«Extras», του Σκοτ Γουέστερφελντ - Scott Westerfeld .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Extras», του Σκοτ Γουέστερφελντ – Scott Westerfeld

Έχουν περάσει λίγα χρόνια από όσα έγιναν στα τρία πρώτα βιβλία της σειράς Uglies, και ο Σκοτ Γουέστερφελντ ρίχνει την συγγραφική του ματιά σε ένα νέο πρόσωπο. Στην δεκαπεντάχρονη Άγια Φουζ. Βρισκόμαστε στο «Extras». […]

Γράφει: Matia Gr
«Extras», του Σκοτ Γουέστερφελντ – Scott Westerfeld

Extras
Έχουν περάσει λίγα χρόνια από όσα έγιναν στα τρία πρώτα βιβλία της σειράς Uglies, και ο Σκοτ Γουέστερφελντ ρίχνει την συγγραφική του ματιά σε ένα νέο πρόσωπο. Στην δεκαπεντάχρονη Άγια Φουζ. Βρισκόμαστε στο «Extras». Στον επίλογο της αγαπημένης μας τετραλογίας, που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2011, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση της Καίτης Οικονόμου.

Τα ήθη έχουν αλλάξει σημαντικά από τότε που η Τάλι Γιάνγκμπλαντ έφερε, μαζί με την παρέα της, τα πάνω κάτω στον κοινωνικό ιστό των πόλεων του πλανήτη. Σε μία από αυτές -στην οποία εξελίσσεται το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου-, έχει εφευρεθεί και εφαρμοστεί η “Οικονομία της Διασημότητας”. Βασικός στόχος της πλειοψηφίας των πολιτών είναι η αναρρίχηση στην κλίμακα της δημοτικότητας. Το νούμερο που δείχνει πόσο διάσημος είσαι, είναι καθοριστικό για τον τρόπο ζωής σου, για τα όσα υλικά αγαθά μπορείς να απολαύσεις.

Η Άγια, στον προσωπικό της αγώνα εξόδου από την αφάνεια, έχει ένα και μοναδικό σύντροφο-βοηθό. Τον Μογκλ. Την ιπτάμενη κάμερα της που την ακολουθεί πιστά στις διάφορες εξορμήσεις. Στο αδιάλειπτο κυνήγι του καυτού ρεπορτάζ, που η δημοσίευση του θα την εκτινάξει στην κατάταξη δημοφιλίας, βγάζοντας την από τις τάξεις των Extra, των άσημων, των κομπάρσων της ζωής, και προσφέροντας της ένα λαμπρότερο μέλλον.

Αυτός είναι και ο λόγος που για μια ακόμα φορά το έσκασε από τον κοιτώνα του σχολείου της και τρύπωσε σε ένα πάρτι των «Τεχνοκέφαλων». Σε αυτά τα πάρτι όλο και κάτι συναρπαστικό γινόταν. Κάτι που θα μπορούσε να το μαγνητοσκοπήσει και κατόπιν να το δημοσιεύσει. Εκεί λοιπόν που αναζητούσε σαν λαγωνικό την “στιγμή”, είδε την Έντεν Μάρου. Την διάσημη παίκτρια της αιωροσφαίρησης. Όταν εκείνη έφυγε από το πάρτι, η Άγια την ακολούθησε κρυφά. Κατευθύνθηκε στην περιοχή των νέων οικοδομών, και εξαφανίστηκε…


Η οφθαλμική οθόνη της άρχισε να τρεμοσβήνει. Το σήμα του Μογκλ εξασθενούσε, βγαίνοντας από την εμβέλεια της πόλης καθώς ακολουθούσε την Έντεν κάτω απ’ τη γη.
Το σήμα γέμισε παράσιτα κι ύστερα χάθηκε τελείως…
Η Άγια φρενάρισε ενώ τη διαπερνούσε ένα τρέμουλο. Πάντα την κυρίευε νευρικότητα όταν έχανε τον Μογκλ, σαν να κοίταζε κάτω μια ηλιόλουστη μέρα και να έβλεπε ότι δεν υπήρχε η σκιά της.
Κοίταξε την τελευταία εικόνα που είχε στείλει η ιπτάμενη κάμερα: Ήταν το εσωτερικό ενός υπονόμου, θολό και παραμορφωμένο στις υπέρυθρες. Η Έντεν Μάρου πετούσε σκυφτή, μαζεμένη σαν ανθρώπινο βλήμα, μέσα στον περιορισμένο χώρο του τούνελ, πηγαίνοντας τόσο βαθιά, που το σήμα του πομπού του Μογκλ δεν μπορούσε πια να φτάσει στην επιφάνεια.
Ο μόνος τρόπος να ξαναβρεί την Έντεν ήταν να την ακολουθήσει στα έγκατα της γης.

Έτσι και έκανε. Όμως αντί να συναντήσει μόνο την Έντεν, συνάντησε τα Καταχθόνια Κορίτσια. Μια ομάδα που τα μέλη της αδιαφορούσαν για το πόσο δημοφιλείς ήταν -οξύμωρο για μια τόσο διάσημη όσο η Έντεν- και το μόνο που τις ενδιέφερε ήταν να κάνουν οτιδήποτε ριψοκίνδυνο.

Με σκοπό να μπορέσει να δημιουργήσει ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ, η Άγια -προσποιούμενη ότι δεν επιθυμούσε πλέον να είναι Αναρτίστρια- προσπάθησε να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και να ενταχθεί στην ομάδα. Σκοπός της βέβαια ήταν να μπορέσει να τις απαθανατίσει καθώς έκαναν τα τολμηρά κόλπα τους. Ζώντας όμως μαζί τους, έγινε -όπως και εκείνες- κοινωνός ενός απίστευτου μυστικού! Ενός θανάσιμου μυστικού που απειλούσε την ύπαρξη όχι μόνο της πόλης τους και των κατοίκων της, αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να το κρατήσει κρυφό… είχε φτάσει η στιγμή να τις προδώσει!

Ο ταλαντούχος και αγαπημένος μας Σκοτ Γουέστερφελντ, με το «Extras» ρίχνει αυλαία στην θαυμάσια τετραλογία του. Και αυτό το βιβλίο, όπως και τα τρία προηγούμενο μπορείς να το διαβάσεις με ένα και μοναδικό τρόπο: Απνευστί! Η πλοκή εδώ είναι ευφάνταστη και καλοδουλεμένη, οδηγώντας τον αναγνώστη σε μαγευτικά μυθιστορηματικά μονοπάτια. Ο τρόπος γραφής του συγγραφέα απολαυστικός και τόσο ζωντανός που το διάβασμα κυλά σαν κελαρυστό ποταμάκι.

Το γεγονός ότι μέχρι την μέση του «Extras» δεν θα συναντήσετε κανέναν ήρωα από τα προηγούμενα βιβλία της σειράς, μην σας ξενίσει. Κάποια στιγμή, η Τάλι, η Σέι και ο Ντέιβιντ θα εμφανιστούν και θα πάρουν την κατάσταση -που έχει εκτροχιαστεί εντελώς- στα χέρια τους. Θα δράσουν καταλυτικά στις εξελίξεις της ιστορίας οδηγώντας τον μύθο σε ένα ευτυχές και ευέλπιδο τέλος. Ένα τέλος λιγουλάκι γλυκανάλατο, που γι’ αυτό τον λόγο αποτελεί και την μοναδική μου ένσταση και στα τέσσερα βιβλία της σειράς Uglies του Σκοτ Γουέστερφελντ. Μου άρεσαν; Απίστευτα! Τα απόλαυσα; Απέραντα! Τα προτείνω; Ανεπιφύλακτα! Και το τέλος; Ε, δεν βαριέσαι μωρέ… αντί για 10 με τόνο, θα του βάλουμε 10 σκέτο! Εξακολουθεί, και έτσι, να παίρνει άριστα στην καρδιά μου! 🙂

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Λίγα χρόνια μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ειδικών από την επαναστάτρια Τάλι Γιάνγκμπλαντ, μια πολιτιστική αναγέννηση σαρώνει τον κόσμο. “Τεχνοκέφαλοι” επιδεικνύουν τα τελευταία γκάτζετ τους, “αναρτιστές” διαδίδουν κουτσομπολιά και μόδες και άτομα με ακραίες επεμβάσεις έχουν κόλλημα με την πλαστική χειρουργική. Η δημοτικότητα είναι η κινητήρια δύναμη της κοινωνίας και όλοι λαχταρούν να γίνουν διάσημοι. Η δεκαπεντάχρονη Άγια Φούζ δεν αποτελεί εξαίρεση. Αλλά η προσωπική της κατάταξη είναι τόσο χαμηλή, ώστε ουσιαστικά η Άγια είναι ένα τίποτα. Μια “έξτρα”. Η μόνη της ελπίδα να γίνει διάσημη είναι να αναρτήσει ένα πρωτότυπο συγκλονιστικό ρεπορτάζ. Και τότε ανακαλύπτει τυχαία ένα φοβερό μυστικό. Η Άγια ξέρει ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της δημοσιότητας. Ωστόσο τα στοιχεία που ετοιμάζεται να αποκαλύψει δεν θ’ αλλάξουν μόνο την δική της μοίρα… αλλά και την μοίρα αυτού του θαυμάσιου καινούριου κόσμου.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.