«Uglies», του Σκοτ Γουέστερφελντ - Scott Westerfeld .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Uglies», του Σκοτ Γουέστερφελντ – Scott Westerfeld

Σε έναν κόσμο απόλυτης ομορφιάς οι κανονικοί άνθρωποι θεωρούνται άσχημοι. Αυτός ο δυστοπικός κόσμος, λίγες εκατοντάδες χρόνια μετά το δικό μας σήμερα, είναι το παρόν της Τάλι Γιάνγκμπλαντ, και ένα πιθανό μακρινό δικό μας […]

Γράφει: Matia Gr
«Uglies», του Σκοτ Γουέστερφελντ – Scott Westerfeld

Uglies

Σε έναν κόσμο απόλυτης ομορφιάς οι κανονικοί άνθρωποι θεωρούνται άσχημοι.

Αυτός ο δυστοπικός κόσμος, λίγες εκατοντάδες χρόνια μετά το δικό μας σήμερα, είναι το παρόν της Τάλι Γιάνγκμπλαντ, και ένα πιθανό μακρινό δικό μας μέλλον. Η τεχνολογία έχει κάνει άλματα σε όλους τους τομείς. Σημαντικές αλλαγές όμως έχουν επέλθει και στα ήθη της ανθρώπινης κοινότητας. Για παράδειγμα όταν τα παιδιά φτάνουν σε ηλικία δώδεκα ετών, φεύγουν από την οικογένεια και μετακομίζουν στην Εστία. Τέσσερα χρόνια αργότερα, υποβάλλονται σε πολύωρη και ολοκληρωτική αισθητική επέμβαση προκειμένου η εξωτερική τους εμφάνιση να έρθει μέσα στα στάνταρ ομορφιάς που έχουν οριστεί ως αποδεκτά.

Συναντάμε την Τάλι τρεις μήνες πριν την χειρουργική αυτή επέμβαση. Όπως υπαγορεύουν οι κανόνες, η σημαντική αυτή αλλαγή θα γίνει την ημέρα των 16ων γενεθλίων της, δηλαδή στις 9 Σεπτεμβρίου. Εκείνο το καλοκαίρι, είναι οι πρώτες της διακοπές που περνά μονάχη, χωρίς τον κολλητό της τον Πέρι. Όντας τρεις μήνες μεγαλύτερός της, ζει πλέον στην «Συνοικία των Καινούργιων Ωραίων», έναν τόπο απαγορευμένο για όλους όσους είναι ακόμη άσχημοι. Οι μέρες περνούν βασανιστικά έως ότου γνωρίσει την Σέι. Μια συνομήλική της με την οποία δένονται σχεδόν αμέσως και περνούν τους μήνες της αναμονής κάνοντας, τι άλλο; σκανταλιές!

Η Σέι είναι εκείνη που θα μυήσει την Τάλι στα μυστικά της ιπτάμενης σανίδας. Θα της μάθει πως αυτό το παιχνίδι μπορεί να γίνει μέσο μεταφοράς και εκτός πόλης -κάτι που απαγορεύει ρητά ο νόμος- καθώς με την παρότρυνσή της επισκέπτονται τα Σκουριασμένα Ερείπια. Την ακατοίκητη, εδώ και αιώνες, κοντινή πόλη που είναι διάσπαρτη από κουφάρια τσιμεντένιων κτιρίων. Τι ενδιαφέρον μπορούν να έχουν μερικά μισογκρεμισμένα κτίρια; Μα φυσικά το μυστήριο του αγνώστου και του απαγορευμένου που κάθε εφηβική καρδιά αναζητά.

Ο χρόνος για τις δύο κοπέλες περνά ευχάριστα έχοντας πολλά διαλείμματα που αποχωρίζονται τα διασυνδετικά τους δαχτυλίδια. Τις μικρές δηλαδή συσκευές που από τη μία τους δίνουν πρόσβαση στα θαύματα της τεχνολογίας ενώ από την άλλη είναι ο πραγματικός τους «ρουφιάνος» που βάσει των κανόνων οφείλουν να φορούν πάντοτε. Μία μόλις βδομάδα πριν τα γενέθλιά τους, η Σέι αποφασίζει οριστικά ότι δεν θέλει να υποβληθεί στην διαδικασία της εγχείρησης. Μονόδρομος πλέον είναι η φυγή της από την οργανωμένη πόλη με προορισμό τον «Καπνό». Ένα μέρος για το οποίο της έχει μιλήσει ο Ντέιβιντ. Ο μυστηριώδης έφηβος που μερικές φορές τριγυρνά στα Σκουριασμένα Ερείπια. Η Τάλι αρνείται να την ακολουθήσει και έτσι οι δρόμοι των δύο κοριτσιών χωρίζουν.

Την ημέρα της επέμβασης τα πράγματα για την Τάλι δεν εξελίσσονται έτσι όπως τα περιμένει. Ένας αυστηρός ενήλικας την παίρνει από την αίθουσα αναμονής του νοσοκομείου και την πηγαίνει σε ένα μέρος που κανείς δεν ήταν βέβαιος ότι υπήρχε…


Η Τάλι έκλεισε τα μάτια της, ξεκουράζοντάς τα για μια στιγμή από τις αιχμηρές γωνίες του προσώπου της γυναίκας. «Κοιτάξτε, το τζάκετ του μπάντζι τζάμπινγκ ήταν εφεδρικό και το ξαναβάλαμε στον κάδο επαναφόρτισης».
«Δεν είναι οι αταξίες σου το θέμα μας».
Αναστέναξε και άνοιξε τα μάτια της. «Καλά το φαντάστηκα».
«Το θέμα μας είναι η φίλη σου. Αυτή που εξαφανίστηκε».
Φυσικά. Η εξαφάνιση της Σέι δεν ήταν μια απλή σκανταλιά, και τώρα έπρεπε να βγάλει η Τάλι τα κάστανα απ’ τη φωτιά. «Δεν ξέρω που είναι».
Η δόκτωρ Κέιμπλ χαμογέλασε. Όταν χαμογελούσε φαίνονταν μόνο τα πάνω δόντια της. «Κάτι ξέρεις όμως».
«Ποια είστε, τέλος πάντων;» είπε. «Που βρίσκομαι;»
«Είμαι η δόκτωρ Κέιμπλ» είπε η γυναίκα. «Και βρίσκεσαι στις Ειδικές Περιπτώσεις».

Από την επιστήμονα με τα παγωμένα γκρίζα μεταλλικά μάτια η ηρωίδα μας πληροφορήθηκε ότι πριν την Σέι, πλήθος άλλων εφήβων έχουν επιλέξει τον δρόμο που διάλεξε κι εκείνη να διαβεί. Νεαρών που δεν ήθελαν να αλλάξουν τη φυσική τους εμφάνιση μεταλλασσόμενοι σε ανθρώπους με μια ψεύτικη ανούσια ομορφιά. Οι έχοντες την εξουσία -μέσω της δόκτωρ Κέιμπλ- θέτουν ένα τελεσίγραφο στην Τάλι. Ή θα τους βοηθήσει να ξετρυπώσουν όλους όσους έχουν αποφασίσει να ζήσουν έξω από το «σύστημα» ή δεν θα την κάνουν ποτέ όμορφη, κάτι που εκείνη επιθυμεί διακαώς. Τι θα υπερισχύσει από τα δύο; H επιθυμία της ή οι όρκοι σιωπής και συγκάλυψης που έχει δώσει στη Σέι; Τι άλλο κρύβεται πίσω από τις εγχειρήσεις ομορφιάς και γιατί είναι τόσο απαραίτητο όλοι να είναι όμορφοι;

Το «Uglies» είναι το πρώτο βιβλίο της τετραλογίας του Σκοτ Γουέστερφελντ που έχει γίνει διεθνές best seller. Κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2009 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Καίτης Οικονόμου. Η πορεία του στην ελληνική αγορά ακολουθεί τις τάσεις εκείνης στην παγκόσμια. Αν και εφηβικό μυθιστόρημα αγαπήθηκε τόσο από μικρούς όσο και από μεγαλύτερους σε ηλικία βιβλιόφιλους. Είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο που τόσο οι χαρακτήρες όσο και οι καταστάσεις τις οποίες εκείνοι βιώνουν χαράσσονται ανεξίτηλα στη μνήμη σου. Τόσο η πλοκή, η αγωνία και το ενδιαφέρον, όσο και η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας κάνουν τη μία σελίδα να εναλλάσσεται με την άλλη σε απίστευτα γοργούς ρυθμούς.

Οι αναγνώστες δεν θα βρουν σε αυτό μόνο ένα εξαιρετικά απολαυστικό ανάγνωσμα, αν και είναι. Σίγουρα θα ταυτιστούν -οι νεότεροι τουλάχιστον από αυτούς- με κάποιους από τους ήρωες και θα το ζήσουν με την αδρεναλίνη σε κάποια σημεία να χτυπάει κόκκινο. Από την άλλη, καθώς διαβάζουν το βιβλίο θα κάνουν αυτόματα τους αναγκαίους παραλληλισμούς με τα όσα γίνονται δίπλα μας, γύρω μας, στις μέρες μας, βρίσκοντας στο δημιούργημα του ταλαντούχου συγγραφέα ολοένα και βαθύτερα επίπεδα. Άραγε πόσο μακριά από μας είναι ένα τέτοιο ζοφερό μέλλον;

Αναγνώσματα σαν το «Uglies» αποτελούν τροχοπέδη στην έλευση μιας δυστοπίας και γι αυτό το λόγο πέρα από απολαυστικότατα είναι και ωφέλημα. Είμαι σίγουρος ότι κι εσείς, όπως κι εγώ, όταν ξεκινήσετε την ανάγνωσή του, δεν θα θέλετε να την διακόψετε για κανέναν λόγο. Και όχι μόνο αυτό. Η αναζήτηση των επόμενων βιβλίων της τετραλογίας θα είναι μια από τις επείγουσες προτεραιότητές σας μόλις βγείτε από την εξώπορτα του σπιτιού σας. Τόσο το ταλέντο όσο και η οξεία ματιά του συγγραφέα ξεχειλίζουν τις σελίδες του «Uglies». Αφεθείτε στην παλίρροιά τους κάνοντας σέρφινγκ με την ιπτάμενη σανίδα του νου και της ψυχής σας.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Η Τάλι ζει σε έναν κόσμο όπου τα δέκατα έκτα γενέθλια επιφέρουν την αισθητική τελειότητα. Όλοι οι δεκαεξάχρονοι υποβάλλονται σε μία εγχείρηση η οποία εξαφανίζει όλες τις ατέλειες και σε μετατρέπει από άσχημο σε όμορφο. Παραμονές των γενεθλίων της περιμένει αυτό το σημαντικό γεγονός που θα αλλάξει τη ζωή της. Το μόνο πρόβλημά της είναι η φίλη της, η Σέι, που δε θέλει να γίνει όμορφη, δε θέλει να υπακούσει στους νόμους του κράτους, και προγραμματίζει να ενωθεί με τους επαναστάτες στο δάσος, εκεί όπου πηγαίνουν όλοι οι άσχημοι για να γλιτώσουν την εγχείρηση. Η Τάλι δε θέλει να την ακολουθήσει και να θυσιάσει το όνειρό της. Όμως, λίγο πριν από την εγχείρηση, οι κρατικοί υπάλληλοι την ανακρίνουν και της προσφέρουν τη χειρότερη επιλογή που θα μπορούσε να φανταστεί. Να βρει τη Σέι, να ανακαλύψει πού κρύβονται οι επαναστάτες, και να τους προδώσει… Έχει έρθει πια η ώρα να πάρει τη μεγαλύτερη απόφαση της ζωής της. Μια απόφαση που θα αλλάξει για πάντα τον κόσμο της.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Θέματα