«Υβόννη, η ατίθαση αγελάδα των Άλπεων», Βασίλης Παπαθεοδώρου .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Υβόννη, η ατίθαση αγελάδα των Άλπεων», Βασίλης Παπαθεοδώρου

Ένα ακόμα μέλος προστέθηκε στη σειρά «Απρόσμενοι φίλοι» των εκδόσεων Καστανιώτη. Μια σειρά μικρών βιβλίων για τους μικρούς αναγνώστες με θέματα που θα λατρέψουν και εικονογράφηση που θα τους μαγέψει, που δεν πρέπει να λείπει από καμία παιδική βιβλιοθήκη! Την ιστορία, μας την διηγείται ο Βασίλης Παπαθεοδώρου και μας την ζωγραφίζει η Λίλα Καλογέρη. Ποιο ζωάκι θα γνωρίσουμε αυτή την φορά; Μια ατίθαση αγελάδα… την Υβόννη, την ατίθαση αγελάδα των Άλπεων!

Γράφει: Matia Gr
«Υβόννη, η ατίθαση αγελάδα των Άλπεων», Βασίλης Παπαθεοδώρου

Υπόθεση βιβλίου


«Μουουου…μουουου…» έκανε ξαφνικά η Υβόννη εκεί που την άρμεγε ο Γκύντερ, το αφεντικό της. Και δίνει μια δυνατή κλοτσιά στον κουβά με το γάλα, που ήρθε όλος καπέλο στον αγρότη. Το γάλα χύθηκε πάνω του, στα μαλλιά, στα ρούχα του, και δεν μπορούσε να δει.
«Παλιοαγελάδα! Τώρα θα σου δείξω εγώ!» φώναξε ο Γκύντερ ενώ έσταζε.

Σιγά μην καθόταν η Υβόννη να της δείξει την οργή του το αφεντικό της! Τον σπρώχνει και ορμά έξω από τον στάβλο, στην ελευθερία! Τι κι αν φωνάζουν οι άλλες αγελάδες; Δεν έχει ώρα για απαντήσεις και εξηγήσεις. Πρέπει να φύγει μακριά από το μικρό σπιτάκι που υπήρχε στο αγρόκτημα. Μέσα του μάλλον συνέβαιναν πολύ μυστήρια πράγματα. Φερ’ ειπείν όποια αγελάδα διάβαινε την πόρτα του, δεν την ξανάβλεπαν ποτέ! Και μύριζε παράξενα και αποκρουστικά…

Ο Γκύντερ έχει πια σηκωθεί και την έχει πάρει στο κατόπι φωνάζοντας δυνατά το όνομά της:


«Υβόννη, Υβόννη… έλα εδώ!»

Μα εκείνη έχει φτάσει πια στον φράχτη! Όλος ο γνωστός της κόσμος βρισκόταν εκεί μέσα. Μα μπροστά της, πέρα από τον φράχτη, υπήρχε η ελευθερία. Με όλη της την δύναμη σπάει τον φράχτη και…


Ήταν ελεύθερη επιτέλους! Το αφεντικό δε θα την εξαφάνιζε στο μικρό σπιτάκι. Θα ζούσε ασφαλής στα λιβάδια.
Με το που βγήκε από τη φάρμα δεν ήξερε που να πάει. Έτσι ακολούθησε τον πρώτο δρόμο που βρήκε μπροστά της, ο οποίος έβγαζε στο χωριό. Καθώς προχωρούσε συναντούσε κι άλλες φάρμες. Οι αγελάδες, οι κατσίκες και τα υπόλοιπα ζώα την κοιτούσαν παραξενεμένα.
«Είμαι ελεύθερη, φεύγω», τους μουγκάνιζε και αυτά κουνούσαν το κεφάλι τους για να τη χαιρετήσουν.

Μα πλησιάζοντας στο χωριό αρχίζουν και οι συναντήσεις, οι κραυγές έκπληξης ή ακόμα και τρόμου! Είναι δυνατόν μια αγελάδα να κυκλοφορεί μόνη της στους δρόμους; Μα και η Υβόννη έχει τρομάξει! Ειδικά όταν είδε ένα κατάστημα με ένα κεφάλι αγελάδας απ’ έξω και πολλούς θαμώνες μέσα να τρώνε με όρεξη χάμπουργκερ! Α, πα, πα, στιγμή δεν κάθεται εκεί! Άσε που ο Γκύντερ κοντεύει να την φτάσει φωνάζοντας σε όλους να τον βοηθήσουν να την πιάσει!

Ο αστυνόμος του χωριού δεν μπορεί να πιστέψει αυτά που ακούει όταν του τηλεφωνούν για βοήθεια. Μα είναι δυνατόν;! Μια αγελάδα να τρέχει ελεύθερη στον κεντρικό δρόμο του χωριού; Μπορεί ο αστυνόμος μας να μην πίστεψε στα αυτιά του, μα σίγουρα πίστεψε στα μάτια του όταν αντίκρισε την Υβόννη να τρέχει όσο πιο γρήγορα μπορούσε προς την έξοδο του χωριού.


Ίσα που πρόλαβε να πάρει το περιπολικό και να το βάλει στην άκρη του χωριού. Εκεί όπου τέλειωναν ο δρόμος και τα σπίτια. Έτσι νόμιζε πως θα σταματούσε αυτή την τρελή, χοντρή αγελάδα.

Και να την που πλησιάζει! “Στολισμένη” με ότι παρέσυρε στο διάβα της από τους πάγκους του παζαριού! Τι ρούχα, τι καπέλα, φρούτα και κολιέ έχει στολιστεί, αφήστε τα, μην τα ρωτάτε τι θέαμα παρουσίαζε, έχοντας και το μισό χωριό να τρέχει πίσω της!

Άραγε θα καταφέρει η Υβόννη, η ατίθαση αγελάδα των Άλπεων να τους ξεφύγει;


Αγοράστε το βιβλίο «Υβόννη, η ατίθαση αγελάδα των Άλπεων», του Βασίλη Παπαθεοδώρου, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Ταξιδάκι μέχρι τις Άλπεις αυτή τη φορά, με ξεναγό τον αγαπημένο μας Βασίλη Παπαθεοδώρου. Και δεν είναι μόνο αυτό. Θα κάνουμε και μια πολύ ενδιαφέρουσα γνωριμία εκεί στα ψηλά βουνά της κεντρικής Ευρώπης.

Θα γνωρίσουμε την απίστευτη Υβόννη. Την θαρραλέα αγελάδα της ιστορίας μας που δεν δίστασε να αγωνιστεί για το μεγαλύτερο όλων των αγαθών… την ελευθερία!

Στο παιδικό μυθιστόρημα «Υβόννη, η ατίθαση αγελάδα των Άλπεων», όπως σε όλα τα βιβλία της σειράς «Απρόσμενοι φίλοι», η πραγματική ιστορία βρίσκεται γραμμένη στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου καθώς επίσης και το τμήμα «Μαθαίνουμε» όπου οι μικροί αναγνώστες θα πληροφορηθούν για τις Άλπεις, την γενέτειρα της Υβόννης αλλά και πολλά πολλά για το είδος της.

Φυσικά, όλα αυτά δοσμένα με τον απίστευτα διασκεδαστικό και γουστόζικο τρόπο που αποτελεί ειδικότητα του ταλαντούχου συγγραφέα. Αν και αυτές οι πληροφορίες είναι βασικές, τα παιδιά -ειδικά τα παιδιά των πόλεων- δεν τις γνωρίζουν ακόμη και σε πολύ μεγαλύτερες ηλικίες. Πραγματικά δεν θα βρουν πιο ευχάριστο τρόπο για την γνώση!

Και βέβαια, το εξαιρετικό κείμενο του βιβλίου, πλαισιώνεται από μια εξίσου εξαιρετική εικονογράφηση. Η Λίλα Καλογερή έχει αναλάβει και σε αυτό το βιβλίο της σειράς (όπως και στα προηγούμενα) να αποδώσει καλλιτεχνικά με τον εμπνευσμένο της τρόπο τους ήρωες και τις καταστάσεις που διαδραματίζονται στο βιβλίο και όπως πάντα το κάνει ιδιαίτερα επιτυχημένα!

Το «Υβόννη, η ατίθαση αγελάδα των Άλπεων» είναι, με λίγα λόγια, ένα εξαιρετικά ευχάριστο και διασκεδαστικό παιδικό βιβλίο που όλα τα παιδιά, από τεσσάρων ετών και πάνω, δεν θα χορταίνουν να το διαβάζουν ή να το ακούνε γελώντας με τα κατορθώματα της γλυκιάς αγελάδας που αγαπούσε την ελευθερία! Της αξιολάτρευτης Υβόννης! Εσείς και το παιδί σας; Δεν θα μάθετε τα κατορθώματά της;

Καλή ανάγνωση!

Οπισθόφυλλο:

Τι συμβαίνει όταν μια αγελάδα, που είχε κάθε λόγο να βόσκει ευτυχισμένη, καταλαβαίνει πως έρχεται το τέλος της; Πηδά από το φράχτη, τρέχει στα λιβάδια, αναστατώνει το χωριό, κρύβεται στα δάση. Και δεν εμφανίζεται με τίποτα. Η απίστευτη ιστορία της Υβόννης, μιας αγελάδας από τη Βαβαρία, που το 2011 αναστάτωσε για μήνες όλη την περιοχή μέχρι να βρει την ησυχία της.

Η σειρά «Απρόσμενοι Φίλοι» απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Οι ιστορίες είναι βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά ηρωισμού, πίστης και αφοσίωσης ζώων, ενώ κάθε βιβλίο περιλαμβάνει παράρτημα με τα πραγματικά γεγονότα, καθώς και βασικές γνώσεις σχετικές με την κάθε ιστορία.


Αγοράστε το βιβλίο «Υβόννη, η ατίθαση αγελάδα των Άλπεων», του Βασίλη Παπαθεοδώρου, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

«Υβόννη, η ατίθαση αγελάδα των Άλπεων»,

Συγγραφέας

Βασίλης Παπαθεοδώρου

Εικονογράφος

Λίλα Καλογέρη

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Καστανιώτη

Ημερομηνία έκδοσης

Μάρτιος 2019

Αριθμός σελίδων

30

ISBN

978-960-03-6559-7

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.