«@γαπουλίνια Χριστούγεννα», Αναστασία Ευσταθίου .: Βιβλία .: Ματιά
 

«@γαπουλίνια Χριστούγεννα», Αναστασία Ευσταθίου

Αγοράστε το, κάντε το δώρο, αλλά διαβάστε το κι εσείς οι μεγαλύτεροι. Σ’ όλους μας έχουν κάτι καλό να διδάξουν ο Κάλι Καλ και οι σύντροφοί του σε αυτή τη νέα περιπέτειά τους!

Γράφει: Matia Gr
«@γαπουλίνια Χριστούγεννα», Αναστασία Ευσταθίου

@γαπουλίνια Χριστούγεννα
Είναι ηλικιωμένη και με καμπούρα. Έχει μακριά άσπρα μαλλιά δεμένα κότσο και της λείπουν λίγα δόντια. Άσχημη μάλλον θα την έλεγες, αλλά αυτό δεν το προσέχει κανείς μιας και είναι η πιο καλή γυναίκα του κόσμου. Το όνομά της είναι Μπεφάνα και είναι μάγισσα. Είναι εκείνη που αρνήθηκε να ακολουθήσει τους τρεις μάγους τότε που ο νεογέννητος Χριστός βρισκόταν στη φάτνη. Αυτή της όμως η άρνηση, αν και της προκάλεσε μεγάλη θλίψη στην αρχή -επειδή πολύ σύντομα το μετάνιωσε- κατόπιν την οδήγησε σε ένα δρόμο που την γέμισε χαρά.


«Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες θα μοιράζεις δώρα σε όλα τα παιδιά της Ιταλίας!»
«Αρκτούρε μου, αυτό είναι το πιο ωραίο δώρο που μου έκαναν ποτέ» είπε η Μπεφάνα σαν πήρε τις εντολές του αστεριού.
«Η πράξη αυτή θα σε κάνει πολύ ευτυχισμένη».
Τον ευχαρίστησε και έστριψε το σκουπόξυλό της προς το σπιτικό της.

Έτσι από τότε, εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια, την δουλειά του Άι Βασίλη -όσο αφορά την Ιταλία- την έχει αναλάβει η καλόκαρδη Μπεφάνα. Σε παγκόσμιο βέβαια επίπεδο τα δώρα στα παιδιά εξακολουθεί να τα μοιράζει ο καλοκάγαθος γενειοφόρος γεράκος με την κόκκινη κάπα και το κατακόκκινο σκουφί.

Όλα αυτά βέβαια μέχρι σήμερα που συνέβη κάτι το τρομερό! Τόσο η Μπεφάνα, όσο και ο Άι Βασίλης, έλαβαν μια επιστολή από τον πλανητάρχη Τσάο Τσάο Γη ο οποίος λίγο πολύ τους “πρότεινε” να πάρουν σύνταξη! Να εγκαταλείψουν το ετήσιο μοίρασμα των δώρων και να πάνε να αναπαυθούν σε ένα σαλέ για ηλικιωμένους στον Βόρειο Πόλο.


«Κοντά δύο χιλιετίες δουλεύω ο καψερός! Έχω μοιράσει εκατομμύρια δώρα στα παιδιά και τώρα μου λένε ότι γέρασα και ότι δεν κάνω γι αυτή τη δουλειά;» ο Άι Βασίλης στο σπίτι του στη μακρινή Καισαρεία, δίπλωσε το γράμμα που του είχε στείλει ο νέος πλανητάρχης Τσάο Τσάο Γη.

Και να! Έτσι, χωρίς να το συζητήσουν με κανέναν, χωρίς να το πουν σε κανένα, η Μπεφάνα και ο Άι Βασίλης πήραν τον δρόμο για τον μακρινό βορρά! Στα μέσα της διαδρομής συναντήθηκαν και βρήκαν παρηγοριά ο ένας στον άλλο. Όμως πίσω, τι έγινε;

Οι συνεργάτες τους έχουν θορυβηθεί με την εξαφάνισή τους. Ο θρασύτατος πλανητάρχης έχει ξεκινήσει να μοιράζει δωρεάν ένα παιχνίδι σε όλα τα παιδιά του κόσμου. Όχι όμως από αγάπη. Όχι από ενδιαφέρον. Σκοπός του είναι η απόλυτη εξουσία του πλανήτη και η μετατροπή του σε ένα κόσμο όπως εκείνος τον επιθυμεί. Σκοτεινό, κομμένο και ραμμένο στα δικά του μέτρα.

Οι αμφιβολίες για το εάν βρίσκονται ή όχι εκτός εποχής, για την αξία των δώρων τους, και πάνω απ’ όλα για το εάν τους αγαπούν ή όχι τα παιδιά, κρατούν την Μπεφάνα και τον Άι Βασίλη μακριά από την δράση. Ευτυχώς όμως υπάρχει ο Κάλι Καλ, ο πιο καλοσυνάτος καλικάντζαρος του πλανήτη, ο οποίος θα καταφέρει να γλυτώσει τον κόσμο από τον απαίσιο Τσάο Τσάο Γη και να επαναφέρει την τάξη των πραγμάτων.

Το τι θα περάσει για να φτάσει στο αίσιο τέλος είναι κάτι που θα σας το φανερώσει η Αναστασία Ευσταθίου στο βιβλίο της «Αγαπουλίνια Χριστούγεννα», ένα υπέροχο παιδικό ανάγνωσμα που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2013 από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη. Τη θαυμάσια ιστορία της ταλαντούχας συγγραφέως συνοδεύει η πολύ καλή εικονογράφηση της Θέντα Μιμηλάκη σε μια πανέμορφη πολυτελή έκδοση.

Το ότι πρόκειται για ένα ιδανικό Χριστουγεννιάτικο δώρο για τους μικρούς μας φίλους δεν χρειάζεται ρώτημα, Αναστασία Ευσταθίου είναι αυτή! Δροσερή γραφή, φανταστικές περιγραφές, ολοζώντανοι ήρωες και μια πλοκή που σε κρατά καθηλωμένο από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα. Αγοράστε το, κάντε το δώρο, αλλά διαβάστε το κι εσείς οι μεγαλύτεροι. Σ’ όλους μας έχουν κάτι καλό να διδάξουν ο Κάλι Καλ και οι σύντροφοί του σε αυτή τη νέα περιπέτειά τους!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ο νέος πλανητάρχης Τσάο Τσάο Γη εξαναγκάζει τον Άι Βασίλη και την Ιταλιάνα μάγισσα Μπεφάνα να αποσυρθούν πια από το μοίρασμα των δώρων. Τους ανακοινώνει ότι το χριστουγεννιάτικο δώρο φέτος για όλα τα παιδιά του κόσμου είναι το ηλεκτρονικό παιχνίδι Pen Play.
Το νέο όμως παιχνίδι σκορπίζει τη διχόνοια και το μίσος στον παιδόκοσμο. Θα τα καταφέρει ο αδίστακτος πλανητάρχης να υλοποιήσει το σατανικό σχέδιό του; Ο Δον Ξύστρους ή η Μαντάμ Σβήστρα θα είναι ο νικητής; Τα αγόρια ή τα κορίτσια θα είναι οι συγκυβερνήτες του από το νέο έτος; Τι ρόλο θα παίξουν οι καλικάντζαροι, τα ξωτικά, ο Ουρ ο σκίουρος και η Φίφη η νυφίτσα;
Θα τα καταφέρει ο Κάλι Καλ, ο πιο καλοσυνάτος καλικάντζαρος του πλανήτη και φίλος του Άι Βασίλη να ανατρέψει την κατάσταση και να γίνουν τα φετινά Χριστούγεννα: @γαπουλίνια Χριστούγεννα για όλους;
Μια περιπέτεια που θα σας ταξιδέψει στο Βόρειο Σέλας, στο εργαστήριο του Άι Βασίλη, στο εργοστάσιο παιχνιδιών στην καρδιά της Τσιν-Τσινίας, στις γειτονιές του κόσμου, ενός κόσμου που απειλείται από μια στυγνή συνωμοσία.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.