«Ο λαγός ο Πολύδωρος και η Πουά η πασχαλίτσα - Τα έθιμα της άνοιξης», Αναστασία Ευσταθίου .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Ο λαγός ο Πολύδωρος και η Πουά η πασχαλίτσα – Τα έθιμα της άνοιξης», Αναστασία Ευσταθίου

Πρόκειται για ένα βιβλίο ξεχωριστό, υπέροχο και καταπληκτικό που θα κάνει τα παιδιά όλων των ηλικιών να έρθουν κοντά στην παράδοση και στη θρησκεία μας.

Γράφει: Matia Gr
«Ο λαγός ο Πολύδωρος και η Πουά η πασχαλίτσα – Τα έθιμα της άνοιξης», Αναστασία Ευσταθίου

Ο λαγός ο Πολύδωρος και η Πουά η πασχαλίτσα - Τα έθιμα της άνοιξης
Ο ασβός, ο Βασιλιάς του Αγρού, έχει πια γεράσει και τα χρόνια βαραίνουν τους ώμους του. Είναι πια καιρός να αναλάβει ένας νέος, δυναμικός βασιλιάς τα σκήπτρα. Η δουλειά που έκανε με σύνεση τόσα χρόνια δεν ήταν δα και εύκολη… Ποιος άραγε θα είναι ικανός και άξιος, σοφός και έμπειρος, να τον αντικαταστήσει;


Ήθελαν, βέβαια, έναν βασιλιά με τα χαρίσματα που τον είχε προικίσει η φύση, αλλά και έναν που θα είχε και γνώσεις! Ο νέος Βασιλιάς του Αγρού θα κέρδιζε με το μυαλό του τον διαγωνισμό που θα προκηρυσσόταν και θα φορούσε το βασιλικό στέμμα.

Διαγωνισμός; Μάλιστα διαγωνισμός. Και μάλιστα με θέμα την “μητέρα όλων των εποχών, την άνοιξη!”. Όσα ζώα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον βασιλικό θρόνο, έλαβαν ανθοδέσμες με επιστολές στις φωλιές τους. Επιστολές που ορίζουν την ημερομηνία του διαγωνισμού, την μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, στις 21 Ιουνίου. Μέχρι τότε, οι ενδιαφερόμενοι -ο λαγός, το κουνάβι, η χελώνα και η νυφίτσα- θα πρέπει όχι μόνο να έχουν λουστράρει και ενισχύσει τα φυσικά τους προσόντα, όχι μόνο να έχουν εξαλείψει όσο το δυνατό περισσότερο τα μειονεκτήματά τους, αλλά και να γνωρίζουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ για την Άνοιξη!

Ο Πολύδωρος, ο λαγός, έχει ήδη έναν σύμμαχο στον αγώνα αυτό. Την Πουά, την πασχαλίτσα, που προσφέρθηκε με όλη της την καρδιά. Για το παμπόνηρο κουνάβι όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Κανένα ζώο δεν θέλησε να το βοηθήσει. Όσο για την επαρμένη και άτακτη νυφίτσα; Αυτήν ανέλαβε να την βοηθήσει η πονηρή αλεπού. Τέλος, η χελώνα -αν και πολύ αργή- έχει άφθονους θαυμαστές και υποστηρικτές ανάμεσα στα ζώα χάρη στον καλό και σταθερό της χαρακτήρα.

Ο Πολύδωρος και η Πουά, την 1η του Μάρτη, πλησιάζοντας το πρώτο χωριό ακούνε τα παιδιά να λένε τα κάλαντα της Χελιδόνας, τα χελιδονίσματα. Κι όταν περνούν και από το σχολείο του χωριού ο Πολύδωρος δέχεται και ένα δωράκι από τις μαθήτριες. Ένα μαρτιάτικο γύρω από τον λαιμό του, που σίγουρα θα τον προστατέψει από το να τον κάψει ο ήλιος του Μάρτη.

Μα δεν μπορούν να σταθούν πολύ εκεί, όσο κι αν τους αρέσει. Έχουν τόσα ακόμη να μάθουν και να δουν. Η Νέλα η κουνέλα, μη σταματώντας στιγμή να φροντίζει τα αγαπημένα παιδιά της, τα κουνελάκια, τους μιλά για την Κυρά Σαρακοστή. Μια παράξενη γυναίκα με εφτά πόδια, μαντίλι σφιχτοδεμένο στο κεφάλι με σταυρό στο πάνω μέρος του και… δίχως στόμα! Όλα τα γιατί, τα πότε και τα πως αναλαμβάνει να τους τα εξηγήσει η φίλη της, η σαρανταποδαρούσα.

Οι δύο μας φίλοι χαρούμενοι και εντυπωσιασμένοι από τους καινούργιους τους φίλους, με τον δρόμο όμως να τους θυμίζει πως το ταξίδι συνεχίζεται, ανταποκρίνονται στο κάλεσμά του. “Εις το επανιδείν” εύχονται λοιπόν και χαιρετούν και φεύγουν. Τώρα το για πότε βρέθηκε ο λαγός -από το λαγοκοίμισμά του και το γλυκονανούρισμα που του έκανε η πασχαλίτσα καθώς του αφηγούνταν όλη την ιστορία του Πάσχα- μέσα στο καλαθάκι μιας Λαζαρίνας, ούτε που το κατάλαβε! Όταν όμως ένα αφράτο, νόστιμο, ζυμωτό, ψημένο λαζαράκι βρέθηκε μαζί του μέσα στο καλάθι, και συγκεκριμένα πάνω στο κεφάλι του, τότε… τότε επιστράτευσε τους καλούς του τρόπους και όλη του την ηθική για να μην το φάει!

Νομίζω πως σας άνοιξα την όρεξη ε; Ε, λοιπόν, όρεξη να έχετε και οι περιπέτειες του Πολύδωρου και της Πουά συνεχίζονται -μέσα στο βιβλίο- ευρηματικά γνωρίζοντάς μας τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας, του Πάσχα, της Πρωτομαγιάς και τόσα και τόσα άλλα που θα μάθετε κι εσείς. Ποιο βιβλίο; Μα το νέο δημιούργημα της ταλαντούχας Αναστασίας Ευσταθίου με τίτλο «Ο λαγός ο Πολύδωρος και η Πουά η πασχαλίτσα – Τα έθιμα της άνοιξης». Πλαισιωμένο από την όμορφη εικονογράφηση της ταλαντούχας Ελένης Παπαδημητρίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

Πρόκειται για ένα βιβλίο ξεχωριστό, υπέροχο και καταπληκτικό που θα κάνει τα παιδιά όλων των ηλικιών να έρθουν κοντά στην παράδοση και στη θρησκεία μας. Μέσα από την ανάγνωσή του θα γνωρίσουν αρχαία, παλιά αλλά και νεότερα έθιμα της πατρίδας μας, θα τα καταλάβουν, θα τα αγαπήσουν και γιατί όχι; θα τα συνεχίσουν. Θα διαβάσουν για την αξία και την τεράστια σημασία της φιλίας. Και όταν με το καλό τελειώσουν την ανάγνωσή του, θα βρουν στο τέλος του δράσεις για παιδιά: γλωσσοδέτες, κατασκευές, παροιμίες, αινίγματα, σπαζοκεφαλιές, ρέμπους, καθώς επίσης και τις λύσεις τους!

Η συγγραφέας Αναστασία Ευσταθίου πραγματικά είναι άξια συγχαρητηρίων τόσο για την έρευνα που έκανε ώστε να συμπεριλάβει στο βιβλίο της τα πάντα για την υπέροχη εποχή της άνοιξης, όσο και για το συγγραφικό της ταλέντο να δώσει ένα βιβλίο με τόσο πολλές πληροφορίες, τόσο ευχάριστα γραμμένο, τόσο διασκεδαστικά, απλά μα και περίτεχνα ώστε να μπορεί να αγγίξει όλες τις ηλικίες. Από τις πιο μικρές μέχρι και τις μεγαλύτερες. Και όταν λέω μεγαλύτερες δεν εννοώ τα 10 και τα 12 χρόνια. Όχι δα! Αυτό το βιβλίο διαβάζεται ευχάριστα ακόμη και με γυαλιά πρεσβυωπίας!

Εκτός από το να σας προτρέψω να αγοράσετε αλλά και να δωρίσετε το βιβλίο «Ο λαγός ο Πολύδωρος και η Πουά η πασχαλίτσα – Τα έθιμα της άνοιξης», θα ήθελα να κλείσω με μια ευχή: Να γραφτούν βιβλία και για τις άλλες 3 εποχές του χρόνου! Ακούτε κυρία Αναστασία Ευσταθίου; Προσωπικά, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Σημείωση: Στο βιβλίο περιλαμβάνεται και μια συνταγή για Λαζαράκια, την οποία μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Όταν ο γερο–ασβός δεν μπορούσε πια να κυβερνήσει το βασίλειο του αγρού, τα ζώα αποφάσισαν να παραδώσουν τα ηνία σε ένα νεότερο βασιλιά. Προκήρυξαν διαγωνισμό με θέμα την «Άνοιξη». Ποιος θα ήταν ο νικητής ή η νικήτρια του διαγωνισμού που θα φορούσε το βασιλικό στέμμα;

Το κουνάβι, η χελώνα, η νυφίτσα και ο Πολύδωρος ο λαγός δήλωσαν υποψηφιότητα και ξεκίνησαν το ταξίδι τους στον αγρό, για να μάθουν τα πάντα για την άνοιξη. Μόνο που σε αυτό το ταξίδι της γνώσης δεν χρησιμοποίησαν όλοι τα ίδια μέσα.

Θα καταφέρει ο Πολύδωρος να γίνει ο σοφός βασιλιάς; Θα νικήσει τις αδυναμίες και τα ελαττώματά του; Και τι έχει να κερδίσει από τη Σάρα τη Σαρακοστή, τις Λαζαρίνες, τη Νέλα την κουνέλα, τον Τσικουλάτα και τα παιδιά του σχολείου; Τι ρόλο θα παίξει η Πουά η πασχαλίτσα; Και ποια είναι αυτή η Ηριγόνη που ανάβει τ’άστρα ψηλά στον ουρανό;

Ένα παιδικό μυθιστόρημα για την άνοιξη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του λαού μας, τη φιλία, τη συνεργασία και, τέλος, τον αγώνα να γνωρίσει κάποιος τον κόσμο αλλά και τον εαυτό του.

Κι όταν ο μύθος φτάσει στη λύση του, μια νέα πτήση ξεκινά για να μυήσει μικρούς και μεγάλους σε φιλαναγνωστικές δράσεις, διασκεδαστικά παιχνίδια γνώσης και γλωσσικές δραστηριότητες. Έτσι, κι εσύ θα παίξεις με όσα ο Πολύδωρος γνώρισε και έμαθε, ενώ εκείνος και η Πουά καθοδηγούν τον δάσκαλό σου, τη μαμά ή τον μπαμπά, για να ταξιδέψετε μαζί στο «Τρελό Μολυβοχωριό και το ζωηρό Χρωματοχώρι», τη χώρα της φαντασίας και της δημιουργίας.

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.