Πύργος Τζανετάκη - Γύθειο - Πελοπόννησος - Ελλάδα .: Ταξίδια .: Ματιά
 

Πύργος Τζανετάκη – Γύθειο – Πελοπόννησος – Ελλάδα

Ο πύργος Τζανετάκη-Γρηγοράκη, θαυμάσιο μνημείο παραδοσιακής μανιάτικης αρχιτεκτονικής, στεγάζει σήμερα το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης

Γράφει: Δημήτρης Χίλιος
Πύργος Τζανετάκη – Γύθειο – Πελοπόννησος – Ελλάδα

Πρωτεύουσα της Μάνης το Γύθειο 46 χλμ. από τη Σπάρτη παρουσιάζει την εικόνα μιας πανέμορφης νησιώτικης πολιτείας, χτισμένης στη θέση της ομώνυμης πολιτείας της αρχαιότητας που σύμφωνα με την παράδοση έχτισαν ο Απόλλωνας και ο Ηρακλής. Πλούσια ιστορία και στοιχεία ιστορικής μνήμης συνθέτουν την εικόνα της εποχής.

Ο πύργος Τζανετάκη-Γρηγοράκη, θαυμάσιο μνημείο παραδοσιακής μανιάτικης αρχιτεκτονικής, πάνω στο Μαραθονήσι -άλλοτε Κρανάη- ανακαινισμένος και περιποιημένος στεγάζει σήμερα το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης όπου εκτός των μόνιμων εκθεμάτων οργανώνονται και περιοδικές θεματικές εκθέσεις σε συνδυασμό με ανάλογες εκδηλώσεις στην περιοχή. Σήμερα Μαραθονήσι λέγεται το νησάκι Κρανάη ακριβώς απέναντι από την πόλη του Γυθείου και που τώρα πια συνδέεται με την ξηρά με ένα γραφικότατο δρομάκι. Πανάρχαιος σταθμός των Φοινίκων για την αλιεία της πορφύρας. Στη θέση της σημερινής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου οι Φοίνικες είχαν χτίσει ναό της Αφροδίτης Μιγωνίτιδας.

Σύμφωνα με την παράδοση στην Κρανάη πέρασαν την πρώτη ερωτική τους νύχτα μετά την ακριβοπληρωμένη εκείνη απαγωγή ο Πάρης του Πριάμου της Τροίας με την ωραία Ελένη του Μενελάου της Σπάρτης.

Τον πύργο έχτισε το 1829 ο οπλαρχηγός της επαναστάσεως Τζανετάκης-Γρηγοράκης και τα τελευταία χρόνια (1989) περιήλθε στη δικαιοδοσία του Ε.Ο.Τ. που πήρε την πρωτοβουλία να τον αναστηλώσει και να διαμορφώσει κατάλληλα τον περιβάλλοντα χώρο αναβαθμίζοντας την περιοχή του Γυθείου.

Το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης στον πύργο Τζανετάκη λειτουργεί καθημερινά από 9.00 έως 13.00 και από 17.00 έως 20.00 (τηλέφωνο: 27330 22676).
Στην περιοχή θα βρείτε μεγάλο αριθμό ενοικιαζόμενων δωματίων και όλα όσα απαιτεί η άνετη διαμονή των επισκεπτών. Συγκοινωνία υπάρχει τακτικότατη με λεωφορεία του ΚΤΕΛ απ’ ευθείας με την Αθήνα αλλά και με τη Σπάρτη, από εδώ ξεκινούν τα λεωφορεία για τα χωριά της Μάνης, καθώς επίσης τακτική επικοινωνία με πλοία για τα γειτονικά νησιά και λιμάνια. Δείτε την αρχαιολογική και βυζαντινή συλλογή στο νεοκλασικό κτίριο του Δημαρχείου Γυθείου, στο δρόμο προς την Αρεόπολη το φράγκικο κάστρο του “Πασσαβά”, την ομηρική πόλη Λα, τον ερειπωμένο μανιάτικο οικισμό Αγερανό και πλήθος τοποθεσιών φυσικής καλλονής αξεπέραστης.

  Πόρος - Αργοσαρωνικός - Ελλάδα

Έρευνα – παρουσίαση: Δημήτρης Χίλιος

Το κείμενο αυτό καθώς και η φωτογραφία που το συνοδεύει είναι του συγγραφέα Δημήτρη Χίλιου. Δημοσιεύονται στη Ματιά με την άδειά του, για την οποία και τον ευχαριστούμε θερμά!

(*) Ο Δημήτρης Χίλιος είναι συγγραφέας και από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του «Με το σφύριγμα του τραίνου» & «Χάρτινα φιλιά».

Χρήσιμα τηλέφωνα:
ΚΤΕΛ Αθήνας: 210 5124910
ΚΤΕΛ Σπάρτης: 27310 26441
ΚΤΕΛ Γυθείου: 27330 22228
Δήμος Γυθείου: 27330 22210
Αστυνομία Γυθείου: 27330 22271
Λιμεναρχείο Γυθείου: 27330 22262
Κέντρο Υγείας Γυθείου: 27330 22001 και 27330 22002
ΟΤΕ Γυθείου: 27330 22099
ΕΛΤΑ Γυθείου: 27330 22285
ΤΑΧΙ Γυθείου: 27330 23423

Καιρος: Πύργος Τζανετάκη – Γύθειο – Πελοπόννησος – Ελλάδα

GPS links

Εάν έχετε Κινητό με Android κάντε κλικ εδώ, εάν έχετε iPhone κλικ εδώ για να δείτε τον χάρτη με το GPS της συσκευής σας.

Δορυφορικός Χάρτης: Πύργος Τζανετάκη – Γύθειο – Πελοπόννησος – Ελλάδα

Γεωφυσικός Χάρτης: Πύργος Τζανετάκη – Γύθειο – Πελοπόννησος – Ελλάδα

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.