Άγιοι Πλάτων και Ρωμανός οι Μάρτυρες .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Άγιοι Πλάτων και Ρωμανός οι Μάρτυρες

Τη μνήμη των Αγίων Πλάτωνος και Ρωμανού τιμούμε στις 18 Νοεμβρίου.

Γράφει: E Α

Άγιος Πλάτων ο Μάρτυρας. Βίος

Ο Άγιος Πλάτων έζησε περί το 296μΧ και καταγόταν από τη Γαλατία της Μικράς Ασίας, την περιοχή που σήμερα βρίσκεται η Άγκυρα της Τουρκίας. Αδερφός του ήταν ο Άγιος Αντίοχος ο Μάρτυρας ( πιθανή εορτή στις 24 Δεκεμβρίου ).

Ο Άγιος Πλάτων ομολογούσε δημόσια τη χριστιανική του πίστη. Έτσι τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στον ηγεμόνα Αγριππίνο, όπου τον έδειραν 10 στρατιώτες. Κατόπιν τον έβαλαν πάνω σε ένα πυρωμένο μεταλλικό κρεβάτι, τον ράβδιζαν και τον έκαιγαν με μεταλλικές μπάλες στις μασχάλες και στα πλευρά. Το μαρτύριό του συνεχίστηκε, με τους στρατιώτες να κόβουν το δέρμα του σε λωρίδες και να το αφαιρούν από το σώμα του. Μετά κατακρεούργησαν το πρόσωπό του, ώσπου τον κατέστησαν αγνώριστο. Τελικά τον αποκεφάλισαν και έτσι ο Άγιος Πλάτων μετέβη στους ουρανούς.

Άγιος Ρωμανός ο Μάρτυρας. Βίος

Ο Άγιος Ρωμανός ο Μάρτυρας έζησε περί το 305μΧ όταν Αυτοκράτορας ήταν ο Μαξιμιανός.

Μια μέρα, ο έπαρχος Aσκληπιάδης κατευθύνθηκε στο ναό των ειδώλων. Όταν πήγε να μπει στο ναό, ο Άγιος Ρωμανός γεμάτος θείο ζήλο, τον κράτησε από το χέρι και του είπε “τα είδωλα δεν είναι θεοί”. Τότε χτύπησαν πολλές φορές τον Άγιο Ρωμανό στο στόμα, τον κρέμασαν και καταξέσκισαν τις σάρκες του.

Ο Άγιος Ρωμανός ζήτησε να φέρουν ένα μικρό παιδί, για να ελέγξει περισσότερο τον έπαρχο. Ο Ασκληπιάδης ρώτησε το παιδί να του πει σε ποιον Θεό πιστεύει και αυτό του απάντησε “στον Θεό των Χριστιανών”. Τότε άρχισαν να χτυπούν το παιδί μπρος στη μητέρα του. Κάποια στιγμή εκείνο δίψασε και ζήτησε νερό, και η μητέρα του του έδωσε θάρρος λέγοντάς του “κάνε υπομονή και μην πιεις αυτό το πρόσκαιρο νερό, για να πας και να πιεις το ζωντανό και αθάνατο νερό της μακαριότητας”. Το παιδί έλεγχε τον τυραννικό έπαρχο και αφού το χτύπησαν για δεύτερη φορά, το αποκεφάλισαν με ένα ξίφος και έτσι έλαβε τον στέφανο του μαρτυρίου.

Ο έπαρχος διέταξε να κόψουν τη γλώσσα του Αγίου Ρωμανού, όμως με τη δύναμη του Θεού μπορούσε ακόμη να μιλάει και χωρίς γλώσσα! Ευχαριστούσε τον Θεό και έκανε κήρυγμα μέσα στην φυλακή. Όταν το έμαθε ο Αυτοκράτορας Μαξιμιανός διέταξε να τον πνίξουν και έτσι έλαβε και ο Άγιος Ρωμανός τον αμάραντο στέφανο του μαρτυρίου.

Άγιοι Πλάτων και Ρωμανός οι Μάρτυρες. Γιορτή

Τη μνήμη των Αγίων Πλάτωνος και Ρωμανού τιμούμε στις 18 Νοεμβρίου.

Άγιοι Πλάτων και Ρωμανός οι Μάρτυρες. Απολυτίκιο

Δυάς η ευκλεής, των κλεινών Αθλοφόρων, εδόξασε λαμπρώς, την Αγίαν Τριάδα, ο Πλάτων ο ένδοξος, Ρωμανός τε ο ένθεος, εναθλήσαντες, και τον εχθρόν καθελόντες, όθεν πάντοτε, υπέρ ημών δυσωπούσι, τον μόνον Φιλάνθρωπον.

Άγιοι Πλάτων και Ρωμανός οι Μάρτυρες
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.