Στήλη Άλατος. Τι σημαίνει;
Όταν λέμε κάποιος έμεινε στήλη άλατος, σημαίνει ότι έμεινε άναυδος, άφωνος από κάτι που του προκάλεσε πολύ μεγάλη έκπληξη
Στήλη Άλατος. Ποιος το είπε;
Η φράση προέρχεται από την Παλαιά Διαθήκη
Στήλη Άλατος και Παλαιά Διαθήκη
Όταν ο Θεός ανακοίνωσε στους Δίκαιους Αβραάμ και Λωτ ότι θα καταστρέψει τα Σόδομα και τα Γόμορρα, είπε στο Λωτ να πάρει την οικογένειά του και να φύγει γρήγορα από εκεί για να σωθεί, χωρίς να κοιτάξουν πίσω τους. Η σύζυγος του Λωτ δεν έκανε υπακοή στον Θεό, εστράφη προς τα πίσω και έγινε Στήλη Άλατος. Αυτά τα διαβάζουμε στο 19ο κεφάλαιο της Γενέσεως.
Ο Σοφός Σολομώντας αναφέρει ότι “η Στήλη Άλατος έμεινε ως Μνημείο Άπιστης Ψυχής”.
Ο Χριστός μας λέει μνημονεύετε της γυναικός Λωτ, να θυμόμαστε την ανυπακοή της και να μη χάσουμε το δρόμο για τη Σωτηρία
Η μεταμόρφωση της γυναίκας του Λωτ σε Στήλη Άλατος έχει βαθύ συμβολισμό. Ο π Αθανάσιος Μυτιληναίος μας εξηγεί ότι είναι η πνευματική απολίθωση, όταν ο άνθρωπος παύει να εξελίσσεται πνευματικά. Ο νους, η καρδιά, και η βούληση απολιθώνονται, οδηγώντας σε πνευματική αδράνεια και αναισθησία. Το αλάτι συμβολίζει τον κόσμο και την πικρή γεύση της αμαρτίας.
Πού βρίσκεται η Στήλη Άλατος
Τα Σόδομα, τα Γόμορρα και οι άλλες τρεις πόλεις που αποτελούσαν την πλούσια Πεντάπολη και τις κατέστρεψε ο Θεός με φωτιά και θειάφι, βρίσκονται βυθισμένες στη Νεκρά Θάλασσα.
Στο βουνό, που τους είχε πει ο Θεός να καταφύγουν για να σωθούν, υπάρχει μέχρι σήμερα μια Στήλη Άλατος που μοιάζει με γυναίκα στραμμένη για να κοιτάξει προς τα πίσω.
Αυτή την Στήλη Άλατος την αναφέρουν στα έργα τους ο Ιώσηπος στα “Αρχαία”, ο Άγιος Κλήμης Ρώμης στην “Επιστολή προς Κόρυφο”, ο Άγιος Ειρηναίος στο “Έλεγχος και Ανατροπή της Ψευδωνύμου Γνώσεως” ( “Adversus Haereses”, κατά λέξη “Κατά Αιρέσεων” ) και ο Τερτυλλιανός στο ποίημα “Τα Σόδομα”
Δείτε τη Στήλη Άλατος σε βίντεο
