«Έρωτας με χαμηλά λιπαρά», της Λένας Μερίκα .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Έρωτας με χαμηλά λιπαρά», της Λένας Μερίκα

Η Λίζα και η Πόπη ή αλλιώς η Μόνα και η Πίγκι ξεκινούν μια φιλία μέσα από το ίντερνετ. Η Μόνα -το ψευδώνυμο που έχει επιλέξει η Λίζα- είναι μια έφηβη, μαθήτρια Γυμνασίου, που […]

Γράφει: Matia Gr
«Έρωτας με χαμηλά λιπαρά», της Λένας Μερίκα

«Έρωτας με χαμηλά λιπαρά», της Λένας ΜερίκαΗ Λίζα και η Πόπη ή αλλιώς η Μόνα και η Πίγκι ξεκινούν μια φιλία μέσα από το ίντερνετ. Η Μόνα -το ψευδώνυμο που έχει επιλέξει η Λίζα- είναι μια έφηβη, μαθήτρια Γυμνασίου, που οι γονείς της έχουν χωρίσει. Η μοναξιά που νοιώθει -εξ ου και το Μόνα, όπως μοναχούλα- κυρίως λόγω της απόστασης που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην ίδια και στην μητέρα της, την οδηγεί στο να ψάξει να βρει κάποιον φίλο μέσα από το ίντερνετ για να μοιραστεί τα εφηβικά της προβλήματα και τους προβληματισμούς της.
Το ρόλο αυτού του φίλου παίζει η Πίγκι που της συμπαραστέκεται και την βοηθά στις προσπάθειές της να προσεγγίσει τον Στέφανο, ένα αγόρι της Β’ Λυκείου που της αρέσει πολύ. Το καλοκαίρι πλησιάζει και η Μόνα σκέφτεται πως θα το περάσει μιας και η Μαριάννα, η μητέρα της, έχει μια νέα σχέση στη ζωή της και το χάσμα μεταξύ τους έχει διευρυνθεί. Η γιαγιά της δίνει τη λύση και την παίρνει μαζί της για διακοπές στην Αλεξανδρούπολη. Ένα ταξίδι που θα φέρει τεράστιες αλλαγές στην ψυχολογία της Μόνας. Μια ψυχολογία και μια έφηβη που θα περάσουν από σαράντα κύματα αλλά τελικά θα καταλήξουν στο απάνεμο λιμάνι που είναι η αγκαλιά της μητέρας της.
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στο νέο βιβλίο της Λένας Μερίκα «Έρωτας με χαμηλά λιπαρά» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος με ένα όμορφο και ξεχωριστό εξώφυλλο που έχει δημιουργήσει η Λήδα Τσουχνικα.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά διδακτικό αλλά ταυτόχρονα και πολύ ευχάριστο βιβλίο που αν και απευθύνεται σε παιδιά έχει να διδάξει πολλά πράγματα και στους μεγάλους. Κατ’ αρχήν πρόκειται για ένα βιβλίο σύγχρονο που συναντάμε μέσα σε αυτό το Village, το Mall, το Google, το Myspace και γενικά όλα τα πραγματικά και ηλεκτρονικά στέκια της νεολαίας. Όμως η συγγραφέας δεν στέκεται μόνο στη διασκέδαση της νεολαίας αλλά εμβαθύνει και προβληματίζεται γύρω από σύγχρονα προβλήματα όπως το trafficking και τη Νευρική Ανορεξία.
Είναι εκπληκτικό το με πόση προσοχή έχει αφουγκραστεί η Λένα Μερίκα τους εφήβους της εποχής μας και τους κινδύνους που τους απειλούν. Μια μεγάλη αλήθεια που με έκανε να θαυμάσω την αντίληψη της συγγραφέως και γέλασα συνειδητοποιώντας το, είναι όταν αναφέρεται στα fashion victims όπου βλέπεις άντρες και γυναίκες στην προσπάθειά τους να αρέσουν στο αντίθετο φύλο, να αγοράζουν ακριβά καταναλωτικά αγαθά τα οποία όμως γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται την αξία τους μόνο άτομα του ιδίου φύλου με αυτά.
Η Λένα Μερίκα με το φρέσκο της αυτό βιβλίο καταφέρνει για άλλη μια φορά να μας κάνει να περάσουμε καταπληκτικά διαβάζοντάς το μονορούφι και συγχρόνως να μας δείξει τον σωστό δρόμο επικοινωνίας με τα παιδιά μας αλλά και να δώσει στα ίδια κάποιες λύσεις και κάποια «σήματα κινδύνου» γύρω από προβλήματα που τα απασχολούν και συναντούν καθημερινά στη ζωή τους. Κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο γιατί σπανίως τέτοια προβλήματα συζητούνται μεταξύ γονιών και παιδιών, και αυτό είναι κάτι που επίσης προβάλλεται μέσα από το θαυμάσιο αυτό βιβλίο.
Το συνιστώ ανεπιφύλακτα, όπως και τα άλλα βιβλία της συγγραφέως, μιας και κατά τη γνώμη μου είναι βιβλία που ψυχαγωγούν, προβληματίζουν και δίνουν λύσεις και διεξόδους σε εφήβους και γονείς.

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Hi Πίγκι!
Είμαι η Μόνα και μόνη θα μείνω, απ’ ό,τι φαίνεται. Δε μου φτάνουν τα καταραμένα σπυράκια και τα κιλάκια της εφηβείας, την έχω πατήσει και με τον ωραίο του σχολείου, το Στέφανο. Βέβαια, ούτε ματιά δε μου ρίχνει. Εδώ του κολλάνε όλα τα κορίτσια του λυκείου, θα γυρίσει να κοιτάξει εμάς τις πιτσιρίκες του γυμνασίου; Έχω και τα νεύρα της μάνας μου -με έχει πρήξει κι αυτή!-, λες και φταίω εγώ που την παράτησε ο πατέρας μου. Όπως κατάλαβαίνεις, περνάω πολύ cool…
lonelygirl_14

Dear Μόνα,
Γιατί αφήνεις να σε παίρνει από κάτω; Και τα κιλάκια θα φύγουν, και τα σπυράκια θα εξαφανιστούν, και αγόρι θα βρεις, και όλα θα φτιάξουν.
Μη μου πεις τώρα ότι τα ίδια λέει και η μάνα σου! Ένα πράγμα πάντως είναι σίγουρο: εδώ θα είμαστε και θα τα λέμε. Μονα(χούλα), δε σ’ αφήνω!
Πίγκι

Μόνα και Πίγκι γνωρίζονται στο Διαδίκτυο και αρχίζουν να γράφουν για όλα όσα τις απασχολούν, τις φοβίζουν ή τις διασκεδάζουν. Mail to mail, αλήθειες και ψέματα μπερδεύονται στην ανωνυμία της μπλοκόσφαιρας. Ποια είναι στ’ αλήθεια, όμως, η μοναχική δεκατετράχρονη και ποια η ροζ γουρουνίτσα;

Ένα συναρπαστικό σύγχρονο μυθιστόρημα, γραμμένο με το γνωστό χιουμοριστικό ύφος της Λένας Μερίκα.
Από 13 ετών.

Ν.Π.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.