«Specials», του Σκοτ Γουέστερφελντ - Scott Westerfeld .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Specials», του Σκοτ Γουέστερφελντ – Scott Westerfeld

Η Τάλι, όπως θα θυμάστε από το τέλος του προηγούμενου βιβλίου της τετραλογίας του Σκοτ Γουέστερφελντ, βρίσκεται πάλι στην γενέθλια πόλη της. Αυτή τη φορά όμως με διαφορετική ιδιότητα. Δεν είναι Άσχημη, δεν είναι […]

Γράφει: Matia Gr
«Specials», του Σκοτ Γουέστερφελντ – Scott Westerfeld

Specials
Η Τάλι, όπως θα θυμάστε από το τέλος του προηγούμενου βιβλίου της τετραλογίας του Σκοτ Γουέστερφελντ, βρίσκεται πάλι στην γενέθλια πόλη της. Αυτή τη φορά όμως με διαφορετική ιδιότητα. Δεν είναι Άσχημη, δεν είναι Ωραία. Είναι Ειδική (!) και μάλιστα Χαρακωμένη, μέλος της επίλεκτης ομάδας που διοικεί η Σέι. Είναι τρομακτικά όμορφη, επικίνδυνα δυνατή, αφάνταστα γρήγορη, μα πάνω απ’ όλα ένα πιστό εκτελεστικό όργανο των κυβερνώντων…


Η Τάλι ένιωθε τα πάντα με μια κρυστάλλινη διαύγεια: το τσουχτερό ξεροβόρι στα γυμνά της χέρια, το μετατοπιζόμενο κέντρο βάρους της που κρατούσε κολλημένα τα πόδια της στη σανίδα. Ανάσαινε το δάσος κι αισθανόταν τη γεύση του στο στόμα και τη γλώσσα της, πηχτή σαν σιρόπι.
Στην παγωμένη ατμόσφαιρα ακούγονταν πιο ευδιάκριτα οι ήχοι. Το ξεκούμπωτο μπουφάν της πλατάγιζε σαν σημαία στον άνεμο, τα αντιολισθητικά παπούτσια της που πατούσαν στη σανίδα έτριζαν σε κάθε στροφή. Η δερμαντένα της έπιανε τη χορευτική μουσική που άκουγε ο Φάουστο, αλλά ο έξω κόσμος δεν καταλάβαινε τίποτα. Μέσα από το δυνατό μπιτ της η Τάλι άκουγε κάθε σύσπαση των καινούριων, τυλιγμένων σε μονοΐνες μυών της.
Τα στενεμένα μάτια της είχαν υγρανθεί από το κρύο, αλλά τα δάκρυα όξυναν ακόμα περισσότερο την όρασή της. Παγοκρύσταλλοι περνούσαν δίπλα της σαν λαμπερές γραμμώσεις και το φεγγαρόφωτο ασήμωνε τον κόσμο, κάνοντάς τον να μοιάζει με παλιά ασπρόμαυρη ταινία που ζωντάνεψε ξαφνικά.
Να τι σήμαινε να είσαι Χαρακωμένος.

Όπως θα έχετε καταλάβει, είμαστε στο «Specials», το τρίτο βιβλίο της σειράς Uglies του Σκοτ Γουέστερφελντ. Ένα ακόμα διαμάντι από τη “σμίλη” του ταλαντούχου Αμερικανού συγγραφέα που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2010, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση της Καίτης Οικονόμου.

Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου, συναντάμε την Τάλι στην πρώτη της αποστολή ως μέλος των Χαρακωμένων. Είναι δύο μήνες Ειδική, και είχε περάσει όλο αυτό το διάστημα στο κέντρο εκπαίδευσης χαλκεύοντας το νέο της σώμα και τις ολοκαίνουργιες δεξιότητες της. Δεν πρόλαβε όμως καλά καλά να ξεκινήσει και να ‘σου φάντης μπαστούνης το παρελθόν της. Στην επιχείρηση αυτή -στο βάπτισμα του πυρός για την ηρωίδα μας- εμφανίζεται ξαφνικά ο Ντέιβιντ. Ο πρώτος της έρωτας, ο επαναστάτης και πλέον… ο εχθρός της!

Ο Ντέιβιντ που μπορεί μεν να είναι ένας Καπνιάς, ένας απλός άνθρωπος, αλλά είναι αρκούντως έξυπνος ώστε να μετατρέψει μια αποστολή ρουτίνας των οργάνων του κράτους σε Βατερλό, οδηγώντας τους σε μια θανάσιμη παγίδα, και αποσπώντας τους τις εξελιγμένες ιπτάμενες σανίδες, το καμάρι του εξοπλισμού τους! Δεν είναι τυχαία άλλωστε η φράση: Οι μάχες δεν κερδίζονται κατ’ ανάγκη από τον πιο καλά εξοπλισμένο αλλά από τον πιο ευφυή.

Οι σανίδες κάνουν φτερά -μεταφορικά και κυριολεκτικά- ενώ η Σέι και ο Φάουστο αιχμαλωτίζονται από τους Καπνιάδες. Ειδικοί, για πρώτη φορά, βρίσκονται υπό την εξουσία και το έλεος των Αυτοσχέδιων, των επαναστατών. Μια νέα σελίδα της ιστορίας έχει εμφανιστεί!

Όσοι μάχονται το Σύστημα, έχουν πάψει πια να κρύβονται για να επιβιώσουν και αρχίζουν σιγά σιγά να περνούν από την άμυνα στην επίθεση. Το “catenaccio” άλλωστε, όπως έχει αποδείξει η πανανθρώπινη ιστορία, αργά ή γρήγορα οδηγεί σε ήττα, η οποία όταν πρόκειται για την ζωή σου δεν είναι αποδεκτή ως πιθανότητα.

Τάλι ακούσατε, Σέι ακούσατε, Ντέιβιντ ακούσατε. Ζέιν όμως δεν ακούσατε. Μην φοβάστε. Το τέταρτο μέλος της πρωταγωνιστικής ομάδας εμφανίζεται και σε αυτό το βιβλίο, φυσικά… για να φέρει ανατροπές και έντονες συγκινήσεις εκούσια ή ακούσια… θα δείτε όταν διαβάσετε το «Specials». Αρκετά σας μαρτύρησα… .-)

Ο αγαπημένος μου, πλέον, Σκοτ Γουέστερφελντ έχει βαλθεί να μας τρελάνει. Κάθε βιβλίο της σειράς Uglies είναι καλύτερο από το προηγούμενο. Ο μύθος προχωρά, μεταλλάσσεται, ωριμάζει και μαζί του αλλάζουν και οι κεντρικοί ήρωες. Οι ανατροπές είναι τόσες στο τρίτο αυτό βιβλίο, που θα σας κάνουν να δαγκώνετε τα νύχια σας από την αγωνία. Το αλληγορικό στοιχείο γίνεται εντονότερο και η ανάγνωση γίνεται πλέον όχι απλά εθιστική αλλά αναγκαία για την ψυχική γαλήνη του αναγνώστη.

Είναι αξιοθαύμαστο το πως το συγγραφικό ταλέντο ενός ανθρώπου μπορεί όχι απλά να δημιουργήσει κάτι μαγευτικό αλλά και να του δώσει τόσα πολλά επίπεδα ανάγνωσης, ανάλογα με τις εμπειρίες, το χαρακτήρα και το περιβάλλον του τελικού αποδέκτη, δηλαδή όλων εμάς. Αυτό είναι και το χαρακτηριστικό της σειράς αυτής που με έχει σαγηνέψει από το πρώτο κιόλας βιβλίο. Το ότι ένα εφηβικό μυθιστόρημα που εξελίσσεται περίπου τρεις αιώνες στο μέλλον, έχει τόσα να πει και να καυτηριάσει για το δικό μας παρόν! Όντως αξιοθαύμαστο και συναρπαστικό!

Ραντεβού, μετά την ανάγνωση του τέταρτου μέλους της σειράς, που είναι και ο επίλογος της! Μέχρι τότε… καλή ανάγνωση, και μην ξεχνάτε να διαβάσετε και όσα κρύβονται ανάμεσα στις γραμμές… εκεί είναι τα μεγάλα, τα συγκλονιστικά, τα χρήσιμα! 🙂

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Η Τάλι νόμιζε πως ήταν απλώς μια φήμη, αλλά τώρα είναι μία απ’ αυτούς. Μια από τους Ειδικούς. Μια καλοκουρντισμένη πολεμική μηχανή, κατασκευασμένη για να κρατά υποταγμένους τους άσχημους και αποβλακωμένους τους ωραίους. Ίσως όμως ο τέλειος προγραμματισμός της, η σωματική δύναμη και η προσήλωση στον στόχο να μην είναι ό,τι καλύτερο της συνέβη ποτέ. Η Τάλι έχει ακόμη αναμνήσεις από κάτι άλλο. Αλλά είναι εύκολο γι’ αυτήν να τις απωθήσει – μέχρι που της δίνεται η ευκαιρία να εξουδετερώσει μια για πάντα τους στασιαστές του Νέου Καπνού. Όλα οδηγούν σε μια τελική επιλογή: ν’ αφουγκραστεί αυτό το μικρό ανεπαίσθητο σκίρτημα της καρδιάς της ή να εκτελέσει την αποστολή για την οποία είναι προγραμματισμένη. Και στις δύο περιπτώσεις ο κόσμος της Τάλι δε θα είναι ποτέ πια ο ίδιος.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.