«Λεβιάθαν», του Σκοτ Γουέστερφελντ - «Leviathan», by Scott Westerfeld .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Λεβιάθαν», του Σκοτ Γουέστερφελντ – «Leviathan», by Scott Westerfeld

Το Λεβιάθαν ήταν το πρώτο από τα πελώρια πλάσματα υδρογόνου που δημιουργήθηκαν για να αντιμετωπίσουν τα μηχανικά αερόπλοια του Κάιζερ. Ελάχιστα θηρία είχαν φτάσει σε μεγαλύτερες διαστάσεις από τότε, όμως κανένα δεν είχε κάνει […]

Γράφει: Matia Gr
«Λεβιάθαν», του Σκοτ Γουέστερφελντ – «Leviathan», by Scott Westerfeld

Λεβιάθαν

Το Λεβιάθαν ήταν το πρώτο από τα πελώρια πλάσματα υδρογόνου που δημιουργήθηκαν για να αντιμετωπίσουν τα μηχανικά αερόπλοια του Κάιζερ. Ελάχιστα θηρία είχαν φτάσει σε μεγαλύτερες διαστάσεις από τότε, όμως κανένα δεν είχε κάνει το ταξίδι μέχρι την Ινδία και πίσω, καταρρίπτοντας στην πορεία αλλεπάλληλα ρεκόρ των γερμανικών αερόπλοιων.
Το σώμα του Λεβιάθαν αποτελούνταν από τις ζωτικές αλυσίδες φάλαινας, όμως στο σχέδιο συμπεριλαμβάνονταν στοιχεία από εκατό ακόμη είδη, αμέτρητα πλάσματα που συνταιριάζονταν σαν τα γρανάζια ενός μηχανισμού.

Αξιοθαύμαστο ε; Και να φανταστείτε ότι είναι ένα μόνο από τα εκατοντάδες πλάσματα που δημιούργησαν οι επιστήμονες γενετικής. Αυτός είναι ο δρόμος που προτίμησε η Αγγλία και οι σύμμαχοι της -οι χαρακτηριζόμενοι και δαρβινιστές, ως φόρο τιμής στον σκαπανέα γενετιστή Δαρβίνο- να ακολουθήσουν, στην προετοιμασία τους για τον πόλεμο που βρίσκεται ante portas. Στον αντίποδα οι Αυστροουγγαροί και οι δικοί τους σύμμαχοι -οι μηχανοκράτες- επέλεξαν να εμπιστευτούν όλα εκείνα τα θαυμαστά που έχουν πλάσει οι μηχανικοί τους με άψυχα υλικά. Μύες και χόνδροι απέναντι σε γρανάζια και καυστήρες!

Που συμβαίνουν όλα αυτά; Στο μαγευτικό «Λεβιάθαν» του Αμερικανού συγγραφέα Σκοτ Γουέστερφελντ. Ένα εφηβικό μυθιστόρημα -το πρώτο μιας τριλογίας- που πρωτοκυκλοφόρησε στο εξωτερικό το 2009, με μια εικονογράφηση του Κιθ Τόμσον (Keith Thompson). Στην χώρα μας έφτασε δύο χρόνια αργότερα, το 2011, μέσω των εκδόσεων Λιβάνη, σε μετάφραση του Χρήστου Καψάλη.

Ο ταλαντούχος κύριος Γουέστερφελντ μας ταξιδεύει στο χρόνο και μας πηγαίνει σε ένα εναλλακτικό παρελθόν, λίγο καιρό πριν ξεσπάσει ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος. Η Ευρώπη είναι ένα καζάνι που κοχλάζει. Το κάθε κράτος προετοιμάζεται πυρετωδώς για τον πόλεμο, που δυστυχώς φαντάζει αναπόφευκτος. Η σπίθα που θα πυροδοτήσει την έκρηξη έχει ήδη ανάψει…

Ο φιλειρηνιστής Αρχιδούκας της Αυστροουγγαρίας δολοφονείται μαζί με την σύζυγο του σε μια εθιμοτυπική επίσκεψη στο Σεράγεβο. Ο φόνος φαινομενικά βαραίνει τους Σέρβους, αλλά οι εκτελεστές του ζεύγους είναι διαφορετικής υπηκοότητας! Ο Αλεξάντερ, δεκαεξάχρονος γιος του Αρχιδούκα και επόμενος στην διαδοχή αυτοκράτορας, φυγαδεύεται από το σπίτι του στην Πράγα και κατευθύνεται με τους τέσσερις σωτήρες του νοτιοδυτικά προκειμένου να γλυτώσει την ζωή του.

Τον ίδιο καιρό, στο Λονδίνο, μια συνομήλικη του Αλεξάντερ, η Ντέριν, προσπαθεί μεταμφιεσμένη σε αγόρι να εισέλθει στην τάξεις της Βρετανικής Αεροπορίας, μιας και στο σώμα γίνονται δεκτοί μόνο άρρενες. Η πρώτη φάση του σχεδίου της στέφεται με επιτυχία, όμως… αντί απλά να αρχίσει την εκπαίδευση της ως δόκιμος, αναγκαστικά συμπεριλαμβάνεται στο πλήρωμα του Λεβιάθαν, το οποίο λαμβάνοντας μέρος σε μια μυστική αποστολή κινείται νοτιοανατολικά.

Οι πορείες των δύο εφήβων, καθώς και των συντρόφων τους φυσικά, συναντιούνται σε ένα από τα πιο κρύα μέρη του πλανήτη. Στις Ελβετικές Άλπεις. Εκεί που ο Αλεξάντερ κατέφυγε βάσει σχεδίου, και το Λεβιάθαν προσεδαφίστηκε αναγκαστικά μετά από την συμπλοκή του με ιπτάμενες μηχανές των Γερμανών. Σε αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον, η μοίρα, οδηγεί τα δύο αντίπαλα μέρη σε καταστάσεις ακραίες και επικίνδυνες για την επιβίωση τους. Θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων βοηθώντας ο ένας τον άλλο ή θα παραμείνουν προσκολλημένοι στο δογματισμό και θα απολέσουν αμφότεροι τις ζωές τους; Επί των σελίδων του βιβλίου, παρακαλώ, για την απάντηση!

Ο Σκοτ Γουέστερφελντ κατά τα γράφοντα των εκδοτικών οίκων, που έχουν αναλάβει την κυκλοφορία της τριλογίας ανά τον κόσμο, έχει γράψει ένα εφηβικό μυθιστόρημα. Κατά την δική μου άποψη έχει γράψει ένα απίστευτο μυθιστόρημα που θα λατρέψουν όλοι οι αναγνώστες ανεξαρτήτου ηλικίας. Οι κεντρικοί χαρακτήρες του μπορεί να είναι δύο έφηβοι αλλά τόσο οι περιπέτειες όσο και η στάση τους απέναντι σε αυτές, μαγεύουν ακόμα και τα μεγάλα παιδιά -άνω των σαράντα-, όπως ο γράφοντας.

Οι εικόνες που δημιουργεί στο μυαλό σου είναι τόσο ζωντανές που θαρρείς πως αν τοποθετήσεις τα χέρια σου πίσω από το βιβλίο, θα πιάσεις κάτι από όλα αυτά τα θαυμαστά που παρελαύνουν στις σελίδες του. Το ότι το διαβάζεις απνευστί είναι ένα ακόμα στοιχείο που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το «Λεβιάθαν», του Σκοτ Γουέστερφελντ, είναι ένα από τα καλύτερα αναγνώσματα που μπορείτε να βρείτε αυτή τη στιγμή στα βιβλιοπωλεία. Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας -αν είσαστε καλά παιδάκια- και αποκτήστε το! Μόλις το διαβάσετε θα καταλάβει μια πολύ καλή θέση στην καρδιά σας και θα το τοποθετήσετε σε μια περίοπτη θέση στην βιβλιοθήκη σας. Του αξίζουν αμφότερες! Καλό ταξίδι και προσοχή… το Λεβιάθαν είναι τρομακτικά γοητευτικό!!!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα τοποθετημένο σε μια εναλλακτική εκδοχή των αρχών του 20ού αιώνα. Βρισκόμαστε στις παραμονές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, και όλες οι ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν επιδοθεί σε πυρετώδεις προετοιμασίες για την εξολόθρευση του αντιπάλου. Από τη μια οι Μηχανοκράτες, που τους αποτελούν οι συμμαχικές δυνάμεις της Γερμανίας και της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας και τα όπλα τους στηρίζονται στη δύναμη των μηχανών. Από την άλλη, οι Βρετανοί Δαρβινιστές που χρησιμοποιούν εξελιγμένα ζώα ως όπλα. Κορωνίδα του στόλου τους ο Λεβιάθαν, ένα αερόπλοιο-φάλαινα, το πλέον προηγμένο σκάφος του βρετανικού στόλου. Ο Άλεκ, πρίγκιπας της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, έχει μετατραπεί σε φυγά. Οι ίδιοι οι υπήκοοί του έχουν στραφεί εναντίον του. Ο τίτλος του είναι κενός περιεχομένου. Το μόνο που του έχει απομείνει είναι λίγοι πιστοί σύντροφοι. Η Ντέριν Σαρπ δεν είναι γαλαζοαίματη, αλλά ένα απλό κορίτσι μεταμφιεσμένο σε αγόρι που υπηρετεί στη Βρετανική Αεροπορία. Είναι εξαιρετική σμηνίτης. Όμως, το μυστικό της κινδυνεύει διαρκώς να αποκαλυφτεί. Καθώς ο Μεγάλος Πόλεμος ετοιμάζεται να ξεσπάσει, τα μονοπάτια του Άλεκ και της Ντέριν θα συναντηθούν με τον πλέον απροσδόκητο τρόπο… οδηγώντας και τους δύο στο Λεβιάθαν, που με τη σειρά του θα τους ταξιδέψει σε μια φανταστική περιπέτεια στα πέρατα της γης. Μια περιπέτεια που θα αλλάξει τις ζωές και των δύο, για πάντα.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Θέματα