Άγιο Φως, Πανάγιος Τάφος - Holy Light, Holy Sepulchre .: Πίστη .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Άγιο Φως, Πανάγιος Τάφος – Holy Light, Holy Sepulchre

Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός, και δοξάσατε Χριστόν τον Αναστάντα εκ νεκρών.

Γράφει: Matia Gr

Το Μεγάλο Σάββατο το μεσημέρι, βγαίνει το Άγιο Φως στον Πανάγιο Τάφο των Ιεροσολύμων κι από εκεί, με ειδικές πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας έρχεται στην Αθήνα και σε όλες τις Μητροπόλεις της Ελλάδας για να δώσει δύναμη, χαρά, αγαλλίαση, ελπίδα μα και συγκίνηση στις ψυχές των πιστών Χριστιανών. Το θαύμα του αγίου φωτός επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και θυμίζει στους Χριστιανούς την Ανάσταση του Χριστού.

Πριν την ιερή τελετή, από τις 10 ως τις 11 το πρωί, οι ισραηλινές αρχές ερευνούν σχολαστικά τον Πανάγιο Τάφο για να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει κρυμμένος κάποιος αναπτήρας, σπίρτα ή κάποιο άλλο μέσο που μπορεί να μεταδώσει φωτιά. Μόλις ο έλεγχος ολοκληρωθεί, οι μοναχοί του Πανάγιου Τάφου σφραγίζουν την πόρτα με μελισσοκέρι και οι αρχές βάζουν τις σφραγίδες τους πάνω στο μελισσοκέρι.

Μέσα στον ναό, γύρω από τον Πανάγιο Τάφο, αραβικής καταγωγής Ορθόδοξοι Χριστιανοί τραγουδούν, φωνάζουν συνθήματα για την Ανάσταση και την Ορθοδοξία και χτυπούν τύμπανα για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού. Κάποτε, θεωρώντας ότι κάνουν φασαρία που δεν ταίριαζε στον χώρο του ιερού ναού, οι Αγιοταφίτες δεν τους άφησαν να μπουν στο ναό. Εκείνη τη φορά ο Πατριάρχης δεν μπορούσε να πάρει το Άγιο Φως, μέχρι τη στιγμή που κατάλαβαν ότι ο Θεός ήθελε τους απλοϊκούς και αγνούς αυτούς προσκυνητές να τιμούν την Ανάσταση ακόμη και με τα ταμπούρλα τους, και τους επέτρεψαν να μπουν πάλι στο ναό. Όταν αυτό έγινε, ο Πατριάρχης πήρε το Άγιο Φως.

Στις 12 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου ξεκινάει η τελετή του αγίου φωτός με την Λιτανεία, μπροστά στους προσκυνητές και στους επισήμους, Ορθόδοξους και ετερόδοξους ιερείς, πρέσβεις κρατών αλλά και ισραηλινών αστυνομικών. Ο Σκευοφύλακας φέρνει την ακοίμητο κανδήλα, η οποία σήμερα έχει σβηστεί για να την ανάψουν αργότερα με το Άγιο Φως. Ο Ορθόδοξος Πατριάρχης, συνοδευόμενος από αρχιερείς, ιερείς, διακόνους και τον Αρμένιο Πατριάρχη, μπαίνει στον Ναό της Αναστάσεως και κάθεται στον πατριαρχικό θρόνο. Σύμφωνα με την παράδοση και τα προνόμια, οι εκπρόσωποι των Αρμενίων, των Κοπτών, των Αράβων κτλ περνούν και ασπάζονται το χέρι του Ορθόδοξου Πατριάρχη, για να έχουν δικαίωμα να λάβουν το Άγιο Φως. Κατόπιν γίνεται Λιτανεία τρεις φορές γύρω από τον Πανάγιο Τάφο ψάλλοντας το "Φως Ιλαρόν".

Ο πολιτικός διοικητής των Ιεροσολύμων και ο αστυνομικός διευθυντής ελέγχουν τον Πατριάρχη, ο οποίος βγάζει τα αρχιερατικά άμφιά του και μένει με το στιχάριο. Αφού διαπιστωθεί ότι ο Πατριάρχης δεν έχει μαζί του κάποιο μέσο μετάδοσης φωτιάς, αποσφραγίζεται ο Πανάγιος Τάφος και μπαίνει μέσα ο Πατριάρχης με τους σβηστούς πυρσούς (δέσμες 33 κεριών), συνοδευόμενος από τον Αρμένιο, ο οποίος τον παρακολουθεί και μέσα στο Ιερό Κουβούκλιο.

Δείτε το βίντεο που μας έστειλε η Σοφία Κιόρογλου: ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΙΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΙΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΙΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ

Η κολώνα που σχίστηκε θαυματουργικά το 16ο αιώνα για να πάρει το Άγιο Φως ο Ορθόδοξος Πατριάρχης
Πολλές φορές οι Αρμένιοι έχουν επιχειρήσει να πάρουν το Άγιο Φως. Το 2002, για παράδειγμα, είχαν επιτεθεί στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, με σκοπό να πάρουν το Άγιο Φως και να το μοιράσει ο Αρμένιος Πατριάρχης στους πιστούς. Στα μέσα του 16ου αιώνα, οι Αρμένιοι είχαν δωροδοκήσει τους μουσουλμάνους φύλακες του Πανάγιου Τάφου και είχαν κλειδώσει τους Ορθόδοξους εκτός του Ιερού Ναού. Τότε ο Ορθόδοξος Πατριάρχης προσκύνησε έξω από την κλειδωμένη πόρτα κι άρχισε να προσεύχεται, με αποτέλεσμα μία από τις κολόνες να σχιστεί και από εκεί να βγει το Άγιο Φως και να ανάψει τις λαμπάδες του Πατριάρχη.

Σε ολόκληρο τον Ιερό Ναό δεν υπάρχει ούτε ένα κερί, ούτε ένα καντήλι αναμμένο εδώ και πολύ ώρα. Οι πιστοί περιμένουν την αφή του Αγίου Φωτός. Ο Ορθόδοξος Πατριάρχης προσεύχεται μέσα στον Πανάγιο Τάφο, διαβάζοντας τις ειδικές ευχές και παρακαλώντας τον Θεό. Τότε ανάβει η ακοίμητος κανδήλα, τα καντήλια στον Πανάγιο Τάφο και τα κεριά που κρατάει ο Πατριάρχης, αλλά ταυτόχρονα γαλαζόλευκες αστραπές διασχίζουν τον Ιερό Ναό και καθώς περνούν ανάμεσα στους πιστούς ανάβουν τις λαμπάδες κάποιων αλλά και κάποια καντήλια στον Ναό σε μεγάλη απόσταση από τον Πανάγιο Τάφο. Αυτές οι γαλαζόλευκες αστραπές έχουν διάφορα σχήματα, άλλες φορές έχουν σφαιρικό σχήμα, άλλες σχήμα δίσκου, άλλες μοιάζουν με φλόγες, και δεν είναι ίδιες κάθε χρονιά.

Δείτε το βίντεο που μας έστειλε η Σοφία Κιόρογλου, από την τελετή του Αγίου Φωτός το 2012!

Άγιο Φως 2012 Μυστικά Βιώματα στην Αγία Γη της Συγγραφέως και Δημοσιογράφου Σοφίας ΚιόρογλουΆγιο Φως 2012 Μυστικά Βιώματα στην Αγία Γη της Συγγραφέως και Δημοσιογράφου Σοφίας Κιόρογλου

Ο Πατριάρχης βγαίνει από το Κουβούκλιο και δίνει το Άγιο Φως στον Αρμένιο και στους άλλους εκπροσώπους δογμάτων και στους πιστούς. Σύμφωνα με τα προνόμια, μετά τον Αρμένιο μπορεί να πάρει το Άγιο Φως και ο Λατίνος Πατριάρχης, ο οποίος απουσιάζει από την τελετή και παίρνει το Άγιο Φως της προηγούμενης χρονιάς από την ακοίμητο κανδήλα λίγες μέρες νωρίτερα.

Τα πρώτα 33 λεπτά, απ’ την ώρα που βγαίνει το Άγιο Φως, όποιος το αγγίξει δεν καίγεται. Βλέπουμε συχνά στις τηλεοπτικές αναμεταδόσεις ιερείς να βάζουν τη φλόγα του κεριού στα γένια τους ή πιστούς στα χέρια τους και να μην παθαίνουν τίποτα. Μετά από λίγη ώρα η φλόγα έχει τις κανονικές ιδιότητες της φωτιάς.

Ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα, με συνοδεία Ελλήνων πολιτικών, φέρνει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα στην Ελλάδα, με έκτακτη πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Στις 6, ή 7, το απόγευμα φτάνουν στην Αθήνα και αφού αποδοθούν τιμές από μικτό λόχο στρατού, ναυτικού και αεροπορίας παρουσία μπάντας των ενόπλων δυνάμεων, πηγαίνουν στον ναό της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα, όπου θα το παραλάβει εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Στη συνέχεια με άλλες έκτακτες πτήσεις ή πλωτά μέσα μεταφέρεται σε όλες τις Μητροπόλεις της Ελλάδας.

Δείτε το βίντεο που μας έστειλε η Σοφία Κιόρογλου: ΑΓΙΟ ΦΩΣ – ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

ΑΓΙΟ ΦΩΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΟΦΙΑ ΚΙΟΡΟΓΛΟΥΑΓΙΟ ΦΩΣ – ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΟΦΙΑ ΚΙΟΡΟΓΛΟΥ

Δείτε το αφιέρωμα της Ματιάς για την Μεγάλη Σαρακοστή, την Μεγάλη Βδομάδα, την Ανάσταση και το Πάσχα, κάνοντας κλικ εδώ!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.