«Χριστούγεννα στη Γελανδία», Αναστασία Ευσταθίου .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Χριστούγεννα στη Γελανδία», Αναστασία Ευσταθίου

Την προηγούμενη χρονιά ο Αϊ Βασίλης, καθώς μοίραζε τα δώρα στα παιδιά του κόσμου, τραυματίστηκε. Έπεσε μέσα στη καμινάδα ενός σπιτιού κι έσπασε το πόδι του. Από το ατύχημά του έμεινε και μια ελαφριά […]

Γράφει: Matia Gr
«Χριστούγεννα στη Γελανδία», Αναστασία Ευσταθίου

Την προηγούμενη χρονιά ο Αϊ Βασίλης, καθώς μοίραζε τα δώρα στα παιδιά του κόσμου, τραυματίστηκε. Έπεσε μέσα στη καμινάδα ενός σπιτιού κι έσπασε το πόδι του. Από το ατύχημά του έμεινε και μια ελαφριά σύγχυση και αναποδογύριζε τις συλλαβές στις λέξεις.
Μήνες τώρα ο Κάλι Καλ ο καλικάντζαρος τον περιποιόταν στα έγκατα της γης. Του άλλαζε επιδέσμους στο γόνατο κάθε μέρα. Του έβαζε κατάπλασμα από βότανα που φύτρωναν κάτω από το Δέντρο της Αγάπης. Του έδινε το αφέψημα της μνήμης για να θυμηθεί τις συλλαβές και να τις βάζεις από την καλή και όχι από την ανάποδη.

Ο καιρός πέρασε και έχει φτάσει πλέον φθινόπωρο. Ο τραυματισμένος Αϊ Βασίλης μπορούσε πια να περπατά με σχετική άνεση. Λιγάκι μόνο κούτσαινε αλλά κι αυτό σύντομα θα διορθωνόταν. Αυτό που δεν είχε θεραπευτεί ήταν το πρόβλημα με τις λέξεις. Ακόμα ταίριαζε σε λάθος θέσεις τις συλλαβές με αποτέλεσμα να μιλά μια νέα, δική του γλώσσα. Ή μήπως πιο σωστά να πω σαγλώσ;

Αυτό είναι ένα πρόμαβλη -να κόλλησα κι εγώ, πρόβλημα ήθελα να πω- που όμως τα γέλια που δημιουργεί το κάνουν να μην είναι και τόσο σοβαρό. Σοβαρό είναι, κατά την άποψη των μεγάλων καλικάντζαρων, το πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει ο Κάλι Καν και ο Αϊ Βασίλης στη χώρα τους. Βλέπετε τους μήνες που ο Αϊ Βασίλης ζει μαζί τους, έχουν έρθει στον κόσμο τους τα πάνω κάτω.

Πρώτα απ’ όλα τα ξωτικά από τον Βόρειο Πόλο έχουν μετακομίσει και εγκατασταθεί στη σπηλιά του Κάλι Καν, την οποία και έχουν μετατρέψει σε εργαστήριο παιχνιδιών. Εκεί πλέον φτιάχνονται τα όμορφα παιχνίδια που θα μοιραστούν την Πρωτοχρονιά σε όλα τα παιδιά του κόσμου! Η χαρά και τα χαμόγελα έχουν εγκατασταθεί στον τόπο των καλικάντζαρων που μέχρι τότε επικρατούσε η κατήφεια. Αλλά πάνω απ’ όλα αυτό που έχει πειράξει πολύ τους μεγάλους καλικάντζαρους, είναι ότι τα ίδια τους τα παιδιά πηγαίνουν καθημερινά στο εργαστήριο του στρουμπουλού γεμάτου αγάπη Άγιου και τον βοηθούν στο έργο του. Που ακούστηκε τέτοιο πράγμα; Αντί να κάνουν προπόνηση στο σπρώξε-τράβα του πριονιού, για να λάβουν όταν μεγαλώσουν μια άξια θέση στο αέναο πριόνισμα του Δέντρου της Αγάπης, εκείνα έχουν γεμίσει τρυφερά αισθήματα. Αίσχος!

Όλοι οι καλικάντζαροι -εκτός βέβαια από τον ευγενικό Κάλι Καν- είναι πυρ και μανία με τον αφύσικα ευγενή συντοπίτη τους αλλά και με τον Αϊ Βασίλη που έχει ανατρέψει τα όσια και τα ιερά τους! Πρώτος απ’ όλους ο αρχηγός τους. Ο τρομερός Μανδραμπούλος ο οποίος τους υποσχέθηκε ότι έχει ήδη μεριμνήσει και έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδια που θα λύσουν το πρόβλημά τους. Και πράγματι έτσι ήταν.

Από που λέτε ξεκίνησε ο ακατονόμαστος Μανδραμπούλος τα βδελυρά του σχέδια; Από τα γράμματα! Από τα γράμματα που έστελναν καθημερινά όλα τα παιδιά του πλανήτη, μιας και είχαν μάθει ότι εκείνη τη χρονιά ο Αϊ Βασίλης θα την περνούσε κοντά στους καλικαντζάρους. Από αυτά τα τρυφερά μηνύματα αγάπης και ευχών ξεκίνησαν οι καλικάντζαροι την εκδίκησή τους. Πω πω! τι σκέφτηκαν τα παλιο παγανά! Μην με πιέζετε όμως! Δεν μπορώ να σας φανερώσω τι θα γίνει στη συνέχεια!

Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η Αναστασία Ευσταθίου στο βιβλίο της «Χριστούγεννα στη Γελανδία» που κυκλοφόρησε το 2009 από τις εκδόσεις Λιβάνη, με εικονογράφηση του Γιώργου Δημητρίου. Ένα μόνο θα σας μαρτυρήσω… Επίκεντρο όλων των συνταρακτικών γεγονότων που θα διαβάσετε, είναι η Γελανδία. Η μυθική χώρα του γέλιου όπου, δεν θα το πιστέψετε, μόλις… Να! Πήγα να παρασυρθώ… Θα δείτε στο βιβλίο τι γίνεται!

Η Αναστασία Ευσταθίου έχει εμπνευστεί μια υπέροχη και πρωτότυπη παιδική χριστουγεννιάτικη ιστορία. Την έχει δε μεταφέρει στο χαρτί τόσο όμορφα, ώστε ακόμη και οι ενήλικοι αναγνώστες θα αγωνιούν για την έκβασή της. Πόσο μάλλον τα παιδιά που παίζουν και καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας μας! Όπως σε όλα τα βιβλία της ταλαντούχας συγγραφέως η ανάγνωση ρέει αβίαστα, τα συναισθήματα που δημιουργούνται στον αναγνώστη είναι έντονα και τα μηνύματα που στέλνει η συγγραφέας σε αυτόν σημαντικά και ωφέλημα.

Το «Χριστούγεννα στη Γελανδία» είναι ένα ιδανικό δώρο για τα παιδιά ώστε να ζήσουν ακόμη πιο έντονα τις γιορτινές ημέρες. Χαρίστε το, αλλά μην παραλείψετε να το διαβάσετε κιόλας! Δεν φαντάζεστε τι κρύβει!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Τα Χριστούγεννα στον πλανήτη πλησιάζουν και τα γράμματα των παιδιών με τις επιθυμίες τους δε λένε να φτάσουν στη σπηλιά του Κάλι Καλ του καλικάντζαρου. Εκεί κάτω, αναρρώνει, μήνες τώρα, ο τραυματίας Αϊ-Βασίλης παρέα με τα ξωτικά του και τα καλικαντζαρούδια, ετοιμάζοντας τα δώρα των παιδιών.
Περίεργα πράγματα συμβαίνουν, καθώς ο βασιλιάς Γελιονάρδος φυλακίζεται, η μαγική σκόνη εξαφανίζεται, ο Αϊ-Βασίλης συλλαμβάνεται με την τουρμπινομηχανή του, ενώ κάποιοι αδίστακτοι κατασκευάζουν τα νέα μικροτσίπ κατά του γέλιου.
Τι θα γίνει όμως όταν το Ρυάκι των Δακρύων θα διασχίσει τη χώρα της Γελανδίας και θα βρει διέξοδο στη Μεσόγειο;
Για να ανακαλύψετε τι συμβαίνει τούτα τα παράξενα Χριστούγεννα στη Γη, ταξιδέψτε παρέα με τον Κάλι Καλ στη μυθική χώρα του γέλιου.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.