το θαύμα η γυναίκα του Αυτοκράτορα και ο στρατηγός Πορφύριος θέλησαν να γίνουν χριστιανοί και μαζί με διακόσιους στρατιώτες (που εκδήλωσαν την ίδια επιθυμία) επισκέφθηκαν την Αγία Αικατερίνη στην φυλακή της. Ο Μαξιμίνος μετά από αυτό διέταξε τον βασανισμό και τον αποκεφαλισμό της συζύγου του καθώς και την εκτέλεση του Πορφυρίου και των διακοσίων στρατιωτών.

Αγία Αικατερίνη

25 Νοεμβρίου ήταν όταν μετά από τα παραπάνω γεγονότα, οδηγήθηκε η Αγία Αικατερίνη στο δικαστήριο. Εκεί αποφασίσθηκε ο αποκεφαλισμός της ο οποίος και εκτελέστηκε αμέσως, έξω από την πόλη.

Το άψυχο σώμα της Αγίας μετέφεραν δύο Άγγελοι στο όρος Σινά όπου και βρέθηκε μετά από 4 αιώνες από ένα ασκητή. Ο ασκητής αυτός το μετέφερε στη μονή όπου και βρίσκεται μέχρι τις μέρες μας μυροβολώντας και κάνοντας θαύματα.

Αγία Αικατερίνη. Γιορτή

Η εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη της Αγίας Αικατερίνης στις 25 Νοεμβρίου.

Αγία Αικατερίνη. Απολυτίκιο

Την πανεύφημον νύμφην Χριστού υμνήσωμεν, Αικατερίναν την θείαν και πολιούχον Σινά, την βοήθειαν ημών και αντίληψιν ότι εφίμωσε λαμπρώς, τους κομψούς των ασέβων, του Πνεύματος τη δυνάμει, και νυν ως Μάρτυς στεφθείσα, αιτείται πάσι το μέγα έλεος.

Απολυτίκιο Άγ. Αικατερίνης της Μεγαλομάρτυρος - 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥΑπολυτίκιο Άγ. Αικατερίνης της Μεγαλομάρτυρος – 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
25 Νοεμβρίου....">

Χ.Κ.

Η εικόνα που συνοδεύει το κείμενο είναι έργο του αγιογράφου Μανόλη Ζαχαριουδάκη. Δημοσιεύεται στη Ματιά με την άδειά του, για την οποία και τον ευχαριστούμε θερμά.

Ο κ. Ιωάννης Πανταζής μας έστειλε την εξής επισήμανση-διόρθωση, για την οποία και τον ευχαριστούμε πολύ: Το όνομα της Αγίας είναι Αικατερίνα και σημαίνει με πολλά στεφάνια (νίκης) δηλαδή πολυπρωταθλήτρια.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.